Vocile românilor din străinătate

Cezar Paul - Bădescu
Publicat în Dilema Veche nr. 314 din 18-24 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De multe ori am impresia că rîndurile pe care le însăilez în acest colţ de pagină nu au absolut nici un efect şi că şi televiziunile se ghidează după principiul tutelar în România: cîinii latră, ursul merge. Sentimentul acesta al zădărniciei îmi este atenuat cînd citesc comentariile postate în coada articolelor mele, pe Internet, şi unde văd că şi alţi oameni gîndesc ca mine. Cum unele dintre aceste comentarii au punctat foarte bine şi mă completează, îmi permit să reiau cîteva. Printre altele, şi spre folosul celor care citesc

în varianta tipărită şi care, altfel, nu au acces la comentariile online.

Din cîte am observat, cei mai mulţi comentatori de pe site-ul

sînt oameni care locuiesc în străinătate – şi citesc revista pe Internet. Dacă pentru noi, cei din ţară, TVR Internaţional este un subiect cvasiinexistent, pentru românii stabiliţi în afara graniţelor este ceva de interes, iar nivelul scăzut al programelor şi lipsa de strategie de la acest post îi afectează. Iată ce scria, de curînd, un cititor care semna Bender: „În sfîrşit scrie cineva despre site-ul TVR şi despre TVR Internaţional. Ar merita să scrieţi separat despre TVR Internaţional. Să-i întrebaţi pe cei de acolo cît costă acest post şi cum îşi pot ei închipui că presupuşii spectatori sînt atît de puţini la minte. Ce decoruri primitive, ce abordări de acum 30 de ani, ce lumini! Ce emisiuni! Cîtă inadecvare şi cîtă înapoiere! Un monstru preistoric. Aruncaţi o privire peste TV Moldova 1. E cam acelaşi lucru. Românii «internaţionali» nu vor să vadă ştiri internaţionale, pe care le găsesc oricum la posturile locale, ci ştiri normale din ţară. De aceea ar fi bun un streaming direct pe TVR 1. Vezi peste tot chestiuni legate de drepturile de difuzare, interdicţii, ca şi cum cu cît este mai prost cu atît este mai protejat. Ce sursă este totuşi TVR şi cît de puţin face din ce ar putea să fie. Cu banii daţi pe TVR Info, ar putea să facă un site cu arhive de emisiuni de la înfiinţare şi pînă acum. Dar să nu poţi să faci nici măcar un streaming pentru fiecare canal!...“ N-ar fi rău ca acest mesaj să ajungă şi pe masa „strategilor“ din fruntea TVR, să vadă şi ei cam ce gîndesc beneficiarii despre minunatele lor produse!...

Un alt cititor, care semnează Marcel, a făcut cunoştinţă cu vulgaritatea de pe canalele comerciale de la noi, prin intermediul Antenei Internaţional: „De curînd, în Italia a fost introdus sistemul de televiziune digitală terestră, care permite recepţionarea unui număr mare de canale, folosind vechea reţea analogică. Pe unul dintre acestea intră şi Antena Internaţional. Doar vizionînd spoturile publicitare te cuprinde greaţa. O revărsare de vulgaritate, cum cred că în puţine locuri din lume există, te izbeşte din primele secunde. «Monica e-n Panama, Ramona e-n pana mea (sau invers)», «Un show păcătos, ne-o trage bine la os», «Că e tînără şi vrea / jos la duşumea» etc. etc. Îmi cer scuze faţă de cei care vor citi aceste rînduri, pentru reluarea acestor abjecţii. Nici în Italia emisiunile nu sînt făcute de sfinţi sau de călugări franciscani.

Alunecări de limbaj am întîlnit şi aici. Dar parcă nu ai impresia că scopul emisiunii este acela de a inunda eterul cu fraze rău mirositoare“. Se pare că noi am scos mahalaua la mezat mult mai mult decît o fac alţii. Credeaţi că publicul din străinătate îşi doreşte să-şi amintească neapărat de miasmele locurilor de unde a plecat? Iată că nu.

O altă cititoare, Nedeea Burca, ne dă exemplu extraordinara publicitate pentru carte care se face în Elveţia. „În ciuda celor care prezic dispariţia ocupaţiei numită lectură, precum şi dispariţia cărţii aşa cum o cunoaştem, cozile din librăriile din Lausanne, de exemplu, m-au lăsat cu gura căscată“ – comentează cititoarea. Deşi pare greu de crezut pentru cei care gîndesc programele posturilor care se pot vedea peste hotare, publicul de acolo este interesat de cultură. Sau, măcar, şi de cultură.

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.