O lume mai curînd feminină

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
O lume mai curînd feminină jpeg

În ultimul timp, nu știu cum se face că, pe unde mă învîrt, am de-a face în special cu persoane și personaje de sex feminin. Probabil că felul meu de viață e „de vină“ (deși nu e vorba de vreo vină). Sau, pur și simplu, lumea s a schimbat și femeile sînt mult mai prezente în toate cele. Ori e o chestiune de opțiune, măcar subconștientă.

Nu a fost așa de la început. Și prin „început“ mă refer la copilăria mea. Deși, dacă stau să mă gîndesc bine, și atunci lumea din jurul meu era preponderent feminină: de mine se ocupau, cel mai mult, mama, bunica mea și mama nașei mele, Oca, vecină de-o viață cu bunicii mei. E drept că, pe atunci, și bunicul meu era prin preajmă, chiar contribuind direct la bunul mers al treburilor mele de bebeluș – mi-a povestit cum îmi spăla scutecele, cu apă rece, pe atunci neexistînd pamperși, iar apa caldă, la casă, fiind o problemă. Și tatăl meu era pe acolo, ca un fel de instanță ocrotitoare. Dar cele trei doamne gestionau problema (bebelușului) practic.

Am crescut, desigur, și, chiar dacă mama mea a rămas „șefa“ operațiunilor, în trio cu bunica și cu Oca, tatăl meu a pătruns tot mai puternic în lumea mea. Imaginea mea ideală despre copilărie e, în cea mai mare parte, următoarea: tatăl meu și cu mine la o uriașă masă plină de hîrtii, cărți, cafele, dosare și o scrumieră în apartamentul nostru înghesuit, dar perfect din Șoseaua Giurgiului – el, scriind, lucrînd la ale lui, și eu desenînd. Fiecare creînd lumi, pe măsura posibilităților noastre.

În tot timpul ăsta, însă, sau mai curînd în intermezzo-urile dintre aceste activități creatoare, mama, bunica și Oca patronau lumea reală. Mama mea mă ducea la o grămadă de activități pe care trebuia să le urmeze un copil educat, estetic și intelectual, în timp ce bunica gătea zilnic și se ocupa de bunăstarea mea fizică propriu-zisă. Oca făcea și ea parte din peisaj, era, inițial, un soi de bunică alternativă – mă lua din cînd în cînd la ea acasă, mă hrănea cu lucruri pe care bunica mea hipercorectă nu le-ar fi introdus în alimentația rațională, precum puiul pane, mă familiariza cu religia catolică (religia ei) – de fapt, pînă una-alta, mai singura religie la care am avut acces, care la vremea respectivă avea aproape o singură formă de manifestare: „Înger, îngerașul meu“, rostit înainte de culcare.

La activitățile zilnice aveam de a face cu o mulțime de profesoare: cea de engleză, doamna Pintea, care conducea o grădiniță particulară, era, desigur, o persoană de sex feminin; doamna Marton, cea cu care făceam gimnastica și care avea grijă ca postura mea încovoiată să tindă, măcar, spre una verticală, era o reprezentantă a aceluiași sex; Tanța (da, știu, nume lipsit de imaginație), cu care făceam exercițiile de ochi pentru un strabism care ulterior s-a dovedit a fi fost imaginar, era chiar întruchiparea variantei soft a feminității.

E drept că ele compensau cu prezența tatălui meu, creator de lumi și mituri, și a bunicului meu, bărbatul de casă, curte și grădină prin excelență. Care ar fi corespuns imaginii standardizate a Bărbatului din clișee și din literatura ce face uz de ele, dacă nu ar fi fost excesiv de taciturn. Dacă nu s-ar fi retras într-un mod discret, dar hotărît, în lumea lui, o lume independentă și doar parțial integrată în micile treburi cotidiene, pe care le îndeplinea cu grație, dar și cu un soi de suprarealism. Obiectele ieșite din mîna lui, pe care le repara sau chiar le crea, în cadrul a ceea ce azi am numi „activități out-door“, nu erau deloc perfecte, ci mai curînd înduioșătoare prin urîțenia lor, totuși funcționale.

Cu asemenea modele masculine, neconvenționale, am înțeles că poți interacționa cu bărbații, cu ciudățeniile lor cu tot, doar că trebuie să-i înțelegi și să-i tolerezi. Datorită tatălui și bunicului meu, nu mi-a fost frică să mă împrietenesc cu bărbați, să vorbesc direct cu ei. Nu am făcut genul ăsta de deosebiri între bărbați și femei. Precum nici pe cele legate de treburile casnice, pentru că și modul de a le îndeplini pe acestea, în familia mea, era aleatoriu și nicidecum discriminator la adresa doamnelor. Ceea ce am înțeles, însă, din aceeași familie și din experiențele următoare a fost că, cel puțin în „micile“ treburi legate de casă, gospodărie, familie, copii (mici, dar care se pot extinde la infinit), femeile sînt mai eficiente. Mai eficiente și pentru că cele mai multe dintre ele le valorizează altfel, le pun înaintea altor datorii, precum cele profesionale, și le acordă o atenție mai minuțioasă și, pînă la urmă, mai reală.

Evident, asta nu se poate generaliza, poate fi valabil doar pentru unele femei, iar reversul – pentru o parte din bărbați. Am observat numai că cel puțin eu, una, îmi pot rezolva, mai eficient și cu mai mult sprijin, treburile, mici sau nu, într un univers feminin. Circumstanțele mele personale au contribuit la asta, desigur. Toate acestea mi-au reatras privirile, însă, în timp ce încercam să duc la bun sfîrșit cîteva activități utilitare azi, în plin secol 21, și ciocnindu-mă iarăși de aceeași lume preponderent feminină. Despre care voi continua să povestesc.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.