Obositoarea povară a masculinităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Invizibilii jpeg

Stă și leorpăie de o jumătate de oră la o supă. I se oferă apoi o porție de chiftele cu un aranjament generos de piure alături. Cere doar o parte din ce i se oferă. „Dar ce fel de bărbat ești tu de mănînci ca o păsărică?“ Păi, e un bărbat ca mulți alții, care a început să aibă puțin grijă la ce și cît mănîncă. În ochii unora însă, o asemenea grijă pare exagerată. Totuși, dacă partea cu dieta a început să fie larg acceptată de mai toată lumea, altfel stau lucrurile cu baletul, de pildă. Mulți se uită un pic îndoiți la unul care ar admite că îi plac spectacolele de balet. Nu ești mascul îndeajuns dacă te uiți la țopăielile lui Barîșnikov. Nu e OK să stai o oră jumate cu ochii în niște tutu-uri roz și nici cu ei în colanții vreunui prim-solist. Nu-i demn pentru un tip adevărat să admire coupé jeté-uri, ronds de jambe, plié-uri și piqué-uri.

Și nu e OK nici dacă mergi la cosmetică să-ți faci unghiile. Cremele, hai, treacă, se acceptă cu condiția să nu vorbești totuși despre asta. Te dai pe sub ochi, te mai dai pe față, foarte bine, dar nu vorbi public despre asta. Doar fetele au dreptul să le afișeze peste tot, să poarte discuții interminabile despre ele și să se îngroape în zeci de cutii, boluri, tuburi și eșantioane de creme menite să hidrateze și să dezrideze toate zonele corpului.

Devii de asemenea dubios dacă îți plac musical-urile. Mai rău, musical-urile combinate cu dans sînt zone interzise. Care dur ar sta să se uite două ore la așa ceva cu o pungă de floricele în mînă? În fiecare din situațiile astea e invocată o capcană parșivă, întinsă de prietenă sau nevastă, de femei în general, care îi păcălesc pe bieții oameni să intre la mall și să piardă o seară ascultînd niște tipi care lălăie o peltea siropoasă.

Mai vezi tați amărîți ieșind de la Tinker Bell de o mînă cu fetița care poartă aripioare prinse cu elastic pe după umeri și cu cealaltă mînă ocupată de o baghetă de zînă cu stea în vîrf. Astea sînt sarcini de îndeplinit, însă, nu se pun la bucurii personale care pot părea prea puțin bărbătești în ochii privitorului.

Cum ar fi cititul de poezie. Am stat de vorbă la un moment dat cu niște elevi de liceu, iar unul dintre ei declara absolut convins că nu îi place poezia. Poezia în general, ideea de poezie. Colegii lui din jur au dat aprobator din cap: „Așa e, poezia e pentru fete!“ Poezia era, pentru bărbățeii ăștia, un fel de musical cu dans al literaturii. La capătul opus al unui Hemingway cu fraze scurte și simpliste, la obiect și bărbătești, carevasăzică, un macho care bate oricînd la stil și nerv diverși leșinați care bocesc după iubite pierdute. În rime. În catrene. În sonete. Orice poet romantic, cu pieptul gol în cămașa albă, fluturîndă, cu pletele cîrlionțate în vînt, e caraghios pentru suflețelele astea tari. Ar mai accepta o rimă, ceva, poate, de la Poe doar dacă le povestești însă cît de bețiv și afemeiat a fost și ce teribile povești de groază a mai scris. Pune pe vreunul din durii ăștia să citească cu voce tare vreun catren de amor, că o să vezi cum se fac roșii din cap pînă în picioare și se poticnesc la fiecare cuvînt. La chestiile astea fetele-s mai simpatice, vă jur. Și au talent la citit.

În ciuda diverselor metrosexualisme din ultima vreme, în ciuda über, lumber și a altor noi hipstereli, societatea a rămas cu un soi de percepție osificată asupra sensului masculinității. Un bărbat nu plînge sau o face foarte rar. Într-o întîlnire cu băieții se discută orice, mai puțin chestiuni de igienă intimă, despre propriile sentimente sau, habar n-am, locurile unde găsești cele mai bune prăji cu lămîie. Bărbații nu se pupă între ei la venire și la plecare și nu pun mîna unii pe alții așa cum fac fetele. Nu va zice nici unul „Ia pune mîna pe chiloții ăștia să vezi ce bumbac fin“, așa cum face orice fată cu prietenele ei. În ochii societății, dumneavoastră, domnilor, puteți discuta despre vreme, sport, femei, politică, ceva artă (balet, musical-uri, poezie doar tangențial și în derîdere), roboți, mașini, arme, explozii, tancuri. Și poate despre barmanița care vă servește. OK? 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.