Patton n-are dubii

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Patton n are dubii jpeg

Discuţiile despre Rusia şi Statele Unite sînt interminabile. Îndeosebi în ultima vreme: oricine face o mutare pe tabla de şah aflată în zona Balcanilor, restul, spectatori mai mult sau mai puţin afectaţi de noua configuraţie, se întreabă cu mai mult sau mai puţin zel, inspiraţie şi interes care va fi următoarea mişcare. Se fac pronosticuri. La rîndul lor, state precum România sînt ele însele un fel de piese pe respectiva tablă de şah. Cît de mare e autonomia lor, greu de spus cu precizie. Însă în spatele fiecărei mutări se află oameni. Oameni care execută şi, în acelaşi timp, decid. Despre un asemenea om vreau să vorbesc aici. Un om cu viziune, care nu se temea să spună verde-n faţă ce credea, un om care-şi cunoştea valoarea şi nu se dădea înapoi de la a face ceea ce considera că trebuie făcut. 

George Smith Patton Jr. La el mă refer. A fost general. Ca mulţi alţii. Din America şi de aiurea. De ieri şi de azi. Un om care-a trăit şi a murit. Dar a rămas. O chestie ce ar trebui să dea de gîndit. Fiindcă nu se-ntîmplă multora. Dimpotrivă. Cîtorva. Unu-doi. Cei aleşi. Cei meniţi să fie. În istorie. Şi să o modeleze. 

Patton ştie care e condiţia ca să frămînţi istoria în propriile mîini. În primul rînd, „un om trebuie să-şi (re)cunoască destinul, altfel e pierdut. Prin asta vreau să spun că o dată, de două ori, maximum de trei ori, soarta îl va ajunge din urmă şi-l va bate pe umăr… dacă are imaginaţie, el se va întoarce, soarta îi va arăta ce drum să urmeze şi, dacă are sînge-n instalaţie

va urma acea cale.“

Calea… destinul… drumul către istorie. Patton n-are dubii. În schimb, are

şi imaginaţie. Ştie că destinul îl va bate pe umăr. Ca unul ce crede în reîncarnare şi pretinde că a fost prezent la toate marile bătălii ce s-au purtat în istorie, ştie asta din nenumăratele vieţi anterioare pe care le-a trăit. 

Începînd cu 11 noiembrie 1885, porneşte pregătirile pentru noua viaţă, de astă dată cu scopul declarat de a rămîne în istoria pe care Thomas Carlyle o vedea drept o chintesenţă a biografiilor marilor oameni care au populat universul, ca pe o sumă a vieţii unice a oamenilor excepţionali care au dat un sens şi o direcţie omenirii. Motivul? Doar asemenea vieţi contează, ele singure sînt creatoare, fecunde şi inspiratoare. Şi posibil a fi realizate, cum spunea Ortega y Gasset, numai de către cei care acceptă următoarea realitate: „Să fii tu însuţi cel care comandă sau să te afli într-o lume unde comandă altcineva“. Ori comanzi, ori te supui.

Patton e încredinţat că s-a născut pentru a comanda. Nu de dragul de a comanda şi a se fuduli, ci pentru că posedă ceea ce Ortega y Gasset consideră a fi „dreptul deplin“ prin care „recunoaştem (o persoană) pentru o astfel de funcţie“: impune respect. Nu respectul formal, bineînţeles. Acesta este impus, nu se impune de la sine. Patton impune respectul natural al meritocraţiei. Pentru că, să-i dăm cuvîntul aceluiaşi Ortega y Gasset, „a te supune nu înseamnă a îndura – a îndura înseamnă a te degrada –, ci, dimpotrivă, a stima pe cel care comandă şi a-l urma, solidarizîndu-te cu el, plasîndu-te cu fervoare sub stindardul său“. 

Dificil, totuşi, să te solidarizezi cu stilul şi persoana lui Patton. Caracterul său numai armonios nu este. Iubeşte disciplina. Dar, mai ales, la alţii. Consideră individualitatea o grămadă de c..at

Dar el însuşi se manifestă ca o asemenea individualitate dezgustătoare. E militar pînă în măduva oaselor, dar nu se sinchiseşte de formalităţi. Nu se sinchiseşte nici de ordine, dacă acestea contravin propriei viziuni. Discursul său e neacademic şi împănat cu trivialităţi, însă puţin îi pasă dacă place sau nu. Important e ca mesajul să-şi facă efectul şi el e convins de asta. Iar dacă el e convins, restul nu mai contează. 

