Trup şi suflet la Sala Palatului – o expoziţie de dezvoltare personală

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Trup şi suflet la Sala Palatului – o expoziţie de dezvoltare personală jpeg

„Evaluare şi echilibrare energetică yin/yang a organismului; Calea iubirii de sine; Activarea Luminii Inteligenţei Vindecătoare Cuantice; Răspunsuri la întrebări sau orice altă temă de interes personal ce nu aţi înţeles-o se vor face în limita acceptării Sinelui fiecăruia, în şedinţele individuale. Conectarea va fi directă, prin Inima ta, şi nu prin alte tehnici.“ „Folosirea spiriduşului (prin aplicarea lui pe chakre) amplifică potenţialul imunitar al corpului biologic în cazul diverselor infecţii virale şi microbiene. Dinamizează circulaţia sanguină, lucru ce favorizează scurtarea perioadelor de convalescenţă, cît şi prevenirea diverselor afecţiuni metabolice.“ „Doriţi să vă cunoaşteţi mai bine? Cereţi analiza aprofundată şi amănunţită a aurei, a personalităţii dumneavoastră, pe baza stării de sentiment – energie.“ „Fii Antreprenorul spiritual al vieţii tale! Descoperă cum poţi fi unul, utilizînd Theta Healing.“ 

Şi lista ar putea continua, aproape la nesfîrşit, în acelaşi spirit, surprins în pliantele de prezentare ale Festivalului Body Mind Spirit – „cel mai mare şi atractiv eveniment de dezvoltare personală din România“, care a avut loc de curînd (1-3 martie a.c.) la Sala Palatului. Ce este şi ce-şi propune acest festival, am aflat de la Daniela Cristea, coordonator de proiecte MH Media Solution: „Este un concept internaţional, şi a pornit de la faptul că, în medicina chineză, din cele mai vechi timpuri, omul este privit ca un ansamblu – body, mind, spirit.“ 

Înţeleg, din citatul de mai sus şi din ce am văzut la faţa locului, că festivalul reuneşte o serie de produse, atît pentru trup, cît şi pentru suflet, care îşi propun să ne ajute să fim mai armonioşi şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. De la „vitamine, suplimente nutritive, tincturi, ceaiuri, produse organice, cosmetice bio, bijuterii cu pietre semipreţioase“, pînă la „terapie craniosacrală, terapie hună, învăţătură Dzogchen, machiaj mineral, uleiuri naturale presate la rece, fotografierea aurei, tehnici de respiraţie holotropică, terapie Bowen, produse de reechilibrare magnetică, tehnici de meditaţie“ (după cum ne lămureşte dna Cristea, în continuare). 

Un concept interesant şi relativ nou (deşi prima ediţie a Body Mind Spirit a avut loc în anul 2007). Interesantă a fost şi oferta foarte diversă a tarabelor de la Sala Palatului: de la hrană şi cosmetice naturiste, pînă la terapii neconvenţionale şi meditaţii. Dintre toate, aflăm de la dna Cristea că „cel mai mult sînt căutate terapiile care pot fi testate gratis în cadrul festivalului. De asemenea, produsele raw vegan şi uleiurile presate la rece.“ 

Singura problemă pe care mi-am pus-o, plimbîndu-mă printre tarabe, alături de un număr mare de alţi vizitatori, a fost cum un neiniţiat în domeniu, aşa cum eram (şi sînt) eu, poate distinge, între numeroasele oferte de acolo, ce e cu adevărat serios şi ce nu. Care sînt cei cu adevărat pricepuţi, în terapii de tot felul, şi care impostorii (în caz că există). 

Una peste alta, lucrurile văzute acolo mi s-au părut fascinante: dacă măcar o treime dintre ele ar funcţiona, lumea ar fi mai bună. Aşa că prefer să fiu printre naivii de bună-credinţă. Pînă la mai multe lămuriri şi cercetări, dau cuvîntul unui mic număr dintre cei prezenţi, care mi-au prezentat ofertele lor. 

Trec pe lîngă un domn cu barbă, îmbrăcat într-un soi de halat mov. Este „Ezo Petru, Totştiutorul, unul dintre cei mai vestiţi“. Cunoscut de la televiziunea maghiară, dar nevorbitor de limbă română. Domnul de lîngă el, care îi e şi translator, îmi spune povestea acestuia: „Peter Lazlo, din Ungaria, lucrează pentru TV 2 şi este purtător de energie pozitivă. Face tratamente aducătoare de noroc, transformatoare ale destinelor, curăţitoare de suflet, aducătoare de bani şi de noroc, ale iubirii şi ale dragostei. Transmite energie pozitivă continuă. Dînsul o primeşte direct din univers. A trăit şase ani în Tibet şi a învăţat de la nişte preoţi de acolo toată treaba asta. 

Este originar din Ungaria. A fost şofer de autobuz, a trăit o viaţă normală. Împreună, am fost în Scoţia, am dus nişte turişti. Acolo am fost în munţi şi, la un moment dat, a picat jos pe pămînt. Am crezut că i s-a oprit inima sau ceva, cam vreo jumătate de oră s-a simţit rău, apoi a primit un impuls. După care i s-a schimbat toată viaţa, complet. M-a vindecat pe mine – de stomac, de exemplu. Era să mă operez de ulcer şi m-a vindecat fără operaţie. Prin punerea mîinii pe locul respectiv. A vindecat boli nervoase. Poate trimite şi energie la distanţă. Dar doar la o anumită distanţă. Toată profesia asta a lui se bazează pe realitate. Dacă vine cineva la noi cu o listă cu toate lucrurile negative care i s-au întîmplat, acelea dispar, şi toate dorinţele pozitive i se împlinesc.“ Alţi participanţi au o aparenţă mai puţin şamanică. Se integrează mai curînd în direcţia „doctori“. Lucrează cu tot soiul de aparate şi, în jurul lor, lumea se înghesuie să încerce: „Brigitte Boca mă numesc. Noi nu sîntem din România, dar am învăţat limba aici. Noi sîntem doctori. Şi ne ocupăm cu oameni, cu terapii şi cu tratamente energetice. Putem vedea aura, cîmpul energetic, chakrele, blocajele energetice, vibraţiile. În funcţie de problemele pe care le găsim, le dăm sfaturi, ajutoare, şi toate tratamentele sînt gratis. Sîntem din Ungaria. 

Lucrăm cu un bio scanner – după acupunctură şi rezonanţă, după efectul Kirlian, se poate face. Cu mîna. Se pun acolo degetele. E un tratament pentru orice. Aura este învelişul nostru care nu se vede. Acolo apar centrii energetici – care sînt chakrele – care se deblochează, după necazuri fizice sau sentimentale. Atunci aura se sparge, se distruge şi pot apărea şi probleme mai mari în viaţa omului. Braţăra asta (n.a.: mi-o arată) ajută la deblocarea chakrelor. Lumea reacţionează foarte bine.“ Mă mişc deja într-o altă lume, una energetică. Constat că nu ştiu nimic despre propria-mi aură. La un alt stand, dau de un tratament cu... lumină: „George Cohal sînt. Am inventat Luviom – un aparat de cromoterapie specială, deosebită de cea clasică prin faptul că lucrează cu lumină de leduri şi cristal de cuarţ. Lumina creează nişte cîmpuri şi acestea sînt amplificate de cristalul de cuarţ. Aparatul este concepţie proprie, în curs de brevetare. Am lucrat toată viaţa cu lumină, fotografie şi film, şi mi s-au întîmplat nişte fenomene ciudate, pe care atunci nu le-am înţeles. În anumite condiţii, într-un anumit timp, lumina a regenerat nişte cerneală, ceva scris şi distrus. Am înţeles că se poate face treaba asta în mod normal, în mod curent. 

Aparatul nu tratează o boală anume, are o acţiune gen tratament holistic: echilibrează aura, activează chakrele, declanşează procesele de vindecare internă. Creşte vitalitatea, amplifică nişte capacităţi pe care le au anumite persoane, le declanşează pe cele în stare latentă, le redeclanşează la persoanele care le-au pierdut în timp. Lumina aduce lucrurile la normal, la natural. Ni se poate adresa oricine. Noi sîntem fiinţe de lumină – la nivel celular, totul se transformă în lumină. Aparatul e în curs de brevetare. L-am experimentat întîi pe mine, pe familie. Am simţit – în vitalitatea mea, în ceea ce primesc ca intuiţie, ca revelaţie. Am avut curajul să ies cu el în lume după ce am verificat efectele lui pe o sală de 200 de persoane, într-o meditaţie. Se amplifică mult nişte fenomene care se întîmplă, nişte transmisii de gînduri. În primul rînd, probleme de sănătate rezolvă: declanşează vindecări. Mama a făcut accident cerebral anul trecut, în martie. I-am făcut două şedinţe dimineaţa, şi după-masă am sunat să văd cum se simte; am vorbit cu ea la telefon. Înainte, fusese blocată total.“ 

Am întîlnit şi oferte vădit mai concrete: „Sînt Mihaela Gugu. Profesor asistent al Institutului Upledger din SUA, iar în România – preşedintele Asociaţiei CranioSacrale metoda Upledger. Ne ocupăm de formare în această terapie. Doctorul John Upledger a fost cel care a cercetat, timp de opt ani, în perioada 1975-1983, împreună cu un alt grup de cercetători, ce se întîmplă dincolo de scoarţa craniană. Au pornit de la ultimele notificări ale lui William Gardner Sutherland şi au trebuit să răspundă la următoarea întrebare: se mişcă sau nu se mişcă oasele craniene? Se mişcă, dar de ce? Studiind fenomenul care se petrece dincolo de scoarţa craniană, doctorul Upledger a denumit un sistem format din meninge, lichidul cefalorahidian şi componentele care menţin presiunea craniană constantă. Ca terapie, sînt tehnici manuale foarte blînde, o atingere de 5 grame care încurajează, la nivel cranian, eliberarea şi mobilizarea din tensiuni a suturilor. Se lucrează şi la nivel de coloană vertebrală, cu tehnici mai blînde decît cele din osteopatie şi care vizează tubul dural. Tubul dural este practic învelişul măduvei spinării, prima haină a acesteia şi a creierului. Mîinile terapeutului aproape că nu se mişcă, însă nici noi nu percepem mişcarea din interiorul nostru, aşa cum nu percepem nici mişcarea Pămîntului. Dacă ar fi să poziţionăm undeva tehnica, ar fi între masaj şi reiki. Mult mai blîndă decît un masaj, manipularea e la nivel de ţesut, şi nu la nivel muscular. Paleta de aplicabilitate e foarte mare, de la o simplă durere de cap, pînă la migrene, paralizii cerebrale, accidente vasculare.“ 

