România: raport culinar - mîncarea românească, prin ochii unui occidental -</i>

Publicat în Dilema Veche nr. 269 din 9 Apr 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

William Banting a fost un tîmplar englez, altminteri destul de înstărit, şi a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Marea dramă a vieţii lui a fost greutatea, care îl împiedica să-şi desfăşoare activităţile zilnice, pînă în punctul în care devenise o corvoadă să urce scările. A încercat tot soiul de cure de slăbire, a trecut pe la medici faimoşi în epocă, a consumat o perioadă doar fructe proaspete, legume fierte şi ceaiuri. Din păcate, fără nici un rezultat: rămăsese la fel de gras şi era din ce în ce mai extenuat. Aşa că s-a hotărît să renunţe la tot efortul, la salate şi diete, şi să mănînce doar ce îi place. Şi anume, în principal fripturi consistente, în grăsime. Minune: în scurtă vreme a pierdut spectaculos în greutate şi a ajuns într-o stare fizică excelentă. A publicat o broşură în care şi-a povestit impresiile dietetice. Succesul lui în epocă a fost atît de mare, încît numele lui a intrat în vocabular în cel puţin două limbi europene: to bant în engleză şi att banta în suedeză înseamnă "a ţine dietă după metoda Banting". Astăzi, e considerat părintele dietei cu nivel scăzut de carbohidraţi (cantităţi minime de pîine, cartofi, paste, dar carne la discreţie, gătită în casă). La peste un secol şi jumătate de la moartea sa, el a devenit unul dintre inspiratorii unei mişcări care în Suedia se numeşte LCHF, adică low carbohidrates, high fat. Mişcarea a început să cîştige în popularitate din 2005: în principal, pentru că este una de rezistenţă. Într-o epocă în care se poartă vegetarianismul şi preparatele fără grăsime, ea exaltă carnea, lactatele şi ouăle în stare naturală. De fapt, întoarcerea la bucătăria tradiţională, fără economii şi modestie gastronomică, este un curent tot mai la modă în toată lumea. Mîncarea a căpătat conotaţii aproape ideologice: spune-mi ce mănînci ca să-ţi spun ce susţii. În SUA, se manifestă, printre altele, prin Fundaţia Weston A. Price: ideea de bază este că trebuie să reînvăţăm să gătim şi să consumăm precum bunicii noştri. În sfîrşit, punctul comun dintre toate aceste curente poate fi rezumat în conceptul de slow-food, care este o contrareacţie nu doar la mîncarea de tip McDonald’s, ci la tot ce înseamnă dietă, strînsul curelei şi remuşcări (mai ales occidentale) în faţa abundenţei culinaro-bahice. Pär este suedez, adept al LCHF. A devenit atît de pasionat de subiect, încît în orice ţară se duce, colectează în primul rînd impresii culinare. Aşa a ajuns şi în România: a vrut să cunoască de aproape, în oraş şi la sat, în supermarket şi la piaţă, în Bucureşti şi în provincie, felul în care mănîncă românii şi ce fel de produse se găsesc. Avea nevoie doar de un traducător, totodată şi însoţitor, ca să nu se rătăcească complet prin hăţişul mioritic. Aşa a început aventura, presărată cu o mulţime de impresii şi opinii slow-food. Supermarketul şi ouăle olteneşti "În LCHF nu se consumă prea multă pîine, dar nu vreau să adopt un punct de vedere extrem, în sensul că orice carbohidraţi sînt răi. LCHF dus pînă la ultimele consecinţe este folositor mai ales celor supraponderali şi diabeticilor. Însă, dacă mănînc pîine, vreau să fie adevărată" " şi-a expus el concepţiile în faţa unui cuptor de pîine aflat în curtea Muzeului Ţăranului Român, după ce a aflat în detaliu " şi cu încîntare " cum se făcea pîinea la ţară, pe vremuri. "Da, din ce spui, pîinea de casă făcută de bunicii voştri era cea adevărată. Ca să dospească, era nevoie de cîteva ore; cea pe care o cumpărăm astăzi, fabricată pe scară industrială, e făcută în cel mult 15 minute. Normal că i se adaugă aditivi, altminteri n-ar fi posibil să crească atît de repede. Dacă nu găsesc pîine aşa cum