Din știrile lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Este un moment extrem de delicat pentru Rupert Murdoch, şeful News Corporation. Unul dintre ziarele pe care le deţine imperiul său media a fost închis în urma unui scandal de proporţii legat de ascultarea ilegală a unor telefoane. Practica se pare că nu s-a rezumat strict la săptămînalul tabloid News of the World, acuzaţiile fiind adresate şi altor titluri de renume din imperiul News Corporation. Lista victimelor începe cu Casa Regală a Marii Britanii şi continuă cu robotul de telefon al unei fetiţe răpite şi ucise în 2002. 

News Corp,  de mult şi la noi 

News Corporation este al doilea conglomerat mass-media din lume, după Walt Disney. Are active în valoare de 60 de miliarde de dolari la nivel mondial, adică aproximativ PIB-ul Croaţiei. Deţine, pe lîngă ziare şi reviste din SUA şi pînă în Fiji, din care enumăr The Times, New York Post şi Wall Street Journal, staţii de televiziune şi radio, editura HarperCollins şi o parte din serviciul online Hulu.com. Pe lîngă posturile de televiziune National Geographic, Universal Channel şi Syfy, tot ce înseamnă Fox, de la casa de distribuţie 20th century Fox şi pînă la canalele Fox News este, de asemenea, controlat de News Corporation. Ca simplu detaliu, 12,5% din postul românesc B1 TV aparţine aceluiaşi gigant media. 

La vîrful acestei structuri stă Rupert Murdoch. Născut în 1931 în Melbourne, Australia şi cu studii la Oxford, Murdoch s-a întors la 22 de ani să preia compania tatălui său, un jucător important în piaţa mass-media regională de pe continentul austral. În 1968, a intrat pe piaţa media din Regatul Unit prin cumpărarea săptămînalului News of the World, pe care l-a transformat în tabloid în 1984. A fost supranumit „membrul permanent al guvernului“, indiferent de partidul aflat la putere. În Marea Britanie, News Corporation deţine şi controlul operatorului de satelit BSkyB cu 39,1% din acţiuni, urmînd ca, anul acesta, parlamentul britanic să fi votat asupra preluării şi restului de 60,9%. Scandalul sus-amintit a făcut ca întreaga afacere să dispară de pe radarul financiar. Marea majoritate a profitului News Corporation vine din programele oferite prin cablu, fapt ce va duce la pierderi semnificative pentru firmă în perioada imediat următoare. Este important de menţionat că segmentul care conţine publicaţiile conglomeratului internaţional contribuie doar cu o foarte mică parte din cîştiguri. 

Scandal în tabloidele Majestăţii Sale 

Scandalul nu este nou. În 2005, News of the World scria despre genunchiul rănit al prinţului William. Palatul Buckingham a cerut o investigaţie din partea poliţiei, care a descoperit că telefonul prinţului fusese accesat în mod ilegal. În 2007, un editor al ziarului şi un detectiv particular au intrat la închisoare. Andy Coulson, editorul-şef al ziarului, şi-a dat demisia cu aparent umor englezesc. S-a considerat un incident singular, şi întreaga poveste a fost trecută sub preş, probabil cu largă susţinere politică, deoarece David Cameron, atunci doar liderul opoziţiei, l-a angajat pe Coulson ca director de comunicare în echipa sa. Cei doi au ajuns pe 10 Downing Street, odată cu victoria la alegeri a coaliţiei formate din Conservatori şi Libdemi. 

Investigaţia jurnalistică legată de înregistrările ilegale a fost continuată de cotidianul The Guardian, de-a lungul ultimilor ani. Publicaţia independentă de centru-stînga (cu audienţă masivă în clasa de mijloc şi în genere pro-Laburistă) a dezvăluit că politicieni şi celebrităţi ale lumii londoneze sesizaseră posibile incidente similare cu ale prinţului William. Alte articole din The Guardian acuzau înţelegeri tenebroase pentru milioane de euro între tabloid şi victime, pentru ca acestea din urmă să renunţe la acuzaţii. În-un final, Andy Coulson şi-a dat demisia din Cabinetul premierului. 

În emisiunea de comedie The Daily Show, „analistul britanic“ John Oliver declara că nu există o minimă în decenţa unui tabloid britanic. News of the World – spunea el – este acelaşi ziar care a angajat un detectiv pentru a investiga starea de sănătate a lui Freddy Mercury, cîntăreţ mort de SIDA. Pe 4 iulie, a apărut ştirea că tabloidul ştergea mesajele telefonice din robotul unei familii căreia îi dispăruse fetiţa de 13 ani. Se presupune că acţiunea a fost făcută pentru ca tabloidul să afle mai multe informaţii despre răpirea acesteia, dar cuplată cu descoperirea faptului că ziarul mai accesase în mod ilegal şi telefoanele victimelor de la 11 septembrie şi ale familiilor militarilor morţi în Irak şi Afganistan, suma acuzaţiilor a întrecut cu mult limitele ilegalului şi a explodat în oprobriu public şi linşaj politic. News of the World a fost închis la decizia lui Rupert Murdoch, deşi mogulul media a declarat că doar o parte din acuzaţiile ridicate la adresa sa, a firmei sale şi mai ales a tabloidului britanic sînt minciuni sfruntate. Compania – a declarat Murdoch – va rula mesaje de scuze poporului britanic, de-a lungul săptămînii. 


La poarta  pixelului albastru 

Presa din Marea Britanie suferă de probleme sistemice, de mulţi ani. The Times, probabil cel mai cunoscut cotidian la nivel mondial, are o circulaţie medie de numai 620.000 de copii, la o populaţie de 60 de milioane. Nu este de mirare că îşi schimbă formatul spre dimensiunea tabloid şi, bănuiesc eu, va suferi şi o scădere în calitatea informaţiilor. În piaţa aceasta, The Sun vinde 3,3 milioane de copii. News of the World rula 2,7 milioane, aşa că, odată cu dispariţia acestuia, există loc pentru competiţie. Nu uit să menţionez faptul că toate trei sînt deţinute de Rupert Murdoch şi că este clar că scandalul interceptărilor, la cîţi ani are deja, nu a făcut decît să schimbe o piesă de pe tabla de şah a News Corporation. 

Este clar că scandalul atinge nu numai tagma ziariştilor, dar se varsă şi în mediul politic cu ceva putere. Dacă fostul editor-şef al News of the World va fi pus sub acuzare şi arestat, atunci David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, va avea de suferit. The Economist observă însă că scandalul atinge atîtea puncte din societatea englezească, încît s-ar putea foarte bine să nu existe un singur vinovat capital. Deocamdată, David Cameron nu are de suferit prea mult, dar este posibil – conform publicaţiei – ca răul să vină în doze mici şi să-i erodeze credibilitatea, pe termen lung. 


Bloggerul mic dărîmă mogulul mare 

Deocamdată, impresia publică îl identifică pe Murdoch ca vinovat principal, un mogul media al unei alte ere, dacă e să analizăm cumpărarea de către News Corporation a site-ului Myspace în 2005 cu 585 de milioane de dolari şi vînzarea lui anul acesta cu 35 de milioane. Vina a fost a site-ului Facebook, care a devenit mult mai popular în ultimii ani, deşi decizia a fost criticată şi la momentul încheierii sale ca fiind lipsită de viziune. De altfel, vina pentru declinul presei scrise este în bună parte a Internetului, deşi publicaţii de nişă precum The Economist chiar înregistrează profit, iar site-ul The Guardian este al doilea de profil, la nivelul Marii Britanii, în accesări. În acest sens, Murdoch a făcut o serie întreagă de greşeli, începînd cu implementarea de „ziduri de plată“ pentru publicaţiile sale cele mai cunoscute (The Times şi Wall Street Journal). Într-adevăr, marile corporaţii mass-media sînt prinse între cîştiguri medii spre mici în zona reclamelor, dacă oferă conţinutul gratis, şi pierderea unei mari porţiuni din vizitatori, dacă implementează plata pentru informaţie. Totul se întîmplă într-o eră în care dreptul la Internet începe să fie legiferat alături de dreptul la informare şi va fi interesant de văzut cum se vor lupta marii jucători din piaţa media cu bloggerul anonim care este dispus să retransmită informaţiile obţinute. Minus soluţia creativă, dar uşor criminală a Chinei, cu aşa-numitul Zid de Foc şi joaca de-a bătaia pe oasele bloggerilor, se prea poate ca soluţia căutată să se găsească nu în comercializarea informaţiei, ci a surselor individuale de ştiri, la nivel atomizat şi social. Pînă atunci însă, domnii Murdoch, Cameron şi zeci de alţi posibili acuzaţi au de dat explicaţii cu privire la un tabloid murdar.  Mihnea Dumitru este doctor în ştiinţe politice.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Ce spun oficialii de la Kremlin despre Călin Georgescu. Declarații șocante: „Un susținător al uniunii cu Rusia”
Kremlinul a venit cu reacții la victoria în primul tur a candidatului Georgescu. Deși presa rusă se arată pozitivă de reușita independentului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, declară că nu este familiarizat cu viziunile lui Georgescu, scrie presa rusă.
Aveau motorina furată în căruţă (arhivă)
Opt bărbați au furat patru tone de motorină din trenuri care tranzitau staţiile Palas şi Port Constanţa
Poliţiştii din Constanţa au efectuat nouă percheziţii la locuințelor unor persoane bănuite că au furat combustibil din trenuri care tranzitau staţiile Palas şi Port Constanţa. Anchetatorii au găsit patru tone de motorină.
vasco da gama entdecker portugal suedamerika 100 1920x1080 jpg
Vasco Da Gama, primul explorator european care a ajuns în India
Vasco Da Gama a fost un nobil și explorator portughez, primul care reușește să ajungă în India și astfel,prin această realizare, să pună bazele Imperialismului Portughez în Asia, precum și ale Globalizării. Totodată, el va deveni în urma primelor două expediții ale sale în India, primul vicerege al
Rămășițele lui Lucy, expuse în Muzeul Național al Etiopiei (© Radosław Botev / Wikimedia Commons)
Când au început strămoșii oamenilor să folosească unelte?
Cel mai vechi sit arheologic cunoscut a fost descoperit în 2011, în localitatea Lomekwi din Kenya, de o echipă coordonată de Sonia Harmand, o cercetătoare franceză specializată în arheologie preistorică.
image png
Resturi dintr-o rachetă chineză care transporta provizii la stația spațială au căzut pe Pământ
Fragmente provenite dintr-o rachetă chineză de tip cargo Long March-7 Y9 s-au prăbuşit pe Pământ duminică seară, iar cele mai multe dintre ele au ars în întregime după ce au reintrat în atmosfera terestră, a anunţat Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA).
catalinmorosanu jpg jpeg
Se vor da pumni grei la Dynamite Fighting Show de la Oradea. Invitat de marcă în sală
Au mai rămas doar 500 de locuri în tribunele Oradea Arena pentru marea finală a sezonului 2024 din Dynamite Fighting Show (DFS), eveniment care va aduce la Oradea două centuri mondiale ISKA, iar legendarul campion Remy Bonjasky vine în Bihor pentru a urmărit cele 12 lupte din program.
Harta alegerilor Foto AEP jpg
Cum au votat românii? Harta alegerilor prezidențiale: Călin Georgescu a câștigat în 13 județe, iar în alte 25 a terminat pe locul doi
Rezultatele centralizate pe site-ul Autorității Electorale Permanente arată că independentul Călin Georgescu a câștigat în 13 județe. Cu toate că Marcel Ciolacu a câștigat cele mai multe județe, nu a reușit să termine alegerile pe primele două locuri.
Batran varstnic pensionar FOTO Shutterstock
Eurostat: România se află în topul UE privind creșterile cheltuielilor cu protecția socială
România se află printre țările cu cele mai mari cheltuieli cu protecția socială din Uniunea Europeană în 2023, scrie Agerpres.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Victor Ponta: „Eu sunt șocat, recunosc!”. Ce urmează în PSD
Victor Ponta, fost președinte al PSD, în prezent consilier al lui Marcel Ciolacu și candidat la Parlamentare, s-a declarat șocat de rezultatul înregistrat în primul tur al Alegerilor prezidențiale 2024. Ponta a vorbit și despre ce ar trebui să facă Ciolacu pentru Alegerile parlamentare de duminică.