Moş Crăciun cu bube multe

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Sînt (de mult) la vîrsta la care Moș Crăciun nu mai poate fi decît o poveste frumoasă venită dinspre copilărie. Atît. Informațiile despre bătrînul cel darnic pe care le dețin și acum, după atîția ani, sînt foarte puține: personajul e mai curînd plin de secrete, nimeni nu știe cum și unde trăiește, ce face în restul anului, cînd nu e la slujbă printre copii, dacă doarme, mănîncă sau citește în timpul liber. Pe scurt, viața lui Moș Crăciun, sau cum s-o fi numind el, e un mister total.

Așa era pe vremea mea. Copiii din ziua de azi, însă, cei care au acces la jocurile de sezon pe Internet, au o imagine mult mai clară despre personajul cu pricina: Moșul gătește, se spală, se bărbierește, se îmbolnăvește, merge cu motocicleta, parchează mașini sau reni, face bube sau gripă, se machiază sau merge la tenis. Nici urmă de mister, e un om din popor ca și noi, e colegul de bancă sau bunicul, sau Gigel, prietenul cel mai bun, ori vecinul (cam neîndemînatic) de vizavi. Dar să nu anticipăm, ci să dăm cîteva exemple de jocuri (educative, spune site-ul care le găzduiește) cu Moș Crăciun în ipostaze cu totul și cu totul neobișnuite:

„Săruturi cu Moș Crăciun“ este un joc extrem de captivant pentru copii, dar și un bun prilej de a exersa, de mici, hîrjoana erotică la vîrste matusalemice. Iată ce li se cere să facă: „Moş Crăciun vrea să îşi sărute soţia, dar nu vrea să fie văzut. Va trebui să daţi tot ce aveţi mai bun pentru a-l ajuta pe Moş Crăciun să se sărute cu soţia lui fără să fie văzut de elful din partea dreaptă a ecranului. În acest joc veţi avea nevoie numai de mouse pentru a-l face pe Moş Crăciun să îşi sărute soţia.“

Într-un alt joc, Moșul nu mai are barbă, ci scutece. Căci este un bebeluș, căruia micul jucător va trebui să îi facă baie. O baie virtuală, desigur. Iată și bonusul primit, dacă reușește să ducă la îndeplinire toate operațiunile: „Felicitări, ai reuşit să-l ajuţi pe Bebeluşul Moş Crăciun să facă o baie pe cinste alături de Elsa, Prinţesa Regatului de Gheaţă (Frozen).“ Alt joc, altă solicitare pedagogică și distractivă: „Veţi avea nevoie de mouse pentru a-l trata pe Moş Crăciun care are probleme la nas. Trebuie să aveţi grijă de Moş Crăciun să îl trataţi deoarece numai aşa veţi salva Crăciunul. Va trebui să îi tăiaţi părul din nas şi să eliminaţi mucoasa deoarece numai aşa Moşul va putea să respire din nou bine.“

Ce nu ar trebui să lipsească, în nici un caz, din viața oricărui om stresat de muncă? Clipele de relaxare și înfrumusețare petrecute la spa. Și dacă nici Moș Crăciun nu are nevoie de asta… Ei bine, putem să îi învățăm pe copiii noștri cum îl pot răsplăti pe cel care le-a adus cadouri: oferindu-i Moșului o ședință de cosmetică gratis. Iată cum: „Moş Crăciun este obosit şi veţi folosi nişte tratamente faciale ca să îl ajutaţi să arate mai fresh. Trebuie să folosiţi cremele din partea de jos a ecranului. Trebuie să folosiţi diferite creme pe spatele moşului ca să îl ajutaţi să se relaxeze, deoarece are mari dureri de spate de la atîta muncă. Va trebui să folosiţi lucrurile din partea dreaptă a ecranului pentru a aplica tratamente pe bază de plante pe spatele moşului. Trebuie să îi faceţi masaj astfel încît să se simtă mai bine. În acest joc va trebui să daţi dovadă de îndemînare şi atenţie ca să îl ajutaţi pe Moş Crăciun să fie pregătit fizic de provocarea pe care o are de îndeplinit în acest an. Moşul se bazează pe voi deci trebuie să daţi tot ce aveţi mai bun ca să nu îl dezamăgiţi. Moş Crăciun nu a avut grijă de el şi acum arată foarte urît de aceea are nevoie de ajutorul vostru. Va trebui să începeţi cu nişte tratamente faciale deoarece Moş Crăciun are multe coşuri şi are faţa îmbătrînită. Trebuie să folosiţi ustensilele din partea dreaptă a ecranului ca să faceţi faţa lui Moş Crăciun curată şi catifelată.“

Ei, și acum, după ce a făcut baie, a pupat-o pe Crăciuniță, a fost la cosmetică și a fost tratat de gripă, Moșul e numai bun să îl bată măr pe Barack Obama, președintele Statelor Unite ale Americii. De ce? Nu ni se spune. Știm doar atît, că amîndoi nu pot încăpea pe aceeași planetă, unul dintre ei trebuie să moară: „Înainte să începeţi jocul trebuie să alegeţi dacă vreţi să fiţi cu Obama sau cu Moş Crăciun. Amîndoi sînt la fel de puternici, dar au arme diferite şi poate vă place mai mult de unul decît de celălalt de aceea aveţi oportunitatea de a vă alege favoritul. În acest joc veţi avea nevoie numai de mouse cu ajutorul căruia trebuie să selectaţi unghiul şi puterea cu care veţi arunca diferite obiecte către adversar. Scopul este să îl loviţi pînă rămîne fără viaţă.“ Știu că am să enervez multă lume, dar într-o atare improbabilă, inadmisibilă, inadecvată confruntare, eu mai că aș ține cu Obama: mizez mai mult pe cadourile primite din America decît pe darurile primite de la Moș Crăciun. Ca să nu mai spun că, la felul în care arată astăzi, gripat, cu scutece, mergînd pe motoretă și suflîndu-și nasul, nu îmi inspiră nici un fel de încredere… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.