era făcută odinioară, prefer să nu mănînc deloc." După MŢR, următoarea oprire a fost, oarecum surprinzător, la supermarket. A vrut să fie unul cît mai mare şi cu cît mai mulţi cumpărători, ca să-şi facă o idee clară despre ce cumpără românii pe scară mare în perioada post-integrare europeană. Aşa se face că am poposit la Cora Lujerului. "Cu cît lista de ingrediente este mai lungă, cu atît produsul este mai prost. Înseamnă că este plin de înlocuitori, iar componenta lui naturală este foarte mică" " a continuat Pär în faţa rafturilor cu lactate. "Produsul prost prin excelenţă este margarina, e un fel de exemplificare totală a producţiei pe scară industrială. Margarina e o cremă care ar putea fi foarte bine folosită pentru lustruit ghete, căreia i se adaugă coloranţi şi arome. Ceea ce este fără precedent în alimentaţia contemporană e accentul pus pe produsele cu cantitate scăzută de grăsime. Toată lumea aleargă după lapte sau iaurt cu grăsime 1%, 0,1%, dacă se poate. Faptul că grăsimea ar fi nocivă pentru alimentaţie e una dintre marile mistificări ale epocii noastre, comparabilă cu o altă fobie recentă, încălzirea globală. E o teamă generală de grăsime. Personal, caut lapte natural şi unt normal. Grăsimea scăzută e unul dintre motivele cele mai importante ca să nu le cumpăr." La raftul cu ouă, a început o căutare acerbă. Fiecare cutie a fost verificată, ouăle au fost pipăite, cîntărite în palmă, le-au fost comparate culorile, forma, mărimea. Dar, în cele din urmă, Pär a găsit ceva care să-l satisfacă pe deplin: ouă produse la o fermă ecologică din judeţul Olt, cu inscripţia, pe cutie, Cortina SRL. Avea să facă omletă (în unt) şi să păstreze capacul cutiei. Ca să ştie ce să caute, în cazul în care se reîntoarce. În plus, vrea să recomande ouăle respective, dacă vreunul dintre prietenii lui va vizita România. Se vede că i-au făcut o impresie puternică. Şi, la plecarea din supermarket, avea să admire îndelung bătrînele ţărănci care vindeau urzici, pătrunjel şi mărar pe marginea drumului. "Să nu le lăsaţi cu nici un chip să dispară" " a spus el. În Braşov, la Stejăriş Pentru un oraş de provincie, Pär a vrut să combine utilul documentării gastronomice cu plăcerea turistică. Aşa că a ales Braşovul, stimulat şi de aşezarea lui în centrul ţării, şi de originile germanice. A aflat pe Internet de pensiunea Stejăriş, aflată pe drumul spre Poiana Braşov. I-au plăcut fotografiile, în plus, faptul că posedă şi o colecţie de vinuri româneşti. S-a dovedit o alegere inspirată: aici, avea să-şi găsească sufletul geamăn în materie de gusturi gastronomice, în persoana lui Radu, ginerele proprietarului pensiunii. Suc de mere natural, făcut din fructele din livadă, ouă luate de la vecinii crescători de găini, smîntînă din belşug, brînză de burduf. Din platoul cu gustări reci româneşti avea să fie cucerit complet de slana cu ceapă. Absolut LCHF, un aliment neoaş ardelenesc în conformitate cu ultimul răcnet suedez: nici un fel de teamă de grăsime. În plus, printre clienţi a găsit chiar interlocutori care ştiau de ouăle Cortina. "Se cunoaşte diferenţa între alimentele afumate acasă şi cele făcute pe scară industrială " a spus el. Acestora din urmă, de fapt, li se adaugă arome care au gust de afumătură. Slana asta e nemaipomenită. Din nefericire, am observat că tot mai mulţi români sînt cuceriţi de produse şi mode venite din afară. Cum ar fi, de exemplu, faptul că astăzi tot mai puţini folosesc pentru prăjit grăsimea animală şi preferă uleiul sau fierberea. Grăsimea animală e cea mai bună pentru gătit. Una dintre prostiile contemporane este moda consumului de soia, care e mai nocivă pentru organism decît orice tip de carne ai putea găsi, oricît de grasă." Deloc surprinzător că, avînd în vedere asemenea concepţii, Pär a aflat cu încîntare despre marota lui Ceauşescu cu soia ca piesă de bază