Sighişoara - Cetatea

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
sighisoara 0 jpg jpeg

Am ajuns la Sighişoara, undeva după prînz. Zi călduroasă, nu foarte mulţi turişti. Iar cei care erau se învîrteau pe străzile înguste într-un ritm care nu ţinea cont nici de bătăile ceasului din Turn, nici de cele ale toboşarului.

Toboşarul e înalt şi mîndru. Poartă pe cap o bonetă de culoarea vişinei, cu un ciucure atîrnînd şic într-o parte. Face notă aparte şi cu cămaşa alb cu verde, dintr-un material lucios, în care cred că se încinge zdravăn cînd merge prin cetate în sus şi-n jos. Şi – nu în ultimul rînd – are agăţată de gît toba. E un „Premier“ primit din Olanda. Dar are şi o tobă medievală, care e la reparat de cîteva zile.

„Luume, luuume! Să ştie tăt natul! A fost ora 12 după miezul zilei şi nu s-a întîmplat nimic deosebit. Dar, la ora 8, după miezul zilei, se întîmplă ceva deosebit! La Sighişoara, la sala Baroc a Primăriei, în cadrul Festivalului de Muzică Academică, vom continua concertele, pentru toţi copiii de la 2 la 99 de ani! Intrareaaa este liiiberă. Moca. Facem să fie bine! Am zis!“

Copiii îl privesc curioşi. Uneori, îi adună în jurul lui şi cîntă sau face tot felul de giumbuşlucuri cu care-i vrăjeşte. E ca un Guliver în ţara piticilor. E înalt şi mîndru, spuneam. Doar unul e toboşarul cetăţii! Dorin Stanciu e absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj, masterand în pictură. De şase ani lumea îl ştie drept toboşarul cetăţii Sighişoara. Salută turiştii în 57 de limbi. Tocmai a văzut un japonez şi începe să turuie în limba lui mesajul de bun-venit. Japonezul e în al nouălea cer. Se luminează la faţă şi bate din palme bucuros. Apoi toboşarul o dă pe germană, pe engleză, pe… ţigăneşte!

„Facem să fie bine! Am zis!“

Înainte să devină toboşar, a studiat temeinic „personajul“. Aşa a aflat că, în Evul Mediu, toboşarul locuia în Turnul cu Ceas de la intrarea în cetate. Era şi pompier, şi gornist, şi paznic. Pe vremea aceea, toboşarul anunţa procesele sau execuţiile publice ale celor legaţi la stîlpul infamiei. Azi – folosind aceeaşi formulă din trecut (cu… „Lume, lume! Să ştie tăt natul!...“) – anunţă concerte şi expoziţii. „Toboşarul cetăţii Sighişoara“ nu este doar un personaj, ci şi marcă înregistrată la OSIM, costumele sale fiind reproduse după modelele originale ale toboşarilor din secolului al XVII-lea, cu ajutorul fotografiilor de la Muzeul de Istorie din Sighişoara. Aşa că, dacă te uiţi la pozele de demult şi la personajul de azi, e greu de spus care e „vechi“ şi care e „nou“. De ceva vreme, nu mai e singur pe străzile înguste ale cetăţii. Au apărut personaje noi: un străjer (care-i ţine isonul cu un gong) şi cîteva domniţe îmbrăcate în rochii lungi, de catifea, strînse în corset. Dorin Stanciu mai bate de cîteva ori în tobă să se adune lumea, căci mai are ceva de spus: „Lume, lume! Se aduce la cunoştinţă publică să nu încurajaţi cerşetorii care încalcă legea locului! Facem să fie bine! Vorbele bune nu strică dinţii! Am zis – adjudecat!“ Turnul cu Ceas bate ora exactă. Cîţiva turişti rămîn cu halba în aer. Alţii se opresc din mers şi îşi întorc privirile spre turn. Ceasul bate de două ori. Primul mecanism al ceasului era din lemn, dar a fost distrus de un puternic incendiu, în 1676. Însă, actualul orologiu a fost făcut în 1906, la Berna, în Elveţia, şi de atunci funcţionează neîntrerupt. E nevoie doar să fie uns o dată pe săptămînă.

