Un "Caritas" de fapte bune

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Un "Caritas" de fapte bune jpeg

Totul a început de la un film. Pay Forward. În film, un puşti primeşte la şcoală o temă care-l pune pe gînduri: să facă ceva care poate schimba lumea. Şi începe cu lumea din jurul lui. Mai întîi încearcă să schimbe viaţa unui homeless pe care-l vedea zilnic, în drum spre şcoală. Apoi, viaţa mamei lui, care avea probleme cu alcoolul. Apoi, chiar şi pe a profesorului care i-a dat tema.

Ideea lui e ca o schemă de întrajutorare: „Eu ajut 3 oameni. Dar cu ceva important, ce nu pot face singuri. Iar ei, la rîndul lor, trebuie să ajute fiecare alţi 3 oameni. Asta înseamnă 9 oameni ajutaţi, care, la rîndul lor, vor ajuta pe alţii, şi aşa mai departe!“. Încet, lanţul de fapte bune se extinde şi ajunge şi în alte state.

Cum spuneam, de la acest film a început totul. Denise, Ana-Maria şi Roxana au văzut filmul şi s-au hotărît să facă şi ele ca personajul de acolo.

Cadouri anonime prin oraş

M-am întîlnit cu Denise, Roxana şi Ana-Maria la o cafenea din centrul Timişoarei, într-o dimineaţă în care ploua uşor. „Lanţul de fapte bune“ pe care l-au început iarna trecută constă, de fapt, în cadouri anonime, lăsate prin oraş, însoţite de un bilet: „Un cadou pentru un om. Pentru oricine are nevoie de el. Dă şi tu ceva mai departe, fără să aştepţi nimic în schimb“.

„Primul cadou a fost o pereche de cizme, pe care noi nu le mai foloseam, dar care erau aproape noi“ – povesteşte Denise. „Cu siguranţă cineva avea mai multă nevoie de ele.“ „Locurile unde lăsăm cadourile le alegem la întîmplare. Pur şi simplu, le lăsăm în drumul nostru, acolo unde pot fi observate“ – adaugă Roxana. „Eu am descoperit că e foarte frumos să dăruieşti ceva fără să aştepţi nimic în schimb. Tu, de fapt, nici nu eşti acolo cînd este luat cadoul. E adevărat că trecem peste un timp să vedem dacă a fost ridicat. Iar ceea ce e minunat e că niciodată nu se ia doar cadoul. Se ia şi biletul, ceea ce înseamnă că mesajul merge mai departe. Nici măcar nu contează dacă cel care l-a luat va repeta şi el gestul“ – îmi explică Ana-Maria.

La un moment dat, au lăsat o ciocolată într-o cabină telefonică şi au făcut o poză. Aceasta a ajuns pe Facebook şi mesajul s-a răspîndit foarte repede. Şi, la fel ca în Pay Forward, obiceiul cadourilor anonime a fost preluat şi de alţii. O fotografie cu un pachet de orez şi biletul de rigoare, sau o cutie de detergent şi biletul de rigoare – au început să apară din Arad, Braşov sau Chişinău.

Fetele din Timişoara au filozofia lor şi spun că atunci cînd un om dăruieşte, se schimbă ceva în toată lumea. „Ideea e să te trezeşti dimineaţa şi să vrei să faci ceva frumos pentru un necunoscut, să-l faci să zîmbească. Sînt lucruri mici, care nu schimbă viaţa nimănui. Dar schimbă momentul. Oferi o mică bucurie, care nu te costă mai nimic. Aţi văzut că în ziua de azi lumea nu prea se mai gîndeşte la cei din jur. Nici nu prea ne privim pe stradă. Cumva, ne-am transformat în nişte mici roboţei, cărora nu le mai pasă. Cred că e important să reînvăţăm să dăruim.“

Odată, fetele au lăsat pe stradă un pachet cu o căciulă şi o pereche de mănuşi, plus mesajul. Cel care l-a luat a lăsat şi el un mesaj: a scris pe zăpadă, cu degetul „MULŢAM!“

Din cînd în cînd, la o cafenea, plătesc un ceai sau o cafea pentru următorul client. Nu de puţine ori, vînzătorii le-au spus: „Da, sigur, ştim despre ce e vorba!“.

