Marian Godină vs România

Publicat în Dilema Veche nr. 715 din 2-8 noiembrie 2017
marian godina jpeg

Explozia popularităţii poliţistului Marian Godină în mediul online i-a luat pe mulţi prin surprindere, el fiind, poate, cel mai surprins dintre aceştia. Să ai o pagină de Facebook urmărită de aproape o jumătate de milion de persoane (453.000 la 21 octombrie) e o performanţă cu care puţini români se pot lăuda. Spre exemplu, dacă le lăsăm deoparte pe alde Teo Trandafir şi Andreea Marin (cu trei, respectiv, un milion şi jumătate de urmăritori fiecare, cifre suficiente pentru a intui ce profunzimi adăposteşte găoacea minţii românului), constatăm, selectînd aleator, că pagina de Facebook a lui Cristian Tudor Popescu e urmărită de 193.000 de persoane, a lui Mircea Cărtărescu, de 70.000 de persoane, iar a politicienilor, cu excepţia preşedintelui României (1.800.000), e urmărită tot de un număr mai mic de persoane (Dacian Cioloş – 338.000, Liviu Dragnea – 166.000, premierul Mihai Tudose – 10.000). Prin urmare, Marian Godină stă chiar bine.

Ce e şi mai surprinzător e că a apărut din neant. Ieri nu-l ştia nimeni, azi toată lumea îi pronunţă numele, ca unui actor obscur ajuns, peste noapte, cîştigător al premiului Oscar. Ce e, de asemenea, spectaculos în povestea lui e că, -fiind „doar“ – sau „decît“, ha-ha! – subofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a avut curajul să povestească, adesea cu umor, lucruri adevărate, dar incomode, cu care mulţi români (nu doar poliţişti) rezonau.

Reversul acestei celebrităţi e că a ajuns să îi scoată pe mulţi din sărite deoarece, de la o vreme, pare a-şi da cu părerea despre orice, nu se mai limitează la povestioarele lui din trafic. Păi, ce facem? La mişto, unii recomandau ca, înainte de numirea miniştrilor, să fie consultat şi Godină, pentru a se preîntîmpina o criză politică generată de postările lui online, în care ar fi putut recuza dreptul moral al lui X de a ocupa un fotoliu ministerial.

Există români care, din nerozie, îi lipesc clasica etichetă a „tablagiului“, asimilîndu-l „miliţianului“ care îngălează două vorbe şi dă amenzi. Alţii, coborîţi de pe păşunile teoriilor conspiraţioniste, îl prezintă ca omul serviciilor. Dar cei mai mulţi constată, exasperaţi, că Godină a ajuns să se comporte ca „o vedetă“.

Păi, cum să zic, chiar este. Cînd ai aproape o jumătate de milion de followers, oricum ai da-o, nu mai eşti un oarecare. Nu doar că ţi se acordă atenţie, dar părerea ta e aşteptată. Eşti încurajat să te exprimi nu numai pe temele-nişă care te-au consacrat, ci pe marginea multor altor subiecte. Şi, stai puţin, de ce să nu o facă? E pagina lui de Facebook, scrie ce doreşte.

Aşa e, zic ei, dar prea şi-a luat-o-n cap cu talentele, prea a început să-şi dea cu părerea despre orice. Da, „tablagiul“ Godină nu-şi mai cunoaşte lungul nasului. Oh, serios? Păi, nu pentru asta e Facebook-ul? Apropo, tu, cînd îţi dai cu părerea că s-o lase mai moale Godină cu datul părerii, ce faci? Cu ce îţi sînt afectate like-urile de postările lui? Ori traiul de zi cu zi? Şi, mai ales, tu nu te uiţi în jur? Nu vezi că unii se simt „vedete“ cînd au 5.000 de followers în listă, că alţii se simt speciali cînd postează bancuri şi glumiţe ori cînd distribuie imagini cu căţeluşi şchiopi şi citate cu ce-a zis Umberto Eco despre prostul conectat la net? Unde mai pui că Floricica Dansatoarea, transsexualul Naomi şi Fernando de la Caransebeş se percep şi ei a fi un soi de vedete, alţii (vezi Cristiana Anghel, Maria Grapini sau Liviu Pleşoianu) – chiar personaje impozante ale vieţii publice contemporane, iar unii îşi augmentează statutul real pentru simplul motiv că ţin cursuri pompoase de public speaking, pentru că au fost mediatizați într-un scandal sau au contul de Instagram urmărit de o duzină de hăndrălăi în călduri.

Cîţiva, în virtutea faptului că Godină a publicat o carte, îi refuză „autoritatea“ de influencer – parcă ăsta ar fi termenul la modă – cu condescendenţa unor critici consacraţi. Dar el nu s-a erijat nicăieri într-un cărturar de talia lui Liiceanu, nici într-o personalitate îngîndurată cum e Cristian Tudor Popescu, n-a susţinut că opiniile sale ar fi incursiuni pe teme filozofice, pe scurt, nu a pretins că e mai mult decît este. Literar judecînd, scrierile sale se situează pe acelaşi palier cu ale Mihaelei Rădulescu, cu diferenţa că el nu manifestă înclinaţii spre epatare şi nu se străduiește să fie încorporat în sfera elitelor culturale, cu care membra juriului de la Românii au talent tînjeşte a fi asociată.

Dacă s-a ajuns, totuşi, ca punctul său de vedere să fie mai viral decît al lui Cărtărescu în mediul online, singura responsabilă e societatea, în ansamblu, căci ea impune modele intelectuale după chipul şi asemănarea sa. Toţi sînt, oficial, admiratori nedezminţiţi ai lui Cărtărescu, dar realitatea arată că mult mai puţini au citit Solenoid decît Flash-uri din sens opus de M. Godină, Fluturi de I. Binder şi Amanţii lu’ tanti Ozon.

Pe undeva, e acelaşi motiv pentru care individul, cu mic, cu mare, se înghesuie în cinematografe pentru a viziona blockbustere şi comedioare unde se livrează emoţii facile şi entertainment, şi mai deloc pentru a urmări un film echilibrat, fără efecte speciale, staruri de prim rang şi buget colosal (nu neapărat film de artă), dar în timpul căruia e transferat dincolo de orizontul năclăit de stereotipii în care şi derulează viaţa.

Acum, că unora le place sau nu, Marian Godină a devenit un personaj foarte popular în România şi tocmai de aceea mă voi opri asupra unei întîmplări recente care l-a implicat direct. Acesta, bravo lui, şi-a dorit să fie ofiţer. A susţinut de cîteva ori examenul la Academia de Poliţie, dar nu l-a luat. Ultima oară, în august, exclamaţiile de dezaprobare indignată şi comentariile băşcălioase, în care i se aducea la cunoştinţă, pe un ton apăsat şi satisfăcut, că ăsta e nivelul lui, au fost la ordinea zilei.

Eu spun atît: dacă e cît de puţin adevărat ce se zice-n stînga şi în dreapta – desigur, sînt zvonuri, bîrfe, vorbe de clacă, nimic serios –, dacă e să ne luăm după ce spune gura lumii că se întîmplă pe meleagurile mioritice, anume că, în Poliţie, fii şi fiice, rubedenii, cunoştinţe şi alţi treanca-fleanca ai unor ofiţeri, generali, oameni sus-puşi şi mai puţin sus-puşi şi-ar fi găsit un culcuş călduţ în această instituţie a statului, fără altă bază concretă de avansare din viaţa civilă de unde proveneau decît aceea de a fi copilul, ruda, cunoştinţa lui X şi Y… repet, nu e nimic dovedit, doar dau glas opiniei lumii ciudoase şi răutăcioase care croncăne ca să se afle-n treabă, pretinzînd că indivizi anoşti, absolvenţi ai unor facultăţi de duzină sau ai unor facultăţi cu o legătură firavă cu obiectul job-ului pe care au fost încadraţi, au penetrat sistemul poliţienesc ocupînd funcţii de ofiţeri (pe alocuri, chiar de ofiţeri superiori) în baza unor examene superficiale, inclusiv fără a trece baremele de pregătire fizică, dacă e adevărată a mia parte din aceste zvonuri, dacă e adevărat cîtuşi de puţin că ar exista cazuri de poliţişti care au obţinut lucrări de doctorat scrise pe „genunche“, degradînd prin fals grosolan credibilitatea Poliţiei, atunci să îţi întăreşti muşchii corectitudinii şi ai deontologiei profesionale tocmai faţă de unul din acei poliţişti autentici cu care se poate mîndri orice Poliţie din lume, unul care, prin prestigiul personal, contribuie decisiv la îmbunătăţirea imaginii instituţiei pe care o serveşte cu cinste, e o dovadă de mare înţelepciune, consecvenţă şi echidistanţă!

Nu insinuez că examenul nu ar fi fost corect, nu aduc acuzaţii… însă, ca cetăţean al acestei ţări, nu pot să nu constat lejeritatea abracadabrantă cu care uneori sînt recompensaţi, în multe sectoare de activitate, inclusiv în domeniul privat (dar acolo e treaba lor), nepotismul, amantlîcul, incompetenţa, Botoxul, prostia, impostura şi alţii cu trăsături specifice piţipoancelor şi sfertodocţilor, în detrimentul celor care chiar aduc plusvaloare, prin activitatea de zi cu zi, la locul de muncă. Pe cine vrem să promovăm, de fapt?

