Marea tîndălire

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Am luat un beţigaş – din acelea care, în limbaj comun, se numesc a fi de urechi – şi am început să curăţ cu maximă atenţie telecomanda televizorului. Mi-am dat seama că aş avea nevoie şi de o oarecare soluţie de degresare a urmelor de degete care atinseseră, de-a lungul timpului, mere, portocale, prăjituri, chipşi, aripioare de la KFC şi tot ce mai mănîncă omul sănătos în faţa televizorului. Am căutat cu atenţie în impresionanta colecţie de detergenţi, fîsuri pentru geamuri, gresie sau faianţă, şerveţele umede, spray-uri de mobilă şi cîte şi mai cîte. Mi s-a părut că am găsit cea mai bună soluţie în nişte şerveţele cu miros de lămîie. „Pentru toate suprafeţele.“ Am făcut telecomanda lună. Mi-au căzut apoi ochii pe celelalte: de la DVD, de la maşina de făcut muzică, de la aerul condiţionat. Deja promitea să devină o activitate chiar utilă şi de anvergură.

Aşa că am făcut o pauză de ţigară. Timp în care am observat că masa din bucătărie devenise un mic magazin de cosmeticale. Creme de faţă, de ochi, de gît, de picioare, de mîini; mă rog, cam ce are o femeie obişnuită în proximitate. Lacuri de unghii, pensete şi pensule, aparate de întors genele, ca nişte complicate instrumente de tortură, o jumătate de oglindă la care nu se renunţă, pentru că te arată cu faţa mai prelungă decît în realitate, şi nenumărate altele. Am decis că trebuie să rezolv cumva haosul respectiv şi am început să grupez maclavaisurile şi instrumentarul de smuls, periat, aranjat, colorat. Asta însemna să le aşez pe căprării într-o altă cutie mai mare, special destinată unui atare scop. Treaba promitea să devină migăloasă şi chiar enervantă.

Aşa că am deschis laptopul care clipea şăgalnic pe aceeaşi masă doldora. Facebook-ul era viu. M-am împrietenit rapid cu nişte oameni pe care nu i-am văzut în viaţa mea şi m-am uitat la pozele lor din vacanţă. Am citit ceva ce postase un alt amic. Am comentat şi am rîs un pic într-un du-te-vino de replici. Am scris şi eu o tîmpenie fără importanţă. Am deschis un mesaj trimis de cineva care-mi amintea să-l ajut cu nu ştiu ce. Treaba promitea să devină de anvergură pentru că implica ceva documentare.

Aşa că am închis laptopul pentru că simţeam că mă încearcă o foame discretă. Aşa-numita foame de „ceva bun“. Am deschis frigiderul. Am rămas într-o lungă contemplare, timp în care făceam repede un inventar al celor mîncate peste zi şi cam cîte calorii ar însemna chestia asta. Am ignorat stoic nişte paste rămase de cu seară şi care – ştiu din experienţă – ar fi fost minunate reîncălzite rapid la microunde şi am ochit nişte avocado care trebuie că se copsese chiar şi în condiţiile alea, de frigider. Deci avocado cojit, mărunţit, lămîie, roşii decojite, tocate, nişte tabasco... Treaba promitea să devină laborioasă şi migăloasă.

Aşa că am închis frigiderul şi am pus de un ceai. Pe aragaz rămăsese lipită, de la pastele de aseară, o tagliatelă solitară, încovrigată şi împietrită solemn. Alături – un strop din sosul care învăluise respectivele paste arăta ca un soare roşu, explodat. Am desprins tagliatela tristă de aragaz. Am şters cu un colţ de burete umed soarele explodat al sosului. N-ar fi stricat nici o rapidă împrospătare a întregii suprafeţe a aragazului. Capacul, butoanele de gaz. Treaba promitea să devină ramificată şi mîncătoare de timp.

Aşa că am ieşit din bucătărie cu ceaiul proaspăt aburind în mînă, din care am vărsat jumătate pe jos în birou şi un pic chiar pe mînă pentru că, inevitabil, m-a apucat strănutul. M-am întors după cîrpe şi mop. În ceai era miere, aşa că n-a mers doar cu o singură tură de şters. M-am întors după un fîs din cei detergenţi. Am şters parchetul, dar era şi pe covor. La naiba, n-ar fi stricat să dau chiar cu aspiratorul. Treaba ameninţa să devină zgomotoasă şi obositoare.

Aşa că m-am aşezat în cele din urmă să scriu textul ăsta care trebuie predat mîine, deşi am avut la dispoziţie o săptămînă întreagă. În englezită, la tîndălirea asta îi zice procrastinare. Sînt unul dintre milioanele de experţi în aşa ceva.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.