Moş Crăciun cu ATV

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Bucurii uitate jpeg

E nedrept ca pentru cadourile de Crăciun să avem la dispoziţie doar cîteva zile: am avea nevoie de ani întregi ca să cotrobăim printre zecile de mii de jucării, jocuri, păpuşi, maşinuţe, gadget-uri, cărţi care invadează oraşele ţării.

Dar, de departe, cea mai interesantă ofertă de Crăciun o are Internetul: tot ce (nu)-ţi trece prin minte, tot ce (nu) credeai că ai nevoie de Sărbători pentru (ne)fericirea copilului tău găseşti în rubricile special amenajate pentru inspiraţia Moşului cel generos. (Menţionez că toate exemplele de mai jos provin de pe site-uri – importante – dedicate copiilor.)

De pildă, dacă n-ai la îndemînă vreo idee de distracţie pentru cel mic, Internetul îţi stă aproape cu nenumărate jocuri de ocazie: „Moş Crăciun atacă“, „Moş Crăciun Ice“, „Moş Crăciun în cosmos“, „Elful motociclist“, „Moş Crăciun vs Jack“, „Jingle Ballistics“, „Moş Crăciun cu ATV“ şi „Bătălia pentru Crăciun“, un joc asortat la viaţa noastră politică, oferit gratis, la pachet cu următoarele instrucţiuni: „Moş Crăciun se bate cu Băsescu pentru supremaţia Crăciunului (!). Eşti cu Moşu sau cu Băsescu? Trebuie să îţi baţi oponentul cu bulgări de zăpadă, loveşte în puncte-cheie ca să îi iei multă viaţă şi aruncă cu obiecte în el pentru bonus de lovituri. Bătaia prezidenţială trebuie să determine cine coordonează Crăciunul.“ Cu nişte (mici) ajustări, pe ici-pe colo, pare întocmai reţeta de succes a recent încheiatelor alegeri parlamentare.

Mai apoi, dacă ţi pare că poeziile lui Eminescu, Alecsandri sau Coşbuc sînt perimate, tot Internetul te salvează. Poeţi pe nedrept ignoraţi de critica literară sînt gata să-ţi livreze cele mai moderne şi mai vesele rime pentru serbarea şcolară: „Ridicaţi paharele cu sucuri să golim vasul / Moşu? Îi îngheaţă nasul. / Muzica răsună, masa-i plină, totu-i de calibru / Cel mai căutat în seara asta-i Mister Echilibru“, „Bine ai venit, Moş Crăciune! / Te aşteptăm cu nerăbdare, / Căci păpuşa mea cea mică / A rămas fără picioare. / Şi căluţul lui Costică, / Cel cu numele Harap, / I l-a trîntit o pisică / Şi-a rămas fără de cap“; „La pomu’ male-mpodobit, / Sub cale-a pus Moşu’, galant / Şi giucălii şi ciocolată… / Vă povestesc io altădată / Că altceva-i mai impoltant, / Că după ce a fost el gata / Şi cum pe toate el le ştie, / Atlas din sticla de lachie / Pitită în balcon de tata…“, „Moşule, noi, copii din lumea-ntreagă / Promitem pe viitor / Demonstrîndu-ţi doar prin fapte, / Că-ţi sîntem pe veci datori“.

Dacă, însă, vrei să comanzi de pe net jucării, lucrurile sînt un pic mai complicate: va trebui să ai la îndemînă cel mai bun translator sau cel mai stufos dicţionar de pe piaţă, ca să te asiguri că dacă ai comandat o păpuşă, n-ai să te trezeşti acasă cu un excavator. Iată cîteva exemple de denumiri de produse pentru copii: „Cuccioli un animăluţ în folie“, „Sbrodolina cu role şi accesorii“, „Dinofroz 1 bucată în folie“, „Păpuşa Dasha Rubia Miel Vara“, „Mini Leu interactiv“, „Prieten Chuckimals Cocos“, „Minitribot“, „Minifemisapien“, „Bubu Glow Crazy Desenează cu Lumina“ etc.

Mă întreb dacă vechiul Moş Crăciun mai are competenţa necesară pentru a se orienta în acest labirint de noutăţi, pentru a distribui cum se cuvine toate drăciile care se inventează, se scriu, se organizează în numele lui.  

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

reactor nuclear jpg
Franţa vrea să înceapă construcţia primului reactor nuclear de ultimă generaţie înainte de 2027
Franţa este în proces de elaborare a unui act legislativ destinat diminuării procedurilor birocratice cu privire la construirea de centrale nucleare.
Masini la granita dintre Finlanda si Rusia FOTO EPA EFE jpg
Rușii care au fugit nu vor fi extrădați, dă asigurări Ministerul rus al Apărării
Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizarea desfăşurată în prezent în Rusia în vederea suplimentării efectivelor ruse pe frontul din Ucraina, relatează AFP.
alimente shutterstock 392741167 jpg
Alimentele expirate care pot fi mâncate în siguranță. Ce ingredient nu expiră niciodată
Există alimente care pot fi consumate fără teama de îmbolnăvire, chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.