Moş Crăciun cu bube multe
Sînt (de mult) la vîrsta la care Moș Crăciun nu mai poate fi decît o poveste frumoasă venită dinspre copilărie. Atît. Informațiile despre bătrînul cel darnic pe care le dețin și acum, după atîția ani, sînt foarte puține: personajul e mai curînd plin de secrete, nimeni nu știe cum și unde trăiește, ce face în restul anului, cînd nu e la slujbă printre copii, dacă doarme, mănîncă sau citește în timpul liber. Pe scurt, viața lui Moș Crăciun, sau cum s-o fi numind el, e un mister total.
Așa era pe vremea mea. Copiii din ziua de azi, însă, cei care au acces la jocurile de sezon pe Internet, au o imagine mult mai clară despre personajul cu pricina: Moșul gătește, se spală, se bărbierește, se îmbolnăvește, merge cu motocicleta, parchează mașini sau reni, face bube sau gripă, se machiază sau merge la tenis. Nici urmă de mister, e un om din popor ca și noi, e colegul de bancă sau bunicul, sau Gigel, prietenul cel mai bun, ori vecinul (cam neîndemînatic) de vizavi. Dar să nu anticipăm, ci să dăm cîteva exemple de jocuri (educative, spune site-ul care le găzduiește) cu Moș Crăciun în ipostaze cu totul și cu totul neobișnuite:
„Săruturi cu Moș Crăciun“ este un joc extrem de captivant pentru copii, dar și un bun prilej de a exersa, de mici, hîrjoana erotică la vîrste matusalemice. Iată ce li se cere să facă: „Moş Crăciun vrea să îşi sărute soţia, dar nu vrea să fie văzut. Va trebui să daţi tot ce aveţi mai bun pentru a-l ajuta pe Moş Crăciun să se sărute cu soţia lui fără să fie văzut de elful din partea dreaptă a ecranului. În acest joc veţi avea nevoie numai de mouse pentru a-l face pe Moş Crăciun să îşi sărute soţia.“
Într-un alt joc, Moșul nu mai are barbă, ci scutece. Căci este un bebeluș, căruia micul jucător va trebui să îi facă baie. O baie virtuală, desigur. Iată și bonusul primit, dacă reușește să ducă la îndeplinire toate operațiunile: „Felicitări, ai reuşit să-l ajuţi pe Bebeluşul Moş Crăciun să facă o baie pe cinste alături de Elsa, Prinţesa Regatului de Gheaţă (Frozen).“ Alt joc, altă solicitare pedagogică și distractivă: „Veţi avea nevoie de mouse pentru a-l trata pe Moş Crăciun care are probleme la nas. Trebuie să aveţi grijă de Moş Crăciun să îl trataţi deoarece numai aşa veţi salva Crăciunul. Va trebui să îi tăiaţi părul din nas şi să eliminaţi mucoasa deoarece numai aşa Moşul va putea să respire din nou bine.“
Ce nu ar trebui să lipsească, în nici un caz, din viața oricărui om stresat de muncă? Clipele de relaxare și înfrumusețare petrecute la spa. Și dacă nici Moș Crăciun nu are nevoie de asta… Ei bine, putem să îi învățăm pe copiii noștri cum îl pot răsplăti pe cel care le-a adus cadouri: oferindu-i Moșului o ședință de cosmetică gratis. Iată cum: „Moş Crăciun este obosit şi veţi folosi nişte tratamente faciale ca să îl ajutaţi să arate mai fresh. Trebuie să folosiţi cremele din partea de jos a ecranului. Trebuie să folosiţi diferite creme pe spatele moşului ca să îl ajutaţi să se relaxeze, deoarece are mari dureri de spate de la atîta muncă. Va trebui să folosiţi lucrurile din partea dreaptă a ecranului pentru a aplica tratamente pe bază de plante pe spatele moşului. Trebuie să îi faceţi masaj astfel încît să se simtă mai bine. În acest joc va trebui să daţi dovadă de îndemînare şi atenţie ca să îl ajutaţi pe Moş Crăciun să fie pregătit fizic de provocarea pe care o are de îndeplinit în acest an. Moşul se bazează pe voi deci trebuie să daţi tot ce aveţi mai bun ca să nu îl dezamăgiţi. Moş Crăciun nu a avut grijă de el şi acum arată foarte urît de aceea are nevoie de ajutorul vostru. Va trebui să începeţi cu nişte tratamente faciale deoarece Moş Crăciun are multe coşuri şi are faţa îmbătrînită. Trebuie să folosiţi ustensilele din partea dreaptă a ecranului ca să faceţi faţa lui Moş Crăciun curată şi catifelată.“
Ei, și acum, după ce a făcut baie, a pupat-o pe Crăciuniță, a fost la cosmetică și a fost tratat de gripă, Moșul e numai bun să îl bată măr pe Barack Obama, președintele Statelor Unite ale Americii. De ce? Nu ni se spune. Știm doar atît, că amîndoi nu pot încăpea pe aceeași planetă, unul dintre ei trebuie să moară: „Înainte să începeţi jocul trebuie să alegeţi dacă vreţi să fiţi cu Obama sau cu Moş Crăciun. Amîndoi sînt la fel de puternici, dar au arme diferite şi poate vă place mai mult de unul decît de celălalt de aceea aveţi oportunitatea de a vă alege favoritul. În acest joc veţi avea nevoie numai de mouse cu ajutorul căruia trebuie să selectaţi unghiul şi puterea cu care veţi arunca diferite obiecte către adversar. Scopul este să îl loviţi pînă rămîne fără viaţă.“ Știu că am să enervez multă lume, dar într-o atare improbabilă, inadmisibilă, inadecvată confruntare, eu mai că aș ține cu Obama: mizez mai mult pe cadourile primite din America decît pe darurile primite de la Moș Crăciun. Ca să nu mai spun că, la felul în care arată astăzi, gripat, cu scutece, mergînd pe motoretă și suflîndu-și nasul, nu îmi inspiră nici un fel de încredere…
Maria Iordănescu este psiholog.