Pe mîna cărui chirurg m-aş da eu?

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Cărţi fără librării, piaţă fără cititori jpeg

„O rice întîlnire cu un chirurg e tulburătoare. Nu cred să existe vreun om în faţa căruia să ajungi să te predai atît de total. Dacă stai să te gîndeşti bine, e singurul care-ţi ia în primire intimitatea corporală împingînd-o pînă la nivelul visceralităţii. Nimeni, în afara lui, de cînd te naşti pînă mori, nu pătrunde în felul acesta, forţînd graniţele exteriorului, în tine. Nimănui nu-i livrezi în asemenea măsură interioritatea ta, una pe care, în mod paradoxal, el o cunoaşte, în timp ce tu o ignori. Este singurul om căruia, în fapt, «i te dai pe mînă» şi care va face cu tine ce va crede el de cuviinţă. De aceea nici nu există pe lume complicitate mai mare decît aceea dintre un chirurg şi pacientul lui“, scrie Gabriel Liiceanu în cartea Scrisori către fiul meu.

Pe mîna cărui chirurg m-aş da eu? Am o singură experienţă de acest fel. O singură cicatrice pe corp arată că un singur chirurg, o singură dată, a pătruns în mine, „forţînd graniţele exteriorului“. Din fericire, a fost o complicitate reuşită şi îi port recunoştinţă pentru discreţia cu care mi-a luat în primire intimitatea şi pentru că a făcut cu mine ce a trebuit, salvîndu-mă, dacă nu de la moarte, atunci sigur de la o serie de complicaţii şi de nefericiri.

D ar mama mea a avut de-a face, din păcate, cu mai mulţi chirurgi, iar eu i-am fost alături de fiecare dată. „Aparţinător“ este termenul folosit în astfel de cazuri, ca şi cum omul de pe masa de operaţie s-ar transforma într-un obiect care va fi restituit, reparat sau distrus definitiv, unui proprietar. Ca mine, şi mama mea a avut noroc, deşi uneori mi se pare că termenul de noroc este nedrept faţă de chirurgii ale căror reuşite, îmi dau seama, nu ţin întotdeauna sau neapărat de noroc, ci de chiar priceperea lor.

Aşadar, pe mîna cărui chirurg m-aş da eu? 

Primele lucruri pe care le apreciez la un chirurg sînt, fireşte, competenţa şi responsabilitatea, adică priceperea, experienţa, nivelul de profesionalism. Dacă nu e pasionat, la zi cu descoperirile din domeniul său şi dedicat meseriei în măsura în care e şi responsabil, acel medic este, de fapt, un impostor sau, în cel mai bun caz, un mediocru, iar locul său nu e la spital. Voi respecta şi admira întotdeauna un chirurg, ba chiar am pretenţia ca medicul să-şi cunoască foarte bine meseria şi să-şi dorească să-şi cunoască meseria foarte bine. Ştiu că voi folosi cuvinte mari, dar, la urma urmei, nimic nu se compară cu pasiunea, credinţa, dedicaţia, mîndria cu care îţi faci meseria. Nici măcar norocul, care e o noţiune relativă, iar eu nu sînt un tip superstiţios.

„Problema cu chirurgul e că relaţia dintre tine şi el e inegală. Doar tu eşti cel care trebuie să i te predai. Dacă el pătrunde în tine, el nu poate pătrunde şi în suferinţa ta. Dintre voi doi, doar tu eşti cel care rămîne să sufere, pentru că nimeni în lume nu poate simţi în locul tău. Chiar dacă ar exista o dragoste sau o compasiune a medicului pentru bolnavul său, el tot nu ar putea pătrunde pînă la senzaţiile celuilalt. Aşadar, cînd vii în faţa unui chirurg, tu eşti mic de tot şi, prin raport cu suferinţa ta, singur, în vreme ce el este mare, puternic şi învestit cu speranţa şi încrederea ta. Demiurgia lui secundă constă în faptul că el reface, schimbă, pune la loc sau suprimă ceea ce Altul a făcut şi a pus pentru prima dată într-un loc anume şi într-un anume fel“, mai scrie Gabriel Liiceanu.

Aşadar, al doilea lucru pe care-l apreciez şi cu care un chirurg mi-ar cîştiga încrederea este amabilitatea, adică banala bunăvoinţă prin care reduce distanţa dintre ipostazele noastre, a mea de suferind, a lui de vindecător. Mi-aş dori un chirurg nu doar competent şi responsabil, dar civilizat şi politicos pe măsura competenţei sale, un medic care-şi face timp să-mi spună ce s-a întîmplat şi ce va urma. Să ne-nţelegem: nu vreau empatie, înţelegere sau compasiune pentru suferinţa mea (nu merg la un chirurg din raţiuni sentimentale), dar vreau să-mi respecte suferinţa, să mă trateze corect, de la egal la egal, în ciuda poziţiei mele inferioare cauzate de suferinţa prin care trec, în ciuda vătămării care mă face vulnerabil, fragil, sensibil. Nici unul din noi nu‑şi doreşte să se afle în respectiva situaţie. Este un moment neplăcut pentru toată lumea, dar, aşa cum spune şi Gabriel Liiceanu, doar pacientul se predă şi aş prefera să mă predau cuiva demn de ceea ce i se încredinţează: un om aflat la cheremul alterităţii corpului.

A m avut ocazia de cîteva ori să fiu tratat de medici ca şi cum boala fizică ar fi o trăsătură imorală, ca şi cum aş fi fost vinovat de propri­a-mi suferinţă, iar el, medicul, mi-ar face un favor, m-ar ierta, m-ar absolvi de pedeapsă. De fapt, e vorba doar de respect. Prea mulţi medici au prea puţin respect pentru bolnavi, se manifestă chiar cu dispreţ faţă de oamenii care vin în căutarea vindecării, pe unii chiar îi umilesc prin comportamentul lor condescendent sau doar indiferent.

Nu, medicii nu sînt mai buni decît pacienţii, nu le sînt superiori, între unii şi alţii nu există ierarhie morală. Dacă medicii sînt „mari şi puternici“ este tocmai pentru că speranţa şi încrederea bolnavilor îi învestesc cu aceste calităţi. Sensul existenţei unui medic îl dau înşişi pacienţii. Un om fără boală nu este încă pacient, iar un medic fără pacienţi este doar un om care a citit multe cărţi de specialitate şi care este el însuşi expus bolii. Pentru că ceea ce-i uneşte pe pacient şi pe medic este faptul că amîndoi împart aceeaşi condiţie vulnerabilă în faţa bolii. Care, pînă la urmă, poate fi şi o chestiune de noroc.

Varianta integrală a textului poate fi citită pe blog-ul geraldfilip.ro al chirurgului Gerald Filip, medic-şef de secție de chirurgie generală la Medicover Hospital București, cel care, punîndu-mi întrebarea din titlu, mi-a şi solicitat acest text.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.
Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Horoscop luni, 16 decembrie. Familia Gemenilor se mărește, iar Racii devin irascibili și trebuie să ia măsuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Iată cum stau nativii la capitolele dragoste, bani și sănătate!
image png
De unde vine, de fapt, expresia „Ai o clasă mai mult decât trenul”. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc înțelesul
Limba română este plină de expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Orginea multora dintre ele nu o cunosc, însă unele sunt ușor de perceput. De unde a luat însă naștere expresia „ai o clasă mai mult decât trenul”?