Modelul Chávez

Publicat în Dilema Veche nr. 477 din 4-10 aprilie 2013
Modelul Chávez jpeg

Îmi amintesc perfect cînd am fost în Venezuela. Făceam plajă la piscina Hotelului Hilton din Caracas. Un chelner a venit la mine şi mi-a îngăimat ceva nedesluşit despre un atac cu o bombă în New York. Am fugit în cameră, unde am văzut, la televizor, ştirile de ultimă oră, care se repetau întruna, despre cele două avioane prăbuşite peste World Trade Center.

Era 11 septembrie 2001. Participam, în Venezuela, la conferinţa „Al treilea model“. Hugo Chávez se arătase foarte interesat de acest „al treilea model“ – un modus vivendi între capitalismul de tip american şi socialism – după cum o făcuse şi Tony Blair cu cîţiva ani înainte. Chávez însuşi, îmbrăcat în uniformă, a onorat scurt cu prezenţa sa întîlnirea, primind şi un volum cu texte marxiste, de la un profesor bătrîn.

Cu o zi înainte, luasem prînzul la Banca Centrală a Venezuelei, avîndu-l drept comesean pe viceguvernatorul Gastón Parra Luzardo, care mi-a spus că toţi venezuelanii cred că s-au născut cu „o linguriţă de argint în gură“ – cu alte cuvinte, că au dreptul la un procent din veniturile din petrol ale ţării. Prin urmare, nici nu se obosesc prea mult cu munca. Un economist, Orlando Ochoa, a explicat cum economia Venezuelei este dominată de acel rent-seeking (concept economic care descrie o situaţie în care un anumit venit se obţine prin manipularea pieţei). Oligarhii luptă pentru a păstra controlul asupra veniturilor din petrol, populiştii promit să le redistribuie, dar atît unii, cît şi ceilalţi fură cît pot de mult pentru ei înşişi. Nimeni nu este interesat de a crea bunăstarea generală.

„Nimeni“ – notam în jurnal – „nu crede că Chávez îşi va termina mandatul. Oamenii îl percep mai degrabă ca pe un bufon demagog, decît ca pe un revoluţionar periculos.“ De fapt, o lovitură de stat contra lui avea să se petreacă un an mai tîrziu, o lovitură căreia i-a supravieţuit. După care a cîştigat al doilea, al treilea şi al patrulea mandat.

O dezbatere asupra moştenirii politice a lui Chávez este o rememorare postumă a luptelor sale ideologice. Lupta pentru moştenirea economică este mult mai simplă: se reduce la modul cum a reuşit să administreze bogăţia petrolului venezuelan.

Venezuela are cea mai mare rezervă de petrol din lume, iar strategia economică a lui Chávez a depins de modul cum a ştiut să valorifice această bogăţie, pentru a redresa problemele sociale ale ţării sale. Primii ani ai domniei sale au fost dominaţi de lupta pentru preluarea controlului companiei petrolifere de stat PDVSA. Pentru a-şi reconfirma puterea politică, Chávez a concediat, în 2003, 40% din personalul PDVSA. Ostilitatea sa faţă de actorii străini din industrie (a expropriat mai multe companii americane, în 2007) a limitat investiţiile şi a redus producţia. Chávez a transformat PDVSA în propriul fief, pe care l-a folosit ca pe vacă de muls; multe dintre programele sale sociale erau susţinute financiar de bugetul companiei.

Lipsită de lichidităţi, PDVSA a fost nevoită să reducă bugetele alocate întreţinerii şi extinderii, iar acest lucru a dus la creşterea accidentelor şi la limitarea producţiei. Parţial şi din cauza politicii lui Chávez, Venezuela este încă un jucător mic pe piaţa petrolului la nivel global, avînd o cotă de mai puţin de 3% din producţia mondială. Este, aşadar, vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor preţurilor, fiind nevoită să se supună liderilor Arabiei Saudite sau marilor producători OPEC.

