Natură și vin

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Zizi și neantul jpeg

Toamna aurie din manuale adastă cam pînă pe la jumătatea lui octombrie. Odată cu ea, și bucuria diafană de dimineață care te face să simți, fără tam-tam și explicații, că totul poate (re)începe. Posibilitatea schimbării fără obiect. 

Tot toamna aurie te îndeamnă să o pipăi. Să o bagi în seamă la modul concret, să o iei în stăpînire în mic prin „roadele” ei. Nu prin cele din pomii fructiferi din manuale, ci prin cele care-ți cad la picioare în drumurile tale. Frunzele de toamnă, castanele, ghindele.

Sună cam fumat, dar nu le poți ignora. Pe vremuri trebuia să lipim frunze presate într-un caiet de „Cunoștințele naturii“ și să ne facem ierbar. Din castane și ghinde confecționam figurine, omuleți și căței cu chibrituri în loc de picioare. Alteori culegeam tone de castane și le înfășuram în poleieli colorate din colecția de ambalaje de bomboane, creîndu-mi un soi de comoară.

Îmi apropriam astfel toamna, o simțeam. La fel făceam, de altfel, și cu băltoacele. Cînd eram mică, era plăcerea mea (și a celor mai mulți asemeni mie) să calc cu voluptate în bălți. Ce-i drept, aveam și cizme de cauciuc, de care eram foarte mîndră. Și pelerină de ploaie. 

Pelerina de ploaie nu beneficia de mitologia balonzaidului. Dar era „shiny and new”, la propriu, pentru că venea „din pachet”. De la nașa mea din Germania, fiindcă în România nu se găsea genul ăsta de pelerine de ploaie, mai groase și mai rezistente. Țin minte că am avut una galbenă, clasică, de care la început mi-era rușine. Pentru că era diferită de cele transparente și mai subțiri, pliabile, pe care le aveau colegii mei. Sau față de fîșurile cu glugă. Cînd o puneam, împreună cu o pălăriuță cu care venea la pachet și cu cizmele de cauciuc asortate, și o porneam cu nădejde și aparentă nepăsare, precum și cu o mîndrie amestecată cu stînjeneală, prin bălțile Bucureștiului, aduceam, bine de tot, cu ursulețul Paddington. 

De care, însă, pe atunci, nu auzisem (l-am descoperit după ’90, cînd cartea s-a tradus la noi). (Auzisem doar de Mary Poppins, care nu avea pelerină de ploaie, ci o umbrelă cu care se putea ridica în văzduh și al cărei mîner era un cap de papagal vorbitor.) 

Tot în concretețea roadelor toamnei intra și vinul la care lucra, în fiecare an, bunicul meu Tache. Avea un cazan în curte, care în general părea o piesă din decor. Dar, într-o anumită parte a anului, și anume toamna în etapa ei aurie spre cenușie, devenea deodată magician. Punea de toate în cazanul lui. În ultimii ani, însă, mai puțin struguri din curte, deși exista și acolo o viță-de-vie. Dar care se pare că-și pierduse savoarea. Așa că unchiul meu îi cumpăra strugurii negri și dulci de la piață, exact așa cum îi cerea bunicul meu. Și zile întregi, îmbrăcat întîi în balonzaidul despre care am povestit, apoi într-un fîș care, cred, fusese cîndva kaki și, pe măsură ce toamna se făcea din aurie tot mai cenușie, într-un palton de culoarea ei, Tache amesteca în ceaunul magic. Asemănător cu cel al vrăjitoarei Wanda, despre care am auzit însă mult mai tîrziu, în copilăria fiului meu. 

Doar că fiertura bunicului meu nu ieșea precum a Wandei, verzuie, ci mereu rozaliu-transparentă. Era foarte mîndru de vinul lui și ne dădea să gustăm, tuturor celor din familie și de prin vecini. Nu era un vin bun, se simțea mult prea puternic gustul de alcool. Nu avea nici dulceață, nici savoare. Dar era curat și era mîndria bunicului meu. El îl pune în aceleași pahare incasabile la fiecare masă. Și, ca să ne arate că e posibil, bea el însuși din el, cîte puțin, cam zi de zi. 