Dacă priveşti ceasul dinspre Oraşul de Jos, lîngă toboşar e un personaj aparte: călăul cetăţii. În Evul Mediu, Sighişoara era printre puţinele oraşe din Transilvania care avea „dreptul de a condamna la moarte“, şi chiar a existat în oraş o familie de călăi. Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, care funcţionează chiar în Turnul cu Ceas, Nicolae Teşculă, îmi spune o altă legendă a cetăţii descoperită în documente: „Am găsit însemnări despre un proces intentat unui astfel de călău. După legile vremii, hoţii şi criminalii erau spînzuraţi şi apoi trebuiau să stea la răspîntii de drumuri, ca să fie un exemplu pentru ceilalţi. Numai că unul dintre călăi, în schimbul unor sume de bani, i-a predat pe acei hoţi familiilor lor, iar călăul a fugit din cetate şi s-a întors peste 30 de ani. Atunci a fost recunoscut şi judecat pentru fapta lui“.

De sus, din Turn, se văd cele trei dealuri care înconjoară cetatea şi care par să fi apărat-o întotdeauna. Pe dealul Visii se află platoul Breite, vestit pentru rezervaţia de stejari seculari, rezervaţie care a scăpat pînă acum de două ori de distrugere: o dată, cînd a fost la un pas să devină aeroport, iar a doua oară, cînd locul fusese ales pentru Proiectul „Dracula Park“. Spre gară e dealul cel mai înalt din oraş. Dealul Gării. La baza lui, în Evul Mediu, era o leprozerie. Acum – doar o biserică: Biserica Leproşilor, numită astfel de la faptul că, pe vremuri, preotul ţinea, de pe un balcon, şi slujbe pentru leproşii care n-aveau acces în biserică. Şi mai e Dealul Lunca Poştei, înspre Oraşul de Jos, pe care se odihneau caii poştalioanelor.

Ciuma, incendiul şi termopanele

Se spune că Sighişoara ar fi singura cetate medievală locuită din Europa. Nimic mai fals. Mai sînt destule. Numai că Sighişoara pare să fi fost foarte bine păstrată. Directorul muzeului, Nicolae Teşculă, spune că ar fi o ironie a istoriei. Cetatea a avut 14 turnuri (au rămas doar 9) şi era înconjurată de un zid de 930 de metri lungime, ceea ce o făcea una dintre cele mai bine apărate din Transilvania. Aşa se face că în toată istoria ei a fost cucerită doar de două ori. Pe de altă parte, viaţa cetăţii a fost împărţită în „viaţa de dinainte şi de după 1676“. Mai exact, 30 aprilie 1676. O dimineaţă cu vînt puternic, cînd o femeie din Oraşul de Jos era prinsă cu treburile casei. Spăla rufe, iar în cuptorul din curte cocea pîine. Cuptorul a luat foc, iar vîntul a făcut ca incendiul să se întindă repede, ajungînd pînă în cetate. Au murit 30 de oameni, iar 80% din oraş a fost distrus. Singurele clădiri care au scăpat au fost Biserica Leproşilor, care era dincolo de Tîrnava, şi Biserica din Deal. Oraşul a cerut ajutor tuturor localităţilor săseşti din zonă şi totul a fost reconstruit.

