O dimineață evreiască

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
O dimineață evreiască jpeg

„Dă-mi şi mie o zaharină, te rog!“ Ceştile de ceai sînt galbene, una singură este albastră, ce-i drept mult mai mică, destinată probabil celui care bea puţină cafea. În rest, o încăpere foarte luminoasă şi discuţii în limba maghiară. Ţăcănitul pieselor de rummy, plescăit de buze, sorbitul ceaiului şi tusea de la începutul primăverii. Pe pereţi – desene în creion, reproduceri după imagini din cărţi, fotografii de grup şi steaua lui David deasupra tuturor. Intrăm într-un hol, birouri în stînga şi în dreapta, o cămăruţă plină cu maşini de spălat, plus livingul Centrului de zi pentru bătrîni al comunităţii evreieşti din Timişoara. O femeie cu părul prins, cea mai tînără din încăpere, se prelinge pe lîngă ziduri şi ascunde la spate un buchet de flori galbene, care ajung într-unul din birouri. „N-au avut alte flori!“ „Of, cum, doar ţi-am zis...“ „Dacă n-au avut alte flori!“ Sîntem poftiţi cu următoarele: covrigi de trei feluri, prăjituri pentru ceai, fursecuri cu gem, bomboane cu ciocolată (obligatoriu de luat cîte două), cafele, mai ales ceai, suc neacidulat, de portocale, apă şi poftiţi de luaţi loc.  

Una, două, trei, patru mese, vreo 15 oameni, se cere muzică iar dintr-un casetofon începe să răsune Tarkan, urmat, la cîteva minute, de Gigi D’Agostino. Dansăm din cap şi din umeri, cu picioarele cuminţi, şi ne uităm la cele patru grupuri. Rummy, rummy, rummy şi şuşoteli între doi domni trecuţi de 80 de ani, aranjaţi la patru ace, îmbrăcaţi în costum, cu pălării elegante. De la prima oră şi pînă la prînz, toată lumea se întîlneşte la centrul din curtea vechii sinagogi a Cartierului Fabric.  

Teatru şi religie 

În Timişoara, etnicii germani, evrei şi unguri împînzesc zonele vechi ale oraşului, iar poveştile lor, majoritatea nescrise, încă respiră în locuri şi în oameni. Sinagoga din Fabric, la prima vedere o minunăţie arhitecturală, dar pe cale de a se dezmembra pe interior, mîncată de ploi şi de timp, se topeşte încet, cu un lacăt imens pe uşă. Serveşte turiştilor însetaţi de fotografii cu clădiri vechi, pisicilor care îşi găsesc adăpost în cotloanele ei şi nenumăraţilor porumbei care o traversează în zbor, între două ferestre sparte.  

Clădirea este desacralizată de peste 28 de ani şi a fost cedată pentru o perioadă Teatrului Naţional din Timişoara, pentru a fi renovată şi transformată în sală de spectacole. Sinagoga a fost clădită în urmă cu mai bine de 120 de ani, iar construcţia a fost supravegheată de faimosul arhitect maghiar Leopold Baumhorn, cel care a proiectat peste alte 20 de sinagogi de-a lungul întregului Imperiu Austro-Ungar. Ea a fost închisă în urmă cu 24 de ani, timp în care a fost vandalizată de mai multe ori şi i s-a furat tot, inclusiv lampadare sau obiecte de cult.  

Andrei Glück are 88 de ani. Cînd îl întrebăm vîrsta, spune că a trecut oricum de 70. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost trimis la muncă silnică, a asfaltat străzi, a construit căi ferate, a îndurat frigul şi păduchii în barăci prăpădite, a trăit luni întregi, de iarnă, doar cu pîine mucegăită şi supă de varză. Acum mai vede doar cu un ochi. Şi-a îngropat două soţii şi nu aude foarte bine, dar încă îşi mai aminteşte foarte clar acei ani tulburi şi bătaia, soră cu moartea, dintr-o după-amiază de primăvară. A traversat ţara în lung şi în lat, obligat să muncească în cele mai proaste condiţii, dar sfîrşitul războiului l-a găsit ascuns într-un cartier din Timişoara, împreună cu viitoarea lui soţie. Mai ştie de atunci strigătele de fericire ale oamenilor care alergau pe străzi.  

Remus Romulus Ladislau Schimmerling are doar 84 de ani şi patru nume. În timpul aceluiaşi război, pe vremea cînd era abia un copil, a fost dat afară de la liceu şi a fost obligat să sape gropi comune în cimitire. În timpul bombardamentelor, a făcut parte din echipele care scoteau morţii şi răniţii de sub dărîmături. După război, la ani distanţă, destinul a răscumpărat frica şi suferinţa. Remus Romulus Ladislau Schimmerling a terminat facultatea şi mai apoi a devenit directorul faimoasei fabrici de ciocolată Kandia.  

