Laur cu lauri în cap

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Laur cu lauri în cap jpeg

Apariția manualelor de educație fizică și sport a provocat o mulțime de obiecții din partea opiniei publice: că sînt inutile, că nu erau o prioritate în bugetul ministerului care este zgîrcit cu sălile de sport sau cu manualele de matematică, că educația fizică este, prin însuși conținutul ei, o materie destinată sălilor de sport și nu studiului în clasă etc. Toate sînt obiecții justificate: în fond, e greu să nu te pună pe gînduri cum de a „crescut“ acest manual, pe tăcute, în cîteva luni, cît altele în șapte-opt ani de încercări „reformatoare“. A apărut așa, din neant, și tot din neant s-au pus mînă de la mînă autori, licitații, aprobări pentru tipărire. Însuși prim-ministrului ideea nu i s-a părut prea serioasă, din moment ce a primit manualul de educație fizică și sport cu zîmbete și ironii. Ca să nu mai spunem că despre manualele de rugby, tenis de masă, badminton sau schi nici nu merită discutat: în România, un copil pare privilegiat dacă abia apucă să învîrtă o minge prin curtea școlii. Nu cred că sînt multe județe în țară în care copiii să practice în masă schi biatlon și să fie nefericiți că nu au un manual cu instrucțiuni.

Să revenim însă la manualul propriu zis: l-am citit. Am citit și cîteva manuale străine. Și concluzia mea, melancolică, este că, dincolo de existența în sine a unui manual de sport, avem o problemă cu calitatea celui propus pe piață. Am să dau cîteva exemple.

Pentru a face informațiile mai accesibile, autorii manualului au inventat două personaje, Laura și Laur, care sînt prietenii copiilor (inițial am crezut că e vorba despre doi copii, dar m-am înșelat: într-un interviu acordat site-ului gsp.ro, Dorin Stoican, unul dintre autorii manualului, ne spune că Laur este jumătate minge de fotbal și jumătate minge de baschet. Și adaugă: „Are lauri în cap (!), prin asta încurajăm și interdisciplinaritatea (!), trimiterea către istorie, către olimpism (!). Laura este un personaj feminin care, în loc de rochiță, are pene de fluturaș de badminton.“) Dar, mă rog, să trecem peste detalii și să revenim la conținut: cînd folosești două personaje de tipul acesta, adică „prieteni ai copiilor“, ideea ar fi ca ele să intre direct în dialog cu micul cititor: să dea explicații, în termeni potriviți clasei a cincea, să formuleze întrebări, să sugereze răspunsuri pe înțelesul „utilizatorilor“. Forma de prezentare a informațiilor devine, așadar, atractivă și eficientă tocmai în măsura în care recurge la dialog, la vorbirea directă. Dacă însă informațiile sînt livrate exclusiv cu ajutorul vorbirii indirecte (Laura spune…, Laur îți arată…), iar vocabularul folosit este cel al unui doctorand în mișcarea sportivă, atunci rostul personajelor nu se mai justifică: în fond, nu trebuie să fii jumătate minge de fotbal și jumătate minge de baschet ca să spui, academic, cum se formează coloana de gimnastică.

Exercițiile de verificare a cunoștințelor sînt siderante. Exemplu: elevul trebuie să spună dacă sînt adevărate sau false următoarele afirmații: „aterizarea trebuie să fie executată cu precizie“, „podul de jos îl realizezi începînd din poziția culcat facial“, „șutul la poartă este mijlocul prin care te opui intrării mingii în poartă“. Se poate imagina ceva mai inutil?

Sigur, manualul are multe informații utile: reguli de joc și de antrenament, norme de igienă și de mișcare, tehnici sportive și reguli ale fairplay-ului etc. Dar ele trec aproape neobservate în grămada de gogomănii care apar în manual. Exemple: definiția cuvîntului facial („care ține de partea din față a corpului“), definiția emoției („reacția la un anumit eveniment“) etc. O rubrică specială, de tipul „Ştiați că…?“, înșiră, cu titlu de informație neobișnuită, o sumedenie de platitudini pretențioase: „preocuparea pentru dezvoltarea fizică armonioasă este prezentă încă din antichitate, fiind regăsită pe vasele de ceramică“, „pentru realizarea paradelor militare care se desfășoară cu ocazia zilelor naționale sînt folosite exerciții de front și formații care sînt foarte apreciate de publicul spectator“, „fotbalul este recunoscut în foarte multe țări ca fiind sportul rege“, „oina contribuie la formarea identității de român, te ajută să fii sănătos“. Pe lîngă toate aceste perle de subtilitate didactică, ar mai fi de adăugat și că autorii scriu „așează“ și nu „așază“, „agatos“ și nu „agathos“. Fleacuri…

În concluzie: aveam nevoie de un manual de educație fizică? Poate. De unul făcut pe genunchi? Sigur, nu. Am uitat să precizez, dacă mai era nevoie, că acest manual a fost tipărit la editura Ministerului Educației. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: adevarul.ro

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic