Negustorii de timp

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
E cool să postești jpeg

Dăm timpul înainte, îl dăm înapoi. Dormim mai mult, dormim mai puțin. Dăm ora 3 pe ora 4, iar ora 4 o schimbăm pe ora 3. Ne jucăm de-a negoțul cu timpul, de foarte multă vreme, în ideea că astfel vom ieși cu mai multe parale în buzunar, însă chiar merită toată această zbenguială orară? Nu cumva pierdem mai mult decît cîștigăm? Cîtă economie facem, în mod real, și cît de mult ne afectează schimbarea orei sănătatea, atît mentală, cît și fizică? 

În 2018, Uniunea Europeană a luat în calcul vechea invocare economică a schimbării orei, a pus-o în balanță cu disfuncționalitățile ei și, în urma studiilor și sondajelor care, pe de o parte, demonstrau impactul negativ asupra societății, iar pe de alta, cereau încetarea acesteia, a ajuns la concluzia, sub formă de recomandare către toate țările Uniunii, că această schimbare de oră n-ar mai trebui să aibă loc. 

De unde a pornit însă toată această poveste și unde sîntem în prezent?

Un mic istoric abracadabrant 

Schimbarea orei are un lung, încîlcit și politizat istoric.

Cîrcotașii și gurile rele ar putea da vina pe Benjamin Franklin, căci acesta ar fi deschis pentru prima dată Cutia Pandorei, în timpul mandatului său de diplomat în Franța, cînd a publicat, în 1784, un articol în Journal de Paris prin care îi încuraja pe parizieni să se trezească odată cu găinile și să se culce tot odată cu ele, pentru a face economie la lumînări. Ca să-i convingă, Franklin le face și un calcul: „Cele șase luni din 20 martie pînă pe 20 septembrie îmi oferă 183 de nopți. Înmulțesc acest număr cu șapte (numărul de lumînări arse în fiecare noapte) și obțin un număr de 1.281. Înmulțit cu 100.000 de familii, obțin 128.100.000 de lumînări, adică 64.050.000 de kilograme de ceară, ceea ce înseamnă, la prețul mediu, o cheltuială anuală de 96.075.000 de lire – o sumă enormă pe care Parisul ar putea s-o economisească în fiecare an folosind lumina soarelui în loc de lumînări. (...) Cred că toți cei care au bun-simț (...) se vor strădui, aflînd aceastea, să se trezească odată cu soarele”. 

Pentru restul oamenilor, cei care n-au decența să fie economi, Franklin propunea în respectivul articol și reglementări: ferestrele cu obloane (care ar fi oprit lumina soarelui) să fie taxate, poliția să intervină în casele unde lumînările s-ar aprinde prea devreme, iar familiilor să nu le fie permis să cumpere mai mult de un kilogram de lumînări pe săptămînă. În plus, Franklin mai propunea ca, în fiecare dimineață, de îndată ce răsare soarele, să sune clopotele în fiecare biserică și, dacă nici asta nu va fi suficient ca să-i dezmeticească pe parizieni, să se tragă cu tunul pe fiecare stradă, „pentru a-i trezi pe leneși și a-i face să deschidă ochii pentru a-și vedea propriul interes”.

Însă, dacă articolul lui Franklin (care fusese, potrivit istoricilor, o cioacă scrisă mai degrabă pentru a-și învinge plictiseala și a-și amuza prietenul, pe Antoine Alexis-Francois Cadet de Vaux, cel care edita Journal de Paris) viza doar trezirea mai devreme pe timp de vară, ideea serioasă de a schimba ora îi aparține lui William Willett, promotorul orei de vară în Marea Britanie, care a publicat în 1907 articolul The Waste of Daylight („Irosirea luminii zilei”), în care propunea ca ceasurile să fie date înainte și înapoi cu cîte 80 de minute, în patru etape. Astfel, în fiecare duminică din aprilie, ceasurile să fie date înainte cu cîte 20 de minute și, în același fel, în timpul lunii septembrie, să fie date înapoi. Potrivit calculelor sale, acest sistem ar fi făcut o economie de aproape 2,5 milioane de lire sterline.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Ideea de economisire a dus la introducerea oficială a orei de vară în 1916, în timpul Primului Război Mondial, Germania și Austro-Ungaria fiind primele țări care au adoptat-o, pentru economisirea rezervelor de cărbuni. Sistemul prevedea ca ziua de 1 mai să înceapă, de fapt, la ora 11 a zilei de 30 aprilie, iar ziua de 30 septembrie să se sfîrșească la o oră după miezul nopții. Sistemul a fost preluat mai apoi de Regatul Marii Britanii, apoi de puterile Antantei, în 1917 (anul în care și România a adoptat pentru prima oară schimbarea orei).

În Statele Unite, ora de vară a fost introdusă din 1918 pînă în 1919, apoi reintrodusă din 1942 pînă în 1945. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1940, în Franța aflată sub ocupație „ora de vară” funcționa cu o diferență între zona liberă și cea ocupată, zona ocupată fiind administrată de comandamentul teritorial german, care stabilise fusul orar german (cu două ore în plus față de GMT și doar una pe timp de iarnă). Această discrepanță între zonele libere și cele ocupate a dat peste cap  într-atît circulația trenurilor care făceau legătura între teritorii, încît compania de căi ferate a propus regimului de la Vichy să se alinieze la ora germană, ceea ce s-a și întîmplat pe data de 16 februarie 1941.

După război, ora de vară a fost scoasă din calcule, însă negustorii timpului au reintrodus-o în anii ’70, odată cu prima criză a petrolului. Măsura, care trebuia să fie temporară și să fie aplicată doar pe durata crizei, s-a permanentizat, iar din 2001 Uniunea Europeană a emis o directivă prin care a obligat toate statele membre UE să dea înainte ceasul cu o oră, în ultima duminică a lunii martie, și înapoi în ultima duminică a lunii octombrie.

Efectele asupra sănătății

În motivarea financiară a schimbării orei s-a ignorat însă, cu desăvîrșire, impactul pe care acest negoț cu timpul îl are asupra bunăstării noastre fizice și psihice.  

Beth Ann Malow, profesor de Neurologie la Universitatea Vanderbilt, afirmă, într-un articol publicat în The Conversation,că efectele depășesc stadiul de „simple inconveniente”, iar această „oră de vară” produce grave disfuncționalități, de la dereglarea sistemului nervos, prin dereglarea rutinei somnului, pînă la atacuri de cord sau cerebrale. „Acest lucru e cauzat de faptul că ora ceasului nostru biologic e mutată forțat; cu alte cuvinte, trecînd la ora de vară, organismul se simte ca la 7 a.m., însă trebuie să se adapteze la ora oficială de 8 a.m.”

Iar această diferență de o oră chiar contează, susține cercetătoarea, pentru că supune organismul unui stres, nu doar pentru ziua schimbării, ci timp de săptămîni și chiar luni pentru că dereglează ritmul natural al corpului. Odată cu această dereglare, crește nivelul de cortizol din organism, un hormon generat de răspunsul la stres. 

Potrivit unui studiu din 2017, Spring Forward at Your Own Risk: Daylight Saving Time and Fatal Vehicle Crashespublicat în American Economic Journal, „Ora de vară (DST) are un impact asupra a peste 1,5 miliarde de oameni, iar multe dintre efectele sale asupra acestei populații rămîn încă necunoscute. Rezultatele noastre sugerează că, în perioada 2002-2011, tranziția la DST a provocat peste 30 de decese și un cost social de 275 de milioane de dolari anual”.

