Luaţi cu pîine

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Mîrlanii cu palat jpeg

Textul ăsta se naşte dintr-un vag amuzament. Citeam deunăzi pe undeva că un chef (şef d-ăla în franceză – bucătar, adicătelea) era absolut şocat şi dădea ochii peste cap că lumea e needucată şi mănîncă literalmente sushi cu pîine şi – oroarea ororilor – înmoaie maki-ul în supă! Acuma, pot să înţeleg într-o oarecare măsură exasperarea unui creator care îşi vede opera consumată necorespunzător, însă tonul domnului chef mi-a părut mai degrabă condescendent şi extrem de snob.  

Întotdeauna cînd sînt martor al unor asemenea exasperări într-o ţară în care pînă acum douăzeci şi ceva de ani se punea în mîncare doar pătrunjel şi leuştean, îmi vine să zic, răbdare, domnule chef, lumea învaţă, va învăţa, nu-i un capăt de ţară că a ajuns să îţi moaie maki-ul în supă, bine măcar că a ajuns să-l mănînce. Maki-ul, sushi-ul, chicken korma-ul, piri-piri-ul. Ai puţintică răbdare, n-am fost Imperiu Britanic.

Spuneam că pot să înţeleg, la o adică, supărarea unui bucătar care se chinuie din răsputeri să pună pe masă o mîncare la care a muncit cu adevărat, în care a pus imaginaţie, inventivitate, ingrediente de primă clasă şi care vede apoi clientul nepăsător, răscolind fără emoţie prin creaţia lui, în care întinge – oroare – şi pîine. Pot să înţeleg că sînt puţine restaurante de clasă în România, în noianul celor cu pretenţii neacoperite de ofertă. Pot să înţeleg, pentru că şi eu sînt o bucătăreasă care probabil că şi-a ratat cariera şi mă străduiesc cu greu să nu-i asasinez pe cei pe care-i mai hrănesc cu întrebări: „A fost bun?“ „Ţi-a plăcut?“ „Nu era prea iute?“ – întrebări menite să-mi ridice laude şi un piedestal de granit lucios. Dar e cu totul şi cu totul altceva să găteşti într-un local public. Unde vine lume felurită. Unde n-o să cadă toţi în extaz în faţa farfuriei cu mîncare. Unde vin unii iniţiaţi, alţii invitaţi, iar alţii pică acolo din întîmplare.

Ce tabuuri spargi dacă mănînci sushi cu pîine? Serios. Ce rînduieli încalci dacă pui sos de roşii pe pizza? Uneori pun muuult sos de roşii picant pe pizza, cu riscul ca lumea iniţiată să mă ia drept vreo ghiolbană, cum se zice. Mănînc civilizat, nu plescăi, nu sorb supa, ţin coatele aproape de trup la masă, dar pun sos de roşii pe pizza. Ce reguli încalci dacă ceri friptura de vită bine rumenită şi pe dinăuntru, şi pe dinafară, la restaurant? Regula chef-ului care zice că strică orzul pe gîşte? Foarte bine, să-l strice. Gîsca va mînca cu poftă, asta e important. Dar dacă la peşte bei un vin roşu, vîrtos? Eşti un ţăran care calcă gros în echilibrările fine şi rînduielile farfuriei civilizate?

Mă uit des şi într-o oarecare uitare de sine la show-urile culinare. Pe Paprika, dar şi la Travel, unde mai apare grăsanul ăla de Andrew Zimmern cu mîncărurile lui ciudate. Mîncăruri ciudate pentru cultura unui occidental, desigur. Mie una nu mi se pare nimic spectaculos în a mînca un cap de oaie fiert, aşa cum filipinezii or fi bine-mersi cu ouăle alea clocite, jumate gălbenuş, jumate fetus de raţă. Dacă în cazul mîncărurilor pe care nu le cunosc n-am ce comenta şi înghit informaţia ca atare, l-am prins la un moment dat de Zimmern păcălit cu nonşalanţă de o bucătăreasă. Era pe undeva într-unul dintre oraşele postindustriale americane, prin rust belt, prin centura de rugină, cum i se zice, acolo unde sînt populaţii masive de est-europeni. Şi mănîncă omul meu, la o poloneză, o ciorbă ţeapănă de pui, cu toate legumele, aşa cum ştim cu toţii a face prin părţile astea. O mănîncă precum o chestiune teribil de exotică – de înţeles, n-o mai fi gustat omul niciodată –, laudă multitudinea de legume şi gustul plin. Găseşte la un moment dat în zeamă o bucată de pui, cu pene pe ea. Exotismul e la maxim. „Aşa se face?“ o întreabă pe bucătăreasă. Nici eu n-aş fi recunoscut, în locul ei, că am fost neglijentă şi am lăsat penaj în ciorbă. „Desigur“, răspunde aia cu aplomb. Omul înghite conştiincios penele. Iac-aşa se nasc reţetele. Şi regulile fine, de împrăştiat prin lume. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cum s-a colorat harta României, în funcție de voturi
Peste 9 milioane de români au votat duminică, 9 iunie, iar la prima impresie harta țării, în funcție de felul în care au ales aceștia, a suferit puține schimbări față de 2020. Profesorul Valentin Naumescu remarcă faptul că mare câștigătoare e coaliția PSD-PNL, iar USR este marele perdant.
image
Aproximativ 35% din muncitorii străini aflați în România au fugit după intrarea țării noastre în Schengen
Odată cu accesul țării noastre la zona Schengen au fost implementate o serie de modificări legislative și procedurale, însă întregul proces al aderării a atras după sine și consecințe negative.
image
Dezvăluire incendiară: Avionul minune al lui Putin, doborât de ucraineni cu un sistem american Patriot. SUA au confirmat
SUA a confirmat că Ucraina a folosit unul dintre sistemele sale de rachete sol-aer Patriot, de fabricație americană, pentru a doborî o aeronavă rusă Beriev A-50 cu sistem de avertizare timpurie și control aerian (AWACS), în ianuarie 2024.

HIstoria.ro

image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.
image
D-Day, cum arată Europa după 80 de ani
Cine merge pe drumurile din Normandia în aceste zile, cu mașina, pe biciclete sau pe jos, are parte de o călătorie în timp. Peste tot întâlnești soldați americani, jeepurile umplu toate șoselele, dar și alte autovehicule ale armatei americane.