Cîte puncte de rating ai făcut de Revelion?

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Cîte puncte de rating ai făcut de Revelion? jpeg

În ultimii zece ani, revelionul a devenit pentru televiziunile noastre o mare bătălie. O bătălie pe viaţă şi... pe rating. Fiecare televiziune îşi pregăteşte din timp oastea de vedete, muniţia de divertisment, strategiile surpriză (programele speciale) şi, la ora stabilită (21,30), porneşte atacul. Lupta este crîncenă pe grila revelionului pînă la ora 02,00, cînd oboseala începe să se instaleze în rîndul telespectatorilor şi euforia trecerii în noul an începe să se stingă. Cînd sună adunarea la ciorba de potroace, bătălia pentru punctul de rating a intrat deja în istorie. Urmează cîteva ore de incertitudini. Sînt aşteptate sondajele de audienţă. Pentru că aici, în sondaje, sînt înscrise victoriile sau înfrîngerile pe fiecare minut în parte, de aici se adună „morţii şi răniţii“ pe fiecare sfert de oră, tot aici se monitorizează cine a supravieţuit în prime time, cine a pierit, cine s-a văzut, cine a triumfat în primul minut al anului, emoţiile sînt mari! Spre după-amiază apar, în sfîrşit!, ratingurile. Mai întîi pe bloguri, apoi în comunicatele de presă difuzate de televiziuni. Avalanşa de cifre este năucitoare. Fiecare televiziune are cu ce să se laude: cu cea mai mare medie de telespectatori pe minut, cu cel mai tare rating la trecerea dintre ani, cu poziţia de lider pe segmentul de public cu vîrste între 18 şi 49 de ani, cu audienţa-record la nivel urban, cu „minutul de aur“ (nici un comunicat fără „minutul de aur“!), toată lumea televiziunii este călare pe rating! Iar anunţurile celor care au cîştigat bătălia revelionului, preluate şi formulate de ziare şi bloguri, sînt caraghioase: „Negru l-a bătut pe Vârciu“, „Antena 1 a zdrobit PRO TV“ sau „Etno TV a urcat în topul audienţei de Revelion“. Anunţurile trebuie neapărat strigate cu toată puterea în mass-media, să le intre bine în cap românilor, care abia se trezesc după chef, şi să fie adînc înşurubate în memoria publicului. Este un marketing agresiv şi obligatoriu, chiar dacă exprimările sînt comice şi idioate. În fond, această dezlănţuire de orgolii ce împachetează punctele de rating nu se adresează oamenilor obişnuiţi, consumatori mai mult sau mai puţin avizaţi de televiziune (cărora puţin le pasă ce audienţă a făcut Dan Negru sau Liviu Vîrciu), ci clienţilor publicitari (advertiseri) şi partenerilor de afaceri ai posturilor TV. Adevăratul mesaj al comunicatelor de presă difuzate de televiziuni este: uite, dragă clientule publicitar!, programele noastre de revelion au făcut rating, reclamele tale au fost văzute de popor în grilele noastre şi banii pentru promovarea brandurilor tale au fost cheltuiţi eficient! 

Pînă la urmă, Revelionul TV este o bătălie de imagine pentru televiziuni şi mai puţin o afacere profitabilă. Chiar aşa, n-am auzit vreo televiziune să se laude că a cîştigat, în noaptea de revelion, din vînzările de publicitate, jumătate de milion de euro! (Televiziunile noastre nu vorbesc niciodată în public despre banii pe care îi cîştigă, ci se laudă numai cu ratinguri.) Toate aceste campanii prin care canalele TV îşi laudă audienţele încheie bătălia pentru revelion. Viaţa merge înainte: hai să vedem ce accidente şi crime s-au produs în prima zi a anului, cîţi oameni au ajuns la Urgenţă, loviţi de petarde sau de indigestie...!

Dar să le lăsăm pe televiziuni să-şi vadă de ratingul cel de toate zilele şi să ne întoarcem la sondajele Revelionului 2012! (Pentru că există şi cifre care nu stabilesc ierarhii şi nici nu sînt „cărămizi bune de bătut în piept“.) Monitorizările arată că 12.154.000 de români s-au uitat cel puţin un minut la programele TV de revelion, în intervalul orar 21,30 – 02,00. Această cifră reprezintă un alt parametru al audienţei TV, care se numeşte reach. Spre deosebire de rating, care înseamnă o medie pe minut a persoanelor care au urmărit un program, reach-ul reprezintă numărul de indivizi distincţi (subliniez, distincţi!) care au urmărit cel puţin un minut respectivul program. (Îmi cer scuze pentru aceste definiţii, parcă sînt un profesoraş antipatic!) Sondajele de audienţă, din păcate, nu pot spune cum s-au comportat cei 12.154.000 de români în faţa televizoarelor. Aparatele electronice care măsoară audienţa TV (peoplemeter) nu monitorizează cîţi români au tras cu un ochi la micul ecran şi cu un ochi la paharul cu vin, cîţi au dansat pe muzica maneliştilor de la Antena 1 sau PRO TV şi cîţi au rîs cu salata de boeuf în gură la glumele la Dan Negru (mă rog, „glumele lui Dan Negru“ e un fel de-a spune). Dar să nu divagăm! 

Important de remarcat este faptul că numărul românilor (la nivel naţional) care s-au uitat cel puţin un minut la televizor, în noaptea de Revelion, s-a menţinut relativ constant în ultimii trei ani. Reach-ul Revelionului 2012 este cu 2,7% mai mare decît cel de la Revelionul 2011, dar mai mic cu 0,56% faţă de Revelionul 2010. Mai precis, Revelionul 2010 a avut un reach de 12.222.000 de persoane distincte, fiind cel mai mare în ultimele trei ediţii. Uşoara descreştere, începînd din 2010, nu cred că trebuie să-i îngrijoreze pe oamenii de televiziune. 

Şi sondajele la nivel urban arată că românii nu renunţă prea uşor la televizor, în noaptea trecerii dintre ani. În 2012, 6.568.000 de orăşeni s-au uitat cel puţin un minut la programe TV, cu 266.000 mai puţini decît în 2010 (o descreştere de 3,8%).

Cei doi rivali de pe piaţa noastră de televiziune, PRO TV şi Antena 1, n-au suferit variaţii majore de telespectatori, semn că au un public-gură-cască bine ţinut în prizonierat chiar şi de revelion. Reach-ul obţinut de Antena 1 la Revelionul 2012 a fost de 9.015.000 de persoane, la nivel naţional, cu 2% mai mare decît în urmă cu un an. În schimb, PRO TV a înregistrat o scădere de 2,2%, atingînd 8.538.000 de telespectatori. Cei mai mulţi telespectatori ai Antenei 1 au vîrste cuprinse între 55 şi 64 de ani (pondere de 22,3%). La PRO TV, categoria cu vîrste între 35 şi 44 de ani a avut cea mai mare pondere (21,1%).

Canalul public TVR 1 a reuşit cu Întrecerea vedetelor o creştere procentuală a reach-ului de 13,1% faţă de Revelionul 2011, cîştigînd atenţia a 6.875.000 de români din toată ţara. Chiar dacă se poate lăuda cu acest salt important, TVR 1 nu poate ocoli o cifră (se găseşte uşor în sondaje!) care ar trebui să pună serios pe gînduri conducerea instituţiei publice: 62% dintre telespectatorii care s-au uitat la programele TVR 1 au vîrste mai mari de 55 de ani. De asemenea, aproape 39% dintre persoanele care au văzut cel puţin un minut din Întrecerea vedetelor au depăşit vîrsta de 65 de ani! Cam descurajant pentru Iuliana Tudor, Dan Bittman şi Mircea Radu!
Tinerii cu vîrste între 19 şi 24 de ani au chiulit de la Revelionul celor trei mari televiziuni (PRO TV, Antena 1 şi TVR 1).

Această categorie de public a avut o pondere de 4,7% la PRO TV, de 4,5% la Antena 1 şi de 2,5% la TVR 1. Tinerii nu şi-au pierdut revelionul în faţa televizorului. Şi bine au făcut! 

Petre Barbu este senior editor la revista Forbes România.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Alan Houdelette, directorul Departamentului de Politici Publice și Locale din cadrul consorțiului Manergy din Franța jpg
INTERVIU Alan Houdelette, expert francez în politici publice și locale: „Energia nucleară ar putea reprezenta viitorul rețelelor de termoficare“
Pe fondul provocărilor energetice tot mai accentuate și al necesității urgente de soluții sustenabile, energia nucleară redevine o opțiune crucială în tranziția către surse curate și eficiente, deși mulți ani s-a aflat într-un con de umbră.
Interviu Denis Grigorescu Pascal Bruckner jpg
Pascal Bruckner: „Nu trebuie ca România să își piardă tinerii, trebuie să facă ceva pentru ca ei să fie tentați să rămână, asta e marea provocare”
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, scriitorul francez Pascal Bruckner a vorbit despre România de care e foarte atașat, vorbind totodată și despre faptul că trăim într-o societate dominată de frică, mereu aflată în umbra războaielor trecute, dar și viitoare.
image png
Misterul faimoasei expresii „salvat de clopoțel”. Are o proveniență sinistră
Prin diversele expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic, se numără una „salvat de clopoțel”. Deseori este utilizată când se anunță pauzele școlare sau în situații în care oamenii sunt puși să ducă o anumită sarcină la îndeplinire, însă orice factor care duce la întreruperea acesteia este
Aurelian Damian, captura video jpg
Propagandă legionară şi pro-Călin Georgescu la ora de religie într-un colegiu din Buzău. „A fost o abordare în virtutea autonomiei personale”
La un important colegiu din Buzău, profesorul de religie a făcut apologia legionarilor şi a predat „fragmente din emisiunile Ancăi Alexandrescu”.
image png
Ce spun preoții despre masturbare. Explicațiile și sfaturile oferite te pot șoca
Este masturbarea un păcat? Află din rândurile de mai jos ce părere au preoții despre acest subiect tabu și extrem de controversat al timpurilor noastre.
De ce trebuie să dormi cu ușa închisă la dormitor de fapt  Îți poate salva și viața jpg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Cutremur în România. Este al 16-lea produs în mai puțin de trei săptămâni
Un seism cu magnitudinea 3,9 grade s-a produs sâmbătă după-amiază, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
profimedia 0875101574 jpg
Cum a inspirat războiul din Ucraina un nou grup operativ al NATO menit să-l descurajeze pe Putin
Polonia va găzdui un nou centru NATO-Ucraina, care va fi inaugurat luna viitoare, a cărui misiune este să ajute Alianța să fie cu un pas înaintea Rusiei, a declarat un comandant de top pentru POLITICO.
barlad jpg
Istoria magnifică a orașului lui Tache, Ianke și Cadâr. Unde în România se află
La mijlocul drumului dintre Galați și Iași, între două coline prelungi din Podisul Moldovei, își întinde rădăcinile municipiul Bârlad, o vatră străveche de civilizație românească.