Peregrinul european

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
Prostănaci de fiecare zi jpeg

„Ăla care împroaşcă mai multă apă la piscină, ăla cu copiii cei mai chirăitori, ăla în uniforma de trening cu lanţ, brăţărică şi burtă şi cu nevasta cea mai întocată şi fardată de pe plajă, ăla trebuie că e român. Sau rus.“ Ba nu. O să ne ferim un pic de locurile astea comune şi o să zicem din capul locului că turistul român s-a mai rafinat. Din ce în ce mai multă lume românească decentă bate oraşele Europei, fără a se deosebi de aceeaşi categorie cuminte de călători de oriunde ar fi ea. Standardul turistic pe care îl afişează însă media, ăia nici prea de sus, dar nici prea de jos, zice însă „when in Rome, do as the Romans do“. Aşa se face că, la Pisa de pildă, după ce îţi trece uimirea iscată de imensul gazon verde pe care se află Turnul, Baptisteriul şi Domul (albe, ireale, făcute parcă din zahăr candel), poţi trage o porţie bună de rîs privindu-i pe turiştii care, în cele mai hilare poziţii, se fotografiază în aşa fel încît să pară că sprijină celebrul turn înclinat. Pentru cine nu e familiarizat cu fenomenul pisan al pozelor-tip, ar putea părea că o lume întreagă a luat-o razna de-a binelea. Pare că o armată de oameni face un soi de coregrafie dubioasă, fără nici un fel de muzică. Mamăi nemţeşti cu pensioară bună, britanici roşcovani şi îmbujoraţi, francezi în pantaloni scurţi, grupuri compacte japoneze stau la fotografie în cele mai nefireşti poziţii pentru privitorul de pe margine, dar absolut fireşti pentru cel care îi vede prin obiectivul aparatului de fotografiat: ambele mîini întinse într-o parte cu palmele în afară şi un picior îndoit graţios la spate; în fotografie, respectivul pare că încearcă să îndrepte poziţia turnului strîmb. E, dacă vreţi, din aceeaşi serie de fotografii-tip cu Taj Mahalul pe care turiştii înnebuniţi de căldura indiană par că îl ţin în palmă.

Mai sînt apoi aglomerările de muzeu. Cozile încolăcite şi răsîncolăcite la muzee şi monumente. Sute de oameni aşteptînd şi făcîndu-şi vînt cu broşurile, copii plictisiţi pînă la istericale şi, odată intraţi, o alergătură nebună – culori, forme, explicaţii din care rămîi cu aproape nimic. Poate ceva dezamăgiri: „ce Giocondă mică!“, „ce Pietà neterminată!“, „ce frescă decolorată!“. Imaginile răspîndite de cultura pop nu corespund cu mai umilele originale. Categoria de turişti ghetoizaţi e una cu bună reprezentare între nemţi şi britanici. Are toată coasta mediterană adevărate cartiere care le aparţin. Genul de oameni care pleacă de acasă ca să se simtă ca acasă. Mănîncă şi beau aceleaşi lucruri şi se văd cu aceiaşi oameni. Mai e apoi călătorul cu impulsiuni de antropolog. Ăla care ţine să se amestece cu localnicii la o bere şi sfîrşeşte uneori bătut. Ăla „face“ Nepalul şi vine iluminat, nefumător şi vegetarian, acasă. Nimic rău, dar are o aură de guru şi cînd îţi explică unde e Dristor 2. Ăla care găseşte nu ştiu ce poezie în mizeria cu subiect şi predicat a cartierelor mărginaşe şi care vine cu tot felul de istorii de la băştinaşi, ca să-şi dea apoi seama că localnicii şi-a bătut pur şi simplu joc de el.

