O scrisoare bîntuie Facebook-ul

Publicat în Dilema Veche nr. 389 din 28 iulie - 3 august 2011
Bătălii mărunte jpeg

Tînărul revoltat de pe net – scrisoarea lui, apărută pe Facebook, a fost mai apoi publicată de mai toate cotidianele – îi acuză pe toţi adulţii din România de nedreptatea care li se face adolescenţilor ajunşi în faţa examenului de bacalaureat: înconjuraţi de modele superficiale, vulgare, ignorante, analfabete, de dascăli incompetenţi, de politicieni corupţi, liceenii ar trebui socotiţi ultimii, în ordinea vinovaţilor, pentru eşecul învăţămîntului românesc.

La prima vedere, scrisoarea tînărului pare de necombătut: educaţia în România a pierdut bătălia. Am totuşi cîteva nedumeriri. Prima ar fi că nu înţeleg din ce s-a născut revolta şi pentru ce ne muştruluieşte proaspătul absolvent de liceu: mai toate comentariile, ale celor chemaţi şi mai puţin chemaţi să-şi dea cu părerea – ziarişti, profesori, funcţionari ai Ministerului Educaţiei, sindicalişti, părinţi – au arătat cu degetul înspre adulţii patriei, şi nu înspre generaţia aflată în bănci.

Mai apoi, nu pricep cum de a ajuns tînărul cu pricina să-şi fixeze standarde atît de înalte în privinţa rezultatelor şcolare: nu se aşteaptă nimeni la generaţii de „genii eminesciene“ sau cu „intelect de Einstein“. Dar te poţi aştepta ca mulţi dintre tinerii de azi, mai bine şi mai corect informaţi decît tinerii de ieri, cu mai multe soluţii de conectare, la propriu şi la figurat, la modele performante, la spaţii culturale şi de educaţie profesională, să-şi evalueze mai corect şansele pe care le au şi să le fructifice cu mai mult spor.

„Copii bătuţi de soartă că s-au născut într-o ţară ca asta“ – se mai spune în scrisoare. Sînt mulţi, nu zic nu, dar cu siguranţă semnatarul scrisorii nu face parte dintre ei; el doar îi vede la televizor, în reportajele din periferiile oraşelor sau din cătunele sărace ale ţării pe cei care într-adevăr sînt fără de noroc, pe cei care au de mici grija zilei de mîine, pe cei care nu vor avea niciodată cum să-i citească postările de pe Facebook.

O altă întrebare ar fi – În numele cui crede că vorbeşte?. E sigur că toţi cei de-o vîrstă cu el sînt pregătiţi să pornească la luptă? Şi dacă da, la ce fel de luptă? Deocamdată, din ce spun rectorii de facultăţi şi profesorii de liceu, pe baricade se doarme: elevii chemaţi la meditaţii, la recuperarea materiei, sînt plecaţi în vacanţă. E meritorie dorinţa de a arăta că eşti mai bun decît cei care te-au format. Dar singurul fel în care văd posibilă realizarea acestui scop este să reuşeşti acolo unde ceilalţi n-au reuşit: să foloseşti o limbă română curată şi corectă, să te ţii departe de modelele proaste, pe care le deteşti, să aspiri la a deveni un doctor sau un profesor de elită, nu la o diplomă cîştigată cu orice preţ, să-ţi asumi responsabilitatea pentru eşecuri.

Aş avea şi un mic reproş de stilistică a discursului: revolta tînărului este înţesată de cuvinte tari, cuvinte cărora, oricît m-aş strădui, nu le pot găsi acoperire în realitate: „slugile voastre“ (n-au fost slugile nimănui), „generaţie de sacrificiu“ (dintre toţi cei siliţi să trecem prin tranziţia asta tristă, aş îndrăzni să spun totuşi că cei tineri au, mulţi dintre ei, parte fie şi numai de protecţia părinţilor), „sîntem forţa fiindcă sîntem viitorul“ (lucrurile nu sînt aşa de simple, eşti tînăr deci ai forţă).

E bine că se revoltă. E bine că e nemulţumit de ceea ce i se oferă, şi i se oferă puţin, prost şi dezlînat. E şi mai bine că-şi doreşte să cureţe ţara de „gunoaie“. Deocamdată, însă, îi propun, părinteşte, să înceapă cu scopuri mai mici: acela de a trece dincolo de promisiuni şi indignări, pentru a lua, de pildă, o notă bună la bacalaureat.

Maria Iordănescu este psiholog.

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.