Meteo, astrologie, creion de ochi și vibe by Voicu

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Meteo, astrologie, creion de ochi și vibe by Voicu jpeg

Sînt cîteva emisiuni, realizatori și documentare cu totul excepționale incluse în programul televiziunii naționale: Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%), Marina Constantinescu (Nocturne), Filmul de artă, documentarele 360° Geo, teatrul de televiziune, Vorbește corect!, toate dedicate descrierii, în limbaj specific, a unor secvențe importante din biografia umanității etc. Te și miri cum supraviețuiesc într-o atmosferă toxică, cu idei de emisiuni bizare, prezentatori cu dicție, vocabular și farmec cît pentru un spectacol de cămin cultural, multe, dar foarte multe ore dedicate corpului (stil, dietă, fitness) etc. Pe cele mai multe nu le vedem, fiindcă sînt programate înainte de ora 19, oră la care, în cel mai bun caz, orice om al muncii abia ajunge acasă. Așa că nu ne rămîne decît să citim, cu invidie și curiozitate, prezentările lor pe site-ul televiziunii:

● Iată, de pildă, emisiunea E vremea ta! în care te aștepți să afli, nu-i așa, cînd scapi de caniculă și cînd vine gerul. Ei bine, s-ar zice că avem o viziune îngustă despre meteorologie, viziune care ne este lărgită prompt de clarificările din prezentare: „E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii“. Cu alte cuvinte, cititul în stele este un domeniu conex al meteorologiei. Mă gîndesc în ce fel Soarele în conjuncție cu Jupiter retrograd poate să ne dea o fărîmă de idee despre cum va fi iarna în pasul Tihuța. Mă gîndesc degeaba.

● Aflăm, tot de pe site, că Fuego își serbează ziua la mare. Într-o emisiune dedicată acestui scop, la televiziunea națională română: „Unde putea fi mai potrivit pentru Paul Surugiu – Fuego să-și celebreze ziua de naștere dacă nu în marea familie a Televiziunii Române, chiar la TVR 2, în emisiunea sa estivală? (poate la restaurantul Doina? sau în familie? – n.m., M.I.) Într-o formă de zile mari, Fuego a trăit, în acest an, schimbări majore și împliniri nenumărate. A slăbit, a avut numeroase proiecte de succes, expoziții de pictură (…). Petrecerea va fi garantată. Minunata Elena Stroe, om de cultură al Constanței și prietenă apropiată, se va ocupa de surpriza dulce“. Nu am nimic cu Fuego și nu știu nimic despre doamna Elena Stroe, „om de cultură“ din Constanța. Mă bucur pentru Fuego că a slăbit, știu că o astfel de victorie e bună de trecut cu litere mari, bolduite, în CV, înaintea oricăror diplome universitare. Îmi pare rău că Elena Stroe, în loc să se ocupe de cultură, coace blaturi de tort. Cît despre TVR, care alocă timp mult și bani acestei chermeze, nu are a și face grijă pentru grila de toamnă: țara e plină de cîntăreți care abia așteaptă să fie sărbătoriți în „marea familie“ a televiziunii publice.

● Emisiunea Vibe By Ioana Voicu propune, în sfîrșit, un proiect de viață, unul consistent, atrăgător, înțesat de farmec și spirit: „Este o emisiune tip vlog, în care veți afla felii din viața Ioanei Voicu. «Totul este natural, fără regie, de la ritualul de frumuseţe de dimineaţă sau exerciţiile de gimnastică pînă la mersul la restaurant, shopping sau momente pline de umor», potrivit Ioanei Voicu. În prima ediție, prezentatoarea Ioana Voicu îl va avea ca invitat pe Mădălin Voicu, aducînd în fața dumneavoastră o mare surpriză! «Am avut un challenge pentru tata – să mă machieze, ca în provocarea My Dad Does My Makeup. A fost amuzant, mai ales că el n-are habar de ce înseamnă asta. Eu îi spuneam să mai pună una-alta… Sigur, ştia ce înseamnă fond de ten şi rimel, dar a aflat în premieră de iluminator şi creion de contur», a declarat Ioana Voicu“. Fascinant! Incredibil! Excepțional! Ce provocare pentru Mădălin Voicu, să afle ce este iluminatorul! Ce viață cu totul neobișnuită are fiica dumnealui! Ce oameni, ce biografii!

● Și dacă se simte lipsa suspansului, atunci emisiunea Biruitorii – Oamenii care se hrănesc din Dumnezeu ne va ține cu sufletul la gură: „Echipa emisiunii îşi propune aducerea în prim plan a adevărurilor legate de identitatea poporului român, în special a celor din județul Mureș, adevăruri care sînt ascunse din diferite motive“. E musai, deci, să-i cunoaștem pe Biruitorii din Mureș, care consumă Dumnezeu. Și care se luptă nu cu neisprăviții care au pus pe butuci economia locală, ci cu hoții de identitate, pe care nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i știm, dar îi simțim încolțindu-ne ființa creștin-națională.

● Și, în sfîrșit, o ultimă emisiune, România turistică, ce are drept motto: „Dacă noi nu ne filmăm munţii noştri, nimeni n-o va face!“ Îi anunț politicos pe realizatori că o fac mulți, și străini, și români, iar cei care nu-i filmează îi defrișează.

Revenind: am înțeles că televiziunea nu face educație. Dar ar putea să își propună măcar să n-o strice. Atîta cîtă e. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.