Nervi și angoase

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Invizibilii jpeg

Rar am văzut pe cineva care să plece liniștit și mulțumit în vacanță. Poate doar călătorii de profesie, aflați la extremele lungii liste a celor care zboară sau pleacă de acasă. Și mă gîndesc ori la acei hippies prăfuiți și nonșalanți care bat lumea cu un rucsac în spate, fete și băieți occidentali în căutare de așa-numita culoare locală, cei care se strică la burtă prin Delhi, au povești psihedelice pe plajele din Goa sau ajung cumva să mănînce „mamaliga“ la vreo mamaie din Ialomița. La extrema ailaltă sînt tot niște zburători de profesie, diverși CEO, COO sau CFO pe care i vezi în sacouri cu mini-trolley-uri după ei, mîncînd blazați cîte un sendviș scump și prost de aeroport.

Între cele două categorii sîntem noi toți, ăștia nervoșii. Iar plecatul în vacanță pare că trezește ce e mai rău în noi. Copiii vor fi sculați prea devreme și se vor cîrîi și se vor smiorcăi, scoși din rutină, alergați prin check-in-uri. Unul va vrea să-și scoată nu știu ce jucărie din genți tocmai cînd te apuci să predai bagajele, altuia îi va fi foame sau îl va apuca pipi fix cînd n-ai cum să-l duci. Nevasta va fi supărată pe soț că s-a moșmondit și uite că au ajuns la limită și acum trebuie să alerge prin tot aeroportul. Soțul va fi supărat pe nevastă pentru că a împachetat toată casa în gențile alea multe și grele ca pietrele. Amîndoi se vor gîndi dacă au închis apa, gazele, lumina și mai ales dacă au scos fierul de călcat din priză. Dacă au încuiat ușa. O neliniște stranie se va ridica din adîncurile amîndurora și se vor urî mai abitir. „Așa face întotdeauna, m-am săturat.“ Cu acest adevăr începe vacanța.

Odată urcați cu toții în același avion, lunga listă a nervilor de vacanță se concentrează mai abitir. Cîteva zeci de persoane necunoscute, strînse laolaltă într-un spațiu mic, la zece mii de metri înălțime pentru una, două, trei sau patru ore, pot isca situații interesante.

Uneori, în spațiul ăsta mic se pot aduna toate, dar absolut toate lucrurile care te pot enerva. Un vecin de scaun mare și lat care-ți ocupa mînerele, jumate din locul tău, aerul și toate gîndurile bune despre umanitate. O să vorbească tare la telefon pînă în ultima clipă. O să foșnească, o să rîcîie și o să scobească cu o față dezgustată prin mîncarea aia de avion. Ori o mănînci, ori n-o mănînci. Nu trebuie să arăți lumii cu tot dinadinsul cît de pretențios ești. Sîntem toți la economic, cu genunchii la gură, mai ales eu din cauza ta, vorba aia: nu-ți convine, ia un taxi, umflat neplăcut ce ești! Ați văzut, ăștia sînt nervii.

Odată ce te-ai aranjat cu vecinul de scaun, e posibil, foarte posibil, ca acela din scaunul care se află în fața ta să vrea să stea ca pe șezlong, la plajă. Adicătelea să-l aplece mult în spate, către tine. Gata, ești într-un soi de coșciug. Ăla din dreapta ta e tot revărsat peste tine, ăsta din față vrea să se dea pe spate de ajungi să stai cu fruntea în spătarul lui. Îl rogi frumos să nu se întindă ca la dentist, ăla își mișcă milimetric, de chichi, scaunul un pic mai în față. Îți vine să-l sugrumi, dar abia mai poți tu respira. Vedeți, ăștia sînt nervii.

Vin apoi la rînd categoriile aflate dincolo de raza ta vizuală, dar imposibil de ratat. E glumețul dintr-un grup din spate care e convins că mustește de simțul umorului și-l vrea împărtășit la cît mai multă lume din amărîtul ăla de avion. Glumele lui sînt penibile, triste, ți se strînge stomacul de jenă. Grupul lui rîde însă cu poftă, ăsta e încurajat și scoate altă rafală jenantă, de puberi la liceu industrial. Se întoarce în spate către prietenii lui, cînd o face se ajută de spătarul scaunului tău și-ți apucă întotdeauna și cîteva fire de păr. E dureros. E frustrant. Ăștia sînt nervii.

Pînă aterizezi poți să mai ai parte de niște doamne care nu-și mai pot ascunde acreala cînd încep să servească oamenii cu diverse lucruri din cărucioarele alea. Probabil că unul dintre cele mai seci și mai lipsite de sens zîmbete l-am văzut la una dintre ele. Poți să ai copii care or să plîngă simultan tot drumul, doamne parfumate grețos, dureri de cap și o îngrijorare profundă fără obiect. A început vacanța. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.