Cetățeanul Wikileaks

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Cetățeanul Wikileaks jpeg

Povestea începe cu un soldat pe nume Bradley Manning. La numai 22 de ani, tînărul era analist de informaţii în Irak, de unde avea acces la SIPRNET, „Internetul secret“ al Departamentului Apărării. Cu un militar american drept tată şi cu o mamă din Ţara Galilor, Manning s-a născut în Crescent, Oklahoma, un orăşel cu puţin peste 1200 de locuitori. Cînd părinţii s-au despărţit, s-a mutat cu mama sa în Marea Britanie. La 16 ani a renunţat la şcoală şi s-a întors în SUA, unde a lucrat într-o pizzerie. La 18 ani s-a înrolat în armată. Nu a fost uşor pentru un om obişnuit cu transparenţa preferinţelor sale sexuale să fie integrat în această structură. S-a simţit izolat sub politica „nu întreba nimic şi nu spune nimănui“ referitoare la homosexuali, a fost degradat pentru că a atacat un coleg şi a fost acuzat că era disperat în căutarea atenţiei. Păstra legătura cu prietenii pe Facebook, unde, de altfel, a şi publicat destul de des părerile sale legate de armată şi de politica americană, în ciuda limitărilor impuse de slujbă cu privire la mediile sociale. Frecvenţa comentariilor a crescut odată cu despărţirea de iubitul său din State, perioadă (în 2008) în care Manning ar fi luat legătura cu Julian Assange.  Assange, un activist internaut de 39 de ani, s-a născut pe Insula Magnetică, într-o suburbie a oraşului Townsville, Australia. Julian şi-a primit numele de familie de la cel de-al doilea soţ al mamei sale. Şi-a petrecut copilăria între hippioţi, yoghini, circari şi actori de teatru. A fost caracterizat ca fiind un copil extrem de deştept, întotdeauna de partea celor slabi şi împotriva bătăuşilor. Din cauza unor neînţelegeri de familie, Assange s-a mutat, împreună cu mama sa, de peste 20 de ori de-a lungul copilăriei. La 28 de ani avea primul copil, la 30 era arestat pentru infiltrarea în reţeaua firmei de telecomunicaţii Nortel. A ajutat la fondarea unuia dintre primele servicii de Internet din Australia, a programat aplicaţii pentru scanarea de porturi şi a publicat un număr de lucrări cu privire la hacking şi criptologie. 

Doi pe un cablu de Internet 

În 2006, Julian Assange a fondat Wikileaks, un cvasi-ONG online specializat pe dezvăluiri de documente secrete; în ideea că angajaţii, descoperind activităţi ilegale în interiorul organizaţiilor din care fac parte, decid să le facă publice, în scopul dreptăţii. Wikileaks le-ar oferi, în schimb, anonimitate. Termenul folosit este de whistleblower şi s-ar traduce drept „avertizor de integritate“. Şi aşa s-au cunoscut Bradley Manning cu Julian Assange: unul, un frustrat al sistemului militar american, naiv şi adînc dezamăgit de pierderea reperelor morale ale ţării sale, şi celălalt, un wunderkinder al erei internaute australiene, un activist şi hacker educat împotriva sistemului, oricare ar fi acela.  

Manning a copiat de pe SIPRNET cîteva DVD-uri de informaţii, conţinînd deja faimoasele documente legate de războaiele din Irak şi din Afganistan şi, mai nou, telegramele diplomaţiei americane. Un alt fişier foarte mare, numit „asigurare pentru istorie“, există pe Internet, în reţeaua de torente, împărţit între mii de surse şi distribuit cu o parolă pe care numai Assange o cunoaşte. Bradley Manning a fost arestat în mai 2010 şi este judecat pentru folosirea şi distribuirea de documente clasificate, după ce au fost descoperite arhive de chat în care îşi asumă dezvăluirile pentru Wikileaks. Pentru apărarea sa au fost donaţi 50.000 de dolari din partea a peste 1200 de organizaţii şi persoane fizice, Wikileaks promiţînd să-l susţină cu o „sumă substanţială“. Pînă în acest moment, banii promişi în iulie 2010 de organizaţie n-au fost transferaţi, Wikileaks avînd, în siajul scandalului Cablegate, în jur de un milion de dolari recent suspendaţi în conturile din Elveţia.  