Într-o obscuritate ceţoasă, România mărşăluieşte inexorabil către propriul destin, oricare ar fi. În paralel, creierul românului, mărşăluind printre citate, job-uri, rate, şedinţe de life-coaching şi vizite la psiholog, ieşiri la mall şi evadări all-inclusive la bulgari, chestionează avid mediul în care trăieşte, păstrînd din el cele mai eficiente metode de supravieţuire şi reperele care conservă cu scrupulozitate trăsăturile cele mai apropiate de esenţa sa spirituală şi intelectuală. Evoluţia acestor modele e foarte lentă, căci, la aproape 28 de ani de la Revoluţie, el încă mai face, într-o ignoranţă plină de bună intenţii, dar şi de prostie crasă, alegeri care îi sînt fatale. Sieşi, familiei, comunităţii.

În altă ordine de idei, dacă va ajunge sau nu ofiţer Godină, nu ştiu, dar ar fi frumos să se întîmple. Din partea mea, poate să vorbească despre fuziunea nucleară şi existenţialismul francez, despre pinguinii din Galapagos şi sensul giratoriu în intersecţiile din jungla amazoniană, despre oamenii cu care se întîlneşte, despre orice are chef. Important e că îşi face onest datoria şi, zic eu, are curaj. Şi ar fi şi mai frumos dacă am fi mai mulţi ca el.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

selfie foto shutterstock
Inteligența Artificială ne poate afla vârsta reală. Cum pot fi depistate boli grave cu ajutorul unui selfie
Specialiștii ar putea utiliza Inteligența Artificială pentru a depista vârsta biologică reală a unei persoane doar prin intermediul unui selfie. Vârsta biologică, comparată cu cea cronologică, poate oferi date prețioase privind starea de sănătatea și chiar abordarea tratamentelor oncologice.
Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul FOTO Shutterstock
Hagia Sofia, între restaurare și mistere: Secrete ascunse timp de 1500 de ani în simbolul creștinătății timp de un mileniu
Domul Hagiei Sofia din Istanbul intră în restaurare: consolidare seismică, mozaicuri protejate și mistere redescoperite într-un monument vechi de 1.500 de ani.
WhatsApp Image 2025 05 11 at 13 26 59 jpeg
Horoscopul săptămânii 12-18 mai 2025 vine cu surprize mari. Nativii care vor avea parte de un câștig fabulos
Săptămâna 12-18 mai 2025 se anunță plină de energie astrală intensă, cu tranzite planetare care pot aduce schimbări bruște, dar și oportunități neașteptate. Unele zodii vor avea parte de vești bune din punct de vedere financiar, iar altele vor simți nevoia de reorganizare pe plan personal.
Ariana Rodriguez, newyorkeza care s-a îmbogățit din gunoaiele altora Colaj capturi video MSN&NY Post
Comoara din tomberoane. O new-yorkeză a găsit bunuri de lux în valoare de peste 30.000 de dolari la gunoi
Ariana Rodriguez, o mamă din New York, a transformat căutările prin tomberoane în afaceri de succes, găsind obiecte de lux în valoare de 30.000 de dolari.
7c4c3573 be2d 4022 abe2 f8fc484652b4 jpg
nicusor dan vs george simion 4   foto colaj FB jpg
Studenții cer o dezbatere cu George Simion şi Nicușor Dan. „Nu ne-ați chemat voi. Așa că vă chemăm noi”
Uniunea Studenților din România îi invită pe candidații George Simion și Nicușor Dan la o dezbatere cu tinerii, cerând discuții sincere despre educație și viitorul profesional.
Cascada Niagara jpg
Colțul de rai din România ce concurează cu Marele Canion, Cascada Niagara și Deșertul Sahara: „Acolo respiri pace”
Ți-ai propus să pleci într-o escapadă de vis, însă nu te-ai decis asupra destinației? Ce-ai spune dacă ai alege un loc din România, care concurează cu Marele Canion, Deșertul Sahara și Cascada Niagara la capitolul frumusețe? A fost inclus într-un top important, așa că nu trebuie să îl ratezi!
image png
S-au câștigat marile premii la Loto 6/49 și Noroc. Cei doi norocoși vor primi aproape 4,5 milioane de euro
Marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 1,96 milioane de euro, dar și cel de la categoria I la Noroc, în valoare de 2,45 milioane de euro, au fost câștigate la tragerile de duminică, 11 mai.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur cu magnitudinea de 4,6 în Vrancea
Un seism cu magnitudinea 4,6 s-a produs în noaptea duminică seara, la ora 21:34, în zona seismică Vrancea, precizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).