Păsări evlavioase şi evocatoare

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

De cîte ori intru pe site-urile dedicate dascălilor şi proiectelor lor profesionale, mă întreb: de ce nu funcţionează nici urmă de cenzură? De ce administratorii site-urilor publică orice le vine pe e-mail, fără discernămînt, fără reacţii colaterale de protest, fără minime rectificări, fără limite? Planuri de lecţie haotice şi calcifiate, concursuri şcolare anchilozate de lozinci patriotice şi obiective pedagogice enorme, testări care nu reuşesc să pună la încercare decît răbdarea de a citi enunţurile etc. Toate transformă o iniţiativă, altfel extrem de utilă – aceea de a oferi profesorilor din ţară o ocazie de a deveni o comunitate de profesionişti –, într-un bazar de falsuri. 

O profesoară de chimie se gîndeşte să arunce pe piaţa didactică „Portretul profesional al pedagogului“. Şi-l aruncă. Şi te izbeşte în moalele capului: „El este un umanist care ştie să fie critic cu sine însuşi şi absurdităţile vieţi, fără a fi cinic sau disperat. Este o persoană care se autodezvălue astfel încît elevi pot vedea şi virtuţile şi imperfecţiunile. Păşind sigur pe pămînt, profesorul ajută elevi să-şi dezvolte voinţa, curajul şi speranţa în realizarea potenţialului. Profesorul e şi un bun colaborator, acordînd o mare valoare colegiabilităţi. (...) Toate se schimbă pe pămînt, dar pedagogul nu se schimbă ci creşte odată cu societatea, odată cu schimbările din ea şi cerinţele unei noi generaţi care are nevoie de tot acel cuvînt cald şi dulce al profesorului, numai că adaptat la timpurile noi. Este foarte esenţial ca un pedagog să nu fie doar o autoritate pentru elevi săi. Profesorul îi poate copleşi pe elevi cu ştiinţa lui, îi poate uimi cu personalitatea lui.“ Aş avea două sugestii pentru fraza finală: nu copleşi, ci ucide, şi nu uimi, ci ului: profilul dascălului, din textul plin de erori gramaticale, pare a fi ceva între Alida Valli şi mitropolitul Banatului. 

O altă profesoară iubeşte limba română. Şi cartea. Şi vrea ca şi elevii săi să le iubească. Pentru asta, face un plan de lecţie, cu obiective şi etape: „Elevii trebuie astfel pregătiţi încît să devină nu numai beneficiarii limbii (sic!), ci şi creatori de limbă. (...) Se citesc două scurte esee(!) cu tema: Frumuseţea limbii române. (...) Elevii sunt cei care concluzionează (sic!). (...) Unul dintre copii împărtăşeşte celor prezenţi la activitate Imnul lui Dimitrie Anghel.“

Într-un alt colţ de ţară şi de catedră, dascălul le propune elevilor să discute „despre păsări precizînd sensuri apropiate despre cuvîntul pasăre: eternitate, eter, evlavioase, evocatoare (trilul lor) etc. Şi acum, elevi, am dedus că toate aceste cuvinte sunt de fapt nişte necuvîntătoare. Deci, necuvîntătoarele sunt mereu alături de noi, ne aud, ne văd, chiar dacă nu ne înţeleg, viaţa fără de ele ar fi mai monotonă, nu atît de frumoasă.“

Un proiect de lecţie anunţă o metodă simplă, ingenioasă de implicare a elevilor în actul învăţării: un tabel cu trei coloane de completat pe parcursul orei: „ce ştiu“, „ce vreau să ştiu“ şi „ce am învăţat“. Se presupune, deci, că elevul este întrebat şi lăsat liber să răspundă. Fals: în proiect sînt trecute cu exactitate răspunsurile „corecte“: „Le cer elevilor să treacă în prima coloană tot ce ştiu în legătură cu opera (modurile de expunere, felul naraţiunii, locul şi timpul, personaje, specia din care face parte). În cea de-a doua coloană (ce vreau să ştiu), elevii vor trece: Momentele subiectului. Informez elevii că vor învăţa să consolideze conţinutul acestei opere prin identificarea momentelor subiectului.“ 

După cum vă spuneam, pe site-urile cu pricina nu protestează nimeni: nici administrator, nici dascăli cu proiecte foarte bune, nici părinţi. Nici Ministerul Educaţiei. Acceptă cu toţii, de dragul a cîtorva mii de vizualizări aducătoare de publicitate, vecinătatea unor stricători de minţi şi de limbă. Despre descurajarea interesului pentru învăţătură şi despre prestigiul şubrezit al dascălilor nu mai vorbim… 

Maria Iordănescu este psiholog. 

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

surori minore violate de tata jpg
Daune morale record în valoare de 100.000 de euro pentru două fete abuzate de tatăl vitreg. Mama, condamnată și obligată și ea la plată
Curtea de Apel Craiova a stabilit daune morale record, în valoare de 100.000 de euro, în cazul a două minore abuzate sexual de tatăl lor vitreg. Atât bărbatul, cât și mama victimelor, sunt obligați să plătească suma, după ce instanța i-a găsit vinovați.
lideri europeni tren jpg
Macron, Starmer și Merz nu au consumat cocaină în trenul spre Kiev. Cum a apărut falsul și de ce a fost răspândit de propaganda lui Putin
Teoriile conspirației și impostorii au transformat călătoria liderilor europeni la Kiev într-un scandal de „droguri.
dragos bucur LR mp4 thumbnail png
Ce preocupări au copiii Danei Nalbaru și ai lui Dragoș Bucur de când locuiesc la țară: „Au descoperit statul afară, se cațără în copaci..."
De când s-au mutat la țară, în Argeș, Dragoș Bucur și Dana Nalbaru, alături de cei trei copii ai lor, Kadri (9 ani), Roxana (11 ani) și Sofia (18 ani), adoră să petreacă mult timp afară, în natură.
Împrăștierea fertilizatorului cu un tractor foto pixabay jpg
Programul „Rabla pentru tractoare" debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul "Rabla pentru tractoare" demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanţii pot aplica online, prin intermediul aplicaţiei informatice, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Dragoș Bucur e împlinit cu viața de la țară! Juratul de la “Românii au talent” își dorește să se extindă în Argeș!
Dragoș Bucur e împlinit cu viața de la țară! Juratul de la „Românii au talent” își dorește să se extindă în Argeș: „Aștept să văd dacă reușesc să-mi iau cai!”
Dragoș Bucur (47 de ani) este încântat de-a dreptul de echipa cu care lucrează la “Românii au talent” de la PRO TV și de colegii săi jurați cu care se înțelege de minune.
FOTO Captură Ukrinform
Propaganda rusă distribuie imagini false cu soldați din „Regimentul Nemuritor” pe panouri publicitare în Berlin
Propagandiștii ruși au falsificat înregistrări video care ar arăta presupuse portrete ale soldaților sovietici pe ecrane LED din capitala Germaniei.
albina jpg
O tânără din Botoșani a intrat în șoc anafilactic în timpul unui live pe Tik Tok. Un medic rezident care o urmărea i-a salvat viața. „Pacienta a fost preluată în stare gravă"
Într-un incident incredibil petrecut în județul Botoșani, o tânără de 32 de ani a ajuns la spital cu șoc anafilactic după ce a fost înțepată de o albină în timp ce făcea un live pe Tik Tok.
monica ganea jpg
Prima reacție a soției lui Ionel Ganea, după accidentul în care copilul lor a fost rănit grav: „Ce căuta acea mașină oprită pe marginea drumului?”
Monica Ganea, soția fostului fotbalist Ionel Ganea, a vorbit pentru prima dată despre tragedia petrecută vineri după-amiază, în urma căreia fiul lor de doar doi ani a fost grav rănit.
drdp craiova valea oltului foto facebook jpg
Restricții de circulație pe mai multe drumuri naționale din județul Vâlcea, inclusiv pe Valea Oltului. Ce lucrări se vor face
Circulația rutieră va fi restricționată luni, 12 mai, pe mai multe tronsoane ale DN 7 – Valea Oltului, din cauza unor lucrări programate la versanți și la marcajele rutiere.