Nu peste mult timp, în 1709, în Sighişoara a venit un comerciant de blănuri care tocmai scăpase de o carantină de ciumă la Gheorgheni. Negustorul a adus cu el ciuma şi, în trei săptămîni, trei sferturi dintre locuitorii cetăţii au murit.
Au fost, aşadar, incendiul, ciuma şi – cam în aceeaşi perioadă – atacul curuţilor. Toate au făcut ca Sighişoara să devină un orăşel sărăcit. Într-un fel – spune directorul muzeului, Nicolae Teşculă – a fost norocul cetăţii, care nu a mai prezentat interes şi a scăpat astfel de tăvălugul modernităţii. Dacă în alte părţi, zidul de apărare al cetăţilor a fost dărîmat, la Sighişoara a rămas întreg – 930 de metri – pînă astăzi. E adevărat că cetatea n-a mai fost restaurată de mult. În urmă cu cîţiva ani, 30 de metri din zid s-au prăbuşit şi au fost reconstruiţi. Nici turnurile nu stau prea bine. Unul dintre ele – cel al Cismarilor – găzduieşte sediul unui post de radio şi al unui ziar local, fiind concesionat de fostul primar pe o perioadă de 99 de ani. Am aruncat o privire înăuntru: numai uşi şi geamuri din termopan.
Actualul primar, Ioan Dăneşan, a procedat şi el la fel, cu un alt turn, concesionat unei fundaţii. Primarul spune că există toate aprobările necesare pentru închirierea turnurilor.

La fel şi pentru schimbarea pietrelor cu care este pavată cetatea. În urmă cu cîţiva ani, cînd s-au înlocuit conductele din cetate, străzile cetăţii au fost răscolite de-a dreptul. Localnicii spun că, din cauza camioanelor care traversau cetatea, drumurile se adînciseră. Se făcuse ca un şanţ lat pe mijlocul străzilor. Apoi, s-au scos pietrele de rîu din epoca medievală, cu care erau pavate străzile, şi au fost puse altele noi, iar drumurile sînt acum asfaltate, iar în asfalt s-au aşezat noile pietre. Vorba primarului: „Cele vechi nu făceau bine la gleznele turiştilor, iar cele noi… tot pietre de rîu sînt! Ce contează că sînt de acum 500 de ani sau de anul trecut?!“.

Am fost la Sighişoara la cîteva zile după Festivalul Medieval. Cetatea era liniştită şi totul părea să se întîmple după un ritual neştiut, dar intuit şi respectat de toată lumea. La terasele din cetate nu cîntă muzica. E o linişte ce pică bine în decorul cu iz medieval, prin care trece, din cînd în cînd (ca-ntr-un vis!) o „domniţă“ pe care o vezi mai apoi cum dispare într-unul dintre ganguri.

Un turn cu pereţii decojiţi (dar acoperiţi de graffiti). O casă proaspăt renovată în culori un pic stridente (dar care par să se încadreze în peisaj). În mijlocul drumului, un „vampir“ din carton, chiar în faţa Casei „Vlad Dracul“, te invită în celebra casă – acum restaurant – în care a trăit cîţiva ani tatăl lui Vlad Ţepeş. Turiştii se fotografiază cu „vampirul“. Un grup de turişti nemţi rîde zgomotos, în timp ce unul dintre ei face el însuşi pe vampirul, folosindu-se de umbrele înfricoşătoare de pe pereţii scorojiţi. Un artist şi-a aliniat tablourile de-a lungul străzii. Altul îţi face portretul în creion în mai puţin de 15 minute.

Însă, odată ajuns în piaţa cetăţii, ieşi din atmosferă. Brusc, ai impresia că ai ajuns din Evul Mediu în plină modernitate. Trebuie să te dai la o parte să faci loc Audi-ului argintiu, care tocmai a intrat pe sub poarta de la Turnul Croitorilor, urmat de un Volkswagen negru. Maşinile nou venite de-abia mai au loc printre alte zeci parcate în jurul pieţii şi de-o parte şi de cealaltă a străzii care duce la Scara acoperită.

Aflu că există o hotărîre a Consiliului local din 2006 care interzice circulaţia maşinilor în cetate, cu excepţia riveranilor şi a maşinilor pentru aprovizionare. Dar, în acelaşi timp, ceva mai jos de Turnul Croitorilor e amplasată o barieră (a unei firme private), care încasează o taxă de intrare în cetate pentru autoturisme. Aşa că, oricine plăteşte – intră. Primarul Sighişoarei spune că pînă nu se va face o parcare la baza cetăţii, în Oraşul de Jos, nu există, practic, o soluţie. Iar parcarea încă nu se face. Ioan Dăneşan vorbeşte despre neînţelegeri cu consilierii.

