Gîndurile unui investitor în Internet

Cristian CHINA-BIRTA
Publicat în Dilema Veche nr. 317 din 11-17 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Am împlinit un an de antreprenoriat online. Şi o spun sec, sine ira et studio, precum aş constata că afară nu e nici cald, nici frig. Pentru că exact asta simt după acest prim an, că nu a fost nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dar cum m-am obişnuit cu linii trase gen bilanţ, fac unul succint în rîndurile de mai jos.

Offline-ul… Aaaaaaah offline-ul… În business-urile online cel mai tare te omoară offline-ul. Pentru că doar partea aia mică a icebergului e strict pe online, cea care se vede dacă tastezi www, restul este de un lumesc teribil: acte pe la Registrul Comerţului, taxe şi impozite plătite cu dovada pe hîrtie, frumos, în print, servere la care se strica hard-ul ăla fizic sau Euroweb-ul care cade pentru că un Costel a tăiat cu hîrleţul nu ştiu ce cablu, de rămîne jumate România fără net două zile. Trăim în offline, chiar dacă vieţuim în online. Dacă ne moare Avatarul, noi putem trăi în continuare fără probleme. Invers însă, nu prea.

Programatorii... Aaaaaaaah, programatorii... Această specie umană aparte, pentru care noi toţi ceilalţi existăm doar ca să îi sîcîim cu întrebări de un efemer fugitiv gen „crezi că terminăm anul ăsta?“ sau „da’ ce faci, frate, reinventezi Google?“. În ceea ce-i priveşte, am putea echivala fără probleme zicerea cu can’t live with them, can’t shoot them. Fără ei nu poţi face fix nimic în online. Şi ei ştiu asta. Şi au grijă să se bucure de acest privilegiu în fiecare secundă, în fiecare minut. Pentru că, nu-i aşa, programatorul este Obersturmführer-ul online-ului, adică e coloana vertebrală a armatei care luptă pe frontul Internetului. Cu toate astea, cu toată această relaţie permanentă de love and hate, îmi sînt foarte dragi matricşii ăştia, cum le zic eu. Şi le sînt foarte recunoscător pentru că au avut o contribuţie decisivă la a înţelege verde-n faţă cam cum e cu antreprenoriatul ăsta pe online. Respect, băieţi, respect!

Serverele… Aaaaaaaaaaah, serverele… Aceste hiene despre care toată lumea ştie că există, dar fără a le putea defini foarte clar, ale căror urmări le vede toată lumea, dar puţini ştiu că ele sînt de vină. Ele cad. Serverele cad. E ca şi cum ai spune că Pămîntul se învîrte în jurul Soarelui. Ştii de ce se întîmplă asta, dar zău dacă mai are vreun rost să mai ceri explicaţii… Şi, la un moment dat, nu le mai ceri. Te rezumi la a cerceta logurile, dar mai mult aşa, să nu zică lumea că nu eşti pe fază. Pentru că ştii că, inevitabil şi irefutabil, serverele cad. Şi o să cadă cît o să se dea omenirea pe net, în veci pururi. Amin.

Consumatorii… Aaaaaaaaaaah, consumatorii. Adevăraţi regi ai online-ului. Aceşti principi ai wwwului, mai artişti ca Nero, mai cinici ca Vespasian, mai depravaţi ca Tiberius şi mai impetuoşi decît Cezar. În acest Nou Imperiu Roman, consumatorii sînt adevăraţii cetăţeni. Ei ştiu tot, înţeleg tot, posedă tot. Ei nu discută, ei dau sentinţe; ei nu argumentează, ei îţi aduc la cunoştinţă; ei nu te roagă, ei sînt convinşi că li se cuvine totul. Şi e bine că e aşa. Pentru că presiunea pe care o atare democraţie fără constituţie o pune asupra ta, a antreprenorului, face acest Imperiu să se mişte. Fără ei am decădea într-un barbarism aristocratic, într-un consanguinism obscen. Ei, consumatorii, ne sînt stăpînii fără coroană, şefii fără secretară, banii fără portofel.

Specialiştii… Aaaaaaaaaaah, specialiştii… Pentru care dreptul la opinie contează mai mult decît opinia însăşi, pentru care a-şi da cu părerea despre „ceva“ nu este doar o obligaţie autoimpusă, ci de-a dreptul un apostolat autoasumat. Misiunea lor este să civilizeze, să convertească, să-i propovăduiască, dar de multe ori reuşesc doar să facă păgînismul să reziste mai puternic sau să ucidă de tot pe cei care s-au făcut vinovaţi de încălcarea Scripturii online-ene. După mine, sînt un rău necesar. Ca medicamentele. Care te ajută sau te încurcă în funcţie de cît de des, cît de multe şi în funcţie de ce te îndeamnă să le iei. Pentru o simplă răceală nu îţi trebuie medicament. Iar pentru o afecţiune gravă poate ar fi cazul să apelezi direct la popă…

Antreprenorii…. Aaaaaaaaaaaah, antreprenorii… Aceşti nebuni frumoşi care ne încăpăţînăm să pierdem bani sub semnul investiţiei într-un viitor care, cînd va deveni prezent, va fi mai bun pentru noi decît prezentul de acuma. Mulţi dintre noi sîntem o combinaţie deloc lipsită de interes de nonconformism, optimism, mică nebunie şi pastila necesară de pragmatism (pe care la început o înghiţim doar fiindcă ştim că trebuie, iar apoi pentru că devenim dependenţi de ea).

Online-ul… Aaaaaaaaaaaah, online-ul… Acest lucru atît de aproape şi, totuşi, atît de departe. Atît de ieftin şi, totuşi, atît de scump. Atît de universal şi, totuşi, atît de personal. E cel mai bun lucru care se poate întîmpla unei lumi ca-re crede din ce în ce mai puţin în lucrurile bune care i se pot întîmpla. Noua umanitate se construieşte în jurul Internetului. Pentru de-a dreptul banalul motiv că Internetul este cea mai ieftină revoluţie din istoria omului. O revoluţie care nu îl costă aproape nimic, dar care îi aduce atît de multe beneficii. O revoluţie care, ca orice altă revoluţie, are şi profitorii săi deşănţaţi. Şi am numit aici, cu maxim simţ de răspundere, antreprenorii, printre care, cu voia dumneavoastră sau nu, îmi permit să mă trec şi pe mine, acum, după un an de antreprenoriat online, primul dintr-un lung, lung şir de isprăvi wwwistice…

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.