În faţa soldaţilor se prezintă „Son-Of-a-Fucking-Bitch Patton“. Celebrul discurs din 5 iunie 1944, rostit în faţa Armatei a Treia, pe care o va conduce spre legendă, îl încheie astfel: „Puteţi fi recunoscători că, peste douăzeci de ani, cînd veţi sta în faţa şemineului cu nepotul pe genunchi şi el vă va întreba ce-aţi făcut în Al Doilea Război Mondial, nu va trebui să tuşiţi, să-l mutaţi pe celălalt genunchi şi să ziceţi: «Ei bine, bunicul tău a înfulecat căc..t în Louisiana». Nu, domnule, îl veţi privi drept în ochi şi-i veţi spune: «Son, your Granddaddy rode with the Great Third Army and a Son-of-a-Goddamned-Bitch named Georgie Patton»“.

Ăsta e generalul Georgie Patton. Vorbeşte mult. Nu-l interesează fineţurile lingvistice. Nu în public. Vorbeşte ce gîndeşte. Şi ce crede. Căci crede ceea ce gîndeşte. N-are nimic de ascuns. Diplomaţia nu e de el. Recunoaşte. Ce-i în gură şi-n căpuşă. Puţin îi pasă. Îi replică generalului Bedell Smith, cînd acesta-i reproşează că principalul său inamic e gura cea mare: „Bedell, mă cunoşti. Nu ştiu nimic despre politică. Nu am ambiţii politice. Tot ce vreau este să conduc o armată într-o bătălie“. 

Îl admiră pe Napoleon. Nu doar că-l admiră. Îl citeşte din scoarţă-n scoarţă. În original. Şi nu numai pe Napoleon. Pe Cezar. Pe Tucidide. Pe Machiavelli. Pe toţi istoricii antici. Scrie şi poezii. În intimitatea creaţiei, limbajul său capătă o profunzime şi o frumuseţe nebănuite.

Totuşi, e detestat de soldaţi şi urît de ofiţeri. Dar respectat. Au încredere în el. Nu-i va părăsi. Simt asta. Există o legătură strînsă între ei şi comandantul lor. Onoarea şi datoria. În plus, are ceva ce nici Bradley, cu toată gentileţea şi curtoazia lui, nu reuşeşte să obţină: charisma. Cu ea îşi seduce şi însufleţeşte auditoriul. Nimeni nu-i poate nega acel talent care-i face pe ceilalţi să fie de partea ta şi să te urmeze, deşi nu te plac. În ce-l priveşte pe Patton, ultimul lucru pe care îl urmăreşte este să fie popular. Nu glumeşte, ca Eisenhower, pe seama propriei persoane. Nu-l interesează nici adulaţia servilă a subordonaţilor. N-are nevoie de ea. Fiindcă nu priveşte niciodată în jos. Dar ştie să mobilizeze soldaţii, vorbeşte pe limba lor şi o face în mod cinstit şi sincer. Ei ştiu că cel care-i comandă este unul de-al lor. Că nu-i minte şi nu-i duce cu zăhărelul. Ştiu că fiecare cuvînt pe care-l spune e adevărat. Nu e soldat care să nu-l ia în serios cînd, înaintea invaziei din Sicilia, le atrage atenţia să-i omoare pe toţi inamicii care, văzîndu-se încolţiţi, vor dori să se predea. „Oh, no! That bastard will die! You will kill him. Stick him between the third and fourth ribs.“ 

Fără milă faţă de inamic. O morală cinică, dar cu consecinţe benefice. Armata lui e cea mai de succes. Cele mai puţine pierderi pentru trupele proprii şi cele mai mari pagube produse inamicului. E cel mai temut general printre ofiţerii Axei. Hitler îl numeşte „acel cowboy-general zărghit“, Jodl – „un Guderian american… care-şi asumă mari riscuri şi obţine mari cîştiguri“, iar Rommel – autorul celei „mai uimitoare realizări în războiul mobil“. 

