Un "Caritas" de fapte bune

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Un "Caritas" de fapte bune jpeg

Totul a început de la un film. Pay Forward. În film, un puşti primeşte la şcoală o temă care-l pune pe gînduri: să facă ceva care poate schimba lumea. Şi începe cu lumea din jurul lui. Mai întîi încearcă să schimbe viaţa unui homeless pe care-l vedea zilnic, în drum spre şcoală. Apoi, viaţa mamei lui, care avea probleme cu alcoolul. Apoi, chiar şi pe a profesorului care i-a dat tema.

Ideea lui e ca o schemă de întrajutorare: „Eu ajut 3 oameni. Dar cu ceva important, ce nu pot face singuri. Iar ei, la rîndul lor, trebuie să ajute fiecare alţi 3 oameni. Asta înseamnă 9 oameni ajutaţi, care, la rîndul lor, vor ajuta pe alţii, şi aşa mai departe!“. Încet, lanţul de fapte bune se extinde şi ajunge şi în alte state.

Cum spuneam, de la acest film a început totul. Denise, Ana-Maria şi Roxana au văzut filmul şi s-au hotărît să facă şi ele ca personajul de acolo.

Cadouri anonime prin oraş

M-am întîlnit cu Denise, Roxana şi Ana-Maria la o cafenea din centrul Timişoarei, într-o dimineaţă în care ploua uşor. „Lanţul de fapte bune“ pe care l-au început iarna trecută constă, de fapt, în cadouri anonime, lăsate prin oraş, însoţite de un bilet: „Un cadou pentru un om. Pentru oricine are nevoie de el. Dă şi tu ceva mai departe, fără să aştepţi nimic în schimb“.

„Primul cadou a fost o pereche de cizme, pe care noi nu le mai foloseam, dar care erau aproape noi“ – povesteşte Denise. „Cu siguranţă cineva avea mai multă nevoie de ele.“ „Locurile unde lăsăm cadourile le alegem la întîmplare. Pur şi simplu, le lăsăm în drumul nostru, acolo unde pot fi observate“ – adaugă Roxana. „Eu am descoperit că e foarte frumos să dăruieşti ceva fără să aştepţi nimic în schimb. Tu, de fapt, nici nu eşti acolo cînd este luat cadoul. E adevărat că trecem peste un timp să vedem dacă a fost ridicat. Iar ceea ce e minunat e că niciodată nu se ia doar cadoul. Se ia şi biletul, ceea ce înseamnă că mesajul merge mai departe. Nici măcar nu contează dacă cel care l-a luat va repeta şi el gestul“ – îmi explică Ana-Maria.

La un moment dat, au lăsat o ciocolată într-o cabină telefonică şi au făcut o poză. Aceasta a ajuns pe Facebook şi mesajul s-a răspîndit foarte repede. Şi, la fel ca în Pay Forward, obiceiul cadourilor anonime a fost preluat şi de alţii. O fotografie cu un pachet de orez şi biletul de rigoare, sau o cutie de detergent şi biletul de rigoare – au început să apară din Arad, Braşov sau Chişinău.

Fetele din Timişoara au filozofia lor şi spun că atunci cînd un om dăruieşte, se schimbă ceva în toată lumea. „Ideea e să te trezeşti dimineaţa şi să vrei să faci ceva frumos pentru un necunoscut, să-l faci să zîmbească. Sînt lucruri mici, care nu schimbă viaţa nimănui. Dar schimbă momentul. Oferi o mică bucurie, care nu te costă mai nimic. Aţi văzut că în ziua de azi lumea nu prea se mai gîndeşte la cei din jur. Nici nu prea ne privim pe stradă. Cumva, ne-am transformat în nişte mici roboţei, cărora nu le mai pasă. Cred că e important să reînvăţăm să dăruim.“

Odată, fetele au lăsat pe stradă un pachet cu o căciulă şi o pereche de mănuşi, plus mesajul. Cel care l-a luat a lăsat şi el un mesaj: a scris pe zăpadă, cu degetul „MULŢAM!“

Din cînd în cînd, la o cafenea, plătesc un ceai sau o cafea pentru următorul client. Nu de puţine ori, vînzătorii le-au spus: „Da, sigur, ştim despre ce e vorba!“.

Fetele recunosc că povestea asta le-a schimbat şi lor viaţa. Roxana îmi spune că, dăruind, a descoperit o bucurie care nu se compară cu nimic altceva. „Am reuşit să integrăm în viaţa noastră un gest simplu, care ne aduce bucurie şi nouă, şi altora.“ „E ceva special“ – spune şi Ana Maria. „Devii mult mai deschis faţă de ceilalţi.“ „Iar mie mi-a dat mai multă încredere în oameni şi în speranţa că nu sîntem chiar aşa de «roboţei», pînă la urmă“ – spune, la rîndul ei, Denise.

Fetele se completează într-un mod foarte firesc. E clar că le leagă o prietenie frumoasă. Zîmbesc tot timpul şi uneori se invită reciproc să răspundă la întrebările mele.

Eu sînt sceptică şi gîndesc cu voce tare: „Dar dacă nu ia nimeni cadoul? Dacă nu ajunge la cineva care chiar are nevoie de el?“

Diferenţa dintre mine şi fete e că ele nu-şi pun astfel de întrebări, ci doar cred că lucrul cu pricina va ajunge la cel care are nevoie sau la cel care chiar se poate bucura de el.

Le-am însoţit în ziua aceea cu ploaie măruntă cînd au lăsat mici cadouri în Piaţa Operei din Timişoara: o caserolă cu căpşune pe soclul unui stîlp din Piaţă, o ramă de fotografii agăţată într-un copac şi un mărţişor mai deosebit la intrarea într-un bloc, lîngă interfon. Cadoul şi bileţelul. Cel mai vizibil era rama din copac, de care fetele legaseră o panglică. La capătul ei flutura bileţelul cu mesaj: „Pentru oricine are nevoie, cu drag. Oferă şi tu ceva, fără să aştepţi nimic în schimb. Semnat: un om J“.

Trecătorii erau atraşi de biletul care flutura în vînt şi se opreau curioşi, să-l citească. „Ce bine! Ce bine că-l citesc! Află de mesaj!“ – se bucurau fetele. „Da, dar nu îndrăzneşte nimeni să-l ia“ – adaug. „Nu-i nici o grabă! Poate să stea acolo ore întregi pînă apare persoana potrivită.“

Important este – spun fetele – să aducă o bucurie cuiva şi să reînvăţăm să dăruim.

Şi pentru ca totul să se întîmple mai organizat, fetele au înfiinţat o asociaţie – Look inside – în care s-au înscris mai mulţi tineri încîntaţi de idee.

Free hugs

După cadourile anonime lăsate prin oraş, a urmat un proiect de… free hugs. Au anunţat pe Internet că vor fi pe 18 decembrie, la o anumită oră, în Piaţa Operei, şi că vor dărui trecătorilor îmbrăţişări. „Eram un pic sceptice. Nu ştiam cum vor reacţiona oamenii. Pînă la urmă, îmbrăţişarea e un gest intim, nu îmbrăţişezi pe oricine! În ziua respectivă, însă, ne-am trezit cu vreo 50 de voluntari, care voiau să ofere îmbrăţişări. A fost un succes incredibil! Bine, au fost şi unii care ne-au refuzat, dar am făcut un calcul şi cred că mii de persoane au primit o îmbrăţişare în ziua aceea, în Timişoara.“

Povestea cu îmbrăţişarea necondiţionată porneşte tot de la ideea de a face ziua mai frumoasă cuiva. „Pentru unii, o îmbrăţişare înseamnă enorm şi e dovedit ştiinţific cît de bine face un astfel de gest!“ – îmi spune Denise. „Îmi amintesc că, spre sfîrşitul zilei, m-am apropiat de o bătrînă şi am întrebat-o dacă îmi dă voie să o îmbrăţişez. Mi-am deschis braţele, am îmbrăţişat-o şi am observat că avea ochii în lacrimi. Cred că trecuseră ani de zile de cînd n-a mai fost îmbrăţişată. Sincer, cred că dacă iei pe cineva în braţe, îl poţi ajuta enorm. Am ajuns să credem că gestul nu mai e important, dar, de fapt, înseamnă foarte mult!“

Am încercat şi eu. Şi a fost chiar o experienţă plăcută să îmbrăţişez necunoscuţi pe stradă. I-am întrebat cînd au fost ultima oară generoşi, am discutat puţin despre generozitate, despre gesturi necondiţionate, iar la sfîrşit i-am întrebat dacă-mi dau voie să-i îmbrăţişez. „Acum, că vă cunosc, că ştiu că sînteţi ziaristă, da! Cu plăcere!“ Toţi au recunoscut, însă, că dacă o persoană total necunoscută le-ar pune aceeaşi întrebare, ar fi foarte reticenţi. „Mai întîi, m-aş asigura că e o persoană seriosă, că nu e vorba de o glumă, sau – mai rău – am de-a face cu un hoţ!“

Denise îmi spunea că unii nu ştiu să primească, alţii nu ştiu să dăruiască. „E un circuit. Pînă la urmă, e greu să fim receptivi la ceea ce considerăm că nu merităm. Ni se pare că nu sîntem suficient de buni ca să primim lucruri, gesturi, ca să fim iubiţi. Dar, de fapt, ne sabotăm singuri.“

Tipuri de generozitate

Se pare că fiecare dintre noi ne naştem cu un anumit soi de generozitate, care ar trebui cultivată pe parcursul vieţii. Psihiatrul Vlad Stroescu mi-a spus, însă, că tendinţa e aceea de a reduce „nivelul de generozitate“. „În ciuda unui soi de cinism care caracterizează concepţia noastră occidentală despre lume, sîntem generoşi încă de la naştere. Nu ştiu dacă aţi observat, cei mai generoşi sînt copiii. Ei au tendinţa, la vîrste mici, să ofere dezinteresat obiecte, de exemplu. E modul lor de a-şi exprima afecţiunea. O fac mai puţin prin îmbrăţişări sau pupături. Pur şi simpu, îţi întind obiecte.“

Pe măsură ce cresc, copiii sînt învăţaţi să fie egoişti. A fi generos, în ziua de azi, pare demodat sau chiar o dovadă de naivitate. Însă – spune psihiatrul Vlad Stroescu – uneori, fără să vrem, sîntem generoşi cu alţii, pentru că ştim că gestul ne face bine şi nouă. „Ideal ar fi să cultivăm generozitatea de dragul ei, dar şi de dragul fericirii noastre. Pentru că eu cred că generozitatea e unul dintre secretele fericirii. Există şi avantaje pe termen lung. Întotdeauna generozitatea are o anumită răsplată socială. Nu de puţine ori, sîntem generoşi de dragul unei recompense sociale sau de teama unor repercusiuni sociale.“

Un studiu realizat anul trecut şi citat de BBC arată că un popor este mai predispus la generozitate cu cît este mai fericit şi duce o viaţă fără griji. Astfel, locuitorii din Australia şi Noua Zeelanda au ieşit ca fiind cei mai darnici. Cei din SUA se plasează pe locul 5, iar britanicii pe locul 8. România, în schimb, s-a situat pe locul 142 din 153 de ţări. La noi, şi voluntariatul, şi redirecţionarea a 2% din impozitul pe profit – care pot fi tot o formă de generozitate – sînt de-abia la început.

Cred, însă, că un gest de generozitate poate fi şi o simplă îmbrăţişare.

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.  Varianta audio poate fi ascultată aici.

Foro: L. Nicolae

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Românii din Ciudanovița, fostul orășel al uraniului mp4 thumbnail png
Metalele căutate în industriile viitorului, ascunse în România. Doar două locuri au fost cercetate intens în ultimii ani
România cuprinde peste 200 de perimetre de cercetare geologică, unde se pot ascunde mineralizații radioactive sau metale valoroase în industriile viitorului. Zăcămintele au fost identificate de-a lungul a peste un secol de explorări.
sarmale  Foto YouTube: Rețete gătite cu drag
Rețeta de sarmale, veche de 120 de ani. E cea originală și conține un ingredient neașteptat
Prepararea sarmalelor devine un ritual sacru în fiecare gospodărie, iar orice bucătăreasă are propriile trucuri și secrete pentru a le face deosebite.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
România riscă să intre în colaps mai rău decât Grecia. Ce se mai poate face
România se află într-o situație extrem de dificilă, cu un deficit foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani, când colapsul a fost un efect combinat al crizei mondiale din 2008-2009 și al politicilor greșite de redresare.
Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut o discuție intensă la funeraliile Papei FOTO EPA EFE jpg
Ce i-a spus Zelenski lui Trump în timpul întâlnirii din Basilica Sfântul Petru de la Vaticanului. Noi dezvăluiri
La Vatican, în umbra unei ceremonii funerare istorice, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și fostul președinte american Donald Trump au avut o întâlnire de doar 15 minute – dar cu o încărcătură politică ce ar putea influența contururile viitoarei păci.
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
Seminţele care întăresc muşchiul inimii. Lidia Fecioru: „Sunt bune şi pentru infertilitate”
Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a adus în atenția publicului un subiect pe cât de neașteptat, pe atât de valoros: un remediu natural pe care majoritatea oamenilor îl aruncă fără să-i cunoască beneficiile. Potrivit acesteia, ceea ce de obicei este considerat un deșeu alimentar se poate transforma î
recolta castraveti 1540x866 jpg
Trucul ce îți asigură o recoltă bogată de castraveți. Două ingrediente sunt necesare
Românii care stau la curte cu siguranță știu deja cât de importantă este această perioadă din an pentru fructele și legumele lor.
batalie posada foto historia jpg
Unde s-a desfășurat de fapt faimoasa bătălie de la Posada. Cum a reușit Basarab I să învingă puternica armată ungară
În urmă cu 695 de ani, în 1330, domnitorul Basarab I al Țării Românești repurta o strălucită victorie împotriva oștilor maghiare conduse chiar de către Carol Robert d’Anjou, regele Ungariei. Un apreciat istoric explică cum a fost posibilă această victorie, dar și unde poate fi localizată bătălia.
Un sistem de rachete rusesc BM-21 Grad trage spre pozitiile ucrainiene FOTO Profimedia/ TASS
Armata rusă nu mai este cea greoaie din 2022. NATO nu mai poate ignora eficiența tot mai mare a artileriei lui Putin
Dacă la începutul războiului din Ucraina Rusia părea să se împiedice în propria birocrație militară, astăzi, lucrurile arată radical diferit.
Nicolae Ceaușescu la Fabrica de tricotaje  Foto Scinteia 1982 jpg
Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai mari fabrici din epoca comunistă? Avea o producție uriașă de țevi metalice
Cândva, mii de oameni lucrau în aceste fabrici din epoca comunistă. Însă, după Revoluția din 1989, ele au intrat pe o pantă negativă, iar cele mai multe dintre ele s-au închis, de-a lungul timpului.