Noi sîntem fun, wow, cool!

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Noi sîntem fun, wow, cool! jpeg

Răsfoiesc liste cu anunțuri de posturi, oferite de angajatori, și mi se face frică: la noi, și pentru meseriile tradiționale, de tipul medic, învățător, inginer, aviator, școala românească nu reușește să țină pasul cu cerințele pieței muncii. Darămite pentru meserii „moderne“, cu titulaturi greu pronunțabile și cu sarcini potrivite mai curînd pentru lumea științifico-fantastică, așa cum ne-o închipuiam noi, copiii din anii ’80. Mă întreb: există oare candidați pentru aceste posturi? Dacă da, cine i-a pregătit? Dacă nu, cum au căpătat experiență, sau cîte din firmele de pe piață își pot permite sesiuni mari de training pentru niște noi angajați? Dar să nu anticipăm. Iată cîteva exemple.

O firmă angajează „customer care enthusiast“. „Adică cum?“ – îți vine să întrebi ca prostul, scărpinîndu-te în vîrful capului. Există o slujbă care constă în a avea grijă – entuziast! – de clienți? Descrierea postului, așa cum se regăsește pe site, nu este una simplă, cu liniuțe de la capăt și cu sarcini fixe. Nu, asta e pentru oameni vechi și plini de prejudecăți. Lista cu ceea ce ai de făcut este, în fapt, o poveste „motivațională“, în care te simți mîngîiat pe creștet de la prima întîlnire și ținut de mînă, să nu te descurajezi sau să nu te împiedici de birouri: „Cariera ta este punctul de intersecție între ce îți dorești să faci și cine îți este alături. Succesul vine prin oamenii care ne încurajează să ne păstrăm autenticitatea, să acționăm autonom și să fim mereu cu un pas înainte. Descoperă firma noastră și află cum împreună putem desena viitorul. Poți face primul pas aici. Misiunea ta: Să înveți alături de noi totul despre comunicare prin gestionarea apelurilor primite din partea clienților firmei. Ce facem împreună: Explorăm. Nenumărate experiențe de învățare, tipologii de clienți, soluții și idei. Totul începe cu preluarea apelurilor telefonice. Exersăm. Orice realizare durabilă se construiește pas cu pas. Înarmează-te cu răbdare și ține minte că experiența se cîștigă cu timpul.“ Păi, de fier să fii și tot îți vine să îți depui imediat CV-ul, după atîtea asigurări că nu doare, nu mușcă, nu te rănește să răspunzi la telefon.

Pentru cei din generația mea, burger-ul este o chiftea înghețată adusă de peste Ocean. Sau, în orice caz, ceva pentru a cărui pregătire nu e nevoie să faci școli înalte la Paris sau Roma. Aș, vremurile s-au schimbat: există „chef burgers“. Ce abilități trebuie să aibă el? Nu, nu e cum v-ați gîndit, nu trebuie să știe să producă chiftele: trebuie să fie „pasionat de bucătărie, o fire veselă, prietenoasă, energică“, totul pentru „iubitorii de burger gourmet“. De altfel, și firma care face angajări pe acest post este descrisă ca fiind „un brand prietenos și un fel responsabil de a privi mîncarea urbană. Mizează pe un concept de mîncare responsabilă (sic!) cu mediul și consumatorii“.

Am mai întîlnit următoarele posturi scose la concurs: Bulgarian Speaking Game Presenter, Hunter SoHo Segment, Frontline Ambassador, Outbound Sales Professional, Social Media Agent with Brazilian-Portuguese, specialist prestații simulare NVH GMP (ăsta măcar știm ce face: „Oferă suport entităților (!) de concepție motor/cutie de viteze și de prestații vibroacustică“. Clar, nu?

Repet: există vreo școală pentru astfel de meserii? Mi-e greu să cred; noi abia reușim să punem pe picioare școli pentru tîmplari și electricieni, iar eșecul e cvasi-total: ne reparăm singuri rafturile și ne schimbăm singuri becurile și siguranțele.

Limbajul în care sînt scrise anunțurile pare cel al unui străin de meleagurile astea, un străin care rupe ceva pe românește, dar e complet depășit de complexitatea limbii noastre. Iată cîteva exemple: postul este Manager Clientelă Affluent. Ce trebuie să facă un angajat? Printre altele, „Participă la acțiunile de animare comercială (!) ale băncii și la orice manifestare care poate să prilejuiască întîlnirea cu clienți sau prospecți (?!) din segmentul Affluent, Realizează analize privind: echiparea (!) clienților din portofolii“ etc.

„Tucano – Barista – Fete“ sună, misterios, titlul unui alt anunț, pe care trebuie să îl citești pînă la capăt ca să înțelegi ce vrea de la candidați: afli, deci, că Tucano este numele cafenelei, Barista – al celui care face cafele (și e disponibil), iar cuvîntul „fete“ este complet ilegal, fiindcă nu ai voie să faci discriminări. Dar ce contează? Descrierea noului loc de muncă face toți banii: „Căutăm tineri hotărîţi să reuşească, care aduc pasiune, integritate şi plăcerea de a munci. Dacă cele scrise te reprezintă, ia legătura cu noi. Tucano Coffee – Noi sîntem Fun, Wow, Cool!“

Am dat de alt anunț cu totul neobișnuit, de tipul 3 în 1: „Support Model / Trainer / Admin“. La prima vedere, pare o slujbă pretențioasă: trebuie să fii și trainer, și administrator (?), și suport pentru model (!!!). Răsufli ușurat cînd afli că nu îți trebuie cine știe ce școli: trebuie să fii doar „sociabilă, dornică de afirmare, pozitivă, comunicativă“. Dacă e doar atît, atunci candidatul ideal ar putea fi și mama mea, care e o pensionară foarte drăguță cu vecinii.

Citesc și mă minunez. Știm noi, adulții, profesorii, părinții, să îi pregătim pe copiii noștri pentru lumea viitoare? Avem oare habar de nebunia care zace în ofertele de muncă? Pe vremea mea, cel mai exotic post era cel de prelucrător prin așchiere. Ce vremuri! 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.