Un antidot la pesimism: Proiectul Recicleta

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Un antidot la pesimism: Proiectul Recicleta jpeg

Iniţial de Asociaţiei ViitorPlus, o asociaţie ale cărei programe urmăresc dezvoltarea durabilă în România, Proiectul Recicleta - de colectare a deşeurilor de hîrtie din birouri - a demarat în urmă cu trei ani, mai precis în septembrie 2009, şi s-a bazat pe transportul deşeurilor cu ajutorul cargo-bicicletelor, conduse de persoane cu probleme sociale, aflate îm programul de prevenire a abandonului familial desfăşurat de SOS Satele Copiilor Bucureşti.

Alexandru Antonian are 37 de ani, o familie numeroasă, cinci copii – patru băieţi şi o fată, iar soţia sa este casnică. „Vă daţi seama“ – îmi spune – „cu atîţia copii acasă, munceşte mai mult, casnică fiind, decît dacă ar munci altundeva“. Alexandru face parte dintre cei mulţi pentru care viaţa, zi de zi, este o provocare. Pînă să ajungă aici, a lucrat... ce a putut, „de toate“. A lucrat şi pe şantiere, angajat „cu ziua“, şi pe la cîte o vilă, ca om bun la toate. Ca zilier însă, cînd ai şi o familie numeroasă, financiar n-ai cum să te descurci, iar lipsurile l-au împins pe Alexandru înspre programul social derulat de SOS Satele Copiilor Bucureşti, un program de prevenire a abandonului familial. „Să munceşti? Găseşti, da, oriunde găseşti să munceşti, ştiţi doar vorba aia: de oase rupte nu te plîngi; dar cînd ai familie, trebuie să munceşti cu acte în regulă, ca să ai o asigurare, o carte de muncă. La negru găseşti oricînd, dar n-ai siguranţa zilei de mîine, iar pe timp de iarnă, ce faci?“

Alexandru lucrează în Proiectul Recicleta de aproape trei ani, din 2009. „Prima zi? Trebuia să te acomodezi. În primul rînd, nu oricine poate să meargă pe cargo-bicicletă, care e foarte grea, goală fiind şi cîntăreşte 80 de kilograme. Plină, ajunge la 150. Ce să spun? Ca să mergi pe una dintr-astea, trebuie să înveţi ca pentru carnet auto, căci nu e uşor, ca pentru plimbare de voie. Aici munceşti, ieşi în trafic şi, dacă n-o poţi controla, e destul de greu. Mai ales cu traficul din Bucureşti, sau condiţiile de trafic. De cînd cu bordurile astea mari, abia mai reuşeşti s-o urci pe trotuar cînd e plină. Aşa că durează pînă te acomodezi, pînă înveţi ce faci cînd ai probleme cu ea, de exemplu, o pană, sau cum iei o curbă mai strînsă. Durează aşa, cam o lună, o lună şi ceva... Şi în primul rînd nu-ţi dă nimeni voie să ieşi cu ea în trafic, pînă n-o stăpîneşti ca lumea. Acum, după atîta timp, vă daţi seama, m-am obişnuit.“

„De cînd este în proiect s-a responsabilizat foarte mult.“ – îmi povesteşte şi Cristina Paşcanu, coordonatoarea acestui proiect. „Cînd a a venit aici, era destul de dificil să lucrezi cu el, pentru că, unu la mînă, vorbim de oameni care provin dintr-un mediu defavorizat, iar doi la mînă, nu sînt obişnuiţi cu stilul de viaţă al unui om angajat cu carte de muncă, cu rigorile acelui loc de muncă. A învăţat în timp să vină zi de zi, să aibă un program, să fie responsabil. Acum, la aproape trei ani de cînd lucrează în Proiectul Recicleta, a ajuns la un prag de dezvoltare care îi permite să se descurce singur, a căpătat o oarecare autonomie.“

Întrebîndu-l pe Alexandru dacă îşi mai aminteşte prima zi de muncă, m-a surprins povestirea: deşi mă aşteptam la o confesiune despre geutăţile „primei zile“, Alexandru mi-a spus senin că i s-a părut „ceva normal, ceva ce trebuia să facem demult, dar se pare că doar acum s-a putut. Oamenii erau deschişi cînd le spuneam că am venit să colectez hîrtia, erau încîntaţi. Pentru că există şi firme de colectare, dar acelea o fac doar pentru profit, noi, cu banii de aici, plantăm copaci“.

Şi mi-am dat seama că pentru el Recicleta nu mai înseamnă doar un loc de muncă şi, deşi munceşte ca să-şi întreţină familia, în timp a prins acel sentiment al raţiunii ecologice. „Ca la orice slujbă, ai avantaje şi dezavantaje. Dezavantajele sînt legate de trafic, însă aici simt că fac ceva util în general, căci e vorba de mediu. Acasă îmi învăţ copiii cum stă treaba cu colectarea deşeurilor.“

Poveste asemănătoare are şi colegul său, Florin Constantin, un tînăr de 23 de ani. Are un băieţel de 8 luni şi o soţie casnică. „Unii oameni se miră cînd ne văd pe stradă cu cargo-bicicleta. Ne opresc şi ne fac poze. Salariul e OK, ne descurcăm, mai ales că ceva stabil, să ai asigurări medicale, azi găseşti mai greu.“

„Au înţeles beneficiile unui loc de muncă stabil şi legal“ – mărturiseşte Cristina Paşcanu – „şi nu cred că s-ar mai întoarce la un loc de muncă «la negru», pentru că au învăţat deja ce înseamnă stabilitate. Alexandru a reuşit chiar să-şi ia un credit.“

Începutul

O întreb pe coordonatoare cum a luat naştere acest proiect şi care este componenta principală: partea socială – prin care îi ajută pe oameni proveniţi din medii defavorizate, sau partea ecologică – colectarea hîrtiei şi protejarea pădurilor? Aflu, în primul rînd, că la temelia Asociaţiei ViitorPlus, cea de care aparţine Recicleta, stă conceptul de dezvoltare durabilă iar proiectele sale vizează cei trei piloni ai unei societăţi stabile şi armonizarea dintre mediu, social şi economic. „Nevoia de la care a pornit acest proiect a fost una mai complexă pentru că am căutat să atingem toate aceste aspecte.“

În septembrie 2009, pe piaţa din România erau doar cîteva firme specializate în colectarea de hîrtie, iar companiile existente încheiau contracte de colectare doar pentru cantităţi mari, de peste 200 kg. Pe lîngă acestea, existau însă şi multe cantităţi mici, cele generate de birouri, care ajungeau pur şi simplu la gunoi. Cum ar fi putut fi acestea colectate, într-un mod fezabil economic? Să mergi pe la fiecare birou cu maşina, pentru a colecta sacii mici de hîrtie – era exclus.

Aşa a apărut, pentru prima oară în România, ideea de cargo-bicicletă. Deşi nu mulţi au fost dispuşi să creadă în această idee, proiectul a început prin iniţiativa unui grup de oameni, „cei cîţiva pionieri“ – după cum îi numeşte Cristina – care au cumpărat cargo-biciclete la mîna a doua, din Franţa. „Bineînţeles, fiind second-hand, am avut cîteva probleme cu ele, important era însă că am demarat.“

Componenta socială

Proiectul a început să meargă de la sine, fiecare pas susţinîndu-l pe celălalt. „Prin parteneriat cu SOS Satele Copiilor – care au un centru de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în risc de a-şi abandona copiii – am făcut angajări. E vorba, după cum aţi văzut, de oameni săraci, care n-au nici o perspectivă de a-şi găsi un loc de muncă, stabil şi legal, prin care să beneficieze şi de asigurări medicale. De asemenea, în tot timpul acesta noi îi trimitem şi la cursuri de perfecţionare, urmînd ca mai apoi să le identificăm şi alte locuri de muncă. Vrem să dezvoltăm mai mult proiectul pe această parte socială, dar din păcate încă nu avem fondurile necesare.“

Salariile angajaţilor şi costurile pe care proiectul le presupune sînt acoperite din trei surse de venit. Prima sursă este hîrtia colectată, vîndută mai apoi fabricilor de reciclare; fiind însă foarte ieftină, nu poate acoperi costurile în întregime, aşa că, suplimentar, vine o taxă (aproape simbolică) de 5 lei, o contribuţie pe care companiile o plătesc pentru fiecare colectare. A treia sursă de venit este promovarea companiilor pe cargo-biciclete, firmele putînd astfel să susţină şi proiectul şi să-şi facă şi publicitate. „În prezent, pe lună, colectăm între 6-10 tone. E puţin, raportat la România, mult însă pentru Proiectul Recicleta.“

Din păcate, deocamdată, proiectul se desfăşoară doar în sectorul 1 al Capitalei. Extinderea proiectului ar presupune, pe lîngă angajarea mai multor persoane defavorizate, şi o protejare în plus a mediului, pentru că, în loc să arunci la gunoi diferite bucăţele de hîrtie – cum este obiceiul majorităţii –, le poţi pune separat, în pungi de care scapi apelînd acest serviciu. Pentru că nu doar companiile private pot beneficia de Recicleta, ci şi instituţiile de stat, primăriile şi chiar persoanele fizice, care reuşesc să strîngă minimum 25 de kilograme. „Trebuie doar să suni şi să te înscrii.“

Antidotul la pesimism

Recicleta este printre cele mai importante proiecte ale Asociaţiei ViitorPlus, alături de Atelierul de pînză, unde lucrează în special femei din mediul insituţionalizat, din orfelinatele pe care sînt obligate să le părăsească la împlinirea vîrstei de 18 ani. „Vorbim şi de persoane care n-au reuşit să se angajeze cu carte de muncă, sau persoane cu handicap, care pot lucra de acasă. La fel ca Recicleta, şi acest proiect se autosusţine financiar. Alt proiect pe care îl derulăm, pe partea ecologică, este Adoptă un copac, un proiect prin care vizăm împădurirea terenurilor agricole abandonate, degradate, în special cele din sudul ţării, unde situaţia este destul de tristă: vă dau doar o statistică: un judeţ de cîmpie ar trebui să aibă, minimum, în jur de 20% suprafaţă împădurită, or, în România aceste zone au doar 5%.“

Discuţia a continuat. Iniţiativele, entuziasmul, dar mai ales lumina normalităţii în care îmi erau prezentate toate aceste proiecte mă duceau cu gîndul la zilnicele discuţii pesimiste despre viitorul României, o ţară pe care cei mulţi o percep ca fiind deja pierdută. „Aici nu se poate face nimic“ – pare sloganul cu care ne-am obişnuit să renunţăm, înainte de a încerca să schimbăm ceva. Antidotul se găseşte însă, din ce în ce mai mult, în aceste Asociaţii şi ONG-uri de tineri, în proiectele lor şi în capacitatea reală de a schimba lucrurile în bine.

Foto: Asociaţia ViitorPlus

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

euro istock jpg
Bulgaria nu va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2026. Ce a decis guvernul de la Sofia
Noul Guvern al Bulgariei a renunțat la planul de aderare la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, relatează Novinite.
chris brown getty jpg
Chris Brown, rapperul devenit celebru după ce a bătut-o pe Rihanna, acuză un "documentar defăimător" și cere o sumă colosală
Cântăreţul Chris Brown a intentat un proces împotriva Warner Bros, Discovery şi a altor companii pentru realizarea unui „documentar defăimător”, după cum a anunțat pe contul său de Instagram. Documentarul „Chris Brown: A History of Violence", difuzat în 27 octombrie 2024
howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest concept. Rar era vorba de iubire; cel mai adesea, căsătoria avea scopuri politice, fiind un mijloc de câștig pentru familiile sau triburile implicate. Nu era un eveniment religios, ci mai degrabă un acord contractual. (Lege
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.