Spitalul - un vis neisprăvit

Publicat în Dilema Veche nr. 374 din 14-20 aprilie 2011
Spitalul   un vis neisprăvit jpeg

„Aveţi mîncare prin noptiere?“ 

Femeile şi-au aruncat priviri complice într-o tăcere vinovată. Nici un răspuns.

„Dacă aveţi, vedeţi ce faceţi cu ea, pe unde o puneţi… aici sînt microbi, viruşi, avem hepatită A, B şi C şi, dacă lăsaţi mîncarea prin noptiere, s-ar putea să plecaţi mai bolnave decît aţi venit!“ 

Monologul îi aparţinea unei asistente care a intrat într-un salon al Spitalului Municipal, acum vreo săptămînă. Eram în vizită la o prietenă internată acolo şi tocmai înghesuisem într-unul dintre sertarele noptierei cîteva fructe.  Uşa se închide cu zgomot, între timp asistenta a ieşit şi, după cîteva secunde, cineva îşi dă cu părerea, abia şoptit: „…deh, o fi o inspecţie!“ Eu mă trag mai spre marginea patului, regulamentar, şi întreb descumpănită unde aş putea muta mîncarea de prin noptieră. Prietena îmi face semn spre un frigider, îl deschid şi îl închid rapid… scorojit pe dinafară, înăuntru nici urmă de sertare, doar pungi de-a valma, şi-mi pare că oricum „microbii“ pot sălăşui la fel de bine şi acolo, într-o oarecare stare de latenţă, eventual congelaţi. Prietena mea zîmbeşte acru-dulce-amar, şi-mi spun că e deja mai bine.  Schimbăm vorba, ea abia aşteaptă să plece acasă, îmi vorbeşte despre un duş fierbinte şi senzaţia de îmbîcseală pe care o are aici între atîtea paturi, suferinţe, uşi trîntite şi icneli. Mă uit în jur la paturile înghesuite. Prea mulţi bolnavi, vreo două chipuri ascunse în basmale, o bătrînică tînjeşte după mere, da’ n-are cine să-i aducă; îi dau două portocale şi mă întreabă dacă n-am bani. Sincer, nu pricep mare lucru şi, cînd să mai zic ceva, uşa se deschide iarăşi şi intră un tip cu o geantă de voiaj, o trînteşte cît colo şi strigă jovial: „Hai, doamnelor, parfumuri de firmă, e ieftine, e de furat!“  La plecare, dau cu ochii de o femeie întinsă pe o targă mobilă aşezată în cadrul uşii unui salon şi-mi spun că e totuşi norocoasă, are un loc în spital. Stă aşa de cel puţin o oră. Cobor în stradă, e vineri şi ştiu că n-am să mai vin şi mîine şi – sper – nici într-o altă zi prea curînd, pentru altcineva. 

Un străin la spital 

Nu e român, dar de cîţiva ani cochetează cu ideea de a locui aici. Îmi spune că se simte atras şi deopotrivă exasperat de ţara asta în care contrarietatea substituie normalitatea în cotidian. La un pahar de vorbă îmi povesteşte, mai în glumă, mai în serios, experienţa lui în spital. „Eram undeva în provincie şi m-am îmbolnăvit. Fiind beneficiarul unei asigurări internaţionale de sănătate, am contactat asigurătorul francez şi foarte repede am fost adus cu o ambulanţă în Bucureşti la Spitalul Universitar, urmînd ca după stabilizare să fiu preluat de o echipă medicală şi transportat în Franţa.  Am stat deci 2-3 zile în spital la Bucureşti. Starea mea de sănătate s-a ameliorat, medical am fost tratat bine. Problema a fost alta. Cele trei zile am stat singur într-o rezervă şi imediat după ce am fost instalat în cameră cu tot cu bagaje, infirmiera mi-a dat cheia şi mi-a spus să încui uşa, să o deschid doar cînd se vine la vizită şi pentru tratament. Ca să nu mi se fure ceva. Am rămas perplex.  

Mi-a spus să sun dacă am vreo urgenţă, atîta doar că soneria nu funcţiona… Pe urmă m-a pus în temă:

– Sînteţi singur?

– Da.

– Păi cum vă descurcaţi, aveţi ce vă trebuie? Prosop, săpun, pijama?

– Eu nu am nimic, dumneavoastră nu aveţi?

– Nu, cu astea trebuia să veniţi de acasă…

Am rugat-o să mi le cumpere ea şi a fost de acord.

Cu mîncarea a fost mai complicat. Mi-a explicat că nu primesc mîncare fiind internat în aceeaşi zi, o duminică în care şi bufetul din spital era închis. Mi-a adus totuşi un ardei copt, o felie de pîine şi ceva lapte. Şi, mai tîrziu, o furculiţă. Pentru că eu nu aveam nici furculiţă… 

În cele cîteva zile rămase în spital, infirmiera a trecut din cînd în cînd să vadă dacă sînt bine sau îmi lipseşte ceva. Şi nu doar ea.

Am avut surpriza plăcută să constat că pot comunica în franceză atît cu medicul de caz, cît şi cu şeful de secţie.

Am cunoscut oameni atenţi şi amabili. Şi încă ceva – nu mi s-a cerut nimic pentru toate astea. Dar nu aş fi liniştit să mă tratez aici, nu m-aş simţi în siguranţă, e vorba de un sistem de sănătate care nu asigură aşa ceva.“ 

Devotament blocat

De partea cealaltă a mesei stă Ana. Ascultă istorioara francezului, dă din cap a înţelegere, alteori e nemulţumită şi din cînd în cînd pufneşte în rîs – „c’est la vie“, ori poate, în traducere liberă, autohtonă, „asta e“… 

De fapt, ştiu că ea înţelege mai bine decît mine. E asistentă medicală de mai bine de 20 de ani. A lucrat în ţară, a muncit ani buni în străinătate şi pentru ea diferenţa e evidentă.  

Îmi vorbeşte despre perioada în care muncind a reuşit să pună nişte bani deoparte, să înveţe, să-şi permită un concediu sau un weekend doar al ei. Să se bucure de respect pentru ceea ce face, de un buchet de flori şi un salut curtenitor cînd îşi întîlnea foştii pacienţi pe stradă. 

Acum lucrează într-un spital din ţară. Am întrebat-o de multe ori de ce nu a rămas „dincolo“. Un timp, mi-a răspuns cumva liniar: „…familia, faptul că am reuşit să cîştig cît să îmi fac o casă, să am un rost“. Acum nu mai spune acelaşi lucru. Salariul e de nimic, e mai mereu prea obosită ca să mai simtă vreo mulţumire, iar pacienţii – deloc puţini – sînt suficient de bolnavi şi săraci ca să-şi mai facă iluzii că se vor vindeca. 

„Un regim alimentar echilibrat, adaptat afecţiunii costă. Un regim de viaţă adecvat poate fi cel mult recomandat. Tratamentul medicamentos se limitează în parte la buget, în parte la buzunarul pacientului. Internările se fac doar în cazuri extreme şi în limita locurilor disponibile din spital.

În fond, în condiţiile astea nu se poate profesa. Te apuci de multe şi nu termini nimic. Zilnic eşti pus în situaţia de a alerga de la pacient la farmacie, de la condică la administraţie, rugat ori boscorodit; a doua zi o iei de la capăt. Vii de acasă cu săpunul, prosopul, pixul şi halatul – toate plătite din banii tăi, trebuie să fii rezonabil cînd vrei să faci un curs (e scump) şi să te îmbolnăveşti rar. Persoana aflată în concediu nu se înlocuieşte, atribuţiile sînt redistribuite către colegi. Cursurile costă, ca şi cărţile, tratatele ori revistele de specialitate. 

Pacient? Prevenţie? Educaţie? Controale periodice? Monitorizări? Mă întreb şi eu ce se întîmplă cu bolnavii de cancer în faze terminale… îşi pot suspenda boala din cauză de buget?