Cînd rămîne doar unul 

S-ar putea spune că Manning a fost tras pe sfoară. Dar Wikileaks nu este prima organizaţie de acest gen din lume. Este chiar nouă în structura internaţională a pieţei de informaţii şi, în subtext, a fenomenului cypherpunk (definită ca fiind o mişcare a activiştilor care-şi doresc schimbări sociale şi politice prin intermediul criptografiei). Diferenţa majoră, evidentă odată cu publicarea a numeroase arhive de chat ale membrilor săi, este că Assange a concentrat acţiunile organizaţiei sale într-un scop eminamente personal, transformînd datele obţinute într-o sursă de faimă şi celebritate. Acesta este şi motivul pentru care arestarea sa pare cusută cu aţă albă, ca o reacţie a naţiunii-stat – indiferent de nivelul ei de democraţie – împotriva individului. Simplificînd în extremis, Assange s-a prezentat drept un terorist informaţional, ameninţînd cu dezvăluiri succesive, în cazul arestării sau asasinării sale, în situaţia în care alte organizaţii de tipul Wikileaks fac comerţ cu informaţii într-un mod cu mult mai elegant. Cei de la Scotland Yard chiar glumeau – spun sursele – cu faptul că ar fi trebuit să se deghizeze în fotografi, pentru a-i da de urmă.  Asumarea rolului de fugar internaţional a reprezentat doar una dintre greşelile lui Assange, care acum se bucură de statutul de martir internaut. Putem chiar specula, în urma unor declaraţii legate de cum va schimba Wikileaks lumea, în accepţiunea sa, că Assange se vedea drept un Liu Xiaobo, scriitorul chinez închis pentru „crime“ împotriva statului şi premiat cu Nobelul pentru pace. Diferenţele, în mod evident, sînt strigătoare la cer, după cum au notat în mod foarte public şi foşti membri ai Wikileaks. Neînţelegerile din interiorul Wikileaks au dus şi la plecarea în septembrie a purtătorului de cuvînt Daniel Domscheit-Berg, fapt ce l-a forţat pe Assange să-şi asume şi acest rol şi a precipitat evenimentele legate de arestarea sa. Este important de menţionat faptul că, odată cu arestarea lui Assange, Kirstinn Hrafnsson, un jurnalist islandez, a preluat rolul de purtător de cuvînt al organizaţiei şi îşi asumă noul job cu mult mai puţină publicitate. 

O a două greşeală majoră a lui Assange a reprezentat-o modul în care informaţiile au fost date publicităţii. Dacă, în cazul documentelor din Afganistan şi Irak, Wikileaks nu a protejat detaliile, oferind de foarte multe ori nume şi informaţii confidenţiale legate de surse din teatrele de război şi riscînd vieţi, în cazul Cablegate, Assange a hotărît să se bazeze pe cele cinci ziare de stînga care au primit arhivele Departamentului de Stat american. Practic, în ciuda lipsei de încredere în mass-media pe care exponenţii mişcării sale o exprimau, fondatorul Wikileaks a permis, practic, tabloidizarea acestora. În paralel, documentele urmau să fie oferite publicului larg încetul cu încetul, după ce cotidienele respective le analizau. Mişcarea a trădat amatorismul organizaţiei pe care fondatorul său o supranumea „serviciul secret al cetăţenilor lumii“, a încetinit şi a bastardizat tocmai principiile sale de bază. Cei care-l susţin momentan pe Assange pe Internet şi care îngenunchează, în mod virtual, corporaţii precum Paypal, Mastercard, Visa sau Amazon, care au refuzat sa-şi mai ofere serviciile organizaţiei Wikileaks, sînt extremişti „de vanilie“, care reacţionează la statutul de celebritate al arestatului şi nu neapărat la importanţa dezvăluirilor în sine.  