a alimentaţiei raţionale. "E bine că, cel puţin pentru o perioadă, consumul de soia o să fie privit cu repulsie aici." Totuşi, dacă aşa stau lucrurile şi măcar o parte din mîncarea românească, cel puţin gătită tradiţional, i se pare atît de bună, de ce restaurantele noastre nu prea au succes în lume? Unii spun că tocmai pentru că mîncarea ar fi foarte grasă sau "din topor". "Nu cred că ăsta e motivul. De exemplu, mîncarea " aşa cum este prezentată în pensiunea de aici " ar putea să facă faţă cu succes oriunde în lume. Cred că problema e mai gravă decît calitatea mîncării, şi anume, ţine de imaginea României. Ca să fim sinceri, România nu are în Europa imaginea romantică de care se bucură, de exemplu, Spania sau Polonia, şi, în consecinţă, şi bucătăriile lor." O ultimă informaţie oferită de braşoveni a fost că la Rucăr există un tîrg unde se vinde brînză de burduf şi în coajă de brad. Suficient ca planurile să se schimbe instantaneu: trebuie neapărat să mergem la Rucăr. În plus, sînt şanse să găsim şi palincă. Făcută de ţărani. Tîrgul din Rucăr Rucăr e o localitate tipică de munte în care, de cînd se ştiu, ţăranii sînt înstăriţi. Pe lîngă pensiuni, se construiesc fără încetare vile, fie de către localnici, fie de către orăşenii cu bani. Bunăstarea nu se traduce, din păcate, în gusturi mai rafinate. Tîrgul de duminică există de multă vreme şi pesemne a fost impresionant odinioară, dar astăzi arată tot mai mult ca un talcioc bucureştean. Produsele tradiţionale sînt înlocuite treptat de chinezării: cojoacele de rochii colorate, fotele de blugi ieftini, vasele din lemn şi cazanele de alamă de păpuşi kitsch cu plete sclipitoare. Se vînd şi se ascultă neîncetat CD-uri cu manele. Trebuie să cauţi mult ca să găseşti ceva de calitate prin mormanele de nimicuri. În hala destinată tradiţional ţăranilor vînzători de brînzeturi, sînt doar doi ciobani. Ultimii mohicani cu căciuli miţoase de lînă. "Nu prea mai putem să vindem, se lamentează Ion, care vine dintr-un sat învecinat. Ne aleargă peste tot şi ne amendează. Cică ce vindem noi nu mai e de calitate. Cum să nu fie de calitate? Eu cu mîna mea mulg oile, eu fac brînza, de o viaţă. Ca să-mi spună ei acuma că nu e de calitate." Între el şi Pär se leagă o prietenie la cataramă, soldată şi cu rezultate în zona de business: suedezul îi cumpără şi brînza la burduf, şi pe cea în coajă de brad, după ce le gustă, ca un cunoscător. Tranzacţia e întărită de explicaţii despre avantajele conservării brînzei şi caşcavalului în băşică de porc. Din păcate, palinca nu e de găsit, pentru că acum se beau mai mult Unirea şi Alexandrion. Dar este încă ţuică de prune, vîndută la sticle de plastic, de Cola. Pär cumpără doi litri, după ce află că diferenţa principală constă în distilarea o singură dată a ţuicii şi de două ori a palincii. I se spune că există şi horincă, distilată de trei ori. În zadar înconjurăm tîrgul şi satul întreg: nu e palincă, şi pace. Dar mîncăm nişte mititei cu muştar, la botul calului. Din nou: complet LCHF, dacă facem abstracţie de pîinea de calitate proastă. Condiţiile igienice nu-l descurajează cîtuşi de puţin pe Pär: e de părere că astăzi am devenit supersensibili şi fără apărare în faţa microbilor, din prea multă protecţie. Apoi, cumpără nişte struguri de masă, nu foarte arătoşi, dar, ce e drept, cu o aromă nemaipomenită. Spune că n-a mai simţit niciodată o asemenea aromă a strugurilor în Suedia, unde viţa-de-vie nu creşte, şi sînt exclusiv importaţi. Una peste alta, deşi la început tîrgul ne dezamăgise, Pär e mulţumit de rezultat. Îşi cară cu dificultate genţile pline de cumpărături. Pe Otopeni, avea să găsească o sticlă din palinca mult dorită, dar vrea să caute pe Internet, poate găseşte ceva direct de la fermieri. Se pregăteşte, cînd ajunge acasă, să-şi împărtăşească impresiile româneşti pe forumurile LCHF.

