Cîte puncte de rating ai făcut de Revelion?

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Cîte puncte de rating ai făcut de Revelion? jpeg

În ultimii zece ani, revelionul a devenit pentru televiziunile noastre o mare bătălie. O bătălie pe viaţă şi... pe rating. Fiecare televiziune îşi pregăteşte din timp oastea de vedete, muniţia de divertisment, strategiile surpriză (programele speciale) şi, la ora stabilită (21,30), porneşte atacul. Lupta este crîncenă pe grila revelionului pînă la ora 02,00, cînd oboseala începe să se instaleze în rîndul telespectatorilor şi euforia trecerii în noul an începe să se stingă. Cînd sună adunarea la ciorba de potroace, bătălia pentru punctul de rating a intrat deja în istorie. Urmează cîteva ore de incertitudini. Sînt aşteptate sondajele de audienţă. Pentru că aici, în sondaje, sînt înscrise victoriile sau înfrîngerile pe fiecare minut în parte, de aici se adună „morţii şi răniţii“ pe fiecare sfert de oră, tot aici se monitorizează cine a supravieţuit în prime time, cine a pierit, cine s-a văzut, cine a triumfat în primul minut al anului, emoţiile sînt mari! Spre după-amiază apar, în sfîrşit!, ratingurile. Mai întîi pe bloguri, apoi în comunicatele de presă difuzate de televiziuni. Avalanşa de cifre este năucitoare. Fiecare televiziune are cu ce să se laude: cu cea mai mare medie de telespectatori pe minut, cu cel mai tare rating la trecerea dintre ani, cu poziţia de lider pe segmentul de public cu vîrste între 18 şi 49 de ani, cu audienţa-record la nivel urban, cu „minutul de aur“ (nici un comunicat fără „minutul de aur“!), toată lumea televiziunii este călare pe rating! Iar anunţurile celor care au cîştigat bătălia revelionului, preluate şi formulate de ziare şi bloguri, sînt caraghioase: „Negru l-a bătut pe Vârciu“, „Antena 1 a zdrobit PRO TV“ sau „Etno TV a urcat în topul audienţei de Revelion“. Anunţurile trebuie neapărat strigate cu toată puterea în mass-media, să le intre bine în cap românilor, care abia se trezesc după chef, şi să fie adînc înşurubate în memoria publicului. Este un marketing agresiv şi obligatoriu, chiar dacă exprimările sînt comice şi idioate. În fond, această dezlănţuire de orgolii ce împachetează punctele de rating nu se adresează oamenilor obişnuiţi, consumatori mai mult sau mai puţin avizaţi de televiziune (cărora puţin le pasă ce audienţă a făcut Dan Negru sau Liviu Vîrciu), ci clienţilor publicitari (advertiseri) şi partenerilor de afaceri ai posturilor TV. Adevăratul mesaj al comunicatelor de presă difuzate de televiziuni este: uite, dragă clientule publicitar!, programele noastre de revelion au făcut rating, reclamele tale au fost văzute de popor în grilele noastre şi banii pentru promovarea brandurilor tale au fost cheltuiţi eficient! 

Pînă la urmă, Revelionul TV este o bătălie de imagine pentru televiziuni şi mai puţin o afacere profitabilă. Chiar aşa, n-am auzit vreo televiziune să se laude că a cîştigat, în noaptea de revelion, din vînzările de publicitate, jumătate de milion de euro! (Televiziunile noastre nu vorbesc niciodată în public despre banii pe care îi cîştigă, ci se laudă numai cu ratinguri.) Toate aceste campanii prin care canalele TV îşi laudă audienţele încheie bătălia pentru revelion. Viaţa merge înainte: hai să vedem ce accidente şi crime s-au produs în prima zi a anului, cîţi oameni au ajuns la Urgenţă, loviţi de petarde sau de indigestie...!

Dar să le lăsăm pe televiziuni să-şi vadă de ratingul cel de toate zilele şi să ne întoarcem la sondajele Revelionului 2012! (Pentru că există şi cifre care nu stabilesc ierarhii şi nici nu sînt „cărămizi bune de bătut în piept“.) Monitorizările arată că 12.154.000 de români s-au uitat cel puţin un minut la programele TV de revelion, în intervalul orar 21,30 – 02,00. Această cifră reprezintă un alt parametru al audienţei TV, care se numeşte reach. Spre deosebire de rating, care înseamnă o medie pe minut a persoanelor care au urmărit un program, reach-ul reprezintă numărul de indivizi distincţi (subliniez, distincţi!) care au urmărit cel puţin un minut respectivul program. (Îmi cer scuze pentru aceste definiţii, parcă sînt un profesoraş antipatic!) Sondajele de audienţă, din păcate, nu pot spune cum s-au comportat cei 12.154.000 de români în faţa televizoarelor. Aparatele electronice care măsoară audienţa TV (peoplemeter) nu monitorizează cîţi români au tras cu un ochi la micul ecran şi cu un ochi la paharul cu vin, cîţi au dansat pe muzica maneliştilor de la Antena 1 sau PRO TV şi cîţi au rîs cu salata de boeuf în gură la glumele la Dan Negru (mă rog, „glumele lui Dan Negru“ e un fel de-a spune). Dar să nu divagăm! 

Important de remarcat este faptul că numărul românilor (la nivel naţional) care s-au uitat cel puţin un minut la televizor, în noaptea de Revelion, s-a menţinut relativ constant în ultimii trei ani. Reach-ul Revelionului 2012 este cu 2,7% mai mare decît cel de la Revelionul 2011, dar mai mic cu 0,56% faţă de Revelionul 2010. Mai precis, Revelionul 2010 a avut un reach de 12.222.000 de persoane distincte, fiind cel mai mare în ultimele trei ediţii. Uşoara descreştere, începînd din 2010, nu cred că trebuie să-i îngrijoreze pe oamenii de televiziune. 

Şi sondajele la nivel urban arată că românii nu renunţă prea uşor la televizor, în noaptea trecerii dintre ani. În 2012, 6.568.000 de orăşeni s-au uitat cel puţin un minut la programe TV, cu 266.000 mai puţini decît în 2010 (o descreştere de 3,8%).

Cei doi rivali de pe piaţa noastră de televiziune, PRO TV şi Antena 1, n-au suferit variaţii majore de telespectatori, semn că au un public-gură-cască bine ţinut în prizonierat chiar şi de revelion. Reach-ul obţinut de Antena 1 la Revelionul 2012 a fost de 9.015.000 de persoane, la nivel naţional, cu 2% mai mare decît în urmă cu un an. În schimb, PRO TV a înregistrat o scădere de 2,2%, atingînd 8.538.000 de telespectatori. Cei mai mulţi telespectatori ai Antenei 1 au vîrste cuprinse între 55 şi 64 de ani (pondere de 22,3%). La PRO TV, categoria cu vîrste între 35 şi 44 de ani a avut cea mai mare pondere (21,1%).

Canalul public TVR 1 a reuşit cu Întrecerea vedetelor o creştere procentuală a reach-ului de 13,1% faţă de Revelionul 2011, cîştigînd atenţia a 6.875.000 de români din toată ţara. Chiar dacă se poate lăuda cu acest salt important, TVR 1 nu poate ocoli o cifră (se găseşte uşor în sondaje!) care ar trebui să pună serios pe gînduri conducerea instituţiei publice: 62% dintre telespectatorii care s-au uitat la programele TVR 1 au vîrste mai mari de 55 de ani. De asemenea, aproape 39% dintre persoanele care au văzut cel puţin un minut din Întrecerea vedetelor au depăşit vîrsta de 65 de ani! Cam descurajant pentru Iuliana Tudor, Dan Bittman şi Mircea Radu!
Tinerii cu vîrste între 19 şi 24 de ani au chiulit de la Revelionul celor trei mari televiziuni (PRO TV, Antena 1 şi TVR 1).

Această categorie de public a avut o pondere de 4,7% la PRO TV, de 4,5% la Antena 1 şi de 2,5% la TVR 1. Tinerii nu şi-au pierdut revelionul în faţa televizorului. Şi bine au făcut! 

Petre Barbu este senior editor la revista Forbes România.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.