Satul şi biserica

11 august 2010
Satul şi biserica jpeg

Viaţa pare atît de simplă în satul acela mic din inima secuimii! Biserica. Şcoala. Căminul cultural. Şi cercul se închide. Biserica e mică şi albă. Domină satul de pe un deal ca o spinare de animal obosit de muncă. Mă ridic pe vîrfuri, pun mîna streaşină la ochi şi mă uit pe geamul pătrăţos. Înăuntru – rînduri goale de bănci, o pianină şi steagul Ungariei arborat într-un colţ. Cînd e slujbă, cel puţin jumătate dintre cei 100 de locuitori ai satului îşi ocupă tăcuţi locul în băncile bisericii. E construită în secolul al XVIII-lea, după modelul bisericilor din zona Săcele şi cu meşteri tot de acolo. Are un clopot mare şi vechi.

Pustiu… sau poate doar liniştit 

Satul Măgheruş (sau Sepsimagyarós) din Covasna e, însă, ceva mai vechi decît biserica. Şi decît clopotul. Prima descriere a apărut în urmă cu 500 de ani. De atunci a fost locuit doar de maghiari, toţi de religie reformată. Cînd nu aveau biserica lor în sat, la sărbătorile mai importante mergeau grupuri-grupuri, peste dealuri, la Lisnău sau la Săciua, preţ de 5 kilometri. Apoi, în 1748, a început construcţia bisericii din satul lor. A durat patru ani.

Viaţa bisericii a fost de atunci cînd bună – cu preoţi devotaţi, care-i făceau pe oameni să se simtă „păstoriţi“, cînd mai rea. Pustie, cu lacătul pe uşă ani la rînd, căci nu se găsea nimeni să vină să slujească în satul mic, ascuns printre dealuri, la vreo 10 kilometri de drumul principal care leagă Braşovul de Tîrgu Secuiesc. 

Şi viaţa satului a fost cam la fel: cînd bună, cînd rea. Colectivizarea i-a gonit pe oameni spre oraşe. Multe case sînt şi acum părăsite. Unele au fost transformate în „case de vichend“ – cum avea să le numească pastorul reformat Szasz Csaba. La Măgheruş locuiesc azi, aşa cum spuneam, 100 de oameni, la care se mai adaugă în „vichend“ vreo 50. Pastorul Szasz Csaba nu e de-al locului. A venit la Măgheruş în 2004. Că… „aşa au vrut Dumnezeu şi autorităţile bisericeşti“. Trăieşte în casa parohială de lîngă biserică împreună cu soţia şi un cîine mare şi lăţos. Are 42 de ani. Ştie tot ce mişcă în sat. E preot, dar şi învăţător. Învăţătoarea e în concediu de maternitate şi-i ţine locul preotul. La şcoala în limba maghiară, cu clasele I-IV, merg în total zece elevi. Alţi zece copii merg la grădiniţă. E o mare realizare pentru micul sat că, în urmă cu patru ani, s-a reînfiinţat (după 25 de ani) grădiniţa. Tot o mare realizare e şi faptul că satul are – pentru prima dată în istoria lui – ceea ce localnicii numesc un… parc. Chiar dacă cuvîntul e prea pretenţios pentru cele cîteva leagăne şi bănci vopsite în culori stridente. Dar ce mai contează!... 

Nu departe de parc e un „magazin mixt“. Magazinul – amenajat în camera de la stradă a casei unui localnic – e singurul din sat. Are program redus – cîteva ore pe zi – şi funcţionează şi pe post de cîrciumă. A! Mai e şi căminul cultural! Chiar în centru, la o răscruce de drumuri cu inscripţii în limba maghiară. Aici se adună sătenii de 1 Mai, cînd e „carnaval“. Sau la sfîrşitul lui august, la „Zilele satului“. Nu-mi rămîne decît să-mi imaginez veselia, agitaţia care cuprind satul în perioada aceea. Pentru că la vremea trecerii mele pe acolo (la sfîrşit de iarnă) părea pustiu. Sau poate doar liniştit. Pentru că cel puţin în casele locuite din centru, sigur se întîmplă ceva. Ceva simplu şi omenesc. Şi pot să-mi imaginez… O femeie îşi spală părul într-un lighean. Alta taie o ceapă, în timp ce pe plită fierbe pasărea tăiată de bărbatul ei în fundul curţii. Un copil mîngîie o pisică. O bătrînă priveşte în gol de după perdea. O familie se strînge în jurul mesei. Un bărbat aruncă o mînă de fîn vacilor din grajd şi le mîngîie apăsat (încă le mai ţine, deşi vinde tot mai greu laptele şi brînza). Lucruri simple, omeneşti. 

La Măgheruş sînt 25 de telefoane fixe şi 6 maşini, folosite şi pe post de „Salvare“ atunci cînd e nevoie. Ăsta-i satul! Şi asta-i biserica. 