Patton nu se miră. Şi-a dorit să participe la un asemenea război toată viaţa. Pentru asta s-a născut. Să fie acolo. Să-şi împlinească destinul. Mai degrabă, se întristează. Într-o zi, războiul se va termina şi… atunci ce va face? Din fericire, războiul e în plină desfăşurare şi-l aşteaptă încă multe de făcut. De aceea, îndată ce ajunge în Tunisia, nu stă o clipă. Tot timpul pe teren. Dă dispoziţii clare. Toată lumea poartă jambiere, cască şi cravată, va avea ţinuta aranjată şi pantofii lustruiţi. Inclusiv medicii care operează. Program strict. Disciplină. Nu tolerează insubordonarea. Sau, mai grav, laşitatea. Sustragerea de la datorie. Aşa ceva e inimaginabil. Poporul american dispreţuieşte laşii şi iubeşte învingătorii. Iar învingătorilor nu le este frică de luptă. Ei au mîndrie. Au onoare. Au curaj. Au

Acest

, folosit singur sau în diverse combinaţii, este o constantă a discursurilor sale. Îl foloseşte atît de des, încît ajunge să fie poreclit „Old-blood-and-guts“. Nu-l deranjează. Principalul e ca soldaţii să priceapă că onoarea, mîndria, demnitatea sînt goale dacă nu au

. Militarii adevăraţi au întotdeauna

În camera lui, mereu cu cîte o carte. Îşi scrie memoriile, trimite scrisori şi citeşte. Biblia sau din clasici. Aceiaşi clasici. Şi, nu în ultimul rînd, pe Rommel. Vulpea deşertului. Căci va veni vremea confruntării şi trebuie să ştie neapărat cum gîndeşte.

Clipa soseşte. Bătălia de la El Guettar. Martie-aprilie 1943. Americanii înving pentru prima oară panzerele germane ale Afrika Korps. Da, dar Rommell era în Germania! Patton e dezamăgit. N-a fost o victorie completă, nu a luptat împotriva celui pe care îl considera egalul său. Succesele militare din Africa îi aduc, totuşi, o răsplată: conducerea Armatei a Şaptea. 

Urmează ofensiva din Sicilia. Cucereşte Palermo şi Messina. Treburile merg excelent. Deşi nu prea. 70 de prizonieri, italieni şi germani deopotrivă, sînt omorîţi în masacrul de la Biscari. Bradley e oripilat. Patton, nici cît negru sub unghie. Ce atîta tevatură? Războiul nu înseamnă cavalerism şi bune maniere. Să se spună că sînt exagerări, sugerează. „Oricum, sînt morţi, nu se mai poate face nimic.“ Aici nu mai e ca Rommell, acel

Dar succesele şi gloria nu-s pavate doar cu roze. Un incident e mai aproape ca oricînd să-l scoată din cărţile de istorie. Într-un spital, un soldat. Fără rană, fără nimic. Pare teafăr şi nevătămat. Ce cauţi aici? Nu mai suport războiul, se smiorcăie Charles H. Kuhl. Plînge. Patton are o cădere nervoasă. Ridică mîna şi-l pălmuieşte. Un laş. Ieşi afară! Înapoi pe front! Prefăcutule!

Ike, fostul subaltern şi prieten, devenit comandant al Forţelor Aliate în Europa, îi trimite o scrisoare. Îşi va cere scuze atît soldatului pălmuit, cît şi medicilor şi infirmierelor şi tuturor celor prezenţi în ziua incidentului. Patton se supune. Dar afacerea scapă în media şi se fac presiuni, atît în presă, cît şi dinspre Congres, să demisioneze. Eisenhower refuză categoric. Şi are de ce. E sprijinit de şeful Armatei, generalul George Marshall, şi de secretarul Apărării, Henry Stimson. Nici unul nu se poate dispensa de Patton. 

Rămîne în armată, dar va fi marginalizat. Bradley, care i-a fost aproape întotdeauna subordonat, îl înlocuieşte, iar el, în loc să fie numit la comanda trupelor americane cu misiunea de a debarca în Normandia, cum se aştepta, e folosit ca momeală pentru nemţi, încredinţîndu-i-se conducerea „virtuală“ a armatei aliate care va ataca Franţa dinspre Calais. 