O viaţă în altă limbă 

„Cele mai tinere doamne care vin la centrul nostru sînt sexagenare. Vara stăm afară, în curte. În fiecare ultimă miercuri din lună facem o mică petrecere pentru toţi cei a căror zi a fost în luna aceea. De exemplu, azi o sărbătorim pe doamna de acolo, cu bluză albă! Dacă sînt mai mulţi sărbătoriţi, cumpărăm şi un tort. Avem fonduri limitate, oricum.“ Cînd este cazul, se face şi puţină gimnastică, doamnele au la dispoziţie o bandă de alergare pe care se merge agale, o bicicletă de cameră veche şi posibil nefolosită de ani de zile, plus cîteva aparate din lemn pentru mişcări speciale. Uneori, un medic vine şi le povesteşte despre regim, tensiune şi colesterol. „Nu mai vorbiţi în ungureşte, nu este politicos, poate domnii de la ziar nu înţeleg limba, în fond este o chestiune de educaţie!“ „Mi se pare ciudat să nu vorbesc în ungureşte, mama mea nu ştia română, iar tata îmi răspundea mereu în germană. În plus, dacă mă întîlnesc cu prieteni pe stradă, şi ei vorbesc cu mine în ungureşte. Şi eu, dacă m-aş duce în Franţa, aş învăţa franceză. Iar în Timişoara mereu s-a vorbit şi ungureşte, şi germană! Aici a fost Imperiul Austro-Ungar!“ Nu ştim exact ce vîrstă împlineşte femeia a cărei zi este astăzi, dar cîntăm şi noi „La mulţi ani!“. Probabil face 23 (aşa ni se şopteşte), nu se spune vîrsta la doamne. O bătrînă cu ochelari de soare la modă, fix ca cei purtaţi în Twilight, îşi aranjează sacoul în carouri. O alta îşi face o cărare cu mîna, se fac fotografii şi toţi vor să fie eleganţi. E vremea mărgelelor imense, maron, făcute din pietre ciudate, a gulerelor apretate şi a eşarfelor în culori pale. Apare şi buchetul de flori galbene, care fusese ascuns într-un birou. Ne pupăm. 

Războiul ca un joc 

Toată lumea se înghesuie la bomboane, apoi ne întoarcem la rummy. Poate şi puţin şah, aici nu se joacă nici table, nici cărţi. „Mai avem pe ordinea de zi de discutat despre excursia de duminică, de la Szeged.“ „Vom merge cu maşini mici?“ „Da, cu maşini mici, nu cu un autocar, pentru că ne-ar costa prea mult şi nu avem bani.“ „Doamna Vera!“ „Da?“ „De ce nu mergem cu un autocar?“ „Ar costa prea mult! Că sîntem 30, că sîntem 50, tot trebuie să plătim pentru toate locurile!“ „Păi, şi cînd este plecarea?“ „Duminică dimineaţa!“ „Doamna Vera, încă o dată, cînd este plecarea?“ Rummy. „Mama avea o prietenă. Între timp a aflat că lucra pentru Securitate.“ „Ştii ce am făcut? L-am pus să înveţe rummy din cărţi!“ „Şi nu am făcut asta?! M-am dus şi mi-am luat cărţi, am studiat şi acum am învăţat!“ „Da, asta zic! Şi acum eu mai cîştig ciuciu!“ Bătrîna cu ochelari „Twilight“ ţine să-mi împărtăşească neapărat un secret! Şi ea „a făcut“ cel de-Al Doilea Război Mondial, deşi era pe atunci doar un copil. „Eram mică la război. Pe mine şi pe frate-miu ne dusese mama în alt oraş, ne tot mutam, dar pentru noi era destul de amuzant. Cel mai mult ne distram cînd începeau alarmele de bombardament, nu realizam noi ce se întîmplă, zău! Alergam dintr-o parte în alta şi ne amuzam!“ 

În anii ’50, în Timişoara trăiau 13.000 de evrei. În prezent, în oraş mai locuiesc puţin peste 700, iar serviciile religioase se ţin în altă sinagogă, cea din cartierul Iozefin. Totuşi, bătrînii evrei obişnuiţi cu liniştea şi umbra din Fabric încă mai vin zi de zi în clădirea din curtea sinagogii pentru a respira acelaşi aer, timp de cîteva ore. Cei care doresc, pot să ia parte şi la ceremoniile religioase care au loc tot în clădirea Centrului de zi, într-o sală special amenajată. În rest, se ascultă muzică din anii ’90, se bea foarte mult ceai şi se joacă, la nesfîrşit, rummy. 

Lavinia Bălulescu este scriitoare şi jurnalistă.

Foto: R. Runcan

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.