Marea crăpelniță

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
Invizibilii jpeg

Am încercat aproape toate dietele posibile. N-am fost niciodată vreo grasă, nici măcar n am ajuns la granița la care cineva poate fi considerat, cu indulgență și simpatie, „plinuț“. Dar o oarecare perspectivă dismorfică, o tînjire perpetuă după o apariție cu niște contururi clar tăiate, neînmuiate de nici o rotunjime nelalocul ei, mînată de diverse fandoseli vagi și, în general, de ușurătatea ființei, toate astea m-au făcut că caut necontenit a scăpa de două-trei kilograme. Visul etern al cuiva care n-are ce face.

N-am mîncat deloc pîine, paste, pizza, prăjituri. P-urile astea interzise pe care, în lipsă, le visam noaptea și le imaginam ziua. Viața mea era teribil de săracă și de tristă. Lasă că mă privam fizic de asemenea bunătăți, dar obsesia controlului și rîcîiala continuă a foamei îmi ocupau aproape permanent și mintea. Orice posibilă masă devenea un soi de provocare supremă. Visam pîinici aburinde, cu coaja crocantă, spaghetti luuungi-luuungi în care se împleteau sosurile bolognese și brînze fierbinți, lipicioase, elastice, pizze imense cu toate ingredientele imaginabile, felii triunghiulare în urma cărora se întindeau parîme delicioase de mozzarella, dealuri aurii de cartofi prăjiți, munți de prăjituri însiropate, încremate și înfructate plutind în căzi de frișcă moale și ușoară, pavlove, ­cheese cake-uri și amandine glazurate. Probabil că aveam privirea halucinată a unui nebun. Nebun, dar slab, fir-ar să fie.

Am încercat apoi dieta Montignac. Nu mai știu acum în amănunt cam ce făceai sau ce nu făceai aici, dar țin minte că avea vreo două faze de aplicare și că trebuia să mănînci chestii cu indice glicemic mic și să nu amesteci carbohidrați cu carne, sau așa ceva. Oricum, marele dușman era, cumva, tot carbohidratul ăsta pe care îl iubesc cu înverșunare. Marele prieten era același obsedant control permanent. Nu mai erai o ființă umană cu vise, erai o ființă umană cu vise cu prăjeli. Un soi de animal care nu se gîndea decît la următorul mod de a-și umple (sau nu) burta.

N-am mîncat o vreme deloc lactate. Brînză, iaurt, cașcaval, chefir – interzise. Nici aici nu mai știu exact care era principiul, dar făceai un soi de detoxificare și nu mai aveai, cică, urmă de acnee. Minunat, dezirabil. M-am dus după aia în direcția cealaltă pentru că citisem despre dietele keto în forumurile alea pentru sportivi. Adică mîncai la greu grăsimi și cărnuri, dar nu aveai voie să pui gura pe aceleași blestemății de carbohidrați. Mîncam unt cu unt și carne cu carne. E adevărat, te subțiai o vreme, dar bine nu îți era. O sinucidere cu bună știință. În­tîmplarea a făcut că m-am trezit nevoită să fac niște analize fix în perioada asta ketogenică. Valorile din ficat l-au făcut pe medic să-i sară ochii din cap prin ochelari. Ficatul meu era razna, mare cît județul Ilfov.

Am băut apoi sucuri. Doar sucuri. Fructe smotocite, încleiate în blender. Mere și morcovi, portocale, spanac și sfeclă roșie. Niște semilichide care ajungeau să aibă culoarea indecentă la care ajunge orice amestec haotic de culori. Probabil că la vremea aceea îmi curgea zahăr prin vene.

Și cîte și mai cîte. N-am apucat să le încerc pe toate pentru că, de ceva vreme, m-am potolit. Am cedat. Eliberarea a fost fantastică, vă spun. Mi-am lăsat corpul să zică ce vrea și i-am dat, dar mai puțin decît putea duce. Era atît de simplu. Mi au trebuit niște ani ca să învăț că cea mai bună dietă e afurisita asta de moderație. Și ceva sport. Și, da, fumatul. Să nu vă supărați.

Oricum, marele meu vis ascuns rămîne o moarte glorioasă, obscenă, artistică, cu fața îngropată în munți de pate. Înecată în ciorbe și piftii. În fața unui bou în care se află o capră, în care se află o gîscă, în care se află un pui, în care se află potîrnichi cu tot cu limbile lor în aspic. Cu țigara fumegînd în mîinî și cu mațele răsucite într-un final apoteotic ca în La Grande Bouffe a lui Marco Fererri. Să mor odios, dar sătulă. Cu Feng-shui-ul ciufulit și cu toate chakrele înfundate cu grăsime. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.