Ultimul intervievat a fost un tînăr cu accent moldovenesc care prezenta dispozitivul numit Torser: „Am venit să desfăşurăm acest proiect de ecologie bioinformaţională, în colaborare cu Universitatea Naţională de Autoapărare. Dispozitivul Torser prezintă protecţie la radiaţie şi bioenergizare. Rezonator bioenergetic, funcţionează opt ani fără sursă electrică. În urma utilizării acestui Torser, aura – dacă este slabă – creşte şi se uniformizează, găurile dispar. El se poartă în apropierea corpului şi trebuie pus cu faţa activă spre zonele cu durere. E foarte bun, în special la pensionari: dureri de cap, dureri cervicale, pentru sistem locomotor, nervos, cardiovascular şi toate glandele, tot sistemul hormonal.“ 

Tîrgul de la Sala Palatului mai oferea încă multe, probabil mai interesante decît cele prezentate. Intenţia a fost doar să semnalez un domeniu nou, cu potenţial – în care, poate, în viitor, vom deveni mai iniţiaţi.  

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, amendat. A sunat la 112 de la o secție de votare din Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PSD Giurgiu pentru funcția de senator, a fost sancționat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei după ce a sesizat Poliția cu privire la o presupusă încălcare a normelor electorale.
image png
Cea mai bună prăjitură îmbină 2 deserturi renumite: brownie și cheesecake. E un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, simplu și rapid de pregătit în casă, dar inedit față de toate rețelele de până acum? Ei bine, îți prezentăm o rețetă care îmbină două tipuri de prăjituri: brownie și cheesecake.
gigi becali facebook jpg
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor. Remarci misogine la adresa Elenei Lasconi. George Simion l-a „pus pe mute”
Duminică după-amiază, în jurul orei 16:00, George Simion, candidatul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) la alegerile prezidențiale, a intrat în direct pe platforma TikTok din Diaspora, unde se afla pentru a vota.
guardian alegeri romania jpg
Presa internațională, interesată de alegerile din România. The Guardian: „Un moment de răscruce”
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România a suscitat interesul presei internaționale, care a analizat dezideratele potențialilor competitori din turul doi și a catalogat scrutinul drept un „moment de răscruce”.
c9da8930 aa51 11ef 9739 6bd0dfdfa161 png webp
Un sud-coreean de 26 de ani a scăpat de recrutare îndopându-se cu mâncare: cântărea peste 102 kg și a fost declarat obez
Un tribunal din Coreea de Sud a găsit un bărbat vinovat care a încercat sa evite serviciul militar obligatoriu prin luarea în greutate în mod deliberat.
tur I PSD foto Adevarul 1 jpeg
Cum așteaptă principalii candidați la prezidențiale rezultatele. De la apariții la TV și atmosferă relaxată, la dezamăgire greu de mascat
Sunt ore de maximă încordare la sediile de campanie ale principalilor candidați. Nervii sunt întinși la maximum, iar unii dintre politicienii din staff-uri reușesc să ascundă încordarea, în timp ce pe chipul altora se citește deja dezamăgirea.
femeie pistol arma de foc revolver foto shutterstock
Incident șocant. Un bărbat de 60 de ani a intrat cu o armă în secţia de votare. S-a ales cu dosar penal
Incident grav într-o secție de votare din județul Timiș. Un bărbat de 60 de ani, fost cadru militar, a pătruns într-o secţie de votare, având asupra sa o armă deţinută legal. El s-a ales cu dosar penal.
Banner Daniela Gyorfi
Daniela Gyorfi s-a bucurat din plin de turneu din America: „Anul viitor mi-am propus să o duc pe Maria la Miami”
Daniela Gyorfi (56 de ani) tocmai ce s-a întors dintr-un frumos turneu de aproape o lună de zile în America.
Captură de ecran 2024 11 24 193834 png
Rachetele britanice lansate de ucraineni în Rusia ar fi ucis un general rus și 500 de soldați nord-coreeni
Un general rus de top, împreună cu 500 de soldați nord-coreeni, ar fi fost uciși într-un atac devastator din 20 noiembrie, în care ar fi fost folosite în premieră rachete britanice Storm Shadow, relatează Daily Mail, prezentând informații neconfirmate.