Viaţa după Afghanistan

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Viaţa după Afghanistan jpeg

- povestea căpitanului Laurenţiu ŞERBAN -

Unii cred despre el că este un erou. Alţii îl admiră pentru curajul şi puterea pe care le-a avut ca să treacă peste un incident care i-a schimbat viaţa: Laurenţiu Şerban avea 26 de ani cînd şi-a pierdut un picior în Afganistan, după ce a călcat pe o mină antipersonal, încercînd să salveze nişte camarazi surprinşi de o explozie într-un TAB. Cum spuneam, incidentul din Afganistan i-a schimbat viaţa cu totul.

Prin anii ’90, Laurenţiu a făcut armata. La paraşutişti. I-a plăcut la nebunie zborul. Dar şi armata. Aşa că a hotărît să rămînă. Să facă o carieră din asta. Nu se plîngea niciodată de instrucţii sau de antrenamente. Dimpotrivă. Fiecare era o provocare. Nouă. A încercat să fie din ce în ce mai bun. Aşa că atunci cînd a avut ocazia să plece în Statele Unite la un curs vestit, nu a stat pe gînduri. Părea să fie, de fapt, prima mare provocare adevărată.

Laurenţiu Şerban a devenit, astfel, printre primii subofiţeri din armata română care au terminat cursurile US Rangers School. Văzuse doar prin filme soldaţi care purtau pe uniformă inscripţia „Rangers“. Asta înseamnă că fac parte din elita armatei americane. A fost un curs infernal. Erau puşi în tot felul de situaţii dificile. Privaţi de somn. Sau de mîncare. Ideea e să reziste în cele mai crunte condiţii şi, în plus, să ia şi deciziile cele mai bune, să-şi conducă trupele în luptă. Dacă se poate, fără pierderi.

Nu toţi cei care au participat la curs l-au dus pînă la capăt. Unii au cedat, pur şi simplu. Alţii au fost excluşi, dar nu din vina lor. Îşi aminteşte că, la un moment dat, în timpul unui exerciţiu în Florida, au fost surprinşi de o furtună. Un fulger a căzut chiar în mijlocul plutonului din care făcea parte Laurenţiu. Au fost mai mulţi afectaţi, chiar şi Laurenţiu, dar un coleg a fost fulgerat de-a dreptul şi n-a mai putut continua cursul.

Odată întors în ţară, Laurenţiu a participat la o selecţie pentru Afganistan. În ianuarie 2006 a plecat acolo pentru şase luni. Cu deşertul a fost dragoste la prima vedere. Vorbeşte şi acum de „farmecul lui aparte“. Şi ştie că pare exagerat cînd spune că s-a simţit acolo „ca acasă“. Dar aşa a fost!

Îşi aminteşte că prima zi în Afganistan a fost una de iarnă, cu un frig pătrunzător. Fără zăpadă. Se simţea, însă, un pic nesigur. Deşi făcuse atîta pregătire înainte, îşi spunea că va fi cu adevărat pregătit atunci cînd o să vadă cu ochii lui cum stau lucrurile acolo.

Civilii afgani păreau destul de prietenoşi. Cînd treceau printr-o localitate, li se întîmpla ca civilii de pe margine să le facă semne prietenoase cu mîna. Cel mai frecvent, ridicau degetul mare. Era „OK“. Uneori, însă, degetul era îndreptat în jos. Alţii, mai îndrăzneţi, arătau prin semne că… le-ar lua gîtul. Sau unii copii aruncau cu pietre în TAB-uri, deşi, de cele mai multe ori, înconjurau maşinile soldaţilor şi primeau apă, caiete sau pixuri.

Deşertul şi oamenii lui păreau să i se deschidă cu fiecare zi, cu fiecare misiune. Timp de şase luni a mers în peste 50 de misiuni. În special de patrulare. Trebuiau să se asigure că anumite drumuri erau „curate“. Adică fără dispozitive explozive care, de obicei, erau ascunse de insurgenţi pe marginea drumurilor. Aşa-numitele bombe artizanale sau minele antipersonal erau uneori improvizate, de o simplitate incredibilă şi foarte bine ascunse. Din cauza lor, nu era săptămînă în care să nu fie victime în Afganistan. Atît printre militari, cît şi printre civili. În şase luni, batalionul din care făcea parte (341 infanterie Topraisar – „Rechinii Albi“) nu a avut nici o victimă. Pînă la ultima misiune, cu o săptămînă înainte de a se întoarce acasă.

Pregătirea pentru misiune a decurs ca de obicei. Nu însă şi patrularea. În acea perioadă se înmulţiseră atacurile cu rachete asupra bazei, în special noaptea. Se aflau cu coloana de TAB-uri undeva la est de baza Kandahar. Aproape 5 dimineaţa. În TAB-ul al doilea din coloană, în care se afla Laurenţiu, aerul era un pic înăbuşitor. Dar se obişnuise deja cu căldura deşertului! Şi cu lumina aceea specială, lăptoasă, mai ales cînd încă nu era dimineaţă de-a binelea. Oare ce a fost mai întîi? Zgomotul exploziei? Sau imaginea ei?

