Marian Godină vs România

Publicat în Dilema Veche nr. 715 din 2-8 noiembrie 2017
marian godina jpeg

Explozia popularităţii poliţistului Marian Godină în mediul online i-a luat pe mulţi prin surprindere, el fiind, poate, cel mai surprins dintre aceştia. Să ai o pagină de Facebook urmărită de aproape o jumătate de milion de persoane (453.000 la 21 octombrie) e o performanţă cu care puţini români se pot lăuda. Spre exemplu, dacă le lăsăm deoparte pe alde Teo Trandafir şi Andreea Marin (cu trei, respectiv, un milion şi jumătate de urmăritori fiecare, cifre suficiente pentru a intui ce profunzimi adăposteşte găoacea minţii românului), constatăm, selectînd aleator, că pagina de Facebook a lui Cristian Tudor Popescu e urmărită de 193.000 de persoane, a lui Mircea Cărtărescu, de 70.000 de persoane, iar a politicienilor, cu excepţia preşedintelui României (1.800.000), e urmărită tot de un număr mai mic de persoane (Dacian Cioloş – 338.000, Liviu Dragnea – 166.000, premierul Mihai Tudose – 10.000). Prin urmare, Marian Godină stă chiar bine.

Ce e şi mai surprinzător e că a apărut din neant. Ieri nu-l ştia nimeni, azi toată lumea îi pronunţă numele, ca unui actor obscur ajuns, peste noapte, cîştigător al premiului Oscar. Ce e, de asemenea, spectaculos în povestea lui e că, -fiind „doar“ – sau „decît“, ha-ha! – subofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a avut curajul să povestească, adesea cu umor, lucruri adevărate, dar incomode, cu care mulţi români (nu doar poliţişti) rezonau.

Reversul acestei celebrităţi e că a ajuns să îi scoată pe mulţi din sărite deoarece, de la o vreme, pare a-şi da cu părerea despre orice, nu se mai limitează la povestioarele lui din trafic. Păi, ce facem? La mişto, unii recomandau ca, înainte de numirea miniştrilor, să fie consultat şi Godină, pentru a se preîntîmpina o criză politică generată de postările lui online, în care ar fi putut recuza dreptul moral al lui X de a ocupa un fotoliu ministerial.

Există români care, din nerozie, îi lipesc clasica etichetă a „tablagiului“, asimilîndu-l „miliţianului“ care îngălează două vorbe şi dă amenzi. Alţii, coborîţi de pe păşunile teoriilor conspiraţioniste, îl prezintă ca omul serviciilor. Dar cei mai mulţi constată, exasperaţi, că Godină a ajuns să se comporte ca „o vedetă“.

Păi, cum să zic, chiar este. Cînd ai aproape o jumătate de milion de followers, oricum ai da-o, nu mai eşti un oarecare. Nu doar că ţi se acordă atenţie, dar părerea ta e aşteptată. Eşti încurajat să te exprimi nu numai pe temele-nişă care te-au consacrat, ci pe marginea multor altor subiecte. Şi, stai puţin, de ce să nu o facă? E pagina lui de Facebook, scrie ce doreşte.

Aşa e, zic ei, dar prea şi-a luat-o-n cap cu talentele, prea a început să-şi dea cu părerea despre orice. Da, „tablagiul“ Godină nu-şi mai cunoaşte lungul nasului. Oh, serios? Păi, nu pentru asta e Facebook-ul? Apropo, tu, cînd îţi dai cu părerea că s-o lase mai moale Godină cu datul părerii, ce faci? Cu ce îţi sînt afectate like-urile de postările lui? Ori traiul de zi cu zi? Şi, mai ales, tu nu te uiţi în jur? Nu vezi că unii se simt „vedete“ cînd au 5.000 de followers în listă, că alţii se simt speciali cînd postează bancuri şi glumiţe ori cînd distribuie imagini cu căţeluşi şchiopi şi citate cu ce-a zis Umberto Eco despre prostul conectat la net? Unde mai pui că Floricica Dansatoarea, transsexualul Naomi şi Fernando de la Caransebeş se percep şi ei a fi un soi de vedete, alţii (vezi Cristiana Anghel, Maria Grapini sau Liviu Pleşoianu) – chiar personaje impozante ale vieţii publice contemporane, iar unii îşi augmentează statutul real pentru simplul motiv că ţin cursuri pompoase de public speaking, pentru că au fost mediatizați într-un scandal sau au contul de Instagram urmărit de o duzină de hăndrălăi în călduri.

Cîţiva, în virtutea faptului că Godină a publicat o carte, îi refuză „autoritatea“ de influencer – parcă ăsta ar fi termenul la modă – cu condescendenţa unor critici consacraţi. Dar el nu s-a erijat nicăieri într-un cărturar de talia lui Liiceanu, nici într-o personalitate îngîndurată cum e Cristian Tudor Popescu, n-a susţinut că opiniile sale ar fi incursiuni pe teme filozofice, pe scurt, nu a pretins că e mai mult decît este. Literar judecînd, scrierile sale se situează pe acelaşi palier cu ale Mihaelei Rădulescu, cu diferenţa că el nu manifestă înclinaţii spre epatare şi nu se străduiește să fie încorporat în sfera elitelor culturale, cu care membra juriului de la Românii au talent tînjeşte a fi asociată.

Dacă s-a ajuns, totuşi, ca punctul său de vedere să fie mai viral decît al lui Cărtărescu în mediul online, singura responsabilă e societatea, în ansamblu, căci ea impune modele intelectuale după chipul şi asemănarea sa. Toţi sînt, oficial, admiratori nedezminţiţi ai lui Cărtărescu, dar realitatea arată că mult mai puţini au citit Solenoid decît Flash-uri din sens opus de M. Godină, Fluturi de I. Binder şi Amanţii lu’ tanti Ozon.

Pe undeva, e acelaşi motiv pentru care individul, cu mic, cu mare, se înghesuie în cinematografe pentru a viziona blockbustere şi comedioare unde se livrează emoţii facile şi entertainment, şi mai deloc pentru a urmări un film echilibrat, fără efecte speciale, staruri de prim rang şi buget colosal (nu neapărat film de artă), dar în timpul căruia e transferat dincolo de orizontul năclăit de stereotipii în care şi derulează viaţa.

Acum, că unora le place sau nu, Marian Godină a devenit un personaj foarte popular în România şi tocmai de aceea mă voi opri asupra unei întîmplări recente care l-a implicat direct. Acesta, bravo lui, şi-a dorit să fie ofiţer. A susţinut de cîteva ori examenul la Academia de Poliţie, dar nu l-a luat. Ultima oară, în august, exclamaţiile de dezaprobare indignată şi comentariile băşcălioase, în care i se aducea la cunoştinţă, pe un ton apăsat şi satisfăcut, că ăsta e nivelul lui, au fost la ordinea zilei.

Eu spun atît: dacă e cît de puţin adevărat ce se zice-n stînga şi în dreapta – desigur, sînt zvonuri, bîrfe, vorbe de clacă, nimic serios –, dacă e să ne luăm după ce spune gura lumii că se întîmplă pe meleagurile mioritice, anume că, în Poliţie, fii şi fiice, rubedenii, cunoştinţe şi alţi treanca-fleanca ai unor ofiţeri, generali, oameni sus-puşi şi mai puţin sus-puşi şi-ar fi găsit un culcuş călduţ în această instituţie a statului, fără altă bază concretă de avansare din viaţa civilă de unde proveneau decît aceea de a fi copilul, ruda, cunoştinţa lui X şi Y… repet, nu e nimic dovedit, doar dau glas opiniei lumii ciudoase şi răutăcioase care croncăne ca să se afle-n treabă, pretinzînd că indivizi anoşti, absolvenţi ai unor facultăţi de duzină sau ai unor facultăţi cu o legătură firavă cu obiectul job-ului pe care au fost încadraţi, au penetrat sistemul poliţienesc ocupînd funcţii de ofiţeri (pe alocuri, chiar de ofiţeri superiori) în baza unor examene superficiale, inclusiv fără a trece baremele de pregătire fizică, dacă e adevărată a mia parte din aceste zvonuri, dacă e adevărat cîtuşi de puţin că ar exista cazuri de poliţişti care au obţinut lucrări de doctorat scrise pe „genunche“, degradînd prin fals grosolan credibilitatea Poliţiei, atunci să îţi întăreşti muşchii corectitudinii şi ai deontologiei profesionale tocmai faţă de unul din acei poliţişti autentici cu care se poate mîndri orice Poliţie din lume, unul care, prin prestigiul personal, contribuie decisiv la îmbunătăţirea imaginii instituţiei pe care o serveşte cu cinste, e o dovadă de mare înţelepciune, consecvenţă şi echidistanţă!

Nu insinuez că examenul nu ar fi fost corect, nu aduc acuzaţii… însă, ca cetăţean al acestei ţări, nu pot să nu constat lejeritatea abracadabrantă cu care uneori sînt recompensaţi, în multe sectoare de activitate, inclusiv în domeniul privat (dar acolo e treaba lor), nepotismul, amantlîcul, incompetenţa, Botoxul, prostia, impostura şi alţii cu trăsături specifice piţipoancelor şi sfertodocţilor, în detrimentul celor care chiar aduc plusvaloare, prin activitatea de zi cu zi, la locul de muncă. Pe cine vrem să promovăm, de fapt?

Într-o obscuritate ceţoasă, România mărşăluieşte inexorabil către propriul destin, oricare ar fi. În paralel, creierul românului, mărşăluind printre citate, job-uri, rate, şedinţe de life-coaching şi vizite la psiholog, ieşiri la mall şi evadări all-inclusive la bulgari, chestionează avid mediul în care trăieşte, păstrînd din el cele mai eficiente metode de supravieţuire şi reperele care conservă cu scrupulozitate trăsăturile cele mai apropiate de esenţa sa spirituală şi intelectuală. Evoluţia acestor modele e foarte lentă, căci, la aproape 28 de ani de la Revoluţie, el încă mai face, într-o ignoranţă plină de bună intenţii, dar şi de prostie crasă, alegeri care îi sînt fatale. Sieşi, familiei, comunităţii.

În altă ordine de idei, dacă va ajunge sau nu ofiţer Godină, nu ştiu, dar ar fi frumos să se întîmple. Din partea mea, poate să vorbească despre fuziunea nucleară şi existenţialismul francez, despre pinguinii din Galapagos şi sensul giratoriu în intersecţiile din jungla amazoniană, despre oamenii cu care se întîlneşte, despre orice are chef. Important e că îşi face onest datoria şi, zic eu, are curaj. Şi ar fi şi mai frumos dacă am fi mai mulţi ca el.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.