Mîncatul ca formă

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Oameni pe stradă jpeg

Mînca fix ca un înger. Adică așa cum mi-aș imagina eu că mă­nîn­că îngerii. Mînuia cu delicatețe, între degete subțirele, niște tacîmuri ieftine de plastic. O furculiță precară și un cuțit bont. În farfuria transparentă, tot de plastic, avea ceva ce semăna a salată de varză și o bucată dubioasă de șnițel. Mînca mîncarea asta comună cu o grație inumană și-și mișca brațele de parcă ar fi incomodat-o la umeri o pereche de aripi. Tăia un pic din bucata de carne, punea deasupra cu cuțitul un pic din dezordinea alburie a verzei și ducea toată construcția bine echilibrată spre o gură mică. Alături, mie îmi curgea pe bărbie zeama unor mici grași.

M-am gîndit după aia la cît de multe poți afla despre cineva dacă îl urmărești cum mănîncă. Pe îngereasa cu șnițel n-o cunosc. Cunosc însă lume care, atunci cînd se așază la masă, mănîncă de parcă după aia nu ne așteaptă pe toți decît o moarte goală. Cu cea mai mare poftă. Cu gura, cu ochii și cu mîinile. Niște haplea emoționali care trăiesc la fel de agitat și de smucit. Sînt apoi cei care-și construiesc o adevărată strategie în farfurie. Un tăiat precis de colo, o îmbucătură la fel de precisă de dincolo. Actul mîncatului e organizat ca un desen tehnic, lucrurile dispar din farfurie ca niște trupe bine antrenate, retrase după ordinele unui general pedant. Persoana respectivă e cam la fel de organizată și în viața reală. De regulă tipicari și muncitori, ăștia cu farfuriile ordonate par a nu fi flămînzi niciodată. Există apoi cazurile clinice de persoane cărora nu trebuie să li se amestece mai multe tipuri de mîncare în farfurie și care-și mănîncă mazărea bob cu bob. Aici e mai grav și nu mă bag la nici un diagnostic profan.

La categoria sclifosiților intră aferata care mănîncă supă de parcă ar sorbi din lingură un parfum de designer. Dureros de încet și dureros de delicat. În gurile lor vor încăpea doar bucăți minuscule de mîncare tăiate corect. N-o să-i vezi pe sclifosiți cu piepții acoperiți de spaghetti și nici mîncînd alte mîncăruri nedemne și înclinate spre a curge, a se întinde, a se fărîma și a se prelinge ca o șaorma cinstită. Ăștia dau ochii peste cap dacă miroase pe undeva a parizer și, în general, ăștia habar n-au ce pierd.

Cei mai serioși sînt cei care au o relație absolut gravă cu mîncarea din farfurie. Subiectul trebuie tratat cu cea mai mare responsabilitate. Sînt pofticioșii ascunși cărora nu le place să glumească cu ce au în farfurie. O să-i vezi perfect concentrați pe mîncarea din față, cu ochii fix în ea, cu furculița și cuțitul bine stînse în pumni, mestecînd cu ambii obraji umflați ca hîrciogii: unu-doi-trei-patru – înghite. Unu-doi-trei-patru – înghite. Ăsta face o criză de nervi dacă vrei ceva de la el din farfurie. Nu dă, nu ia de la altcineva.

Literatura e plină de Pantagrueli, gurmanzi și de personaje care au o relație definitorie cu mîncarea. Hemingway mănîncă, bea și-i vin idei: „Pe măsură ce mîncam stridiile cu gust puternic de mare și ușor metalic, pe care-l ștergeam cu vinul rece și alb, lăsînd în urmă doar gustul mării și textura suculentă, pe măsură ce le sorbeam lichidul rece din fiecare cochilie, laolaltă cu gustul proaspăt al vinului, senzația de goliciune interioară dispărea și începeam să fiu fericit și să fac iar planuri” – scrie el în Fiesta.

Haruki Murakami o aduce pentru prima oară în fața cititorilor pe improbabila tînără scriitoare Fuka Eri și o pune să mănînce o salată: „Fuka Eri a întors cu furculița cîteva frunze de salată și le-a cercetat de parcă pe fiecare stătea scris cîte un titlu de ziar”. Creatura nepămînteană își deconstruiește meticulos salata în fața noastră – primul semn că în 1Q84 se vor întîmpla lucruri extraordinare.

Spune-mi cum mănînci, ca să-ți spun cine ești – e posibil să se potrivească în foarte multe cazuri. M-am gîndit la toate astea într-o zi în care era să mor înecată nedemn cu o bucată de pastramă. Pentru că, în cazul meu, mîncarea se mănîncă cu viteza fulgerului, de nu înțelegi mai nimic din ea, ba chiar ajungi să rămîi ușor nedumerit și flămînd după aia.  Mă întreb cum o fi la voi.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.