Maşina, casa lor

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Mîrlanii cu palat jpeg

Zilele trecute am văzut un clişeu umblînd pe stradă. Era în dreapta mea, portieră la portieră cu taxiul în care eram. Spun că era un clişeu umblător pentru că bifa toate căsuţele unei descrieri lipsite de haz a maşinii unei femei. Maşina roşie, compactă, cu linii rotunjite. La volan, şoferiţa vorbea aprins cu persoana din dreapta – o prietenă. Iniţial mi-a atras atenţia mîna femeii, sprijinită de volan, aşa cum stăteam cu toţii la semafor. Degetele încărcate cu inele băteau uşurel un anume ritm, de la radio, bănuiesc. Cînd şi cînd, razele soarelui cădeau pieziş pe unul dintre ele, care strălucea nemaipomenit, din cîteva pietre roz şi albe.

M-am întors de-a binelea şi m-am uitat cu o îndrăzneală apropiată de nesimţire în maşina femeilor. Oricum, erau prea prinse în muzica de la radio, în conversaţie, ca să mă mai observe şi pe mine – pasager neînsemnat, într-un taxi galben. Pe bordul maşinii roşii, în faţă adicătelea, zăcea un morman de animale de pluş. Un Pluto, un soi de broască ţestoasă de un verde aprins şi, cred, o pisică. Toate jucăriile astea aveau picioarele moi, lălîi, şi se sprijineau cu bărbia unele de altele. Erau grupate fix pe mijlocul bordului, sub oglinda retrovizoare de care atîrna o colecţie de odorizante de maşină. Brăduţi, floricele, fiole. Maşina era bec. Curată, curată. În spate, pe spătarul banchetei, cu faţa la lunetă se mai lăfăia un pluş pe care n-am reuşit să-l identific, alături de o cutie de şerveţele. Le ştiţi, sînt cutiile acelea din care iese un şomoiog de hîrtie, care, dacă îl scoţi de acolo, trage după sine un alt şomoiog. Sînt teribil de practice, le-am testat deseori la cîte o răceală îngrozitoare şi-şi fac treaba. Nu înţeleg însă de unde ideea de a pune la vedere, în spatele maşinii, o asemenea cutie. Nu e singurul automobil pe care l-am văzut gospodărit aşa. O grămadă de şoferi ţin şerveţelele astea decorative în spatele maşinii. Înainte erau cîinii chinezeşti, la mare căutare, care aveau capetele prinse într-un arc. La fiecare clătinare a maşinii, la fiecare gaură în asfalt, cîinele dădea şăgalnic din cap, aşa cum dau din cap indienii în filmele indiene. Acu’ mulţi ani, dacă aveai Dacie, erai bine, dacă aveai şi cîine d-ăsta clătinător la lunetă, erai şi mai bine.

Doamna arăta cam la fel ca maşina pe care o conducea. Cochetă, strălucitoare, plină de bling-uri. Bănuiesc că şi apartamentul ei e de-o curăţenie exemplară, decorat să fie frumos şi cu ciucurii de la covoare aranjaţi din pieptene. Doamna e din categoria celor care conduc o maşină-trofeu. Nu trebuie să fie ceva teribil de scump, dar trebuie să fie impecabil îngrijită. Cei care conduc maşini-trofeu sînt cumva înrobiţi de ele. Cum dă o ploicică, oamenii ăştia aleargă afară să vadă ce le face maşina. Oricum, în majoritatea timpului, o ţin în garaj sau în parcare. De ieşit, ies cu ea în week-end. În maşină miroase tot timpul a nou şi ferească Domnul să intri în ea cu picioarele înnămolite sau pline de zăpadă. Vei auzi literalmente plînsul covoraşelor aspirate la cîteva zile. În asemenea maşini nu se fumează şi nici nu se pun degetele pe geam. În asemenea maşini îţi vine să stai ca la şcoală, cu mîinile la spate.

Desigur, sînt şi cei pentru care maşina rămîne, pur şi simplu, un obiect de care se folosesc. Ca într-o casă locuită, or fi pe acolo şi cîteva scrumiere pline, ambalaje de ciocolată sau sticle de apă goale şi părăsite pe banchetă. Portbagajul, replică în mic a debaralei de acasă, o avea înăuntru tot felul de obiecte uitate acolo cu anii. Pentru oamenii ăştia, maşina e din aceeaşi categorie cu mixerul sau cu un aspirator, pentru ceilalţi e o realizare, ca o plasmă cu diagonală foarte mare, într-o sufragerie foarte mică.

Între timp, se face verde. Taximetristul meu îi taie fără milă faţa cochetei din maşina roşie. Din oglinda din faţă a taxiului nostru clinchetesc zeci de cruciuliţe. Doamna cu pluşurile ne arată amîndurora degetul mijlociu lăcuit. Eu rîd, el conduce mai departe.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.