Nervi și angoase

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Invizibilii jpeg

Rar am văzut pe cineva care să plece liniștit și mulțumit în vacanță. Poate doar călătorii de profesie, aflați la extremele lungii liste a celor care zboară sau pleacă de acasă. Și mă gîndesc ori la acei hippies prăfuiți și nonșalanți care bat lumea cu un rucsac în spate, fete și băieți occidentali în căutare de așa-numita culoare locală, cei care se strică la burtă prin Delhi, au povești psihedelice pe plajele din Goa sau ajung cumva să mănînce „mamaliga“ la vreo mamaie din Ialomița. La extrema ailaltă sînt tot niște zburători de profesie, diverși CEO, COO sau CFO pe care i vezi în sacouri cu mini-trolley-uri după ei, mîncînd blazați cîte un sendviș scump și prost de aeroport.

Între cele două categorii sîntem noi toți, ăștia nervoșii. Iar plecatul în vacanță pare că trezește ce e mai rău în noi. Copiii vor fi sculați prea devreme și se vor cîrîi și se vor smiorcăi, scoși din rutină, alergați prin check-in-uri. Unul va vrea să-și scoată nu știu ce jucărie din genți tocmai cînd te apuci să predai bagajele, altuia îi va fi foame sau îl va apuca pipi fix cînd n-ai cum să-l duci. Nevasta va fi supărată pe soț că s-a moșmondit și uite că au ajuns la limită și acum trebuie să alerge prin tot aeroportul. Soțul va fi supărat pe nevastă pentru că a împachetat toată casa în gențile alea multe și grele ca pietrele. Amîndoi se vor gîndi dacă au închis apa, gazele, lumina și mai ales dacă au scos fierul de călcat din priză. Dacă au încuiat ușa. O neliniște stranie se va ridica din adîncurile amîndurora și se vor urî mai abitir. „Așa face întotdeauna, m-am săturat.“ Cu acest adevăr începe vacanța.

Odată urcați cu toții în același avion, lunga listă a nervilor de vacanță se concentrează mai abitir. Cîteva zeci de persoane necunoscute, strînse laolaltă într-un spațiu mic, la zece mii de metri înălțime pentru una, două, trei sau patru ore, pot isca situații interesante.

Uneori, în spațiul ăsta mic se pot aduna toate, dar absolut toate lucrurile care te pot enerva. Un vecin de scaun mare și lat care-ți ocupa mînerele, jumate din locul tău, aerul și toate gîndurile bune despre umanitate. O să vorbească tare la telefon pînă în ultima clipă. O să foșnească, o să rîcîie și o să scobească cu o față dezgustată prin mîncarea aia de avion. Ori o mănînci, ori n-o mănînci. Nu trebuie să arăți lumii cu tot dinadinsul cît de pretențios ești. Sîntem toți la economic, cu genunchii la gură, mai ales eu din cauza ta, vorba aia: nu-ți convine, ia un taxi, umflat neplăcut ce ești! Ați văzut, ăștia sînt nervii.

Odată ce te-ai aranjat cu vecinul de scaun, e posibil, foarte posibil, ca acela din scaunul care se află în fața ta să vrea să stea ca pe șezlong, la plajă. Adicătelea să-l aplece mult în spate, către tine. Gata, ești într-un soi de coșciug. Ăla din dreapta ta e tot revărsat peste tine, ăsta din față vrea să se dea pe spate de ajungi să stai cu fruntea în spătarul lui. Îl rogi frumos să nu se întindă ca la dentist, ăla își mișcă milimetric, de chichi, scaunul un pic mai în față. Îți vine să-l sugrumi, dar abia mai poți tu respira. Vedeți, ăștia sînt nervii.

Vin apoi la rînd categoriile aflate dincolo de raza ta vizuală, dar imposibil de ratat. E glumețul dintr-un grup din spate care e convins că mustește de simțul umorului și-l vrea împărtășit la cît mai multă lume din amărîtul ăla de avion. Glumele lui sînt penibile, triste, ți se strînge stomacul de jenă. Grupul lui rîde însă cu poftă, ăsta e încurajat și scoate altă rafală jenantă, de puberi la liceu industrial. Se întoarce în spate către prietenii lui, cînd o face se ajută de spătarul scaunului tău și-ți apucă întotdeauna și cîteva fire de păr. E dureros. E frustrant. Ăștia sînt nervii.

Pînă aterizezi poți să mai ai parte de niște doamne care nu-și mai pot ascunde acreala cînd încep să servească oamenii cu diverse lucruri din cărucioarele alea. Probabil că unul dintre cele mai seci și mai lipsite de sens zîmbete l-am văzut la una dintre ele. Poți să ai copii care or să plîngă simultan tot drumul, doamne parfumate grețos, dureri de cap și o îngrijorare profundă fără obiect. A început vacanța. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.