De multe ori o asistentă se poate ocupa de o secţie întreagă, iar dacă e nevoie poate fi în acelaşi timp infirmieră şi – de ce nu? – brancardier. Toate astea pentru un salariu mizer, pentru o posibilă viitoare pensie în cuantum neclar şi un calificativ umilitor – toţi devenim mai devreme sau mai tîrziu asistaţi.“ 

La începutul discuţiei mi-a vorbit despre spital şi despre problemele de sistem. Apoi ne-am dat seama că n-are sens. S-a scris şi s-a spus enorm, s-au făcut anchete şi declaraţii politice. Se ştie care sînt sumele alocate sănătăţii, cine şi cu cîţi bani pleacă acasă, se ştie de asemeni că totul se plăteşte, de la feşe şi pînă la şpăgi. Cum vede ea lucrurile? Nu prea bine. Pînă la aparatură, soluţii active şi strategii manageriale îmi spune că nu sînt… mănuşi … „Ştii, e penibil, ar trebui să schimb zeci de mănuşi lunar, sînt materiale de unică folosinţă, ca şi seringile, nu pot să le cumpăr şi pe astea, dar dacă se întîmplă ceva, răspund.“ 

Spitalul pe calea pierzaniei 

Aş putea să îi spun însă Anei că nu doar oamenii obişnuiţi – la propriu, muritori de rînd – se tem, ci şi instituţiile. Am citit cu oarecare surprindere un subpunct intitulat „Ameninţări“ al capitolului V privind Analiza Mediului Extern din Planul Strategic al Ministerului Sănătăţii pentru perioada 2008-2010, subpunct în care se identifică o dificultate măcar ciudată, din punctul meu de vedere: „Creşterea nivelului de informare a pacienţilor, concomitent cu progresul şi diversificarea tehnologiilor diagnostice şi terapeutice vor conduce la creşterea aşteptărilor acestora şi, implicit, la o creştere a cererii de servicii medicale complexe; sistemul de sănătate trebuie să dispună de mecanisme care să asigure direcţionarea resurselor financiare în virtutea principiului eficienţei.“ 

O altă ameninţare ar fi aceea că „libertatea de circulaţie a persoanelor şi a serviciilor dă posibilitatea utilizatorilor să ia contact cu furnizori de servicii din diferite ţări şi să-şi modifice aşteptările.“

Nu mai spun însă nimic, prietena mea s-a externat, deci deocamdată e bine. Ana e cam bolnavă, dar ştie să-şi poarte de grijă, francezul e asigurat, iar eu sînt încă tînără, sănătoasă şi, dacă se strică şi mai rău treaba, probabil o voi lua din loc. 

Pînă la soluţionarea problemei mănuşilor chirurgicale de unică folosinţă, în premieră, Ministerul Sănătăţii a elaborat prin februarie 2011 Planul Naţional de paturi, măsură de natură să introducă predictibilitatea şi echilibrul în sistem – potrivit declaraţiei ministrului de… resort. 

Ideea e că vom deveni în principiu mai supli şi mai generoşi cu semenii noştri pentru că, dacă pînă la 1 aprile mai erau 134.760 de paturi, în 2013 vor mai fi 123.127, adică nici mai mult nici mai puţin de 1000 de inşi vor împărţi în medie cîte 5,72 de paturi. Nu ştiu cum se vor fracţiona paturile, dar cu siguranţă unii vor cădea din ele.

Sper că pînă în 2013 se vor număra şi păturile, pernele şi lingurile corespunzătoare fiecărui pat; că vom pricepe în sfîrşit că europenii au mai puţină nevoie de paturi pentru că sînt mai puţin bolnavi şi nu şi-au permis niciodată să-şi dijmuiască nou-născuţii pentru o amărîtă de cutie de lapte praf. Şi stau şi eu şi mă întreb ce se poate întîmpla cu oamenii care, ipotetic, ar intra în cele 67 de spitale reprofilate, comasate, numite „aziluri de bătrîni“, pe care nu am înţeles încă cine le va finanţa, cine le va utila şi în care va lucra cine? La cît de versaţi sîntem la categoria „experimente“, sper să nu se gîndească cineva la introducerea stagiului obligatoriu la azil…   

Sorina Săvulescu este avocat. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.