Fetele recunosc că povestea asta le-a schimbat şi lor viaţa. Roxana îmi spune că, dăruind, a descoperit o bucurie care nu se compară cu nimic altceva. „Am reuşit să integrăm în viaţa noastră un gest simplu, care ne aduce bucurie şi nouă, şi altora.“ „E ceva special“ – spune şi Ana Maria. „Devii mult mai deschis faţă de ceilalţi.“ „Iar mie mi-a dat mai multă încredere în oameni şi în speranţa că nu sîntem chiar aşa de «roboţei», pînă la urmă“ – spune, la rîndul ei, Denise.

Fetele se completează într-un mod foarte firesc. E clar că le leagă o prietenie frumoasă. Zîmbesc tot timpul şi uneori se invită reciproc să răspundă la întrebările mele.

Eu sînt sceptică şi gîndesc cu voce tare: „Dar dacă nu ia nimeni cadoul? Dacă nu ajunge la cineva care chiar are nevoie de el?“

Diferenţa dintre mine şi fete e că ele nu-şi pun astfel de întrebări, ci doar cred că lucrul cu pricina va ajunge la cel care are nevoie sau la cel care chiar se poate bucura de el.

Le-am însoţit în ziua aceea cu ploaie măruntă cînd au lăsat mici cadouri în Piaţa Operei din Timişoara: o caserolă cu căpşune pe soclul unui stîlp din Piaţă, o ramă de fotografii agăţată într-un copac şi un mărţişor mai deosebit la intrarea într-un bloc, lîngă interfon. Cadoul şi bileţelul. Cel mai vizibil era rama din copac, de care fetele legaseră o panglică. La capătul ei flutura bileţelul cu mesaj: „Pentru oricine are nevoie, cu drag. Oferă şi tu ceva, fără să aştepţi nimic în schimb. Semnat: un om J“.

Trecătorii erau atraşi de biletul care flutura în vînt şi se opreau curioşi, să-l citească. „Ce bine! Ce bine că-l citesc! Află de mesaj!“ – se bucurau fetele. „Da, dar nu îndrăzneşte nimeni să-l ia“ – adaug. „Nu-i nici o grabă! Poate să stea acolo ore întregi pînă apare persoana potrivită.“

Important este – spun fetele – să aducă o bucurie cuiva şi să reînvăţăm să dăruim.

Şi pentru ca totul să se întîmple mai organizat, fetele au înfiinţat o asociaţie – Look inside – în care s-au înscris mai mulţi tineri încîntaţi de idee.

Free hugs

După cadourile anonime lăsate prin oraş, a urmat un proiect de… free hugs. Au anunţat pe Internet că vor fi pe 18 decembrie, la o anumită oră, în Piaţa Operei, şi că vor dărui trecătorilor îmbrăţişări. „Eram un pic sceptice. Nu ştiam cum vor reacţiona oamenii. Pînă la urmă, îmbrăţişarea e un gest intim, nu îmbrăţişezi pe oricine! În ziua respectivă, însă, ne-am trezit cu vreo 50 de voluntari, care voiau să ofere îmbrăţişări. A fost un succes incredibil! Bine, au fost şi unii care ne-au refuzat, dar am făcut un calcul şi cred că mii de persoane au primit o îmbrăţişare în ziua aceea, în Timişoara.“

Povestea cu îmbrăţişarea necondiţionată porneşte tot de la ideea de a face ziua mai frumoasă cuiva. „Pentru unii, o îmbrăţişare înseamnă enorm şi e dovedit ştiinţific cît de bine face un astfel de gest!“ – îmi spune Denise. „Îmi amintesc că, spre sfîrşitul zilei, m-am apropiat de o bătrînă şi am întrebat-o dacă îmi dă voie să o îmbrăţişez. Mi-am deschis braţele, am îmbrăţişat-o şi am observat că avea ochii în lacrimi. Cred că trecuseră ani de zile de cînd n-a mai fost îmbrăţişată. Sincer, cred că dacă iei pe cineva în braţe, îl poţi ajuta enorm. Am ajuns să credem că gestul nu mai e important, dar, de fapt, înseamnă foarte mult!“

Am încercat şi eu. Şi a fost chiar o experienţă plăcută să îmbrăţişez necunoscuţi pe stradă. I-am întrebat cînd au fost ultima oară generoşi, am discutat puţin despre generozitate, despre gesturi necondiţionate, iar la sfîrşit i-am întrebat dacă-mi dau voie să-i îmbrăţişez. „Acum, că vă cunosc, că ştiu că sînteţi ziaristă, da! Cu plăcere!“ Toţi au recunoscut, însă, că dacă o persoană total necunoscută le-ar pune aceeaşi întrebare, ar fi foarte reticenţi. „Mai întîi, m-aş asigura că e o persoană seriosă, că nu e vorba de o glumă, sau – mai rău – am de-a face cu un hoţ!“

Denise îmi spunea că unii nu ştiu să primească, alţii nu ştiu să dăruiască. „E un circuit. Pînă la urmă, e greu să fim receptivi la ceea ce considerăm că nu merităm. Ni se pare că nu sîntem suficient de buni ca să primim lucruri, gesturi, ca să fim iubiţi. Dar, de fapt, ne sabotăm singuri.“

Tipuri de generozitate

Se pare că fiecare dintre noi ne naştem cu un anumit soi de generozitate, care ar trebui cultivată pe parcursul vieţii. Psihiatrul Vlad Stroescu mi-a spus, însă, că tendinţa e aceea de a reduce „nivelul de generozitate“. „În ciuda unui soi de cinism care caracterizează concepţia noastră occidentală despre lume, sîntem generoşi încă de la naştere. Nu ştiu dacă aţi observat, cei mai generoşi sînt copiii. Ei au tendinţa, la vîrste mici, să ofere dezinteresat obiecte, de exemplu. E modul lor de a-şi exprima afecţiunea. O fac mai puţin prin îmbrăţişări sau pupături. Pur şi simpu, îţi întind obiecte.“

Pe măsură ce cresc, copiii sînt învăţaţi să fie egoişti. A fi generos, în ziua de azi, pare demodat sau chiar o dovadă de naivitate. Însă – spune psihiatrul Vlad Stroescu – uneori, fără să vrem, sîntem generoşi cu alţii, pentru că ştim că gestul ne face bine şi nouă. „Ideal ar fi să cultivăm generozitatea de dragul ei, dar şi de dragul fericirii noastre. Pentru că eu cred că generozitatea e unul dintre secretele fericirii. Există şi avantaje pe termen lung. Întotdeauna generozitatea are o anumită răsplată socială. Nu de puţine ori, sîntem generoşi de dragul unei recompense sociale sau de teama unor repercusiuni sociale.“

Un studiu realizat anul trecut şi citat de BBC arată că un popor este mai predispus la generozitate cu cît este mai fericit şi duce o viaţă fără griji. Astfel, locuitorii din Australia şi Noua Zeelanda au ieşit ca fiind cei mai darnici. Cei din SUA se plasează pe locul 5, iar britanicii pe locul 8. România, în schimb, s-a situat pe locul 142 din 153 de ţări. La noi, şi voluntariatul, şi redirecţionarea a 2% din impozitul pe profit – care pot fi tot o formă de generozitate – sînt de-abia la început.

Cred, însă, că un gest de generozitate poate fi şi o simplă îmbrăţişare.

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.  Varianta audio poate fi ascultată aici.

Foro: L. Nicolae

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.
profimedia 0956730330 jpg
Blitzkriegul uman al armatei lui Kim jong-un. Comandant ucrainean: „Devin foarte puternici”
Trupele nord-coreene asaltează pozițiile ucrainene de multe ori fără sprijin blindat, la foc continuu, potrivit trupelor ucrainene, a relatat New York Times, citat de presa ucraineană.
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
Salariul neobișnuit de mic pe care Anca Alexandrescu îl are la Realitatea Plus. Cine o mai plătește? Jurnalista vrea să fie președintele României
Prezentatoarea TV Anca Alexandrescu, cunoscută pentru emisiunile sale de la Realitatea Plus, a anunțat recent intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025.
apple
Apple, dată în judecată pentru un produs popular. Compania este acuzată că își expune clienții la cancer
Apple a fost acuzată că își expune clienții la riscul de cancer, într-un nou proces care susține că brățările ceasurilor produse de gigantul tehnologic conțin niveluri ridicate de substanțe toxice.
daniel david ubb fb jpg
Premieră în Ministerul Educației. Daniel David, LIVE surprinzător pe Facebook. Ce i-a anunțat oficialul pe români
Ministrul Educației, Daniel David, s-a adresat românilor aseară pe pagina de Facebook a ministerului. Am asistat la o intervenție în premieră, căci nici un ministru nu a mai procedat vreodată în acest fel.
paine  jpg
Pâinea „mai sănătoasă” ascunde un pericol mortal: arsenicul. În ce tip de pâine este foarte prezent
Consumul de pâine este o obișnuință adânc înrădăcinată în alimentația românilor, iar căutarea unor variante mai sănătoase a devenit o tendință tot mai populară.