Masca omenirii

13 aprilie 2020
Masca omenirii jpeg

Acum cîțiva ani, în Israel, a fost descoperită una dintre cele mai vechi măști din lume. Nouă mii de ani. O mască de piatră, reprezentînd, rudimentar, un chip de om. Doi ochi, un nas și o gură. O mască despre care arheologii presupun că ar fi ori o mască rituală, folosită pentru a onora spiritul celor morți, ori pentru a marca succesiunea într-o familie.

De-a lungul timpului, măștile au jucat tot atîtea roluri cîte credințe, tradiții, culturi au existat. Fie din piatră, metal, piele, pene, carton, dantelă – purtate cu bucurie sau tristețe, întruchipînd tot felul de metafore – de la cele religioase la fanteziile de budoar –, măștile au alcătuit dintotdeauna mozaicul plin de culori și povești al imaginației omenirii. Zilele astea, însă, omenirea și-a pus o singură mască. Cu o singură poveste. Cu un singur scop. 

Vorbim, bineînțeles, despre masca medicală. Masca pe care o folosim cel mai des azi, cea făcută din polipropilenă sau material nețesut, a înlocuit, în anii ’60, masca din material textil (în special din bumbac), folosită în spitale de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, care a înlocuit, la rîndul ei, masca din tifon.

Luînd-o în sus, pe arborele genealogic al măștii medicale de azi, într-un colț tenebros stă terifianta străbunică a măștilor medicale, Masca cu Cioc – folosită în vremea epidemiei de ciumă.

Costumul de protecție, purtat de medicii de atunci, a fost inventat de medicul Charles de Lorme, în 1630. Un pardesiu lung, croit din materialele uniformelor pentru soldați, accesorizat cu mănuși și cizme groase și, bineînțeles, încununat cu acea mască înfricoșătoare – rămasă, de altfel, simbol al perioadei.

Acel cioc prelung al măștii avea o utilitate aparte. De vreme ce se credea în „teoria miasmelor”, presupunîndu-se că răspîndirea bolii era cauzată de mirosurile pestilențiale emanate de gunoaie sau de cadavrele aflate în descompunere, ciocul măștii era umplut cu ierburi aromatice sau cu bureți îmbibați în oțet, pentru a proteja, chipurile, medicul de boală. O precauțiune care s-a dovedit inutilă, de vreme ce foarte mulți doctori au murit, deși nasul le era protejat de mirosurile neplăcute. 

Revenind însă spre zilele noastre, sărind din 1600 spre mijlocul anilor 1800, avem prima mască medicală care seamănă cu aceea pe care o folosim azi. Pe atunci era însă formată dintr-un strat de tifon așezat doar peste gură – potrivit studiului semnat de cercetătorul John L. Spooner, „History of Surgical Face Masks: The myths, the masks, and the men and women behind them”, această mască a fost îmbunătățită, astfel încît, în 1898, masca era mai lată și avea două straturi de tifon, acoperind nu doar gura, ci și nasul. În 1910, aceste măști vor fi folosite în China pentru a preveni epidemia de pneumonie. Potrivit aceluiași studiu, în 1918, anul epidemiei de gripă spaniolă, mai apare o optimizare a folosirii măștilor din tifon: pentru a fi eficiente, acestea trebuiau să fie ori de unică folosință, ori sterilizate.

Potrivit lui Christos Lynteris, antropolog medical la Universitatea St. Andrews, din Scoția (citat de New York Times), masca medicală a devenit în timp o „emblemă a unei societăți emancipate din punct de vedere sanitar, avînd deja o funcție dublă: pe de o parte, să te ferească de microbi, pe de alta, să transforme oamenii în cetățeni cu o gîndire științifică”. Cu alte cuvinte, oamenii au ajuns să poarte măștile medicale și în semn de conștientizare și precauție contra pericolelor plutitoare în aer.  Și, chiar dacă, în Europa, folosirea măștilor a scăzut după al doilea război mondial, în China (dar și în mai multe țări asiatice) ele și-au păstrat popularitatea, căpătînd o valoare de simbol: grija pentru societate și conștientizare civică. Potrivit lui Lynteris, purtarea măștii medicale în public a rămas, mai ales după epidemia de SARS din 2002, un semn de politețe pentru cei de lîngă tine.

Nu știu dacă, în urma pandemiei de COVID-19, masca medicală, aflată azi la mare căutare și purtare în toată lumea, va deveni un simbol mondial, fiind și ea stilizată – defilînd pe podiumuri de modă sau purtată în vreme de carnaval la Veneția –, cum se întîmplă cu fosta Mască cu Cioc din vremea ciumei. Cert e că ideea acelei măști din vremea ciumei a fost preluată, recent, de o companie australiană, AusAir, care a creat măști de față antipoluare – filtrele măștilor fiind infuzate, pe modelul ciocului  medieval, cu ierburi aromatice.

Sper doar că imaginația omenirii, în ceea ce privește măștile – acest alter ego de poveste și mistic care ne-a întovărășit dintotdeauna –, să nu se împotmolească prea mult timp în doar un singur model de mască – cea medicală. Pentru că mai avem și alte povești de spus.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

euro jpg
Euro a profitat de pe urma tarifelor lui Trump. „Această tendinţă poate continua”
Euro este moneda care a beneficiat pe urma turbulențelor globale produse de impunerea tarifelor de președintele Donald Trump, având în vedere că investitorii globali au fost determinați să îşi vândă deţinerile şi să îşi repatrieze capitalurile.
Cum va fi vremea de Florii și Paște 2025, foto Shutterstock jpg
Vremea de Florii: Continuă să se încălzească. La cât ajung temperaturile
De Florii, vremea va fi frumoasă în majoritatea regiunilor. Temperaturile vor continua să crească, iar în vestul țării se vor înregistra valori peste cele specifice perioadei.
Volodimir Mandziuk foto facebook png
Un boxer ucrainean celebru a murit pe front. „Luptător în ring, războinic neînfricat pe câmpul de luptă”
Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front.
shutterstock 1697546407 jpg
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
Europa își atenționează cetățenii că trebuie să fie pregătiți pentru un război. Multe țări percep o amenințare crescândă a unui conflict la ușa lor și oferă îndrumări - ghiduri de supraviețuire cum să facă stocuri, evacuări în masă - dar cât de dispuși sunt cetățenii să le ia în serios? scrie CNN.
Reghecampf
orz verde jpg
Orzul verde poate preveni boli grave. Cum se consumă
Adevărată „mină” nutriţională, orzul verde poate oferi protecţie împotriva unor boli, în timp ce completează necesarul de vitamine, minerale şi alţi compuşi valoroşi. Este un tonic pentru organism şi poate fi un aliat al unui stil de viaţă sănătos.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Tăierea pensiilor magistraților, între temă de campanie și obiectiv din PNRR| ANALIZA
Inițiativa coaliției de a modifica legea pensiilor magistraților stârnește dezbateri în spațiul public. Până acum, încercările anterioare au dat greș, însă măsurile în domeniu sunt necesare pentru îndeplinirea unui jalon de 230 de milioane de euro din PNRR.
cristiano ronaldo getty webp
12958203 jpg
Cum a reușit gurul finanțelor din administrația Trump să pună capăt haosului și să salveze lumea de prăbușire economică
Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a intervenit salvator pentru evita o potențială catastrofă economică, în condițiile în care Donald Trump nu părea să dea înapoi în mijlocul susținerii aproape unanime din partea loialiștilor MAGA radicali, relatează Daily Mail.