La vulturi. Care vulturi? Codalbul lui Dinescu

Ovidiu Neculai BUFNILĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
La vulturi  Care vulturi? Codalbul lui Dinescu jpeg

Sună acum cîțiva ani telefonul la noi la sediu și o voce masculină, tînără, îmi spune că posesorul ei a găsit un vultur bolnav și vrea să îl salveze. Sînt la SOR, printre ornitologi, doar de cîțiva ani, dar tot știu că vulturii nu mai stau în România decît în citybreak – vin de la bulgari și pleacă. Mai știu că orice pui de șoim este cel puțin vultur în ochii bucureștenilor care ne sună să îl salvăm, mai știu că există însă și… excepții. Aflu că vocea îi aparține unui tînăr pe nume Andrei Dinescu și că e de undeva de lîngă Dunăre. Îi spun să îmi trimită o fotografie sau două cu pasărea, să mă lămuresc ce specie este și mă așez liniștit la calculator. În două minute – poza. O enormitate de codalb ținut cu greu de un om matur în fața camerei. Mă uit și la nume, și la adresa de e-mail, și la cea din semnătură. Fiul poetului Mircea Dinescu poza un vultur codalb cu probleme. La Cetate. Într-un grajd, o dependință a hanului.

(Trec repede peste faptul că un codalb nu e un vultur, este o acvilă. Dar nu trec pînă nu îi rog pe toți traducătorii din engleză ca oricînd mai întîlnesc termenul eagle să nu îl mai traducă vultur – este acvilă. Acvilele sînt cele mai puternice păsări de pradă, iar dacă vreți să o vedeți pe cea mai agresivă, e de ajuns să vă uitați pe stema României, acolo este acvila de munte. Acvilele vînează, vulturii nu.)

Bafta păsării, la sediu la noi erau doi colegi de la Grupul Milvus, care au unul din puținele (le numeri pe degetele de la o mînă) centre de salvare și reabilitare de păsări sălbatice din România. Le arătăm pozele și uite așa drumul de la București la Tîrgu Mureș a deviat prin Cetate. Pe scurt – ornitologii ajung la Cetate. Sună la veterinarul cu care lucrează, la Vets-4Wild, sună și în Ungaria, la medici veterinari care au experiență în otrăviri. E noapte, dar telefoanele se încing. E un caz de otrăvire. Pasărea are nevoie de medicamente. Care nu sînt de găsit pe malul Dunării. Mircea Dinescu, care venea și el de la București, face o oprire la un spital din Oltenia, de unde aduce atropina. Pasărea e injectată, apoi vomită o jumătate de rață. Din rață iese adevăratul vinovat: Furadanul. Acvila ar fi murit din cauza unor boabe lăsate pe cîmp de un fermier ca să ucidă rozătoarele. Codalbul se plimbă apoi la Tîrgu Mureș. Este o femelă puternică și în doar cîteva zile trage să rupă voliera în care era cazată. Și-a revenit. I se pune un emițător pe ea și eliberarea e făcută de Andrei Dinescu, alături de echipa de ornitologi.

Nu, nu ăsta e rostul articolului, să prezinte o poveste, chiar dacă e una fericită. Nu e o poveste despre salvatori, ci una care ne arată cum am reușit noi, românii, să scăpăm de vulturi. Cu otravă. În cazul din 2014, codalbul mîncase o rață care murise otrăvită cu Furadan. Și în prezent, și atunci, Furadanul era interzis. Cu toate acestea, era folosit de fermieri. Wikipedia spune că un singur bob e de ajuns ca să ucidă o pasăre. În cazul de față, două.

După 83 de ani

În 2015, marea surpriză a ornitologilor români: un zăgan a revenit în România după… 83 de ani. A sunat iar telefonul, dar au răspuns alți colegi. Și-au luat aparatul foto și duși au fost. Am aflat abia după două zile de ce. Sunaseră ornitologii din Franța că un vultur bărbos hoinărea prin România, dar de cîteva zile transmițătorul lui dădea aceeași locație. Era posibil ca pasărea să fi murit.

(Hoinăritul ăsta e pe bune la vulturi și la alte păsări de pradă. Cel puțin exemplarele tinere își întind aripile și se tot duc unde văd cu ochii. Și văd bine de tot. Zăganul în cauză a plecat din Franța, a ajuns pînă în Belarus și tot nu se săturase.)

Pasărea nu murise. Era bine, aștepta niște coțofene și niște ulii șorecari din apropiere de Baia Mare să termine de mîncat la cadavrul unui maidanez. Zăganul se hrănește cu oase, are nevoie de alte specii necrofage care să îi pregătească lui masa. A mîncat un femur, s-a ridicat, a fost fotografiat pentru arhiva SOR și dus a fost. În cîteva ore, emițătorul arăta că era deja la Alba Iulia. Pasărea era bine, ornitologii francezi au respirat ușurați. Adonis, așa se numește zăganul în cauză, a mai stat la noi doar cîteva zile și dus a fost prin Cehia. Ca să revină și… să dispară de pe hartă. Tot în Oltenia. Emițătorul s a oprit brusc. Din fericire, de data asta a dat rateu tehnologia, pasărea este bine-mersi, a ajuns înapoi în Franța și a fost fotografiată cînd se hrănea alături de alți zăgani. Nu vreți să știți prețul unei astfel de călătorii. Adonis provine din ouăle de la o grădină zoologică – iar ouăle de zăgan sînt foarte rare. Masculul a fost crescut cu greu de ornitologi și a fost eliberat în munți, în Franța. A crescut alături de alți zăgani și s-a hrănit cu ce îi lăsau ornitologii la o stațiune de hrănire. Da, dacă vrei să refaci populațiile de vulturi, ai nevoie să le lași hrană în anumite locuri, pînă cînd cresc de ajuns să își caute singuri. În unele țări, fermierii sînt chiar încurajați să lase animalele moarte în natură, special pentru ca în acele țări să mai existe vulturi.

Accidentele

An de an avem apariții de vulturi în România. Cînd un hoitar, cînd un vultur pleșuv sur, cînd un vultur negru. Dar nu mai cuibăresc la noi. În Bulgaria este în desfășurare un proiect de reintroducere de vulturi și unele păsări își mai întind aripile prin Dobrogea. Cîteva au fost găsite otrăvite, altele malnutrite, dar ultimii ani au adus cazuri fericite. Sînt apariții accidentale, nu sînt obișnuite. În 2013, un vultur sur se odihnea pe antenele GSM de pe un hotel din centrul orașului Alba Iulia. Dar imaginea nu s a mai repetat vreodată. Și este și foarte greu. Ei sînt apariții accidentale acum, dar tot dintr-un accident nu mai avem vulturi. În agricultura comunistă exista „combaterea“ lupilor cu ajutorul cadavrelor otrăvite. Se lăsau oi pline de otravă pe cîmp, în speranța că lupii vor fi victimele. Din păcate, nu și singurele. Vulturii sînt păsări care mănîncă doar cadavre. Sînt echipa de curățenie a naturii. Cei pleșuvi suri și cei negri desfac un cadavru și îl devorează. Bucățile mici sînt preluate de vulturul hoitar, iar zăganul ia și oasele. Nu mai rămîne nimic din cadavru. Nici boala de care suferea animalul mort, nici otrava pusă de oameni. Dar și după ce am pierdut vulturii, nu ne-am învățat lecția. În 2018, în plină criză a pestei porcine, vînători și agricultori cereau să fie ucise ciorile, coțofenele, codalbii, ulii, orice animal necrofag, pentru a nu se răspîndi pesta. Culmea e că la un search simplu pe site-ul Comisiei Europene puteai afla că boala asta e transmisă doar de om, porc domestic, mistreț și… o căpușă. Uneori, cînd omul intră în panică, dacă are un ciocan în mînă, orice este în jur devine cui. Eu lucrez de șapte ani la SOR și nu am văzut niciodată un vultur viu în România, în sălbăticie. Doar în străinătate. A, și Dobrogea e curățată de lupi, iar acum fermierii se plîng de șacalii care au apărut în număr foarte mare. Dușmanul natural al șacalului – lupul.

