Moși, daruri, tradiții

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
Zizi și neantul jpeg

Moș Nicolae e primul din seria Moșilor de iarnă de la noi. Cînd eram mici și primeam cadouri de la el, în ghete, habar nu aveam cine a fost. Nici că de la el porniseră, practic, toate: și ideea cu dăruitul, și Santa Claus-ul pe care-l mai zăream, arar, prin desene animate rătăcite în România ceaușistă. 

Știam doar că, pe 5 decembrie seara, punea cadouri în ghete, acasă și la bunici. Și, uneori, chiar la unchi ori la prieteni. Tradiția acestui Moș „mai mic“ era să lase doar dulciuri sau o nuielușă dacă nu erai cuminte. Știam de povestea asta, dar în familia noastră nu se respecta. Eram împotriva pedepselor, așa că de nuielușă nici vorbă. Dulciuri și fructe mai primeam, dar, de cele mai multe ori, și Moș Nicolae aducea cîte o jucărie. Ceva mai puțin „măreț“ decît Moș Crăciun, care poseda, detașat, prerogativele de Moș principal. Și mai puțin formal decît Moș Gerilă, moșul „oficial“, care se arăta la serviciul părinților și aducea mai curînd cadouri utilitare. 

Dar Moș Nicolae în nici un caz nu era de lepădat. Cu toate că și tatăl, și bunicul meu făceau diverse bancuri în ce-l privește: îl numeau „Niculiță“ și spuneau că se întîlniseră cu el la cîrciuma din colț, unde cam trăgea la măsea. Eu, însă, nu-i credeam, știam că glumesc, iar pe Moș Nicolae îl luam la fel de în serios ca și pe Moș Crăciun. Dacă cel de-al doilea avea anvergura prezenței directe  – căci Moș Crăciun își făcea apariția în fiecare an, în apartamentul nostru de pe Șoseaua Giurgiului, cam pe la ora 21 –, Moș Nicolae beneficia de farmecul și miraculosul absenței. Povestea cu cadourile care apăreau, din senin, în ghete nu înceta să mă impresioneze, deși se repeta în fiecare an.

În fiecare an aveam grijă să-mi las pantofii în hol, reglementar aliniați. Și tot în fiecare an, cam pe la ora 8 seara, ghetele se umpleau cu cîte un ursuleț, cățel, joc ori cu cîte o păpușă, mașinuță sau carte. Cu bomboane și portocale. Precum și cu o scrisoare, pe care Moșul avea răbdare să mi-o compună tot cam în fiecare an. În care îmi povestea despre mine – doar știa tot ce era de știut... – și despre daruri. 

Moșul îmi scria, de obicei, cu litere de tipar. Sigur, motivul putea fi că, pînă la o vîrstă, nu înțelegeam literele de mînă. Dar, de fapt, am aflat ulterior, principalul motiv era să nu-i recunosc scrisul mamei. În general, ea mi le scria și îi cunoșteam scrisul. Așa cum i-aș fi identificat oriunde pisicile pe care le desena: senzuale, cu trup de femei și cap de feline, cu urechi și mustăți.

Îi scriam și eu uneori lui Moș Nicolae. Dar nu mai știu cum procedam cu scrisorile. Cel mai des, însă, îi scriam lui Moș Crăciun. De asta îmi aduc foarte bine aminte, pentru că aveam o metodă consacrată de trimitere a misivelor, una care presupunea un întreg ritual cu mai multe etape. 

Cea dintîi etapă era, evident, scrierea epistolei. În primii ani îi dictam mamei, apoi, după ce am învățat să scriu, îmi luam stiloul chinezesc, auriu, și mă așezam cu seriozitate la masa foarte lungă pe care o împărțeam cu tatăl meu. Nu scriam pe orice, existau niște truse de corespondență speciale pentru copii, cu desene reprezentînd animale, posibil purceluși și urși. Trusa avea și plicuri. După ce îi scriam cu excesivă exactitate Moșului ce mai făcusem, ce se mai în­tîmplase în familia mea, ce îmi doream să primesc și chiar de ce, împătuream foaia și o introduceam în plicul aferent, pe care-l sigilam cu seriozitate. La destinatar treceam strict esențialul: Moș Crăciun. 

Etapa următoare presupunea o excursie la „Romarta Copiilor“. Acolo, în fața magazinului, era o vînzătoare de baloane adevărate. Adică din cele gata umflate, care se țineau mîndre și drepte pe sfoara lor. Din cele care, odată ce le scăpai din mînă ori le dădeai drumul intenționat, o luau spre cer. Își aveau traiectoria lor bine desemnată în sus. Nu plonjau imediat spre asfalt și nu se făceau bucăți, ci, dimpotrivă, le puteai urmări pe cerul senin pînă deveneau un punct. 

Pe scurt, cumpăram un astfel de balon, roșu sau galben. Îl ți­neam bine pînă legam plicul cu pre­ți­oa­sa scrioare de coada lui. Și apoi îi dădeam drumul. Scrisoarea nu era grea, era o biată pagina scrisă pe față și pe verso. Balonul nu se simțea intimidat și nici îngreunat de ea. Ci își urma traiectoria lui predestinată. O lua în sus și tot mai sus pînă devenea un punct care se pierdea printre nori.

Îl urmăream, cu sufletul la gură, alături de părinții mei, de mama, în general, pînă-l pierdeam din ochi. Faptul că dispărea era de bine. Însemna că-și urma călătorie spre alte lumi. Cele în care se afla și Moș Crăciun. 

În fiecare an, dovada că scrisoarea ajunsese erau darurile: cele de pe listă. Și, uneori, chiar cîte o scrisoare de la Moș, din care se deducea că o citise pe a mea.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

F16 FOTO MApN jpg
Planul pentru Centrul F-16 din România unde se antrenează piloţi ucraineni și români. „Rezultatele sunt clare”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.
politia arges foto ipj arges
Poliţist reţinut pentru trafic de influenţă, fals şi uz de fals. Cât i-a cerut unui șofer ca să-l ajute să-și primească înapoi permisul suspendat
Un agent de poliţie din Câmpulung Muscel a fost reţinut într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Dan Grecu cosr colan jpg
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump a fost adus la realitate: promisiunea de pace rapidă în Ucraina se dovedește a fi mult mai greu de îndeplinit
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că nu va abandona Ucraina în eforturile sale de a pune capăt războiului cu Rusia.
Dorin Recean Parlament Chisinau FOTO Multimedia parlament md jpg
Chișinăul intră în stare de urgență pe fondul șantajului energetic. Premierul Recean: Moscova urmărește destabilizarea Rep. Moldova
Republica Moldova intră în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. 56 de parlamentari au votat în favoarea măsurii, după ce premierul Dorin Recean a explicat motivele instituirii acesteia, printre care se numără și faptul că Transnistria ar p
image png
Celebra prezentatoare de știri din România care refuză să doarmă cu soțul în același pat: „Somnul este sfânt pentru mine”
Octavia Geamănu și Marian Ionescu formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbizul românesc. Sunt împreună de 9 ani, însă există o serie de reguli de la care nu se abat pentru a menține relația vie.
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Puterea cristalelor, recunoscută și de familia regală britanică
Provenite din adâncurile pământului, pietrele prețioase au o compoziție chimică aparte, care le conferă unicitate și valoare. Pot pietrele naturale să ne ofere energia necesară vindecării?
Dan Grecu cosr colan jpg
Marea cumpănă din viața lui Dan Grecu: a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve
Decedat la 12 decembrie 2024, la vârsta de doar 74 de ani, fostul mare gimnast și antrenor Dan Grecu a trecut printr-o mare cumpănă în 1997. El a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve!
furtuna nori negri kremlin shutterstock
Regimul lui Putin, tot mai aproape de colaps în stil sovietic decât ne-am imagina
Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal.