Un antidot la pesimism: Proiectul Recicleta

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Un antidot la pesimism: Proiectul Recicleta jpeg

Iniţial de Asociaţiei ViitorPlus, o asociaţie ale cărei programe urmăresc dezvoltarea durabilă în România, Proiectul Recicleta - de colectare a deşeurilor de hîrtie din birouri - a demarat în urmă cu trei ani, mai precis în septembrie 2009, şi s-a bazat pe transportul deşeurilor cu ajutorul cargo-bicicletelor, conduse de persoane cu probleme sociale, aflate îm programul de prevenire a abandonului familial desfăşurat de SOS Satele Copiilor Bucureşti.

Alexandru Antonian are 37 de ani, o familie numeroasă, cinci copii – patru băieţi şi o fată, iar soţia sa este casnică. „Vă daţi seama“ – îmi spune – „cu atîţia copii acasă, munceşte mai mult, casnică fiind, decît dacă ar munci altundeva“. Alexandru face parte dintre cei mulţi pentru care viaţa, zi de zi, este o provocare. Pînă să ajungă aici, a lucrat... ce a putut, „de toate“. A lucrat şi pe şantiere, angajat „cu ziua“, şi pe la cîte o vilă, ca om bun la toate. Ca zilier însă, cînd ai şi o familie numeroasă, financiar n-ai cum să te descurci, iar lipsurile l-au împins pe Alexandru înspre programul social derulat de SOS Satele Copiilor Bucureşti, un program de prevenire a abandonului familial. „Să munceşti? Găseşti, da, oriunde găseşti să munceşti, ştiţi doar vorba aia: de oase rupte nu te plîngi; dar cînd ai familie, trebuie să munceşti cu acte în regulă, ca să ai o asigurare, o carte de muncă. La negru găseşti oricînd, dar n-ai siguranţa zilei de mîine, iar pe timp de iarnă, ce faci?“

Alexandru lucrează în Proiectul Recicleta de aproape trei ani, din 2009. „Prima zi? Trebuia să te acomodezi. În primul rînd, nu oricine poate să meargă pe cargo-bicicletă, care e foarte grea, goală fiind şi cîntăreşte 80 de kilograme. Plină, ajunge la 150. Ce să spun? Ca să mergi pe una dintr-astea, trebuie să înveţi ca pentru carnet auto, căci nu e uşor, ca pentru plimbare de voie. Aici munceşti, ieşi în trafic şi, dacă n-o poţi controla, e destul de greu. Mai ales cu traficul din Bucureşti, sau condiţiile de trafic. De cînd cu bordurile astea mari, abia mai reuşeşti s-o urci pe trotuar cînd e plină. Aşa că durează pînă te acomodezi, pînă înveţi ce faci cînd ai probleme cu ea, de exemplu, o pană, sau cum iei o curbă mai strînsă. Durează aşa, cam o lună, o lună şi ceva... Şi în primul rînd nu-ţi dă nimeni voie să ieşi cu ea în trafic, pînă n-o stăpîneşti ca lumea. Acum, după atîta timp, vă daţi seama, m-am obişnuit.“

„De cînd este în proiect s-a responsabilizat foarte mult.“ – îmi povesteşte şi Cristina Paşcanu, coordonatoarea acestui proiect. „Cînd a a venit aici, era destul de dificil să lucrezi cu el, pentru că, unu la mînă, vorbim de oameni care provin dintr-un mediu defavorizat, iar doi la mînă, nu sînt obişnuiţi cu stilul de viaţă al unui om angajat cu carte de muncă, cu rigorile acelui loc de muncă. A învăţat în timp să vină zi de zi, să aibă un program, să fie responsabil. Acum, la aproape trei ani de cînd lucrează în Proiectul Recicleta, a ajuns la un prag de dezvoltare care îi permite să se descurce singur, a căpătat o oarecare autonomie.“

Întrebîndu-l pe Alexandru dacă îşi mai aminteşte prima zi de muncă, m-a surprins povestirea: deşi mă aşteptam la o confesiune despre geutăţile „primei zile“, Alexandru mi-a spus senin că i s-a părut „ceva normal, ceva ce trebuia să facem demult, dar se pare că doar acum s-a putut. Oamenii erau deschişi cînd le spuneam că am venit să colectez hîrtia, erau încîntaţi. Pentru că există şi firme de colectare, dar acelea o fac doar pentru profit, noi, cu banii de aici, plantăm copaci“.

Şi mi-am dat seama că pentru el Recicleta nu mai înseamnă doar un loc de muncă şi, deşi munceşte ca să-şi întreţină familia, în timp a prins acel sentiment al raţiunii ecologice. „Ca la orice slujbă, ai avantaje şi dezavantaje. Dezavantajele sînt legate de trafic, însă aici simt că fac ceva util în general, căci e vorba de mediu. Acasă îmi învăţ copiii cum stă treaba cu colectarea deşeurilor.“

Poveste asemănătoare are şi colegul său, Florin Constantin, un tînăr de 23 de ani. Are un băieţel de 8 luni şi o soţie casnică. „Unii oameni se miră cînd ne văd pe stradă cu cargo-bicicleta. Ne opresc şi ne fac poze. Salariul e OK, ne descurcăm, mai ales că ceva stabil, să ai asigurări medicale, azi găseşti mai greu.“

„Au înţeles beneficiile unui loc de muncă stabil şi legal“ – mărturiseşte Cristina Paşcanu – „şi nu cred că s-ar mai întoarce la un loc de muncă «la negru», pentru că au învăţat deja ce înseamnă stabilitate. Alexandru a reuşit chiar să-şi ia un credit.“

Începutul

O întreb pe coordonatoare cum a luat naştere acest proiect şi care este componenta principală: partea socială – prin care îi ajută pe oameni proveniţi din medii defavorizate, sau partea ecologică – colectarea hîrtiei şi protejarea pădurilor? Aflu, în primul rînd, că la temelia Asociaţiei ViitorPlus, cea de care aparţine Recicleta, stă conceptul de dezvoltare durabilă iar proiectele sale vizează cei trei piloni ai unei societăţi stabile şi armonizarea dintre mediu, social şi economic. „Nevoia de la care a pornit acest proiect a fost una mai complexă pentru că am căutat să atingem toate aceste aspecte.“

În septembrie 2009, pe piaţa din România erau doar cîteva firme specializate în colectarea de hîrtie, iar companiile existente încheiau contracte de colectare doar pentru cantităţi mari, de peste 200 kg. Pe lîngă acestea, existau însă şi multe cantităţi mici, cele generate de birouri, care ajungeau pur şi simplu la gunoi. Cum ar fi putut fi acestea colectate, într-un mod fezabil economic? Să mergi pe la fiecare birou cu maşina, pentru a colecta sacii mici de hîrtie – era exclus.

Aşa a apărut, pentru prima oară în România, ideea de cargo-bicicletă. Deşi nu mulţi au fost dispuşi să creadă în această idee, proiectul a început prin iniţiativa unui grup de oameni, „cei cîţiva pionieri“ – după cum îi numeşte Cristina – care au cumpărat cargo-biciclete la mîna a doua, din Franţa. „Bineînţeles, fiind second-hand, am avut cîteva probleme cu ele, important era însă că am demarat.“

Componenta socială

Proiectul a început să meargă de la sine, fiecare pas susţinîndu-l pe celălalt. „Prin parteneriat cu SOS Satele Copiilor – care au un centru de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în risc de a-şi abandona copiii – am făcut angajări. E vorba, după cum aţi văzut, de oameni săraci, care n-au nici o perspectivă de a-şi găsi un loc de muncă, stabil şi legal, prin care să beneficieze şi de asigurări medicale. De asemenea, în tot timpul acesta noi îi trimitem şi la cursuri de perfecţionare, urmînd ca mai apoi să le identificăm şi alte locuri de muncă. Vrem să dezvoltăm mai mult proiectul pe această parte socială, dar din păcate încă nu avem fondurile necesare.“

Salariile angajaţilor şi costurile pe care proiectul le presupune sînt acoperite din trei surse de venit. Prima sursă este hîrtia colectată, vîndută mai apoi fabricilor de reciclare; fiind însă foarte ieftină, nu poate acoperi costurile în întregime, aşa că, suplimentar, vine o taxă (aproape simbolică) de 5 lei, o contribuţie pe care companiile o plătesc pentru fiecare colectare. A treia sursă de venit este promovarea companiilor pe cargo-biciclete, firmele putînd astfel să susţină şi proiectul şi să-şi facă şi publicitate. „În prezent, pe lună, colectăm între 6-10 tone. E puţin, raportat la România, mult însă pentru Proiectul Recicleta.“

Din păcate, deocamdată, proiectul se desfăşoară doar în sectorul 1 al Capitalei. Extinderea proiectului ar presupune, pe lîngă angajarea mai multor persoane defavorizate, şi o protejare în plus a mediului, pentru că, în loc să arunci la gunoi diferite bucăţele de hîrtie – cum este obiceiul majorităţii –, le poţi pune separat, în pungi de care scapi apelînd acest serviciu. Pentru că nu doar companiile private pot beneficia de Recicleta, ci şi instituţiile de stat, primăriile şi chiar persoanele fizice, care reuşesc să strîngă minimum 25 de kilograme. „Trebuie doar să suni şi să te înscrii.“