Vinovatul

E boala noastră să căutăm vinovați. Aici e simplu, te uiți la ce înseamnă agricultura intensivă și vezi că Europa își pierde biodiversitatea mai rău ca niciodată. E simplu să arăți cu degetul și cam atîta. Să le ceri să se oprească. Să postezi în social media și să spui că ai făcut ceva. Dar cine ar vrea să își piardă profitul doar pentru o șopîrlă sau pentru o specie de păsări? Cîți consumatori ar renunța la mălaiul grișat sau la făina „cu trei nule“, la pîine, doar ca să ocrotească o specie sălbatică? De aceea există măsurile de agromediu – situații win-win pentru toți. Există subvenții pentru fermierii din vestul țării unde apare o infimă populație de dropie. Dar și pentru gîsca cu gît roșu, cea mai periclitată specie de gîscă din lume. Prin ultima măsură de agromediu intră anual milioane de euro în România. Fermierul primește 150 de euro la hectar dacă lasă o parte din boabele de porumb pe sol, de unde se hrănesc gîștele. Și căprioarele. Și șoarecii. Și rațele. Soluția, identificată de noi, la SOR, este una singură. Să lucrăm împreună. Și așa se face că acum avem un proiect în care sînt implicați și ranger-ii de la Parcul Natural Insula Mică a Brăilei și… vînătorii. Cu ei organizăm patrule comune împotriva braconierilor. Problema este să nu cumva să fie prea tîrziu – în lume se estimează că mai sînt doar 50.000 de gîște cu gît roșu. Se estimează, pentru că ele iernează în România și Bulgaria, dar de cîțiva ani nimeni nu a mai văzut stoluri așa de mari. Iar agricultura intensivă este, în continuare, inamicul numărul unu pentru biodiversitatea din UE. Și nu, fără compensații pentru a sprijini fauna de pe terenurile agricole, nimeni nu va ajuta nici rațele și nici vulturii. Așa puțini cum sînt cei care mai apar pe la noi. 

Ovidiu Neculai Bufnilă este responsabil de comunicare al Societăţii Ornitologice Române (www.sor.ro), cel mai longeviv ONG de natură de la noi.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

ucraina rusia schimb prizonieri foto x jpeg
Ucraina și Rusia desfășoară cel mai mare schimb de prizonieri de la invazia din 2022
Ucraina și Rusia au anunțat vineri, 23 mai, repatrierea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte, în cadrul unui schimb major convenit recent la Istanbul.
cuplu fericit jpg
Ce fac diferit în weekend cuplurile fericite. Cinci obiceiuri esențiale pe care majoritatea le ignoră
Un psiholog specializat în relații de cuplu dezvăluie cinci obiceiuri simple, dar esențiale, care pot întări legătura dintre parteneri în weekend.
Atac cu rachete în Odesa Foto X jpg
Cel puțin un mort și mai mulți răniți în urma unui atac rusesc cu rachete balistice asupra portului Odesa
Rusia a atacat cu două rachete balistice vineri, 23 mai, în plină zi, orașul port Odesa, din sudul Ucrainei. O persoană a murit, iar alte opt au fost rănite.
romanii au talent facebook jpg
Marea finală „Românii au talent” 2025. Cei 10 concurenți luptă pentru premiul de 120.000 de euro. Câți bani primesc cei de pe locurile 2 și 3
După luni întregi de emoții, spectacole memorabile și aplauze la scenă deschisă, cei 10 finaliști ai show-ului „Românii au talent” sunt gata să ofere ultima reprezentație a sezonului 15.
sofer freepik jpg
Modificarea importantă pe care trebuie să o cunoască șoferii din România. Deja a fost publicată în Monitorul Oficial
Șoferii din țara noastră trebuie să cunoască o nouă modificare legislativă publicată deja în Monitorul Oficial. Practic, românii care își doresc solicite reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere vor trebui, de acum înainte, să prezinte autorităților dovada plății amenzii.
Carlo Ancelotti (EPA) jpg
image jpeg
Mehmet Topal (Sportpictures) jpg
optimus tesla Foto captura video  jpg
Tesla prezintă cele mai impresionante imagini cu robotul umanoid Optimus. Face treburi casnice ca un om
Tesla a dezvăluit un nou videoclip cu robotul său umanoid Optimus, care arată cum acesta îndeplinește diverse treburi casnice.