Avem o revoltă. Cum reacţionăm?

Alexandru TEODORIUC
Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Avem o revoltă  Cum reacţionăm? jpeg

E o falsă premisă aceea că manifestaţiile recente au început pe Facebook. Paginile de Facebook dedicate evenimentelor au avut fani şi activitate abia la două-trei zile după ce începuse să se discute despre acestea, pe larg şi foarte pe larg, pe toate posturile TV. Fluxul de populaţie s-a alimentat de la sine, mînat de Dumnezeu ştie ce (în nici un caz de haosul din online sau de indicaţiile bătătoare la ochi de pe sticlă). Deşi la TV lucrurile au evoluat în nişte limite (e drept, lejere) ale previzibilului, pe Facebook/Twitter s-au format tabere, s-au rupt ori s-au legat prietenii, s-a vorbit tare şi mult, foarte mult.

Trei atitudini s-au remarcat aici, toate valide şi toate perfect justificat. Aceste trei atitudini au format trei tipuri de (non)combatant online. (În clasificarea de faţă excludem din start orice intenţie politică, persoanele fără activitate, cel puţin, zilnică pe Facebook, Twitter, Google plus. Clasificarea nu ţine neapărat cont de vîrsta subiecţilor, dar, date fiind restricţiile, se axează mai ales pe subiecţi de 20-35 de ani.)

1) Revoluţionarul înflăcărat. Supărat pe sistem, pe jandarmi, pe clasa politică, pe televiziuni, pe toată lumea, în general. Fericit că poate să urle ce-l taie capul, dă share celor mai veninoase editoriale, celor mai violente clipuri ale încleştărilor cu jandarmii, celor mai explicite printscreen-uri, are status-uri impetuoase şi comentarii acide. E primul în piaţă, cînd se adună lumea, şi pleacă ultimul acasă, încă îngrijorat de faptul că n-a fost auzit suficient de clar. De obicei, el e autorul textelor de pancartă de tip „Băsescu = criminalul Mengele“ (?!), „Da-ţi (sic!) foc la Cotroceni“, „PDL, USL, aceiaşi (sic!) mizerie“, precum şi al caricaturilor macabre. Deprins fiind să huiduie, îl scandalizează cam orice discurs. Nu va fi mulţumit de nici o propunere pentru că, de fapt, nu prea ştie ce vrea. Aici intră şi acei nefericiţi care-şi spun ultraşi (să-ţi scandezi nemulţumirile aproape muzical, şi încă dansînd – ce idee!), precum şi bagabonţii convertiţi în personaje civic şi social responsabile. Nu stă mult pe-acasă. Atunci cînd stă, ţine televizorul pe Antena 3, pentru că ştie că sînt şanse mari să se vadă acolo.

2) Nemulţumitul rezervat. Mizantrop, uşor jenat de ce vede la televizor, preferă să iasă în stradă, ca să se dumirească măcar despre ce e vorba. Se-ntoarce de-acolo destul de repede, căutînd adevărul pe net. Se pierde în discuţii interminabile cu alţi nemulţumiţi rezervaţi, discuţii ce vizează mai cu seamă purtătorii de vină, soluţiile posibile, tipurile de protest. Cît a stat în piaţă, a ţinut la vedere o pancartă de bun-simţ, fără trecere la cameră. Pentru că detestă vacarmul şi isteria, a stat pe trotuar şi s-a întreţinut, încruntat, cu vecinii ocazionali de protest. Păstrează un ton moderat în conversaţiile online, share-uieşte articole decente de presă şi înregistrări video lipsite de senzaţional. Îl preocupă mai mult rezolvarea problemelor decît protestul propriu-zis. La TV, urmăreşte programele de ştiri doar în prime time, preferînd Realitatea TV, Antenei 3 şi B 1, TVR 3-ului.

3) Blazatul. Sceptic de profesie, troll-ează fericit dezbaterile online ale nemulţumiţilor şi revoluţionarilor (troll = „persoană care postează un mesaj provocator, în mod deliberat, pe un site de ştiri sau pe un forum, cu intenţia de a cauza tulburări şi dispute aprinse“ – Webster’s Online Urban Dictionary).

Desconsideră sincer ambele categorii, subevaluîndu-le atît rolul în societate, cît şi capacitatea de înţelegere a acesteia. De aceea nu vrea să iasă în stradă. Dacă totuşi a ieşit, a făcut-o o singură dată, fie pentru a afişa vreo pancartă absurdă („Opriţi plăcile tectonice“, „Photoshop mai ieftin şi jos Comic Sans“, „Vreau să fiu 2D“, „Aveam o idee mişto de afiş, dar mi s-a stricat imprimanta“, „Sînt Chuck Norris. M-a căutat cineva?“), fie pentru a-şi confirma părerea proastă vizavi de calitatea umană a protestatarilor. În share-ul său sînt link-uri spre articole din Kamikaze sau Caţavencii, fotografii cu protestatarul din Baia de Arieş (şi comentariul de geniu – forever alone! –), status-uri ale formatorilor de opinie care împărtăşesc (sau îi inspiră!) aceeaşi atitudine. Nu se uită la televizor. Dacă îl deschide din întîmplare, descoperă cu mirare că BBC sau CNN pomenesc despre România.

3’) Autistul. Specie particulară de blazat, lasă impresia că habar n-are de ce s-a-ntîmplat. De obicei aşa şi este. Chiar dacă are habar, nu-l interesează. Din păcate, mie personal îmi vine greu să identific o a patra categorie (deşi există exemple, sînt mult prea rare pentru a se putea constitui într-o categorie propriu-zisă), aceea realmente şi unanim dezirabilă, a membrului responsabil al societăţii civile, care protestează eficient şi corect, care ştie de ce şi pentru ce a ieşit sau va ieşi în stradă, care are şi soluţii, nu doar nemulţumiri, care va merge la vot oricînd se vor organiza alegeri (eventual – de ce nu?! – în calitate de candidat), care vede, nu doar percepe istoria ca desfăşurîndu-se sub ochii săi. În aşteptarea acestui Mesia colectiv, noi, restul, aşteptăm cu maximum de interes să ni se-ntîmple, totuşi, ceva.

Alexandru Teodoriuc este absolvent al masteratului de Hermeneutică şi Ideologie Literară din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

Foto: adevarul.it, M. Vilău

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

rulouri cu spanac si feta jpg
Rulouri cu spanac și feta
Încearcă acestă rețetă și nu vei da greș atunci când dorești să surprinzi de la prima înghițitură!
Victor Ponta/ Facebook
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Victor Ponta, fost premier al României, stârnește atenție nu doar prin cariera politică, ci și prin averea sa impunătoare și viața dinainte de politică, marcată de investiții imobiliare internaționale și activitate juridică.
oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.
mancare de naut jpg
Mâncare de năut
Mâncarea de năut este bogată în proteine și fibre, perfectă pentru o masă hrănitoare.
pateuri cu gem de visine jpg
Pateuri cu gem de vișine
Pateurile cu gem de vișine sunt un desert rapid, simplu și delicios, perfect pentru momentele când vrei ceva dulce și aromat.
tocana de calamari cu mazare jpg
Tocană de calamari cu mazăre
Tocană de calamari cu mazăre este o rețetă delicioasă, perfectă pentru iubitorii de fructe de mare.
varza calita cu castraveti murarti jpg
Varză călită cu ciuperci și castraveți murați
Varză călită cu ciuperci și castraveți murați este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru o masă de post sau ca garnitură.