Obiecte și feminități

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
Zizi și neantul jpeg

Pe vremuri, în anii ’70, în copilăria mea, mă trezeam pe recamierul din camera mea de pe Șoseaua Giurgiului. Cum am mai scris, recamierul era roșu și umplut cu burete. Pe alocuri, cu timpul, devenise cîrpit, dar asta nu mă deranja în vreun fel. Pe atunci îmbătrîneam împreună cu obiectele, erau tovarășii noștri de drum, nimic nu se arunca, totul se repara. 

Nu mai știu dacă și recamierul era chinezesc, așa cum erau cele trei covoare, înguste, cu modele maro și bej, de pe jos, precum și păturile din păr de cămilă în culori idilice cu care mă înveleam. „Chinezesc”, pe vremea aceea, alături de „bulgăresc” și, în cel mai bun caz, „sîrbesc”, însemna „din străinătate”, cosmopolit. Urșii cu care dormeam, mai toți numiți Blăniță (dacă erau galbeni) și Nounours (dacă erau maronii), erau și ei chinezești. Doar plapuma, de lînă și grea, mirosind a demult și altădată, era neaoșă, comandată de bunicii mei. Plăpumile astea se transmiteau din tată-n fiu, erau ca un fel de posibilă zestre. Aveau un rol de pavăză: nu te apărau doar de frig, ci și de intemperii. De țînțari, de pildă: te băgai sub ea ca sub un cort afectiv și păreai la adăpost de bîzîitul amenințător.

După ce te dădeai jos din pat, un alt obiect al vemurilor erau papucii. Papucii de pînză sau blană. În nici un caz de plastic. Plasticul nu era materialul vremurilor de atunci, în orice caz nu în România comunistă și nu pe scară largă. Pînă și șlapii pe care îi purtam la mare erau din lemn. Era o epocă a materialelor mai nobile, în ciuda celor mai multe gesturi și gusturi ale ei, lipsite de noblețe. 

Dar și una a pudorii. A unei feminități pe de o parte mult mai implicite, pitite, și pe de alta, în mod paradoxal, a uneia să zicem amenințate. Pe de o parte, un exces de pudoare în imaginarul feminin, de la modă la filme și muzici, și, pe de alta, o mult mai explicită abordare a femininului de către masculin, vorbind în termeni pompoși. (Dar despre asta, altă dată.) Pudoarea de care vorbeam se manifesta în filmele românești, în care nu existau scene de sex (care erau tăiate, de altfel, și în filmele străine de la cinematorgraf). În cele mai pătimașe momente, cei doi protagoniști, întotdeauna de sexe diferite, se sărutau. Asta, de obicei, după ce se alergau puțin, eventual pe muzică (o muzică decentă, simfonică în general), în jurul vreunui copac ori măcar a unui stîlp. 

Asta, împreună cu lipsa crasă a oricărei forme de educație sexuală, ducea la speculații aberante. Ajungeai să te întrebi dacă nu rămîi gravidă în urma unui sărut. Noroc cu reversul medaliei, cu paradoxul despre care pomeneam: inocența asta era cumva contrabalansată de comportamentul străzii. Nu se auzise de hărțuire sexuală pe vremea aceea: bărbații din jur, dacă îndrăzneai să te îmbraci cu o fustă mai scurtă, de pildă, îți aruncau nu doar priviri, ci și vorbe pofticioase. Evident, nu toți și nu întotdeauna. Dar era o tendință: îi simțeai ca pe niște prădători cu ochii pe tine.

Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții. Despre femei se spunea, și așa și era, că au două slujbe: una, cea oficială, la stat (căci numai la stat se putea), și alta, la cratiță, ad litteram. Adică acasă, unde făceau treburile domestice pentru întreaga familie. 

Împărțeala treburilor în familie cam asta era: femeia spăla, călca, gătea și făcea curat. Bărbatul repara, pe ici, pe colo, bătea covoare, ducea gunoiul și mergea la cumpărături. Era o diviziune a muncii nedreaptă și nescrisă care, din nefericire, îți intra în sînge din copilărie. (Din fericire, mama și tata au fost printre rarele excepții, dar bunicii mei se încadrau perfect în tipar.) Și toate astea le duceau la bun sfîrșit fără cine știe ce ustensile. Existau aspiratore, dar rare și ca vai de ele. La fel, mașini de spălat, românești, mai mult împinse decît motorizate. Și cîte un mixer prăpădit. Dar mai totul se făcea manual. Femeile erau cele care „prestau” muncile astea casnice, de fapt, fizice și grele. Și, din păcate, nu erau Samanthe, ca-n serialul care ne-a bucurat copilăria. Nu puteau da din nas și schimba realitatea, și nici să se suie pe mătură și să dea o raită pînă la Paris și-napoi. 