Antidotul la pesimism

Recicleta este printre cele mai importante proiecte ale Asociaţiei ViitorPlus, alături de Atelierul de pînză, unde lucrează în special femei din mediul insituţionalizat, din orfelinatele pe care sînt obligate să le părăsească la împlinirea vîrstei de 18 ani. „Vorbim şi de persoane care n-au reuşit să se angajeze cu carte de muncă, sau persoane cu handicap, care pot lucra de acasă. La fel ca Recicleta, şi acest proiect se autosusţine financiar. Alt proiect pe care îl derulăm, pe partea ecologică, este Adoptă un copac, un proiect prin care vizăm împădurirea terenurilor agricole abandonate, degradate, în special cele din sudul ţării, unde situaţia este destul de tristă: vă dau doar o statistică: un judeţ de cîmpie ar trebui să aibă, minimum, în jur de 20% suprafaţă împădurită, or, în România aceste zone au doar 5%.“

Discuţia a continuat. Iniţiativele, entuziasmul, dar mai ales lumina normalităţii în care îmi erau prezentate toate aceste proiecte mă duceau cu gîndul la zilnicele discuţii pesimiste despre viitorul României, o ţară pe care cei mulţi o percep ca fiind deja pierdută. „Aici nu se poate face nimic“ – pare sloganul cu care ne-am obişnuit să renunţăm, înainte de a încerca să schimbăm ceva. Antidotul se găseşte însă, din ce în ce mai mult, în aceste Asociaţii şi ONG-uri de tineri, în proiectele lor şi în capacitatea reală de a schimba lucrurile în bine.

Foto: Asociaţia ViitorPlus

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

copil la medic (2) jpg
De ce ne mor atâția copii la țară? Specialist: „Există 18 localități la un singur medic”
Rata mortalității în rândul copiilor de la sat este cu 30% mai mare decât cea înregistrată la oraș. Iar principala cauză o reprezintă lipsa cronică a medicilor de familie dar și a celor de specialitate din ambulatoriu.
Fasole batuta  Sursa foto shutterstock 2204107937 jpg
Pastă de fasole cu ardei copți în oțet. Cum prepari o rețetă sățioasă cu un gust special
Uneori, poate fi destul de epuizant să petreci prea mult timp în bucătărie, mai ales atunci când vrei ca mâncarea ta să iasă perfect. La fel de stresant poate fi și atunci când nu știi ce să mai gătești. Ei bine, pentru astfel de momente există câteva alternative ideale.
Banner Călin Georgescu avere
Sorin Ioniță, Expert Forum: ”Campania pe TikTok a lui Călin Georgescu este un copy-paste model Ilan Șor”
Creată în 2016 în China, platforma TikTok a devenit una dintre cele mai populare rețele de pe glob, cu peste un miliard de utilizatori. În același timp, controversata rețea socială a fost și cea care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Alegeri parlamentare 6 decembrie 2020 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romania are de trecut un alt test electoral – alegerile parlamentare. Care sunt pericolele. Analist: „Au împins România pe marginea prăpastiei"
Înaintea alegerilor parlamentare din România, analistul politic Cristian Pîrvulescu subliniază un moment decisiv pentru viitorul țării, avertizând asupra riscurilor majore legate de ascensiunea extremei drepte și a suveraniștilor.
timisoara 567473 1280 jpg
Locul din România unde s-a deschis „Celălalt Târg de Crăciun”. Spectacolul de lumini a impresionat pe toată lumea. VIDEO
Târgurile de Crăciun s-au deschis în aproape toată țară, cu excepția câtorva orașe care urmează să deschidă porțile cadrelor de poveste în luna decembrie. Unul dintre cele mai frumoase târguri se află la Cluj și are ceva în plus față de toate celelalte.
Călin Georgescu foto FB png
Călin Georgescu, file din realitate. Doi profesori îi demontează mesajele despre Educație propagate pe TikTok: „A făcut o gafă enormă”
Doi profesori, unul de Limba Română și unul de Matematică, demontează cu precizie de bisturiu mesajele propagate de Călin Georgescu pe TikTok despre Educația din România.
Soldati romani exercitiu nato Ministerul Apararii Nationale, Romania jpg
O expertă în analiză de risc explică pe înțelesul oricui de ce neutralitatea nu e o opțiune pentru România. „Estonia sau Finlanda sunt exemple excelente”
Cercetător la Institutul Universitar European din Italia, Veronica Anghel consideră că politică externă a României e una palidă și aduce mai degrabă cu a unui stat neutru. Din această cauză, țara noastră nu are o voce care să conteze în plan extern, mai ales în momente critice.
dominique pelicot jpg
Dominique Pelicot, bărbatul care și-a supus soția la viol în masă, ar putea primi 20 de ani de închisoare
Procurorii francezi au solicitat luni pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare pentru Dominique Pelicot (71 de ani)
Revolutie 1989 FOTO wikipedia
„România, în pericol iminent”. Economiștii avertizează că rezultatele alegerilor prezidențiale ne pot arunca într-o criză din care nu o să ne mai scoată nimeni ANALIZĂ
Economiștii consultați de „Adevărul” atrag atenția asupra pericolului iminent în care se află România în contextul rezultatelor de la turul I al alegerilor.