În tot acest timp, numărul locuitorilor cetăţii scade. Oamenii vînd casele de sute de ani, în care se face un restaurant sau o pensiune, şi se mută. Despre „oamenii cetăţii“, însă, şi cum e să trăieşti într-o cetate medievală – săptămîna viitoare. 

Varianta audio poate fi ascultată la http://romania-actualitati.ro/sighisoarasioamenii-32634
 
Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România.

DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.

Parteneri

Canicula jpg
Val de foc peste România, cu temperaturi ce depășesc 40 de grade. Județele care intră sub Cod roșu de caniculă extremă
România se confruntă cu un val de căldură sever, care aduce temperaturi de până la 41 de grade și nopți tropicale în București și alte 15 județe.
Hobbes Rousseau png
J.J.Rousseau - Președinte și Hobbes - Prim-ministru, Fără încredere nu există reformă
Fără încredere, reforma devine abuz. Între autoritatea lui Hobbes și consensul lui Rousseau, România are nevoie de guvernare fermă, dar empatică, în care comunicarea onestă și participativă devine cheia legitimității deciziilor și a speranței colective.
Nicolas Jarry bbc (1) jpg
Meci nebun la Wimbledon: a dat 46 de ași și a pierdut. Care este recordul mondial al punctelor direct din serviciu
Optimile de finală de la Wimbledon au oferit un meci rar văzut pe terenul de tenis.
image png
De ce trebuie să lași un pahar de apă lângă chiuvetă atunci când pleci în vacanță. Spaniolii mereu fac asta
În plin sezon de vară, oamenii din întreaga lume încearcă să își ofere câteva zile de vacanță pentru a se deconecta de toate grijile pe care le au. Dar înainte de a pleca de acasă, este indicat să lase un pahar de apă lângă chiuveta din bucătărie și din baie.
Viktor Orban Facebook jpg
Care e miza declarațiilor premierului ungar Viktor Orbán. Analist: „Discursul său transmite o ofertă de colaborare”
Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat declarațiile recente ale premierului maghiar Viktor Orbán privind relațiile româno-ungare, arătând că ele trebuie citite în cheia dublului său discurs, atât simbolic, dar și strategic.
 Foto: Facebook/Salvamont Maramureș
Trupul neînsuflețit descoperit în Munții Mureșului aparține unui cetățean ucrainean. Cadavrul a fost găsit de un cioban
Trupul neînsufleţit şi aflat în stare avansată de descompunere descoperit sâmbătă de un cioban, în Munţii Maramureşului, aparţine unui cetăţean ucrainean.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu află luni dacă rămâne sub control judiciar. Fostul candidat, trimis în judecată pentru propagandă legionară
Călin Georgescu află luni dacă rămâne sub control judiciar, după ce judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 a amânat, vinerea trecută, luarea unei decizii în cazul fostului candidat la prezidențiale.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Urmează cea mai favorabilă perioadă pentru șase zodii. Noroc triplu, abundență și oportunități neașteptate! Vor începe un capitol de aur
În perioada următoare, astrele pregătesc o adevărată explozie de energie pozitivă pentru șase zodii. După luni de eforturi, incertitudini și provocări, acestea vor intra într-un nou ciclu astral care favorizează succesul, norocul și abundența. Practic, Universul le deschide o poartă.
Elon Musk Donald Trump Biroul Oval FOTO Profimedia jpg
Trump spune că Musk a „luat-o razna” și numește noul său partid politic „ridicol”
Donald Trump a declarat duminică că decizia lui Elon Musk de a înființa și finanța un nou partid politic în SUA este „ridicolă”. Acesta a spus despre fostul său aliat că a „luat-o razna”.