Operetta este fiica lui Erik, Fantoma de la Operă

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

Am făcut un tur rapid al jocurilor pentru copii, care pot fi accesate pe Internet. Şi m-am minunat. După scurt timp, perplexitatea s-a transformat în depresie: imaginaţia IT-iştilor în materie de personaje, acţiuni, decoruri, toate spre distracţia copiilor, este – cel puţin pentru adulţi – letală.  

Iată cîteva exemple: pe site-ul „Jocuri Copii – frumuseţea copilăriei tale“, se pot găsi următoarele momente unice de veselie şi inteligenţă: „Vegan Vampire“, „Lady Gaga Frozen Makeover“, „Pathologic“, „Facial Miss Santa“, „Frozen Elsa Pedicure“ etc. Chipurile personajelor, fie ele masculine sau feminine, sînt construite după acelaşi tipic: ochi bulbucaţi, gura cît o şură, culori stridente, iar imaginea de ansamblu este ceva între reclamele pentru saloanele de masaj erotic şi cele pentru clinicile de operaţii estetice.

Pe un alt site de jocuri pentru copii, Roli.ro, regulile sînt explicate pe îndelete, astfel încît nimic din farmecul jocului să nu se piardă. Spre exemplu, într-un joc pentru fete, „jucătoarele“ sînt învăţate să se distreze curăţînd de coşuri faţa unei prietene cu sînge albastru: „Destinde-te şi tu alături de Jasmine în acest joc pentru fete. Aplică-i măşti faciale, curăţă-i tenul de impurităţi şi răsfaţ-o aşa cum merită o prinţesă. Cremele sînt la fel de importante în acest plan de relaxare.“ Sau „Draculaura(!) are cîteva probleme cu tenul, aşa că pentru început, va trebui să o ajuţi cu o mască, să o speli şi să o dai cu cremă.“

Cum îl poţi face pe copilul tău să se gîndească serios la viitorul lui profesional? Simplu: îl pui să joace „Waitress Adventures“, descris într-o păsărească romgleză: „Joacă acest joc de strategie cu restaurante şi serveşte la timp clienţii. Cîştigă bacşiş pentru a face upgrade la abilităţile personajului. Îl poţi face să arate mai bine ducîndu-l la sala de forţă, la salon sau la clinică. Arătînd mai bine personajul poate primi bacşiş mai mare.“  

Din larga, aglomerata şi inutila galerie de jocuri nu lipsesc marile personaje ale cărţilor sau filmelor clasice. Spre exemplu: Cenuşăreasa, Albă ca Zăpada, Rapunzel au lăsat deoparte pantofii de cristal sau mărul otrăvit şi le cer copiilor care le „mînuiesc“ electronic să le tundă, să le îmbrace, să le distreze, să le combine cu te miri cine de prin showbiz-ul american etc.: „Albă ca Zăpada se va întîlni cu prinţul Bieber. Dă click pe mouse şi ajut-o să se penseze fără să o vadă prinţul.“ Sau: „Cenuşăreasa îşi doreşte o manichiura nouă. Joacă acest joc cu prinţese Disney şi ajut-o pe Cenuşăreasa să aibă cea mai frumoasă manichiura dintre prinţesele Disney.“ Sau: „Păpuşa Monster High, Operetta, este oaspete la un salon de lux şi îşi doreşte o coafură nouă şi un tratament facial. Operetta este fiica lui Erik, Fantoma de la Operă.“  

În fapt, dacă vezi oferta de jocuri de pe site-urile de profil, imaginea pe care o au producătorii IT despre copiii noştri este următoarea: fetiţele sînt nişte mici piţipoance care nu au în cap decît farduri, gomajuri şi niscaiva reţete de clătite, adică sînt nişte obiecte decorative şi utile care să îi aştepte pe băieţeii noştri, extenuaţi de jocurile cu bătăi şi maşinuţe. Cam atît.

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.