de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.

Parteneri

Nicusor Dan sedinta Consiliul Primariei  Foto Inquam Photos george Calin (4) jpg
Cine vrea Bucureștiul. Val de candidaturi pentru Primărie și miza susținerii lui Nicușor Dan
Pregătirea alegerilor pentru Primăria Capitalei aduce o listă lungă de posibili candidați. Printre numele anunțate, dar și vehiculate, se regăsesc atât personaje mai puțin cunoscute publicului larg, cât și cu notorietate. Sociologii punctează că anumite elemente pot reprezenta un avantaj.
Aglomerația din „Ibiza Greciei” – Mykonos vs  farmecul autentic al „Insulei de Smarald” – Thassos Colaj Tourism&DMS
Insula din Grecia cea mai aproape de România care a învins turismul de masă. Farmec autentic vs lux exclusivist
Descoperă care este cea mai apropiată insulă grecească de România și de ce „Smaraldul Egeei” rămâne o oază de autenticitate într-o lume dominată de turism de masă, spre deosebire de aglomeratul Mykonos.
tunsoare istock jpg
Cum ar trebui să te tunzi după 50 de ani, pentru a părea mai tânără cu câțiva ani, potrivit Inteligenței Artificiale. Tunsoarea ce te transformă
După vârsta de 50 de ani, multe femei încep să-și regândească stilul – de la garderobă la modul în care își poartă părul.
Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Vacanță transformată în coșmar: româncă refuzată în Mexic din cauza suspiciunilor de imigrare
O româncă rezidentă în Marea Britanie a povestit cum după un adevărat interogatoriu în care i s-au cerut inclusiv diploma universitară și dovada că este antreprenor, i-a fost refuzat accesul în Mexic pe motiv de „risc de imigrare”. Este o situație prin care trec zeci de români.
image png
Inna vorbește sincer despre căsătorie și copii cu Deliric la 3 ani de la logodnă: „Îmi doresc să fiu mamă”
Au trecut deja trei ani de când Inna, una dintre cele mai de succes cântărețe românești, recunoscută totodată și pe plan internațional, a fost cerută în căsătorie de iubitul eu, Deliric. Timpul a trecut și iubirea lor pare să fie la fel de frumoasă, însă artista a vorbit recent despre planurile de c
Vitamina D sau vitamina Soarelui Colaj Arhiva Adevărul
A fost descoperit elixirul tinereții. Super-vitamina care reduce îmbătrânirea cu minim trei ani
Un grup de cercetători de la importante centre de studii și spitale americane au ajuns la concluzia că există o vitamină care poate reduce semnificativ procesul de îmbătrânire. După cinci ani de studii aceștiau au realizat că această vitamină ne poate întineri cu cel puțin trei ani.
dus pexels jpg
Ce să nu faci niciodată după duș și cum să ai o piele sănătoasă pe termen lung, potrivit dermatologilor
Descoperă ce greșeli să eviți după duș pentru a-ți proteja pielea. Dermatologii explică de ce dușurile fierbinți pot usca și irita pielea și oferă sfaturi esențiale pentru hidratare și sănătate.
Ozempic Foto WellMed Bangkok Clinicdms jpg
Slăbești cu Ozempic, dar te îngrași la loc: ce spun specialiștii despre efectul de rebound după întreruperea tratamentului
Ozempic ajută la slăbit, dar specialiștii avertizează: kilogramele revin rapid după întreruperea tratamentului, iar riscurile pentru sănătate – inclusiv cele oculare – nu sunt deloc neglijabile.
river 5936686 1280 jpg
Un animal extrem de drăguț a fost redescoperit după 185 de ani. Toată lumea zâmbește când îl vede. FOTO
Un eveniment rar și emoționant a avut loc recent în Nepal: o vidră asiatică cu gheare mici (Aonyx cinereus) – cea mai mică specie de vidră din lume – a fost observată pentru prima dată în această țară după aproape două secole de absență.