Pauză publicitară

Cezar Paul - Bădescu
Publicat în Dilema Veche nr. 319 din 25-31 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Scriam săptămîna trecută despre Cea mai fericită fată din lume, filmul lui Radu Jude în care ni se vorbeşte, printre altele, despre culisele realizării spoturilor publicitare şi despre cinismul celor care le fac („clientul“, reprezentantul produsului promovat, pe de o parte, şi echipa de filmare, pe de altă parte). Radu Jude cunoaşte foarte bine subiectul pentru că a regizat el însuşi destule spoturi publicitare.

De altfel, putem să vedem şi acum, la televiziunile noastre, o reclamă regizată de el. Spotul începe cu o întrebare, scrisă pe ecran şi rostită şi de o voce din off: „Ce îţi oferă statul?“. În timpul acesta, vedem un poliţist în intersecţie. „Depinde“ – continuă vocea din off. Imaginea ne arată o profesoară în faţa tablei, bătînd autoritară în catedră. Apoi o frizeriţă blondă şi cu fustă mini, care tunde un bărbat. „Statul în picioare îţi poate oferi varice“ – ne spune vocea. (Adică v-am păcălit: credeaţi că ne referim la Stat şi la bugetari, dar noi ne jucam cu omonimele.) Vedem şi-un chelner care ia comanda. Apoi un funcţionar care stă la birou şi ştampilează acte. Apoi o muncitoare care coase la maşină, într-o fabrică. „Iar statul jos îţi poate oferi hemoroizi“ – auzim din off. Mai vedem un şofer care înjură în trafic şi un tînăr care spune la telefon „avem în stoc“. Apoi, pe o muzică cu pîrîituri (?), ni se spune „Dar stai liniştit! Devaricid e benefic pentru problemele de stat. Şi pentru varice, şi pentru hemoroizi. Devaricid – ca să stai bine!“ Şi ne sînt arătaţi toţi, zîmbind fericiţi – şi muncitoarea de la maşina de cusut, şi şoferul nervos cu cîteva secunde mai-nainte, şi frizeriţa-top model, şi poliţistul, funcţionarul, chelnerul sau profesoara.

După o asemenea tîmpenie de reclamă, sînt complet în ceaţă. Oare Radu Jude a pus în aplicare, cuminte, ideile „geniale“ ale aşa-zişilor creativi publicitari şi ale clientului, sau a făcut cu intenţie un spot „la mişto“, în care-şi bate joc de sărmanul Devaricid? Poate e ca-n bancul acela cu mîrţoaga scoasă la vînzare: „De ce-ai adus, dom’le, calul ăsta la tîrg?“ „Ca să-l fac de rîs!“

O altă reclamă care pare făcută în bătaie de joc este cea care promovează creditul ipotecar de la Millennium Bank. După amuzantele clipuri cu mătuşica şi cu nepotul care suflă în bazin să facă bule sau dă la manivelă să mişte decorul („Sigur mătuşică, aş face orice pentru casă... ca să fii tu fericită!“), acum publicitarii ne oferă un spot penibil, cu Dan Bittman şi cu o babă (mătuşica, vezi bine) care se rup, amîndoi, în figuri. Dacă sîntem atenţi şi la versurile melodiei cîntate de Bittman, avem adevărata măsură a inspiraţiei care a stat la baza acestui clip: „Viaţa ta e aici şi ea te aşteaptă să îi aduci iubirea. Ştii deja tot ce ai în ea doar acasă începe fericirea ta“. (Vorba ceea: „N-am găsit altă rimă...“) Şi vocea din off completează: „Fericirea începe acasă. Alege creditul ipotecar cu marjă de la 5,95 peste Euribor sau Eurobor la trei luni...“ etc. Combinaţia dintre beţia de cuvinte a lui Bittman şi Euriboruri face, într-adevăr, toţi banii!


În fine, mai sînt destule clipuri publicitare care ne asasinează cu ingeniozitatea lor, la televiziunile noastre (cum sînt şi acelea din seria cu „ieşeala“, de la Vodafone) şi, precum spuneam, nu ştii dacă nu e cumva vorba de o pornire sinucigaşă a publicitarilor de a „sabota din interior“ produsele pe care trebuie să le promoveze.

În schimb, în noua reclamă la Mobexpert lucrurile sînt clare, iar cinismul publicitarilor iese la suprafaţă. Ni se spune: „Sîntem cu toţii diferiţi, din fericire. Diferiţi, într-adevăr, dar cu toţii trecem printr-un an plin de nelinişti“. Te aştepţi să auzi ceva despre nişte reduceri pentru cohortele de disponibilizaţi... Ei bine, nu. „De aceea – continuă vocea – noua colecţie Mobexpert ia atitudine prin culori pastel şi alb optimist. Mult alb, pentru linişte şi echilibru.“ Mobexpert e deci alături de populaţia greu încercată şi a făcut o gamă de mobilier pentru saloanele unde vor fi internaţi deprimaţii acestei perioade. Asta da soluţie de criză!

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic