Trup şi suflet la Sala Palatului – o expoziţie de dezvoltare personală

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Trup şi suflet la Sala Palatului – o expoziţie de dezvoltare personală jpeg

„Evaluare şi echilibrare energetică yin/yang a organismului; Calea iubirii de sine; Activarea Luminii Inteligenţei Vindecătoare Cuantice; Răspunsuri la întrebări sau orice altă temă de interes personal ce nu aţi înţeles-o se vor face în limita acceptării Sinelui fiecăruia, în şedinţele individuale. Conectarea va fi directă, prin Inima ta, şi nu prin alte tehnici.“ „Folosirea spiriduşului (prin aplicarea lui pe chakre) amplifică potenţialul imunitar al corpului biologic în cazul diverselor infecţii virale şi microbiene. Dinamizează circulaţia sanguină, lucru ce favorizează scurtarea perioadelor de convalescenţă, cît şi prevenirea diverselor afecţiuni metabolice.“ „Doriţi să vă cunoaşteţi mai bine? Cereţi analiza aprofundată şi amănunţită a aurei, a personalităţii dumneavoastră, pe baza stării de sentiment – energie.“ „Fii Antreprenorul spiritual al vieţii tale! Descoperă cum poţi fi unul, utilizînd Theta Healing.“ 

Şi lista ar putea continua, aproape la nesfîrşit, în acelaşi spirit, surprins în pliantele de prezentare ale Festivalului Body Mind Spirit – „cel mai mare şi atractiv eveniment de dezvoltare personală din România“, care a avut loc de curînd (1-3 martie a.c.) la Sala Palatului. Ce este şi ce-şi propune acest festival, am aflat de la Daniela Cristea, coordonator de proiecte MH Media Solution: „Este un concept internaţional, şi a pornit de la faptul că, în medicina chineză, din cele mai vechi timpuri, omul este privit ca un ansamblu – body, mind, spirit.“ 

Înţeleg, din citatul de mai sus şi din ce am văzut la faţa locului, că festivalul reuneşte o serie de produse, atît pentru trup, cît şi pentru suflet, care îşi propun să ne ajute să fim mai armonioşi şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. De la „vitamine, suplimente nutritive, tincturi, ceaiuri, produse organice, cosmetice bio, bijuterii cu pietre semipreţioase“, pînă la „terapie craniosacrală, terapie hună, învăţătură Dzogchen, machiaj mineral, uleiuri naturale presate la rece, fotografierea aurei, tehnici de respiraţie holotropică, terapie Bowen, produse de reechilibrare magnetică, tehnici de meditaţie“ (după cum ne lămureşte dna Cristea, în continuare). 

Un concept interesant şi relativ nou (deşi prima ediţie a Body Mind Spirit a avut loc în anul 2007). Interesantă a fost şi oferta foarte diversă a tarabelor de la Sala Palatului: de la hrană şi cosmetice naturiste, pînă la terapii neconvenţionale şi meditaţii. Dintre toate, aflăm de la dna Cristea că „cel mai mult sînt căutate terapiile care pot fi testate gratis în cadrul festivalului. De asemenea, produsele raw vegan şi uleiurile presate la rece.“ 

Singura problemă pe care mi-am pus-o, plimbîndu-mă printre tarabe, alături de un număr mare de alţi vizitatori, a fost cum un neiniţiat în domeniu, aşa cum eram (şi sînt) eu, poate distinge, între numeroasele oferte de acolo, ce e cu adevărat serios şi ce nu. Care sînt cei cu adevărat pricepuţi, în terapii de tot felul, şi care impostorii (în caz că există). 

Una peste alta, lucrurile văzute acolo mi s-au părut fascinante: dacă măcar o treime dintre ele ar funcţiona, lumea ar fi mai bună. Aşa că prefer să fiu printre naivii de bună-credinţă. Pînă la mai multe lămuriri şi cercetări, dau cuvîntul unui mic număr dintre cei prezenţi, care mi-au prezentat ofertele lor. 

Trec pe lîngă un domn cu barbă, îmbrăcat într-un soi de halat mov. Este „Ezo Petru, Totştiutorul, unul dintre cei mai vestiţi“. Cunoscut de la televiziunea maghiară, dar nevorbitor de limbă română. Domnul de lîngă el, care îi e şi translator, îmi spune povestea acestuia: „Peter Lazlo, din Ungaria, lucrează pentru TV 2 şi este purtător de energie pozitivă. Face tratamente aducătoare de noroc, transformatoare ale destinelor, curăţitoare de suflet, aducătoare de bani şi de noroc, ale iubirii şi ale dragostei. Transmite energie pozitivă continuă. Dînsul o primeşte direct din univers. A trăit şase ani în Tibet şi a învăţat de la nişte preoţi de acolo toată treaba asta. 

Este originar din Ungaria. A fost şofer de autobuz, a trăit o viaţă normală. Împreună, am fost în Scoţia, am dus nişte turişti. Acolo am fost în munţi şi, la un moment dat, a picat jos pe pămînt. Am crezut că i s-a oprit inima sau ceva, cam vreo jumătate de oră s-a simţit rău, apoi a primit un impuls. După care i s-a schimbat toată viaţa, complet. M-a vindecat pe mine – de stomac, de exemplu. Era să mă operez de ulcer şi m-a vindecat fără operaţie. Prin punerea mîinii pe locul respectiv. A vindecat boli nervoase. Poate trimite şi energie la distanţă. Dar doar la o anumită distanţă. Toată profesia asta a lui se bazează pe realitate. Dacă vine cineva la noi cu o listă cu toate lucrurile negative care i s-au întîmplat, acelea dispar, şi toate dorinţele pozitive i se împlinesc.“ Alţi participanţi au o aparenţă mai puţin şamanică. Se integrează mai curînd în direcţia „doctori“. Lucrează cu tot soiul de aparate şi, în jurul lor, lumea se înghesuie să încerce: „Brigitte Boca mă numesc. Noi nu sîntem din România, dar am învăţat limba aici. Noi sîntem doctori. Şi ne ocupăm cu oameni, cu terapii şi cu tratamente energetice. Putem vedea aura, cîmpul energetic, chakrele, blocajele energetice, vibraţiile. În funcţie de problemele pe care le găsim, le dăm sfaturi, ajutoare, şi toate tratamentele sînt gratis. Sîntem din Ungaria. 

Lucrăm cu un bio scanner – după acupunctură şi rezonanţă, după efectul Kirlian, se poate face. Cu mîna. Se pun acolo degetele. E un tratament pentru orice. Aura este învelişul nostru care nu se vede. Acolo apar centrii energetici – care sînt chakrele – care se deblochează, după necazuri fizice sau sentimentale. Atunci aura se sparge, se distruge şi pot apărea şi probleme mai mari în viaţa omului. Braţăra asta (n.a.: mi-o arată) ajută la deblocarea chakrelor. Lumea reacţionează foarte bine.“ Mă mişc deja într-o altă lume, una energetică. Constat că nu ştiu nimic despre propria-mi aură. La un alt stand, dau de un tratament cu... lumină: „George Cohal sînt. Am inventat Luviom – un aparat de cromoterapie specială, deosebită de cea clasică prin faptul că lucrează cu lumină de leduri şi cristal de cuarţ. Lumina creează nişte cîmpuri şi acestea sînt amplificate de cristalul de cuarţ. Aparatul este concepţie proprie, în curs de brevetare. Am lucrat toată viaţa cu lumină, fotografie şi film, şi mi s-au întîmplat nişte fenomene ciudate, pe care atunci nu le-am înţeles. În anumite condiţii, într-un anumit timp, lumina a regenerat nişte cerneală, ceva scris şi distrus. Am înţeles că se poate face treaba asta în mod normal, în mod curent. 