Iar căsniciile, în general, erau pe viață. Dacă divorțai erai rău privit, puteai chiar să-ți pierzi funcția, să nu fii promovat, ba chiar să fii dat afară. Era o societate de fapt burgheză, deși condamna burghezia. Și puritană. 

De asta gospodinele, cum le numeam eu pe atunci pe femeile trecute de o anumită vîrstă, arătau nu cine știe cît de feminine: se purtau permanentul scurt și rochiile mulate pe niște corpuri împlinite înainte de vreme. Dar asta e o altă discuție. Ca și aceea despre obiectele la îndemînă, care se va continua în numărul viitor.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Timothy Haugh, Foto fb Timothy Haugh, jpg
Donald Trump a demis conducerea NSA, una dintre cele mai importante agenții de spionaj ale SUA
Administrația Trump a demis conducerea Agenției Naționale de Securitate (NSA), celebrul birou de informații cibernetice - cyber intelligence - al Statelor Unite ale Americii.
banner florin calinescu png
„Eu n-am avut jucării, n-am avut dulciuri” Florin Călinescu, dezvăluiri emoționante despre copilărie
Florin Călinescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni de televiziune din România, a fost invitat recent în podcast-ul lui Bursucu. Actorul a dezvăluit mai multe aspecte legate de viața personală, mărturisind că a nu a avut o copilărie prea ușoară.
Femei război Ucraina
Femeile din Ucraina refuză să-și părăsească țara, în ciuda războiului. Care sunt principalele motive invocate
Cele mai multe dintre femeile din Ucraina nu intenționează să părăsească țara pentru o perioadă îndelungată. Potrivit unui sondaj, 72% nu iau în considerare această opțiune, iar 55% se opun ferm.
Bărbat la duș FOTO Shutterstock
Când este mai bine să facem duș, dimineața sau seara. Recomandările experților
Una dintre dilemele cotidiene cu care ne confruntăm adesea este legată de momentul ideal pentru a face duș. Este mai benefic să faci un duș dimineața, înainte de a începe ziua sau mai bine seara, înainte de culcare?
bogdan talasman florin busuioc jpg
Bogdan Talașman i-a salvat viața lui Florin Busuioc. Ce a simțit în acele momente: „În tot acest timp, n-am spus nimănui lucrul ăsta”
După ce în urmă cu câteva zile celebrul prezentator meteo Florin Busuioc a dezvăluit în emisiunea „Vorbește lumea” că a suferit un infarct, dar a fost salvat de bunul său prieten și coleg de breaslă Bogdan Talașman, care i-a oferit primul ajutor până la sosirea medicilor, actorul a publicat un mesaj
Ruinele Turnului Spart de la Turnu Roşu - Sibiu Foto Blogsport Salvează monumentul
Un turn medieval stă în calea ultimelor hidrocentrale din Defileul Oltului. „Consider că se comite o mare greșeală”
Este un proiect inițiat acum cinci decenii, însă un turn medieval stă acum în calea ultimelor hidrocentrale planificate de-a lungul râului Olt. Ecologiștii din țara noastră contestă lucrările, deși acestea au fost declarate a fi de interes național.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Cu cât vor fi mai mari facturile la gaze pentru români după eliminarea plafonării. Cine va plăti mai mult
Începând cu 31 martie 2026, plafonarea prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici din România va fi eliminată, iar facturile vor suferi o creștere semnificativă.
pilot jpg
A murit Cornel Zamfirescu. Pilotul de motorsport a devenit celebru pentru cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310
Veste tristă în sportul românesc. Pilotul de Motorsport, Cornel Zamfirescu, a murit. A devenit cunoscut după cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Daniel Băluţă va primi vineri avizul esențial pentru reabilitarea Planşeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan anunță că Daniel Băluţă va primi vineri avizul esențial pentru reabilitarea Planşeului Unirii.