Nişte televiziuni, tot mai... nişate

Iulia BUNEA
Publicat în Dilema Veche nr. 341 din 25 august - 1 septembrie 2010
Nişte televiziuni, tot mai    nişate jpeg

Tradiţionalele buletine informative sînt considerate a fi prea complexe şi necesită un nivel ridicat de cunoştinţe, a declarat directorul general al postului public din Olanda, Jan de Jong într-un interviu citat de site-ul dutchnews.nl. Motiv pentru care acesta intenţionează să transforme buletinul de ştiri de la ora 18,00 astfel încît să fie accesibil şi publicului cu studii medii.

Specialiştii din România spun că iniţiativa este lăudabilă şi cît se poate de onestă. „Acest anunţ al olandezului pare mai curînd un soi de strategie de marketing. În sfîrşit cineva recunoaşte pe faţă gîndirea de culise a oamenilor buni de televiziune“, e de părere jurnalistul Costi Rogozanu. El subliniază faptul că nu cunoaşte conţinutul ştirilor de la televiziunea olandeză, dar efectul ar putea fi pervers, exact ca în cazul OTV la noi. „Tîmpeniile, programele de nivel foarte scăzut sînt urmărite exact de cine nu te-ai aştepta, de foarte mulţi oameni cu pregătire superioară“ – explică jurnalistul. El crede că, din punct de vedere psihologic, pentru un public pregătit nu e nimic mai „preţios“ decît să rîdă de cei ceva mai puţin educaţi. „În general, sînt foarte căutate plăcerile simple şi crude. Ştiu sigur că există directori de televiziuni în România care au gîndit exact la fel înainte să facă grile de programe populare“ – explică el. „Uneori trebuie să gîndeşti jignitor despre publicul tău pentru a-l putea prinde în plasă, pentru a-l putea cuceri cu un program“ – subliniază Rogozanu.

Jurnalistul recunoaşte că anunţul directorului televiziunii publice din Olanda sună discriminator, „atît de discriminator încît va atrage mulţi telespectatori care se cred «deştepţi» ca să rîdă de nişte ştiri redactate stupid de simplu“.

Întrebat dacă nu cumva această iniţiativă poate să-i jignească pe oamenii cu studii superioare, Iulian Comănescu, Managing Partner al agenţiei de consultanţă Comănescu, glumeşte spunînd că iniţiativa olandezilor ar putea ofensa cel mult publicul cu educaţie scăzută din România, dar acesta nu se uită la televiziunea publică olandeză. „Alte popoare sînt mai puţin ipocrite decît al nostru. Patru clase înseamnă patru clase şi nu este nici o ruşine“ – explică el. „Dacă olandezii ar fi români, s-ar plînge prin revistele culturale că televiziunea nu e o maşinărie metafizică de valori perene, dar presupun că atunci cînd nu se uită la TV la emisiunile care le sînt destinate, olandezii rafinaţi sînt ocupaţi cu alte lucruri, cum ar fi biciclismul, Rijkmuseum şi cu drogurile legale“ – mai completează Comănescu.

Vintage la modă şi pe TV

Pentru că este la modă stilul vintage şi tot ceea ce reprezintă el – haine, bijuterii şi muzică –, britanicii vor să lanseze o televiziune care chiar aşa se va numi: Vintage TV. Astfel, la începutul lunii septembrie, o companie din Marea Britanie va inaugura un post TV pentru seniorii de peste 50 de ani, cu emisiuni despre legendele muzicii, dar şi cîntece din perioada 1940-1980.

Postul TV se adresează celor peste 20 de milioane de persoane cu vîrste de peste 50 de ani din Marea Britanie.

În timp ce publicul matur de peste 50 de ani este ignorat de televiziunile româneşti pentru că nu reprezintă un target interesant pentru clienţii publicitari, englezii au ales să meargă pe această nişă a muzicii vechi.

Postul TV a realizat, printre altele, 500 de videoclipuri pentru melodii din perioada 1940-1980, care în trecut n-au putut fi auzite decît la radio sau pe vinil. Pe lîngă programe muzicale, postul TV va mai avea ştiri, emisiuni cultutrale şi istorice din arhivele mai multor posturi britanice de televiziune. La acestea se adaugă şi musicaluri celebre din aceeaşi perioadă. Oficialii televiziunii intenţionază să aducă, în rol de prezentatori, veterani precum Debbie Harry (64 de ani), solista trupei Blondie, şi pe Roger Daltrey (66 de ani), solist al trupei Who.

De ce acum această televiziune? Fondatorii postului consideră că vor oferi astfel o „destinaţie“ pentru publicul în vîrstă ce se simte „alungat“ de televiziunile comerciale care îşi doresc să atragă numai publicul tînăr.

În plus, Andy Hill, directorul postului, un bărbat trecut de 50 de ani, a simţit o lipsă acută, de la TV şi de la radio, a muzicii cu care a crescut. „Absenţa acestui gen de muzică este cu atît mai uimitoare cînd te gîndeşti cît de bună era muzica din acea perioadă“ – explică Hill.

O astfel de televiziune este văzută şi ca o afacere bănoasă. Publicul de peste 50 de ani are un potenţial uriaş. Potrivit The Independent, pensionarii din Marea Britanie cheltuiesc aproximativ trei miliarde de lire anual pentru călătorii şi practică la fel de mult sport ca şi un tînăr de 25 de ani din anii ’50. Proiectul Vintage TV a atras deja atenţia investitorilor în publicitate.

 Iulia Bunea este jurnalistă la ziarul Adevărul.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.