Optimizare, eficientizare şi alte lucruri de complicat viaţa

Publicat în Dilema Veche nr. 504 din 10-16 octombrie 2013
Mîrlanii cu palat jpeg

„Variabilele de stare, numite si dimensiuni ale modelului de meta-invatare sunt pozitivism-negativism, interogare-promovare si ceilalti-propria persoana (accent extern-intern). Parametrul de control al modelului este conectivitatea, relevand nivelul de armonizare si receptivitate al membrilor echipei, unii fata de ceilalti.“ Aţi înţeles ceva din brambureala asta? Dar ce spuneţi de acest sfat de o intensă originalitate? „Adapteaza sarcinile la nevoile companiei pentru a ajuta echipa sa rezolve problemele cele mai importante. Ofera feedback concret, constructiv, realizand un balans intre aspectele negative si cele pozitive.“ 

Primul paragraf provine de la un specialist în resurse umane. Al doilea, de la o superechipă care a descoperit ce-i aia un management eficient.

Am cunoscut în viaţa asta o grămadă de echipe de aşa-numiţi consultanţi. Îi ştiţi, probabil, sînt băieţii aceia înalţi, mai degrabă blonzi, în costume care cad impecabil pe umeri şi pe piepţi, cu un uşor accent străin în engleza hipercorectă de lemn. Oamenii ăştia au lipit de mîna dreaptă mînerul rabatabil al cîte unei valijoare pe roţi. Nici unul, dar nici unul, nu fumează. Sînt vegetarieni şi vin prin România deschişi sincer spre bizarerie, ca în safari. Se uită prin tine cu ochi corecţi politic şi-ţi proiectează în săli impersonale de şedinţe felurite power-point-uri colorate.

De regulă, consultanţii pun în termeni care n-au nimic de-a face cu limba vie nişte platitudini îngrozitoare. Există persoane care se ocupă de ceva numit Time Management, care au descoperit că e bine să te ocupi înainte de lucrurile presante, şi nu de cele care mai pot aştepta. O înţelepciune. Vine un deştept care te învaţă că „nu“ înseamnă „da“ şi „da“ înseamnă „nu“. Într-o încîlceală de logică îţi spune că dacă zici da unui proiect asta înseamnă, de fapt, că spui nu unor alte proiecte care te aşteaptă pe margine să le rezolvi. Iar toate chestiunile astea sînt explicate cu desene, oameni buni. Vine un domn care-ţi pune la proiector o schemă de genul „Scop-Mijloace de atingere a scopului – Potenţial uman şi tehnic de atingere a scopului – Analiză intermediară în atingerea scopului – Rezultate finale – Analiza rezultatelor finale – Ce învăţăm noi din asta şi Cum punem în practică ce am învăţat noi din asta.“ Adică faci o treabă care iese sau nu iese bine, iar data viitoare să procedezi în funcţie de cum îţi iese, da? Pentru asta nu-i nevoie de consultanţi, e nevoie de bun-simţ.

Oamenii ăştia, consultanţii, au nişte tarife indecent de mari. Dar şi CV-urile lor sînt pe măsură. O să fiţi impresionaţi citind istoria profesională a unora dintre ei. Ceva de genul: „L-am consiliat pe Al Gore şi am reuşit să salvez de la faliment un cătun din Alaska sfătuindu-i pe locuitorii ăia să facă maioneză din untura de balenă special ambalată pentru piaţa de consumatori dintr-un cartier anume din Tokio.“ Se merge global-localizat, unde nici cu gîndul nu gîndeşti, biet slujbaş de corporaţie ce eşti.

Am fost şi la felurite traininguri care te învăţau să fii un jurnalist mai bun, o persoană comunicativă, te învăţau să gîndeşti afară din cutie. Urăsc să gîndesc afară din cutie, na! În cutie e bine. Am fost puşi să facem diverse chestii penibile. Să jucăm un rol în faţa unei audienţe neplăcute. Să ne tăvălim pe jos în încercarea de a obţine ce vrem. Să participăm la tot soiul de joculeţe ghiduşe ca să ne dezinhibăm. Eu, una, m-am inhibat iremediabil înainte, în timpul şi după.

Sînt sigură că-s lipsită de orice urmă de fineţe în asemenea chestiuni de spus nimic. Îmi asum că-mi lipseşte puterea de a abstractiza nişte lucruri care ar trebui să rămînă simple. Din mîna mea poate ieşi un cui, o ştire, o carte, o fustă croită în bie. Ştiu să le fac fără power-pointuri şi, în general, învăţ din greşeli. Pe de altă parte, cred că aş fi şi cel mai bun consultant din lume. Mi-ar ieşi de minune scrîntelile astea inutile. Golăneşte, aşa, aş face lumea din vorbe.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Drulă Bode captură
Tupeu, minciuni, fumigene și autodenunț în scandalul afacerii „BMW-uri pentru Poliție“
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, raportul Corpului de Control al Ministerului de Interne pe tema achiziției celor 600 de BMW-uri de la firma unui apropiat al președintelui Klaus Iohannis.
avalansa 2 jpeg
Avalanșă în Himalaya: cel puțin 26 de morți
La trei zile după ce o avalanşă a surprins în Himalaya un grup de elevi ai unui institut local de alpinism, şansele de a-i gasi în viaţă pe ultimii trei dispăruţi s-au diminuat vineri, bilanţul ajungând la 26 de morţi, iar căutările au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile, relatează AFP.
lidl
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Retailerul Lidl România a anunţat că retrage de la vânzare şi de la clienţi toate loturile unui sortiment de napolitane produse de Pak Rampart d.o.o, pentru că s-a constatat prezenţa Salmonella Typhimurium, potrivit unui anunţ postat joi de ANSVSA.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.