Preoţii sînt prieteni,  bisericile sînt diferite 

La Lisnău (sau Lisznyó) ajungem pe înserat, dar biserica reformată o găsim uşor. În centru. O femeie cu mînecile suflecate traversează curtea bisericii şi vine să ne arate unde stă preotul: „Acolo unde se înfundă strada!“. Poarta e larg deschisă, aşa că intrăm. Pînă să ajungem însă la uşă, ne prinde din urmă preotul, care se întoarce de la o înmormîntare. Ne invită în casă firesc, ca şi cum ne-ar cunoaşte, ca şi cum ne-ar fi aşteptat (rar întîlneşti o asemenea atitudine la un preot ortodox, de pildă, care, de obicei, e suspicios dacă se trezeşte cu un ziarist la uşă şi care nu prea vorbeşte cu presa dacă nu are aprobare de la Episcopie). Pastorul Dersi Gyorgy e la Lisnău din 1986. În acele vremuri satul era altfel – spune el. Oamenii – mai deschişi veneau mai des la biserică, se ajutau mai mult, erau împreună. 

Ce-i desparte acum? Pastorul spune că munca. „Înainte de 1989 se plîngeau că nu-i lasă comuniştii să meargă la biserică. Acum, aleg singuri să nu mai vină. Lucrează şi sîmbăta, şi duminica, de dimineaţă pînă seara. Nu muncesc neapărat pentru că vor să aibă mai mult. Dar muncesc cu mijloace rudimentare, şi asta le ia tot timpul. Înainte, dacă ridica unul o casă, puneau toţi umărul. Acum, e fiecare în curtea lui, cu problemele lui.“ Ce i-ar putea apropia din nou? „Credinţa. Cei 500 de oameni care trăiesc în sat sînt împărţiţi între cele patru biserici: peste 300 sînt reformaţi, iar restul greco-catolici, romano-catolici. Vreo 20 sînt ortodocşi. Aceştia din urmă au biserică, dar nu şi preot. Noi ţinem în luna ianuarie, timp de o săptămînă, o slujbă ecumenică. I-am invitat şi pe ceilalţi preoţi, au venit, au ţinut slujbă în limba română… Dar ei nu m-au invitat pe mine niciodată. Deşi sîntem prieteni, ne întîlnim cu diferite ocazii, dar nu m-au chemat niciodată în biserica lor.“ La Lisnău sînt familii care, odată cu interzicerea de către comunişti a Bisericii greco-catolice, în 1948, au devenit romano-catolici. Asta nu i-a împiedicat însă să meargă la slujbele în limba maghiară din biserica reformată. 

Şi aici, ca şi la Măgheruş, sînt rînduri de bănci, o pianină şi steagul Ungariei. Iar pereţii sînt împodobiţi ici-colo cu feţe de masă lucrate de mînă şi cu flori de plastic. Între biserică şi zidul care o înconjoară au fost îngropaţi în urmă cu mai bine de trei secole (între 1717-1720) aproape 80% dintre locuitorii satului, vreo 400 de oameni, care au fost ucişi de epidemia de ciumă. E o groapă comună şi un monument deasupra. Biserica din Lisnău e mai veche decît cea din Măgheruş. A fost construită în secolul al XV-lea, refăcută în jur de 1622, şi a suferit o serie de tranformări la începutul secolului al XIX-lea, cînd a fost făcut şi un gard din piatră, de jur-împrejurul bisericii. Locuitorii din Lisnău se mîndresc şi ei cu clopotul bisericii, cel mai vechi din judeţul Covasna, făcut în 1693, de un clopotar din Braşov. 

Şi aici comunismul i-a mai gonit pe oameni. Satul a fost colectivizat, iar pastorul ungur – arestat o vreme pentru că a cîntat imnul secuilor. Soţia lui este medic. Spune uneori că el „se ocupă“ de sufletul localnicilor, iar ea de trupul lor. Cît a fost arestat, soţia a fost transferată la vremea aceea dintr-un loc în altul, pînă cînd a rămas fără loc de muncă. Dersi Gyorgy îşi aminteşte Crăciunul lui ’89 care i-a adunat pe localnici, indiferent de credinţă, la biserica reformată. „Mulţi mi-au spus atunci să fiu primar, dar am stat departe de politică. Tot ce am făcut atunci a fost să-i conving pe oameni să nu distrugă CAP-ul şi să le tot reamintesc ceea ce în Biblie scrie de 365 de ori: să nu se teamă. Şi să nu-şi piardă credinţa.“ Asta le aminteşte şi acum, la 20 de ani după scena cu CAP-ul, cînd vede cum copiii satului cresc fără credinţă şi, uneori, fără părinţi, pentru că aceştia muncesc prea mult. A doua zi era duminică şi era slujbă. În curtea bisericii s-au strîns pe rînd grupuri de localnici, tăcuţi, îmbrăcaţi frumos, bărbaţii cu pălării cenuşii pe cap, femei cu paltoane de stofă. Clopotul începe să bată, oamenii intră în biserică, îşi iau locul în bănci. Femeile – în stînga, bărbaţii – în faţa pianinei la care pastorul începe să cînte. Slujba se ţine în maghiară. E drept, nu prea am văzut tineri în biserică. Anul trecut, la Lisnău, s-au născut patru copii. Ăsta-i satul. Şi asta e biserica. 


Liliana Nicolae este jurnalist la Radio România.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.