Aparatul nu tratează o boală anume, are o acţiune gen tratament holistic: echilibrează aura, activează chakrele, declanşează procesele de vindecare internă. Creşte vitalitatea, amplifică nişte capacităţi pe care le au anumite persoane, le declanşează pe cele în stare latentă, le redeclanşează la persoanele care le-au pierdut în timp. Lumina aduce lucrurile la normal, la natural. Ni se poate adresa oricine. Noi sîntem fiinţe de lumină – la nivel celular, totul se transformă în lumină. Aparatul e în curs de brevetare. L-am experimentat întîi pe mine, pe familie. Am simţit – în vitalitatea mea, în ceea ce primesc ca intuiţie, ca revelaţie. Am avut curajul să ies cu el în lume după ce am verificat efectele lui pe o sală de 200 de persoane, într-o meditaţie. Se amplifică mult nişte fenomene care se întîmplă, nişte transmisii de gînduri. În primul rînd, probleme de sănătate rezolvă: declanşează vindecări. Mama a făcut accident cerebral anul trecut, în martie. I-am făcut două şedinţe dimineaţa, şi după-masă am sunat să văd cum se simte; am vorbit cu ea la telefon. Înainte, fusese blocată total.“ 

Am întîlnit şi oferte vădit mai concrete: „Sînt Mihaela Gugu. Profesor asistent al Institutului Upledger din SUA, iar în România – preşedintele Asociaţiei CranioSacrale metoda Upledger. Ne ocupăm de formare în această terapie. Doctorul John Upledger a fost cel care a cercetat, timp de opt ani, în perioada 1975-1983, împreună cu un alt grup de cercetători, ce se întîmplă dincolo de scoarţa craniană. Au pornit de la ultimele notificări ale lui William Gardner Sutherland şi au trebuit să răspundă la următoarea întrebare: se mişcă sau nu se mişcă oasele craniene? Se mişcă, dar de ce? Studiind fenomenul care se petrece dincolo de scoarţa craniană, doctorul Upledger a denumit un sistem format din meninge, lichidul cefalorahidian şi componentele care menţin presiunea craniană constantă. Ca terapie, sînt tehnici manuale foarte blînde, o atingere de 5 grame care încurajează, la nivel cranian, eliberarea şi mobilizarea din tensiuni a suturilor. Se lucrează şi la nivel de coloană vertebrală, cu tehnici mai blînde decît cele din osteopatie şi care vizează tubul dural. Tubul dural este practic învelişul măduvei spinării, prima haină a acesteia şi a creierului. Mîinile terapeutului aproape că nu se mişcă, însă nici noi nu percepem mişcarea din interiorul nostru, aşa cum nu percepem nici mişcarea Pămîntului. Dacă ar fi să poziţionăm undeva tehnica, ar fi între masaj şi reiki. Mult mai blîndă decît un masaj, manipularea e la nivel de ţesut, şi nu la nivel muscular. Paleta de aplicabilitate e foarte mare, de la o simplă durere de cap, pînă la migrene, paralizii cerebrale, accidente vasculare.“ 

Ultimul intervievat a fost un tînăr cu accent moldovenesc care prezenta dispozitivul numit Torser: „Am venit să desfăşurăm acest proiect de ecologie bioinformaţională, în colaborare cu Universitatea Naţională de Autoapărare. Dispozitivul Torser prezintă protecţie la radiaţie şi bioenergizare. Rezonator bioenergetic, funcţionează opt ani fără sursă electrică. În urma utilizării acestui Torser, aura – dacă este slabă – creşte şi se uniformizează, găurile dispar. El se poartă în apropierea corpului şi trebuie pus cu faţa activă spre zonele cu durere. E foarte bun, în special la pensionari: dureri de cap, dureri cervicale, pentru sistem locomotor, nervos, cardiovascular şi toate glandele, tot sistemul hormonal.“ 

Tîrgul de la Sala Palatului mai oferea încă multe, probabil mai interesante decît cele prezentate. Intenţia a fost doar să semnalez un domeniu nou, cu potenţial – în care, poate, în viitor, vom deveni mai iniţiaţi.  

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
ploua umbrela jpg
Prognoza meteo vineri, 24 ianuarie. Vremea va fi caldă, dar cerul rămâne schimbător şi se aşteaptă precipitaţii mixte
Potrivit prognozei emise de ANM, deşi vremea se încălzeşte uşor, cerul rămâne mai mult noros pe parcursul zilei şi sunt aşteptate precipitaţii mixte.