Am ajuns, într-o împrejurare într-un bar neturistic din portul vechi al Marsiliei. Ştiu, sună periculos. Nu e cazul. Să fi fost ora 11 înainte de amiază. La cele cîteva mese ascunse de soare stăteau, în grupuri, pensionari veniţi de la cumpărături. Din pungi se iţeau franzele crocante şi verdeţuri. Vorbeau tare, rîdeau, beau vin la pahar, prelungind evident aşteptarea nevestelor de acasă, care învîrteau din degete după merindele de prînz. Unul dintre ei, cu cea mai gîjîită voce pe care am auzit-o vreodată, bea imposibilul verde de absint. Am vrut să văd cum e pastisul lor. Barmanul mi-a adus un pahar cît o vază plin cu mastica asta franţuzească (altminteri băutură comună în mai toată Mediterana; ouzo-ul grecesc). S-a retras zîmbind pe sub mustaţă. Ne-am pîndit reciproc; eu uitîndu-mă la pensionari şi în plasele lor, ei uitîndu-se la mine şi la glastra cu pastis. Eram şi eu unul dintre miile de turişti care le descoperise, chipurile, localul. Iată, eu îi ţin minte, ei probabil că m-au uitat a doua zi.

Selma Iusuf este jurnalistă.
 

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

jeans pixabay jpg
Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă
Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purtat numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos.
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Unicul animal mascul ce poate rămâne însărcinat! Specia fascinează oamenii de știință din întreaga lume
Sunt vietăți despre care am auzit cu toții, însă nu multă lume știe cât de fascinantă este, de fapt, această specie. Este vorba despre căluții de mare, care reușesc să fascineze oamenii de știință datorită unui fapt cu totul deosebit!
David H Carstens 02 foto arhiva personala jpg
Expert american în securitate: Rusia este o benzinărie cu focoase. Unde se ascunde slăbiciunea strategică a lui Putin
Expert în securitate și fost înalt oficial în Armata SUA, David H. Carstens a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, despre cum poate fi învinsă Rusia și vulnerabilitățile lui Vladimir Putin.
George Simion Diana Sosoaca ID242485 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Alegerile din România, subiect de studiu pentru Universitatea Princeton. Defecțiunea suveranistă remarcată de un renumit profesor din SUA
Grigore Pop Elecheș, profesor de științe politice la titrata Princeton University, a făcut un studiu referitor la alegerile prezidențiale din România. El a împărtășit concluziile trase într-o analiză pentru „Adevărul”
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Ce legume trebuie să plantăm în luna iunie? Așa vom avea o recoltă mai bogată ca oricând
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne aflăm în a doua jumătate a lunii mai. Iar pentru românii care locuiesc la curte această perioadă din an este foare importantă, dacă își doresc o recoltă bogată și delicioasă.
Atac masiv de drone în Ucraina Foto   Captură video Reuters jpg
De ce a întârziat România să se apere în fața dronelor timp de trei ani. Semnalul de alarmă tras de un general român
Generalul (r) Virgil Bălăceanu avertizează, într-o analiză pentru „Adevărul”, în privința lentorii cu care sunt adoptate legi esențiale pentru apărarea țării. Cel mai bun exemplu e legea care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc, promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan
smaranda braescu
21 mai: Ziua în care s-a născut Smaranda Brăescu, aviatoare şi parașutistă română supranumită „Regina înălțimilor”
La 21 mai 1897 s-a născut Smaranda Brăescu, supranumită „Regina înălțimilor”. În 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României. Iar în anul 2000 se stingea din viața Barbara Cartland, autoare de romane de dragoste.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop miercuri, 21 mai. O zodie este suprasolicitată, iar un alt nativ își răsfață familia cu atenții
În viața unui nativ vor ieși la iveală mai multe secrete intime. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de miercuri, 21 mai.
tipa salata verde shutterstock 44019709 0 jpeg
Ce trebuie să pui în salata verde, ca să nu mai aibă gust amar? Doar bucătarii din restaurante de top cunosc secretul
Salata verde este un element de bază în multe diete sănătoase și mese ușoare. Cu toate acestea, un gust amar neașteptat poate transforma o salată proaspătă într-o experiență culinară dezamăgitoare.