Surpriza e realizată. Nemţii sînt păcăliţi. Dar el e la pămînt. Distrus. Se plînge, e disperat: „An entire world at war and I’m left out of it? God will not permit this to happen! I will be allowed to fulfill my destiny!“ Dumnezeu nu va tolera o asemenea nedreptate. Generalul Patton ştie mai bine ca oricine asta. Este credincios. Citeşte Biblia în fiecare zi „blestemată“ (every goddamn day). Cunoaşte Psalmii pe dinafară. Ori de cîte ori are ocazia, citează din ei. Şi nu de paradă. Chiar crede. Repetă verseturile din Psalmul 63, favoritele sale: „Sufletul meu este lipit de Tine; dreapta Ta mă sprijină. Dar cei ce caută să-mi ia viaţa se vor duce în adîncimile pămîntului; vor fi daţi pradă sabiei, vor fi prada şacalilor“. 

Dacă nu vor să ajungă pradă şacalilor şi să-i ia viaţa, atunci să-l trimită înapoi la război, unde îi este locul. Da, iubeşte războiul cu pasiune, aşa cum alţi generali iubesc birocraţia cu pasiune. Vrea să fie pe teren, aşa cum alţi generali vor să şadă pe un scaun. Vrea să fie în tranşee, acoperit de praf, aşa cum alţi generali vor să fie în birou, îngropaţi în hîrtii. Vrea să demonstreze că e un maestru al strategiei de război, aşa cum alţi generali visează să ajungă mari maeştri ai virgulei şi exprimărilor de lemn pompoase. 

În faţa unui cîmp de luptă pîrjolit, cu tancuri în flăcări, cadavre carbonizate şi soldaţi mutilaţi, este cuprins de extazul unui pictor în faţa unei capodopere. Războiul este o artă, iar el este artistul care-l practică cu măiestria specifică geniului. De-aia nu trebuie trimis acasă. Ar fi o aburditate. Locul său e în linia întîi. Pe front. Cît mai rapid. Are tot ce-i trebuie pentru asta. Şi încă ceva: chemarea. Nu e un oarecare general de carton. Bravura lui nu e o figură de stil. Bradley însuşi recunoaşte: „Există o diferenţă între noi, Georgie. Eu fac treaba asta (războiul) pentru că am fost antrenat să o fac. Tu o faci pentru că îţi place“. 

Nu se înşeală. Unii se antrenează să fie, alţii sînt, pur şi simplu. Eterna diferenţă dintre artizan şi geniu. Dar ambii ajung mari. Şi ajung pe merit. Iar alţii rămîn mici, oricît de mari ar fi. Ba cu cît ajung mai mari, cu atît devin mai mici. Iar cînd pleacă, parcă nici n-au fost. Moloz. Pleavă. Puf de păpădie. E tot ce lasă în urmă. Sufli în urma lor şi, după ce ştergi praful, rămîne neantul. Pe care îl merită cu vîrf şi îndesat. 

Patton se roagă, se roagă, se roagă. Şi minunea se petrece. Se înfiinţează Armata a Treia şi el primeşte comanda. Ţine faimosul discurs şi pleacă la război. E predestinat să facă lucruri măreţe. O ştie mai bine ca oricine. Zdrobeşte contraatacul panzerelor germane la Arracourt, eliberează oraşul Metz, obţine strălucita victorie din bătălia de pe Bulge

– cum o va numi) şi înaintează de la Rin pînă la Elba într-un ritm mai rapid decît orice altă armată în istorie. În 281 de zile, trece 24 de rîuri importante, capturează o suprafaţă echivalentă României din teritoriul inamic şi un număr de aproape două milioane de soldaţi inamici (morţi, răniţi sau prizonieri), adică de şase ori numărul soldaţilor Armatei a Treia. Este oprit să înainteze pînă la Praga de către Eisenhower, la presiunea sovieticilor. 

Germania capitulează. E avansat general de patru stele şi făcut guvernator militar al Bavariei. El, însă, nu doreşte asta. Vrea o funcţie de comandă în teatrul de operaţii din Pacific. E refuzat. Turbează. Îşi dă-n petec. Susţine răspicat că Uniunea Sovietică – pe care-o detestă – va înceta să fie un aliat, aşa c-ar fi bine să o tratăm de pe acum ca pe un inamic. S-o alungăm din Estul şi Centrul Europei! 