Potrivit autorilor unui alt studiu, din 2020, Measurable health effects associated with the daylight saving time shiftideea introducerii orei de vară a fost atractivă în vremea „lumînărilor și lămpilor cu gaz, deoarece le permitea lucrătorilor să folosească mai mult lumina soarelui pentru orele de lucru și să reducă cheltuielile angajatorilor pentru iluminat”. Însă azi, multe s-au schimbat căci doar o mică parte din cheltuielile energetice se duc pentru a produce lumină, după apusul soarelui. „Cu toate acestea, peste un sfert din populația lumii este supusă schimbării orei, de două ori pe an, ceea ce perturbă atît munca, cît și programul de odihnă și, posibil, ritmul circadian al ceasului. S-a demonstrat că schimbările de oră au un efect măsurabil asupra consumului de energie electrică, deși nu neapărat în direcția dorită. Studiile anterioare au demonstrat că schimbarea orei vara provoacă modificări vizibile în comportamentul uman în ceea ce privește timpul de trezire și vigilența autoraportată, o creștere semnificativă a accidentelor de trafic mortale (pînă la 30% în ziua schimbării ), o creștere pe termen scurt a accidentelor la locul de muncă (5,7%  după trecerea la ora de vară, deoarece angajații dorm, în medie, cu 40 de minute mai puțin) și rate crescute de infarct miocardic acut (cu aproximativ 3,9 %).”

Renunțăm sau nu la schimbarea orei?

Economic, nu mai prezintă nici un interes, de vreme ce, odată cu tehnologia, energia nu se mai consumă neapărat în aprinderea unui bec. În ceea ce privește sănătatea, din ce în ce mai multe studii trag semnale de alarmă. 

În 2018, renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană a fost pusă pe tapet și, în urma unor consultări publice și a unui amplu sondaj (potrivit căruia, din cei 4,6 milioane de respondenți, 84% au fost în favoarea renunțării), Comisia Europeană a propus o directivă pentru eliminarea orei de vară și armonizarea fusurilor orare în cadrul UE. Totuși, la trei ani după această directivă, lucrurile au rămas neschimbate.

Potrivit France Info, printre motivele invocate pentru aceasta se numără Brexit-ul, pandemia de COVID-19 și, în prezent, războiul din Ucraina. „Există o problemă a priorităților”, a declarat, pentru Euronews, europarlamentarul suedez Jakop Dalunde. „Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”

Într-un fel, dilema negoțului de timp mi s-a suprapus peste o știre recentă, despre o pictură lui Piet Mondrian, care timp de 75 de ani a fost expusă greșit, adică întoarsă la 180 de grade, concluzia descoperirii fiind că acum ar fi prea tîrziu să mai fie expusă corect, căci s-ar deteriora. Și probabil că, pe lumea asta, unele greșeli sînt atît de adînci încît e imposibil să mai poată fi corectate. 

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

7 plov pilaf orez jpg jpeg
fier de calcat jpeg
Trucuri simple și ieftine care fac minuni pentru fierul de călcat. Îl lasă ca nou. Soluții ingenioase pentru o curățare perfectă
Dacă vrei să previi deteriorarea fierului tău de călcat și să scapi de petele negre de pe talpă, există un truc eficient care folosește un ingredient pe care îl ai deja în casă.
Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat”
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.
bărbat încarcerat într un accident produs în județul Satu Mare Foto ISU jpg
Șofer rămas blocat timp de două ore între fiarele contorsionate ale unui autoturism, după ce s-a izbit de un copac
Un bărbat a rămas încarcerat, luni, în urma unui accident produs în județul Satu Mare, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Acesta a fost extras de pompieri în urma unei intervenţii care a durat mai bine de două ore.
Harta Europa cu lupa pe Romania FOTO Shutterstock
Care este originea numelui „România”. Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români
Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români.
stejarul holm (1) jpg
Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din nordul Moldovei dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică
România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase. Un astfel de loc este Holmul Botoșaniului, un deal uriaș pe care se întind păduri, arbori seculari și o istorie nespusă.
romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii