Marea reciclare a capsulelor de cafea

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Marea reciclare a capsulelor de cafea jpeg

V-aţi întrebat vreodată ce se întîmplă cu paharul de unică folosinţă după ce v-aţi băut cafeaua cumpărată de la automat sau de la chioşcul din colţul străzii? Cam aşa încep mai toate materialele despre problema mondială a poluării create de consumul de cafea la paharul de plastic/spumă/carton. Cifrele sînt înspăimîntătoare: 500 de miliarde de pahare de unică folosinţă sînt aruncate anual pe tot globul, cele mai multe nu sînt fabricate din materiale reciclabile (astfel că doar unul din 400 de pahare este reciclat), nu sînt biodegradabile (nici măcar cele de carton, căci au aplicată o foiţă de plastic pentru impermeabilitate), iar durata de (dez)integrare în natură a fiecărui pahar depăşeşte media de viaţă a unui om. Nu e de mirare că paharul de plastic a fost interzis deja în 16 ţări din lume. Iată însă o altă privire asupra consumului de cafea. Nespresso a introdus încă din 1986 capsula de aluminiu, inovaţie care a transformat major cultura cafelei. În primul rînd pentru că aluminiul oferă protecția maximă împotriva factorilor care dăunează calității cafelei (lumina, aerul și umiditatea), păstrînd intacte notele aromatice, altfel extrem de volatile și de sensibile, prezente în cafeaua proaspăt prăjită şi măcinată. În al doilea rînd, iar acest aspect ne interesează în mod deosebit în acest articol, aluminiul este un material reciclabil la nesfîrșit, iar zațul de cafea poate fi şi el reutilizat ca îngrășămînt natural sau ca sursă de energie pentru producția de electricitate.

Aluminiu, Al, 13

Care-i faza cu aluminiul? În primul rînd, este cel mai răspîndit metal din natură, atît în lumea vegetală, cît şi în cea animală (şi al treilea element chimic, după oxigen şi siliciu), ceea ce înseamnă că toate produsele pe care le utilizăm sau le consumăm zilnic – spre exemplu, toate legumele și fructele, inclusiv boabele de cafea – pot conține aluminiu, dar într-o cantitate neglijabilă. Din fericire, este un metal care s-a dovedit sigur pentru ambalarea alimentelor (sau a produselor farmaceutice), motiv pentru care este folosit la scară globală în industria alimentară. Rezistent la coroziune, aluminiul are şi marea calitate de a putea fi reciclat în totalitate şi la infinit (75% din întreaga cantitate de aluminiu produsă vreodată de omenire se află în continuare în folosinţă), procesul lui de reciclare folosind cu pînă la 95% mai puțină energie decît dacă ar fi produs de la zero.

Aşa stînd lucrurile, Nespresso a demarat programul de reciclare a capsulelor în Elveţia (fireşte) încă din 1991, scopul fiind ca, pînă în 2020, capacitatea de colectare şi de reciclare a tuturor capsulelor de cafea comercializate în toată lumea să fie totală. În acest moment, Nespresso deţine 14.000 de puncte de colectare în toate cele 40 de țări unde şi distribuie cafeaua.

În România, dar și în alte țări europene, capsulele de cafea încă nu sînt considerate ambalaje, ci deșeuri alimentare, motiv pentru care legea nu impune obligația de reciclare ori taxe de mediu suplimentare. Dar Nespresso (despre ale cărei politici de sustenabilitate şi practici responsabile faţă de natură şi faţă de comunităţile de fermieri am scris pe larg aici) a lansat în această primăvară programul de reciclare şi la noi, creînd infrastructura necesară pentru a colecta şi recicla integral capsulele, transformînd folia de aluminiu în materie primă, iar zaţul de cafea în biogaz. În acest scop, Nespresso a achiziţionat echipamentul necesar separării zaţului de capsulă şi a încheiat un parteneriat local cu o companie specializată în reciclare, care transferă aluminiul colectat către procesatorii de deșeuri metalice.

Cum reciclezi?

Mai simplu decît ţi-ai putea imagina. Membrii Clubului Nespresso din București duc capsulele utilizate fie în Nespresso Boutique (Calea Dorobanți nr. 210), fie într-unul dintre cele două puncte de vînzare (din AFI Cotroceni sau Băneasa Shopping City), de unde pot ridica gratuit, odată cu comanda de cafea, pungi sigilabile (la rîndul lor reciclabile). Mai mult decît atît, din această vară va fi posibilă colectarea capsulelor și prin intermediul companiei de curierat: la fiecare livrare a unei noi comenzi de cafea, curierul ridică şi săculețul sigilat în care au fost strînse capsulele utilizate.

Chiar dacă foloseşte o foarte mică cantitate de aluminiu (pentru o capsulă de cafea se foloseşte 1 g de aluminiu, spre deosebire de o doză de băutură răcoritoare, care necesită 14 g), din capsulele reciclate se poate realiza o mare varietate de obiecte utilizate zilnic de fiecare dintre noi: în primul rînd, alte capsule de cafea (sau chiar panourile laterale ale nespressoarelor Pixie), dar şi doze de băuturi răcoritoare, obiecte de uz casnic, inclusiv cadre de biciclete sau componente pentru calculatoare. Şi pentru că programul de reciclare a început în Elveţia, din capsulele Nespresso colectate la nivel internaţional se obțin inclusiv faimoasele bricege Victorinox.

Cît despre zaţ, odată separat de capsula din aluminiu, resturile cafelei, în continuare bogate în substanţe nutritive, sînt reutilizate la nivel global ca îngrășămînt natural sau ca sursă de energie pentru producția de electricitate ori pentru încălzirea locuințelor. La noi, zațul de cafea colectat din capsule este utilizat pentru producerea de biogaz de către o companie locală, iar în momentul în care îşi epuizează potenţialul energetic, zaţul este transformat în compost pentru fertilizarea solului.

Ce se află într-o capsulă de cafea? Dincolo de cele aproape 900 de arome (păstrate intacte) ale cafelei proaspăt prăjite şi măcinate, se află şi un nepreţuit gram de grijă pentru natură, de responsabilitate faţă de ecosistemul împrumutat de la cei care vor veni după noi. Uneori, pentru schimbarea în bine a mentalităţii noastre este suficientă o minusculă capsulă de aluminiu. 

Pentru mai multe informaţii despre Programul Nespresso AAA Sustainable Quality™, lansat în 2003 în colaborare cu Organizația Non-Guvernamentală Rainforest Alliance, program care sprijină fermierii de cafea prin formare, finanțare, asistență tehnică şi îmbunătăţirea condițiilor sociale, de mediu și economice ale comunităţilor agricole, accesați www.nespresso.com/ro.

Foto: flickr

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.
Banner Puya
Rusia fake news FOTO Shutterstock
Fake news în presa rusă. Dezinformări cu privire la atacurile din apropierea graniței între România și Ucraina
Ministerul Apărării Naționale a semnalat, miercuri, o dezinformare rusă pe tema atacurilor recente, executate cu drone de forţele ruse asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniţei cu România.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Românul ținut ostatic de rebelii Houthi se întoarce acasă. Ciolacu: „Transmit mulțumirile noastre tuturor partenerilor”
Românul ținut captiv de rebelii Houthi timp de peste un an a fost eliberat și se întoarce acasă. Premierul Marcel Ciolacu a transmis mulțumiri tuturor partenerilor.
shutterstock 1443939308 jpg
Trudeau, avertisment pentru Trump: „Epoca de aur” a SUA are nevoie de oțel, aluminiu, minerale și energie. Alternativa ar fi Rusia, China sau Venezuela
Premierul canadian Justin Trudeau s-a arătat încrezător că președintele american Donald Trump va renunța la tarifele de 25% pe care a anunțat că le va impune țării sale odată ce va prelua mandatul, altminteri Canada va fi pregătită să răspundă corespunzător, relatează AP, CNN și BBC.
pepco jpg
Toți românii își doresc acest produs de la Pepco! A creat isterie și se vinde ca pâinea caldă în magazine
Pepco este unul dintre cele mai popualre magazine din țara noastră, nu doar datorită faptului că aici se pot găsi nenumărate produse utile, dar și datorită faptului că acestea se vând la prețuri foarte ieftine.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Câte ore muncesc de fapt angajații din Senat și Camera Deputaților
Anunțul concedierilor din Parlament a căzut ca un trăsnet asupra angajaților, aceștia amenințând că vor ataca în instanță măsura pe care o consideră abuzivă. Niciunul dintre ei nu a recunoscut însă cât de puține ore muncește pe săptămână.
Ilan Sor blocul Victorie FOTO Facebook jpeg
Oligarhul fugar condamnat penal, Ilan Șor, implicat într-o schemă de ocolire a sancțiunilor SUA impuse Rusiei
Oligarhul fugar, Ilan Șor, a fondat companii, inclusiv împreună cu banca Promsvyazbank, ca să ajute afacerile rusești să ocolească sancțiunile impuse Rusiei de SUA, precum și să evite penalitățile, potrivit jurnaliștilor „Bloomberg”.
lucerna jpg
Planta pe care mulți o dau la animale, însă puțini știu cât de sănătoasă este! Conține nenumărate vitamine și poți face ceai din ea. Bună pentru digestie, oase și detoxifiere
Este o plantă neglijată de cei mai mulți dintre noi, deoarece cei mai mulți români o folosesc pentru a-și hrăni animalele. Însă, foarte puțini oameni știu cât de benefică este, de fapt! Este vorba despre lucernă, care conține nenumărate vitamine și minerale importante!