O carte pentru un reînceput

Publicat în Dilema Veche nr. 533 din 1-6 mai 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

„Eşecul sistemului şcolar se află în centrul crizei societăţii noastre. El o şi reflectă, de altfel. Cum ar putea să rezolve şcoala problemele care vin din afară? (...) Cum să le ceri elevilor preţuirea efortului, simţul disciplinei şi respectul celuilalt, dacă aceste valori sînt ignorate sau ridiculizate, în anturajul lor? Eul este detestabil, spunea morala tradiţională. Epoca noastră a aşezat individul în centrul a tot. Pentru a scăpa de acest lucru, va trebui să-i învăţăm pe copii să nu spună «eu şi numai eu».“

Citatul face parte din cartea istoricului şi jurnalistului francez Jean Sévillia, Corectitudinea morală. Căutăm cu disperare valori, apărută la Editura Humanitas. Ar fi putut fi, însă, foarte bine, cuvintele unui istoric, jurnalist sau analist român: ele par a descrie cu precizie realitatea autohtonă în privinţa educaţiei.  

Este o carte care spune adevăruri teribile, curajoase, despre efectele pe care le au, în educaţia generaţiilor actuale, obsesiile politically correct, transformate în dictatură, libertăţile îngăduite fără discernămînt, normele frînte sub povara fricii de cenzură. O carte care vorbeşte despre înfrîngerea autorităţii parentale sau profesorale, despre modele tulburătoare propuse tinerilor, despre părinţi şi aşteptările lor de la şcoală şi de la dascăli, şi despre copii şi absenţele lor nemotivate din bănci.

Am să dau cîteva exemple:  

● Un profesor de liceu din Paris îi invită pe francezi să asiste la o recreaţie a elevilor: „Ceea ce i-ar suprinde, ne asigură el, este masiva renunţare a adulţilor la aplicarea regulilor şi la civilizarea spaţiului public. Cînd nici un ordin nu mai e respectat de multă vreme, de ce să fiu eu cel care interzice fumatul, cel care cere ca şepcile să fie date jos de pe cap, cel care pedepseşte o îmbulzeală sau o încăierare?“

● „Profesorul este derutat nu pentru că elevii săi se bat, ci pentru că ei nu mai percep autoritatea lui ca fiind mai îndreptăţită decît a lor. Ca şi cum n-ar mai înţelege nici cel mai mic raport de autoritate. (...) Cum să reprezinţi autoritatea într-o societate unde autoritatea pare să dispară?“

● „Mulţi părinţi, mărturiseşte un psiholog, nu mai reuşesc să facă faţă tulburărilor de comportament, de eşec şcolar. Îşi închipuie că odrasla lor suferă de tulburări psihice. Dar, în nouă cazuri din zece, ei sînt cei cu care trebuie să lucrăm: sînt pur şi simplu pierduţi şi nu mai ştiu să-şi educe copiii.“

● „În marea majoritate a căminelor, ambii părinţi lucrează. Cînd copilul se întoarce de la şcoală, e singur. În sfîrşit, nu tocmai singur: prietenii lui sînt televizorul, calculatorul, consola video, iPodul. Nici un contact uman, doar imagini şi sunete, pe care le manevrează cum vrea. Ce autoritate întîlneşte el care să îl ajute să se formeze şi nu să aleagă doar ce-i place?“

● „Echipa pedagogică le-a pus întrebări adolescenţilor: de ce au ei impresia că nu sînt respectaţi? Răspuns: a le cere să tacă sau să-şi dea jos şapca este un «atac la persoană».“

Corectitudinea morală este o carte care îşi propune să destrame prejudecăţi, să încalce tabuuri, să întrerupă monotonia clişeelor comode. O carte care ar trebui să stîrnească dezbateri, să însufleţească orice sistem de învăţămînt obosit de reforme heirupiste, aşa cum credeam că este doar cel românesc, dar cum tinde să fie, pare-se, cel planetar. S-ar zice că, din acest punct de vedere, „integrarea europeană“ ne-a ieşit mai bine decît speram. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.