Vinul nu-i făcea rău. Și bunicul meu nu a trebuit să-l bea singur: unchiul meu i s-a alăturat. Din solidaritate și din dorința de ritual comun, dar și pentru că-i plăcea vinul în cauză, unchiul meu a ajuns să bea cîte un pahar din acesta în mai fiecare după-amiază. În zilele pașnice și aproape paradiziace în care ne aflam acolo, pe cuvertura cîndva roșie, din blană artificială, de pe patul bunicului meu. 

Cînd mai venea altcineva pe acolo, de obicei vecina lui pe nume Feli, Tache îi oferea un pahar din vinul lui, produs al toamnei aurii, dar și al celei cenușii. Dacă-l prețuiai, nu puteai refuza. Era un fel de încercare, ca-n basme, un fel de probă a gîndului bun cu care-i intrai în casă.

Eu, în raport cu toată această lume, eram mereu cea mai mică: așa că n-a fost nevoie să beau din vinul lui. Dar am asistat, implicată, la ritualul lui. Licoarea rozalie din cazanul din curte a rămas, pentru mine, un semn al libertății în vremuri în care aceasta era zdravăn îngrădită. Și al bucuriei împărtășirii dincolo de aparențele lucrurilor.

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

1 barbut jpg jpeg
„Nu vă jucați viitorul la barbut”. Un specialist în economie vorbește de „risc masiv de faliment si austeritate”, dacă Georgescu câștigă alegerile
Planurile lui Georgescu, puse în practică, înseamnă risc mare ca România să piardă zeci de miliarde fonduri europene din PIB. Calculați câte joburi se pierd aici, de la constructori, șoferi, la personal tehnic din diverse domenii, avertizează un specialist român.
banner Iasmina Hill png
Cât de bine s-a simțit Iasmina Hill de Ziua Recunoștinței în America! A lăsat curcanul pentru o super cină la un restaurant luxos! „Am mâncat ca regii”
De când este căsătorită cu milionarul american Bradford Hill, frumoasa româncă Iasmina Hill are o viață ca în povești și își face toate poftele.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Cu cine va vota Victor Ponta. Răspunsul neașteptat al fostului premier: „Nu o să votez cu..."
Victor Ponta a spus clar că nu o va vota pe Elena Lasconi în finala prezidențială de duminică, însă nu s-a exprimat nici în favoarea lui Călin Georgescu.
Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă: „Eu şi colegii mei primim să ne sacrificăm”. Cum arată guvernul cu 31 de membri al SOS România
Președinta SOS România, Diana Șoșoacă, a anunțat că partidul său se poate „sacrifica” la guvernare, în contextul perioadei grele care urmează, propunând o listă cu 31 de miniștri.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Miting pro-Europa în Piața Victoriei, anunțat de Elena Lasconi: „Vino alături de mine”
Elena Lasconi, președinta și candidata USR în turul II al alegerilor prezidențiale, a anunțat pe rețelele de socializare un miting pro-Europa în Piața Victoriei.
IMG 2994 1536x1152 jpeg
Jaf armat la o bancă din Călărași. Un individ cu cagulă a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani
Un jaf armat a avut loc marți seară în municipiul Călărași. Un bărbat a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani. Polițiști au împânzit zona și îl caută pe atacator.
Refugiati cu copii din Mariupol ajung la punctul de evacuare din Zaporizhzhia Ucraina FOTO EPA-EFE
Avioane sub controlul lui Putin, folosite pentru a deporta copii ucraineni
Un raport al Yale School of Public Health arată că avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care sute de copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse.
Valentina Aldea 3  jpeg
Iată pe cine trimite POT în Parlamentul României! De pe site-urile de adulți, direct în Senat?
Valentina Aldea, candidată din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT) și cunoscută online sub numele Justin Jade, a fost aleasă senator, stârnind controverse din cauza trecutului său ca videochatistă, în contrast cu valorile promovate oficial de partidul său.
Mihaela Bilic dieta jpg
Alimentele care asigură sănătatea intestinală. Mihaela Bilic dezvăluie produsul care face minuni pentru organism: „Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam”
Mihaela Bilic, celebrul specialist în nutriție dezvăluie alimentele care ne asigură sănătatea intestinală. Experta susține că untul are o importanță majoră în dietele alimentare și ar trebui să fie consumat cu regularitate.