Ultimul stinge netul 

Pe scurt, un puşti de 22 de ani şi un imatur de 40 au dus la primul război informatic între cetăţeni şi stat, într-un cadru democratic; şi, ca cetăţeni, au pierdut. Nu vorbim de hacking, ci de o nouă formă de activism politic. Dacă se permite paralela dîmboviţeană, să ne aducem aminte de sursa Eminescu şi de stenogramele PSD, apărute în 2004. Şi aceia au pierdut, pe termen scurt. Dar contra cost sau nu, sistemul informatic permite copierea şi distribuirea instantă a orice fel de informaţie, lucru care devine îngrijorător pentru guvernele lumii şi poate duce la nişte efecte destul de dure în linia cenzurii. Undeva, că tot am adus vorba de Liu Xiaobo, chinezii privesc şi rîd.  Informaţiile care există deja pe Internet nu vor dispărea niciodată, la fel cum arestarea lui Julian Assange nu a dus la oprirea dezvăluirilor făcute de site. Dar acţiunea Scotland Yard de acum cîteva zile a dus la oficializarea unei ideologii de mult existente pe Internet, a unui soi de activism haotic individual, susţinut de tineri fără direcţie, dar extrem de inteligenţi şi capabili să provoace daune masive oricărui sistem organizat; şi totul, în numele unei cetăţenii şi a unor valori asumate în nume propriu, în depărtarea din ce în ce mai mare dintre individ şi stat. Assange este doar urma de cola de pe radar.

Mihnea Dumitru este doctorand în ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti. În timpul liber, este activ în mediul online şi are un blog de analiză politică.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Istvan Kovacs (EPA) jpg
Reflectoarele, pe István Kovács. Arbitrul român, delegat la Bayern-PSG
Kovács va conduce încă un meci de Liga Campionilor.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și-a dat demisia de la șefia PSD dupǎ ce nu a intrat în turul 2: Am sunat-o pe doamna Lasconi sǎ o felicit
Marcel Ciolacu a anunțat cǎ și-a înaintat demisia de la conducerea PSD, menționând cǎ nu va candida pentru nicio funcție la viitoarele alegeri interne. Șeful PSD susține cǎ formațiunea nu va contesta rezultatul alegerilor.
Captură de ecran 2024 11 25 153142 png
Ce spune tatăl britanicului luat prizonier în Kursk. Mesajul unui soldat eliberat din captivitatea rusă
Tatăl fostului soldat britanic luat prizonier de ruși în regiunea Kursk, a declarat pentru Daily Mail că este în stare de șoc și se teme că fiul lui va fi supus torturii.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Donald Trump ar putea oferi Ucrainei arme nucleare într-o mișcare șoc împotriva lui Putin
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea da Ucrainei arme nucleare pentru a contracara Rusia lui Vladimir Putin o dată pentru totdeauna, spune un expert pentru Daily Express.
Jador , cântăreț de manele
Jador, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai grea perioadă din viața lui. Artistul și-a amintit cu lacrimi în ochi: „A avut 32 de tumori. A fost cumplit”
Jador este unul dintre cei mai în vogă cântăreți de manele din România. Deși are un succes formidabil în carieră și se poate mândri cu o mulțime de fani, viața artistului nu a fost tot timpul doar lapte și miere. În trecut, părinții lui s-au luptat cu cancerul, lucru care l-a marcat profund.
457688408 457874373910749 2433856905465731751 n jpg
Agențiile de presă străine: „Un prorus împotriva unei novice, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România”
Un candidat prorus la care nimeni nu se aştepta se clasează pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din România şi se pregăteşte de un duel, la 8 decembrie, cu o novice în politică, potrivit rezultatelor aproape definitive, după ce premierul Marcel Ciolacu a fost eliminat
atac png
Drone kamikaze ucrainiene au lovit depozite de carburant rusești. Câteva ore mai târziu, rușii au lovit cu rachete în Harkov
Drone kamikaze ucrainiene au lovit în noaptea de duminică spre luni depozite de carburant în regiunea rusă Kaluga, potrivit Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), scrie Agerpres.
rezultate tur 1 prezidentiale olt jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Al doilea scor pe țară pentru Ciolacu în fieful lui Stănescu. „Minunea” de la locale nu s-a repetat pentru liberali
Organizația lui Paul Stănescu s-a dovedit încă o dată extrem de disciplinată și a reușit să scoată al doilea scor la nivel național, pentru Marcel Ciolacu, chiar după organizația din care provine șeful PSD. La Slatina, cu primar PNL, Nicolae Ciucă a fost pe locul 5.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Răzvan Marin, pe val în Italia. Românul, meci excelent în Serie A
Fotbalistul român defilează în campionatul italian.