Deşi în Venezuela există sectoare ale economiei care nu ţin de petrol şi care sînt în creştere, totuşi, mare parte a cîştigurilor cotate în dolari provine din petrol. În ultimii zece ani, preţurile petrolului au stimulat o creştere spectaculoasă a expansiunii economice, cu doar o scurtă pauză, în urma crizei financiare din 2008.

Cu toate acestea, împiedicarea exportului vast de petrol şi creşterea accentuată a importurilor legate de infrastructură, combinate cu creşterea explozivă a cheltuielilor publice – toate au alimentat constant nivelurile ridicate ale inflaţiei, care a ajuns acum să aibă o rată de mai mult de 20%.

Acest lucru a pus o presiune enormă asupra raportului valutar dintre dolar şi bolivar. La începutul anului 2013, guvernul a fost nevoit să anunţe o devalorizare de 32% şi să stopeze emiterea datoriei naţionale în dolari.

Emiterea de obligaţiuni în dolari a fost o sursă majoră de abuzuri din partea speculanţilor.

Cu acces limitat la pieţele globale de capital, Chávez a apelat la China, pentru împrumuturi garantate prin vînzările de petrol. Împrumuturile de la Banca de Dezvoltare a Chinei au dobînzi mai mari decît tradiţionalele împrumuturi din băncile vestice, dar nu au atîtea restricţii asupra politicii, ceea ce a permis Venezuelei să scape de mînia deţinătorilor de obligaţiuni – cel puţin pînă acum.

Unde a dispărut toată bogăţia petrolului? Programele sociale ale lui Chávez au înghiţit mare parte din această avuţie. Chávez obişnuia să meargă prin sate şi să scrie cecuri fermierilor săraci. Conform unor statistici de încredere, se pare că a reuşit să reducă inegalităţile de venit. În timpul domniei sale, coeficientul Gini (măsură a dispersiei statistice care reprezintă disproporţii în distribuirea veniturilor sau averilor), măsurat pe o scară de 100 a inegalităţii de venit, a scăzut de la 50 la 39, cel mai mare declin în America Latină. Sărăcia a scăzut la jumătate, de la 50% la 25%, în timp ce sărăcia extremă a scăzut cu două treimi.

Cu greu se poate spune că fiecare centimo a fost cheltuit cu cap. Nepotismul era frecvent, iar rata criminalităţii s-a triplat, parţial din cauza corupţiei din sistemul de justiţie. Diplomaţia petrolieră a lui Chávez lua şi ea, uneori, forme bizare, ca, de pildă, asigurarea unor mijloace de transport ieftine pentru londonezi – asta pentru a intra în graţiile primarului Londrei, Ken Livingstone.

În ciuda extravaganţelor şi a stilului său autoritar, masele l-au iubit. Oamenii au crezut cu ardoare că el a fost de partea lor, şi l-au votat cu majoritate copleşitoare, pînă la sfîrşit, chiar şi atunci cînd ştiau că va muri de cancer. Mai mult ca sigur că Chávez va intra în panteonul eroilor Americii Latine.

Cît despre „al treilea model“, în urma prăbuşirii comunismului, modelul lui Chávez – un amestec de antiamericanism şi activism – pare mai degrabă unul excentric. Nu poate constitui o alternativă reală la pieţele libere şi la neoliberalismul Consensului de la Washington – sau cel puţin, aşa pare.

Dar ascensiunea Chinei, declinul relativ al Statelor Unite, boom-ul prelungit al preţurilor materiilor prime şi criza financiară a lumii vestice din 2008, toate acestea au creat un spaţiu deschis pentru experimente economice şi politice. Chávez a profitat de această fereastră iar chávezismul ar putea deveni un fenomen semnificativ, şi dincolo de graniţele Americii Latine.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi profesor emerit de economie politică la Universitatea Warwick.

Copyright: Project Syndicate, 2013
www.project-syndicate.org

traducere de Stela GIURGEANU

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.