Încă o dată, renumele de moară stricată şi comportamentul iresponsabil (după canoanele diplomaţiei) îl ajung din urmă. Şi, ca de obicei, puţin îi pasă. E printre puţinii care nu se tem să descrie armata rusă exact cum este: slabă, prost aprovizionată şi vulnerabilă. Machivelli ar recomanda exploatarea acestei slăbiciuni. Se plînge subsecretarului de Război, Robert Patterson: „Demobilizarea Armatei a Treia va crea un vacuum ce va fi în folosul sovieticilor, pînă la urmă“. Îl imploră: „Să ne păstrăm bocancii lustruiţi, baionetele ascuţite şi să prezentăm sovieticilor o imagine de forţă. E singurul limbaj pe care-l înţeleg“. Patterson ezită. Şi ce să facă după aceea? Simplu. „Îi arătăm Armatei Roşii care e graniţa şi îi dăm un timp-limită să se întoarcă. Apoi îi avertizăm că, dacă nu vor proceda întocmai, vom avea noi grijă să o facă.“ 

Alta ar fi fost istoria, dar nu se va întîmpla asta. E tot mai dezamăgit, iar declaraţiile sale devin tot mai iresponsabile. Merge pînă-ntr-acolo încît compară situaţia din acele zile a unui nazist german cu a unui membru al Partidului Democrat din SUA. E schimbat din funcţie şi transferat la comanda Armatei a 15-a, care întocmea istoria războiului. Umilinţă. Cîteva luni mai tîrziu, pe 21 decembrie 1945, moare în urma unui accident stupid de maşină. Dar el murise deja din clipa în care înţelesese că nu va mai apuca alt război. 

În loc de încheiere 

Printr-o întîmplare, am văzut filmul

. Acel „epic film de război american pe care Hollywood-ul întotdeauna a intenţionat să-l facă,

cum ironic titra Vincent Canby, criticul lui New York Times, în 1970, după premieră. 

Filmul, antologic. Secvenţa de început, cu Patton în spatele unui imens steag american rostind faimosul

, de asemenea, antologică. George S. Scott, în rolul generalului, a devenit un fel de Amza Pellea al Americii. A primit un Oscar pentru performanţa aceasta. L-a refuzat. Primul actor care a refuzat vreodată un Oscar. Ca şi Patton, nu se prăpădea după recunoaşterea oficială a valorii. Nu în panglici, hîrtii şi poze de budoar stă valoarea unui om. E vorba de altceva. Mai subtil. Care nu e vizibil cu ochiul liber. Şi care nu va fi niciodată vizibil dacă nu ai

De ce am scris despre Patton? Pentru că, la polul opus, există întotdeauna indivizi precum cei din povestioara „Luck“ a lui Mark Twain, generali precum Lord Arthur Scoresby, nişte „miracole de imbecilitate“, care, cu cît se dovedeau mai incapabili şi mai stupizi, cu atît urcau mai uşor treptele ierarhiei militare. Impuneau respect celor care nu-i cunoşteau, dar cei care trăiau în apropierea lor ştiau că, deşi

fiecare medalie reprezenta un

Prin urmare, va exista mereu întrebarea: cum faci diferenţa între unii şi alţii? Între alde Patton şi Scoresby? Şi, cînd reuşeşti să faci diferenţa, practic, ce ar trebui să faci? Concret vorbind.  

Dear Darlin’ Namor,

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

semafor jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multor șoferi. Care este ordinea de trecere a mașinilor, având în vedere că semafoarele nu funcționează?
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea sunt menite să ne țină în siguranță, iar chiar și situațiile ieșite din comun sunt prevăzute în legislație.
dragusin jpg
Radu Drăgușin, la munca de jos. Stoperul naționalei a cărat lăzi cu mâncare
Radu Drăgușin, 22 de ani, a împărțit alimente în prejma sărbătorilor.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!
castigator loto, captura video jpg
Cine este românul care a câştigat 1,62 milioane de lei la Loto 6/49
Miercuri, ieşeanul care a câştigat marele premiul la Loto 6/49 la extragerea din 8 decembrie şi-a ridicat de la Loteria Română premiul în valoare de 1,62 milioane de lei (peste 325.000 de euro).