Otevizarea decidenţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Bucurii uitate jpeg

Un cunoscut jurnalist român a afirmat, la un post de televiziune: „Nu Dan Diaconescu a otevizat România, ci România l-a otevizat pe Dan Diaconescu“. Cu alte cuvinte, dacă nu ar fi existat publicul nesăţios de mizerii, Dan Diaconescu nu ar fi existat. Gustul publicului, needucat, sărac în opţiuni, l-a transformat pe proprietarul caracalean de televiziune în vedetă.

În sprijinul afirmaţiei sînt aduse puzderia de emisiuni prezente pe toate posturile de televiziune, toate parcă avînd aceeaşi sursă de inspiraţie, şi anume gîndirea mlăştinoasă a producătorului mai sus amintit. Dacă n-ar avea rating, nu s-ar produce – spun realizatorii, nimeni n-ar fi smintit să risipească bani pe talk-show-uri putrede, pe personaje detestabile, pe dezbateri irespirabile, dacă gustul poporului ar fi îndreptat către Shakespeare sau Mozart.

Şi totuşi, la ultimele alegeri, cu toate eforturile de a convinge o populaţie săracă, aşa-zis needucată, de a-l alege, preşedintele partidului violet n-a obţinut decît 20% din voturile celor pe care a încercat să-i cumpere cu fulare, căciuli, spectacole strepezitoare, strîngeri de mînă slinoase.

Este adevărat, nicăieri în lume, în nici o ţară civilizată, nu cred că un personaj precum Dan Diaconescu ar putea visa să candideze la cel mai mărunt post de funcţionar al statului, necum la preşedinţie sau senat. Pe de altă parte, nici nu cred că toţi cetăţenii Germaniei sau ai Marii Britanii frisonează doar la Beethoven sau la conversaţii televizate despre Kant.

Şi atunci, cum de ne-au năpădit vulgaritatea, obscenitatea, incultura, violenţa? În ce fel un gust pustiitor pentru derizoriu, facil, măscări, isterii s-a răspîndit ca o molimă în toate straturile societăţii?

Unul dintre efectele cele mai grave pe care televiziunea de toate culorile şi de toate profilurile le-a avut a fost acela că a creat o imagine falsă a telespectatorilor săi. Televiziunea nu a otevizat România, ci pe liderii săi, pe decidenţii care au puterea legislativă, justiţiară, financiară. Ei privesc către ratinguri şi oftează nepăsător, dispreţuitor către cei pe care îi conduc. Televiziunile, cu ratingurile lor mincinoase, i-au făcut pe politicienii corupţi, pe jurnaliştii ignoranţi şi pe şefii unor insitutiţii de cultură incompetenţi să creadă că poporul îi urmăreşte cu nesaţ.

Televiziunile, cu scandalurile lor obscene, aduc la vîrf oameni care dispreţuiesc educaţia, tinerii, şcoala, cultura, dialogul civilizat. Ratingurile lor afişate în urma unor talk-show-uri ignare îi conving pe cei care ne conduc că sînt posibile un parlament plin de oameni penali sau un minister al Educaţiei condus de plagiatori sau corupţi, că dezbaterea despre cultură şi reforma din învăţămînt se poate limita la afişarea unor filmuleţe cu profesori bătuţi de elevi sau liceene abuzate, că, la o adică, românul n-are nimic împotriva lui Dan Diaconescu, dacă zilnic îi sînt servite pîine şi circ.

Televiziunile i-au făcut pe liderii români să-şi dispreţuiască poporul. În ăst timp, vocile care protestează împotriva mizeriei îşi găsesc din ce în ce mai greul locul şi ratingul. Treptat, protestul cuviinţei împotriva mizeriei s-a transformat în emigrare, renunţare, izolare.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Castelul Corvinilor Foto Daniel Guță JPG
Castelul Corvinilor își dezvăluie secretele. Descoperire importantă în subsolurile cetății din Hunedoara VIDEO
Castelul Corvinilor din Hunedoara continuă să ofere surprize arheologilor care îl cercetează. Noi descoperiri importante au fost semnalate în cetatea medievală, odată cu lucrările de restaurare a acesteia.
WhatsApp Image 2022 10 07 at 11 33 58 jpeg
Stație de asfaltare fără autorizație de mediu, în Brașov. Oamenii din zonă au sesizat autoritățile
O firmă din Brașov nu mai are autorizație de mediu din 8 iunie 2022. În dimineața zilei de 7 octombrie a pornit stația de asfaltare, însă locuitorii cartierului au sesizat Primăria.
gheorghe catana foto politia arges jpg
Gheorghe Catană, fost prim-secretar de județ, căutat de Poliție. Dispăruse de acasă
Fost prim-secretar la Argeș și Suceava, unul dintre apropiații lui Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Catană (83 ani) a fost dat dispărut joi, 6 octombrie. A fost găsit după câteva ore de căutări.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.