Îşi aminteşte cum suflul exploziei l-a aruncat pe comandantul TAB-ului din faţă. A zburat în aer ca un băţ! „Ştiam că în momentul unei explozii, în transportor e mult fum, pot să zboare obiecte, cîteva zeci de secunde nu auzi nimic. E o confuzie generală. Ştiam că sînt şi răniţi. Cu încă doi colegi am alergat să ne scoatem colegii de acolo. Am alergat pe urmele TAB-ului, aşa e regula, să mergi pe un traseu deja verificat. Însă am pus piciorul un pic lateral şi a fost de ajuns. Am călcat pe o mină antipersonal, care a explodat sub piciorul meu drept.“

În urma incidentului, un militar a murit, alţi patru au fost răniţi.

Laurenţiu nu şi-a pierdut cunoştinţa nici o clipă. A văzut tot ce s-a întîmplat în jurul lui în următoarele 45 de minute pînă a venit elicopterul după răniţi. Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, sanitarul grupului, aflat în primul TAB, a ieşit singur de acolo, s-a sprijinit de roata TAB-ului, a dus mîna în dreptul inimii, a spus că se simte rău şi a murit. O schijă îi intrase pe sub vesta antiglonţ şi se oprise lîngă inimă. Post-mortem, a fost avansat sublocotenent.

Laurenţiu simţea o senzaţie acută de sete şi, în aşteptarea elicopterului, a băut aproape doi litri de apă. Curînd, a ajuns la un spital din Kandahar, iar de acolo în Germania. Piciorul drept i-a fost amputat, i s-a montat o proteză şi a suferit nu mai puţin de nouă operaţii la mîna stîngă, afectată şi ea de explozie.

În cele trei luni, cît a stat în spital, a primit o grămadă de scrisori de la elevi din Statele Unite, care-i mulţumeau pentru „sacrificiu şi pentru ajutor“. În SUA există un adevărat cult pentru eroi. Copiilor li se vorbeşte la şcoală despre ce fac soldaţii în Irak sau în Afganistan, iar ei le scriu celor răniţi şi îi încurajează. Ajută enorm. La fel, contează şi ajutorul pe care-l dau diferite fundaţii americane, asociaţii ale veteranilor de război, care l-au vizitat în spital şi i-au oferit haine, cartele de telefon, cărţi, dulciuri sau diferite machete, să construiască, să nu se plictisească în timpul cît a stat imobilizat la pat.

Odată întors acasă, s-a gîndit că o astfel de asociaţie poate fi şi în România. Le-a vorbit superiorilor lui despre această idee şi, în 2008, s-a înfiinţat Asociaţia de Caritate din Armata Română: „Camarazii“. Numai anul trecut, 65 de militari sau familiile lor, poate orfani sau văduve, au fost ajutate. Totul – din cotizaţia de membru, din sponsorizări sau din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit.

Laurenţiu obişnuieşte să spună că, deşi a pierdut un picior în accidentul din Afganistan, a cîştigat altceva: o familie. A fost ca un fel de troc al vieţii. La puţin timp după accident, a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie. Anca Grădinaru este jurnalist de televiziune şi lucra la un documentar despre cum au reuşit să se reintegreze în sistem soldaţii răniţi în teatrele de operaţiuni. Aşa a ajuns la Laurenţiu. A fost impresionată de povestea lui şi de curajul cu care a mers mai departe. La o vreme după interviu, un coleg de-al Ancăi îşi pierde un picior într-un accident, iar Anca se gîndeşte că l-ar ajuta foarte mult dacă ar sta de vorbă cu Laurenţiu. Îl caută pe Laurenţiu şi a doua zi merg împreună la spital, la colegul Ancăi. De atunci, au rămas împreună. După un an se naşte şi fiica lor, Laura.

Pentru Laurenţiu viaţa nu a stat în loc după ce şi-a pierdut piciorul. Se bucură de familie şi de viaţă. Nu a uitat că i-a plăcut zborul, cînd a făcut armata la paraşutişti. Acum nu mai poate să sară cu paraşuta, dar a învăţat să zboare cu parapanta. Escaladează munţi şi merge cu motocicleta.

După atacurile de la 11 septembrie 2001, cînd NATO a trimis trupe în Afganistan, România a participat cu cîteva mii de militari.

La sfîrşitul anului trecut, 1800 de militari români se mai aflau în Afganistan, la aproape 4000 de kilometri de casă, în una dintre cele mai sărace ţări din lume. Afganii de rînd trăiesc în case de piatră, mai bine de jumătate dintre ei cu aproape 1 dolar pe zi. O ţară încă tulburată de ciocniri, atacuri, explozii.

În ţara asta au murit 19 soldaţi români. Li se adaugă 55 de răniţi.  

Varianta audio poate fi ascultată aici: www.romania-actualitati.ro/viata_merge_ mai_departe-37968

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
„Căsătoria. Căsătoria este ceea ce ne unește astăzi. Căsătoria, acea binecuvântată uniune, acel vis în vis.” (Dacă nu știi de unde este acest citat, deschide Netflix și documentarele sale!)
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.