Pagini albe de istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Pagini albe de istorie jpeg

Dacă un adolescent al zilelor noastre m-ar întreba ce se întîmplă de fapt în România, acum, nu aș ști ce să îi răspund. Tot așa, dacă ar trebui să le povestesc, peste 20-30 de ani, tinerilor de atunci paginile de istorie cărora le sînt martoră acum: aș privi în urmă cu mînia celui care simte că o bună bucată din viața lui de cetățean al acestei țări a fost absorbită de vid.

Habar nu avem ce se petrece de ani buni în acest loc de lume. Noi, cetățenii „simpli“. Dacă încerci să rememorezi fapte esențiale, întîmplări importante, alegeri sau construcții sociale răsunătoare, de anvergură, cu efect benefic asupra românilor, îți dai seama că nu e nimic de amintit, de păstrat, în afara cîtorva momente excepționale de solidaritate. Altfel, ocupația principală a românilor pare a fi aceea de a sta cu ochii, îngrijorați, pe nefăcutele celor de la guvernare. Și asta, de ani buni. Ceea ce părea bun la un moment dat, un an mai tîrziu s-a dovedit a fi o catastrofă. Oamenii al căror profil politic sau social părea benefic se dovedesc în scurt timp a nu fi decît niște umbre incapabile să poarte povara speranțelor puse în ei de sute de mii de conaționali. Sau nici măcar atît, fiindcă nici o concluzie, nici o „sentință“ nu rămîn definitive mai mult de cîteva zile. Nu știi să mai alegi dreapta de stînga, binele de rău, adevărul de fals. Asta, în ciuda faptul că informațiile curg către noi în valuri, ne asaltează covîrșitor zi și noapte. Pe cine să crezi? Pe cine să întrebi? Și dacă noi, adulții, nu știm, ce vor avea de știut cei care vin din urmă?

Mă uit zilnic la clasa noastră politică, la analiștii și consultanții lor, la jurnaliștii și politologii „cu experiență“. Și impresia cu care rămîn este aceea a unei găști care lucrează pe deasupra, în spatele, pe lîngă cetățeni, niciodată în fața lor sau cu ei. Pare că ei știu totul, iar noi, ăștia „simpli“, nu știm nimic. Vorbesc zile întregi, luni, despre nimicuri, despre iritările private, golănești ale nu știu cărui ministru, despre ieșirile la chiolhanuri ale nu știu cărui șef de instituție, despre fugarii din fața Justiției, despre averile răsărite peste noapte, vorbesc și vorbesc și… nimic. Nu se întîmplă nimic. Asta în timp ce deciziile importante pentru țară sînt prezentate după același scenariu: vorbe în bobote, zîmbete suficiente, miștouri de bodegă, grosolănii virile, patriotism de cîrciumă.

Dar stupefiant este felul în care decurge dialogul politic sau cel jurnalistic despre „acoperiți“. Despre „informatori“. Despre „oamenii serviciilor“. Despre „statul paralel“. Dacă lucrurile care se spun în spațiul public despre serviciile secrete ale României și angajații lor sînt măcar pe jumătate adevărate, atunci aceste servicii ar trebui rapid desființate și reinventate. S-ar zice că nicicînd și niciunde nu au stat mai prost decît acum: activitatea lor, așa-zis „inteligentă“, apare în fața publicului pe care ar trebui să îl protejeze ca un amalgam de bășcălie, găinării, dezvăluiri de tabloid sordid, tabinet și ceai dansant, scatoalce date între găști de cartier. Toți par – sau cel puțin așa ni se sugerează – că se știu între ei, cine, care, cum, cît este de acoperit, iar noi, spectatorii, stăm pe margine și nu înțelegem o iotă din gesticulația, vorbele și faptele lor „oculte“. Nimeni nu aduce o dovadă, un document, o arhivă, o semnătură în sprijinul vorbelor de ocară pe care le azvîrle către „paraleli“. Doar insinuări, înjurături, interese private.

(O voce importantă în analiza societății românești pune aproape zilnic pe tapet lupta dintre cele două instituții, SRI și SIE. O face însă într-un mod dezarmant, dezamăgitor: cu jumătăți de adevăr spuse cu jumătate de gură, cu aluzii amenințătoare sau ocheade ironice, cu vinovății împărțite arbitrar. Și, nu în ultimul rînd, cu reproșuri aruncate protestatarilor: că nu sînt(em) bine informați, că ne lăsăm manipulați, că nu știm să citim faptele și conjuncturile, că nu aplecăm urechea în direcția care trebuie. Pe scurt, pare a vorbi tot pentru cei care „știu“ și nu pentru cei care vor să afle, vor să înțeleagă, vor să fie bine informați.)

Revenind: nu știu, deci, ce să îi răspund unui tînăr de acum sau din viitor despre România zilelor noastre. Știu doar că sînt cîțiva care se joacă de-a politica, de-a analiza politică, de-a educația, de-a sănătatea, de‑a Justiția, pe bani mulți. Pe bani foarte mulți. Adică pe banii cu care ar trebui să se construiască spitale, școli, să se mărească salarii în învățămînt și sănătate, să se realizeze programe de educație performante. De cealaltă parte sîntem noi, ceilalți, care ne întrebăm „Cu cine votăm?“. Și care protestăm. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.