Obositoarea povară a masculinităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Invizibilii jpeg

Stă și leorpăie de o jumătate de oră la o supă. I se oferă apoi o porție de chiftele cu un aranjament generos de piure alături. Cere doar o parte din ce i se oferă. „Dar ce fel de bărbat ești tu de mănînci ca o păsărică?“ Păi, e un bărbat ca mulți alții, care a început să aibă puțin grijă la ce și cît mănîncă. În ochii unora însă, o asemenea grijă pare exagerată. Totuși, dacă partea cu dieta a început să fie larg acceptată de mai toată lumea, altfel stau lucrurile cu baletul, de pildă. Mulți se uită un pic îndoiți la unul care ar admite că îi plac spectacolele de balet. Nu ești mascul îndeajuns dacă te uiți la țopăielile lui Barîșnikov. Nu e OK să stai o oră jumate cu ochii în niște tutu-uri roz și nici cu ei în colanții vreunui prim-solist. Nu-i demn pentru un tip adevărat să admire coupé jeté-uri, ronds de jambe, plié-uri și piqué-uri.

Și nu e OK nici dacă mergi la cosmetică să-ți faci unghiile. Cremele, hai, treacă, se acceptă cu condiția să nu vorbești totuși despre asta. Te dai pe sub ochi, te mai dai pe față, foarte bine, dar nu vorbi public despre asta. Doar fetele au dreptul să le afișeze peste tot, să poarte discuții interminabile despre ele și să se îngroape în zeci de cutii, boluri, tuburi și eșantioane de creme menite să hidrateze și să dezrideze toate zonele corpului.

Devii de asemenea dubios dacă îți plac musical-urile. Mai rău, musical-urile combinate cu dans sînt zone interzise. Care dur ar sta să se uite două ore la așa ceva cu o pungă de floricele în mînă? În fiecare din situațiile astea e invocată o capcană parșivă, întinsă de prietenă sau nevastă, de femei în general, care îi păcălesc pe bieții oameni să intre la mall și să piardă o seară ascultînd niște tipi care lălăie o peltea siropoasă.

Mai vezi tați amărîți ieșind de la Tinker Bell de o mînă cu fetița care poartă aripioare prinse cu elastic pe după umeri și cu cealaltă mînă ocupată de o baghetă de zînă cu stea în vîrf. Astea sînt sarcini de îndeplinit, însă, nu se pun la bucurii personale care pot părea prea puțin bărbătești în ochii privitorului.

Cum ar fi cititul de poezie. Am stat de vorbă la un moment dat cu niște elevi de liceu, iar unul dintre ei declara absolut convins că nu îi place poezia. Poezia în general, ideea de poezie. Colegii lui din jur au dat aprobator din cap: „Așa e, poezia e pentru fete!“ Poezia era, pentru bărbățeii ăștia, un fel de musical cu dans al literaturii. La capătul opus al unui Hemingway cu fraze scurte și simpliste, la obiect și bărbătești, carevasăzică, un macho care bate oricînd la stil și nerv diverși leșinați care bocesc după iubite pierdute. În rime. În catrene. În sonete. Orice poet romantic, cu pieptul gol în cămașa albă, fluturîndă, cu pletele cîrlionțate în vînt, e caraghios pentru suflețelele astea tari. Ar mai accepta o rimă, ceva, poate, de la Poe doar dacă le povestești însă cît de bețiv și afemeiat a fost și ce teribile povești de groază a mai scris. Pune pe vreunul din durii ăștia să citească cu voce tare vreun catren de amor, că o să vezi cum se fac roșii din cap pînă în picioare și se poticnesc la fiecare cuvînt. La chestiile astea fetele-s mai simpatice, vă jur. Și au talent la citit.

În ciuda diverselor metrosexualisme din ultima vreme, în ciuda über, lumber și a altor noi hipstereli, societatea a rămas cu un soi de percepție osificată asupra sensului masculinității. Un bărbat nu plînge sau o face foarte rar. Într-o întîlnire cu băieții se discută orice, mai puțin chestiuni de igienă intimă, despre propriile sentimente sau, habar n-am, locurile unde găsești cele mai bune prăji cu lămîie. Bărbații nu se pupă între ei la venire și la plecare și nu pun mîna unii pe alții așa cum fac fetele. Nu va zice nici unul „Ia pune mîna pe chiloții ăștia să vezi ce bumbac fin“, așa cum face orice fată cu prietenele ei. În ochii societății, dumneavoastră, domnilor, puteți discuta despre vreme, sport, femei, politică, ceva artă (balet, musical-uri, poezie doar tangențial și în derîdere), roboți, mașini, arme, explozii, tancuri. Și poate despre barmanița care vă servește. OK? 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.