Priveşte lumea prin lentila mea

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Priveşte lumea prin lentila mea jpeg

- viaţa dislexicilor în România -

Dacă în majoritatea statelor europene dislexia, alături de ADHD şi alte deficienţe neurologice, este o cunoscută, fiind găsite în permanenţă noi şi noi metode de ameliorare, în România, nu doar că oamenii care suferă de această boală sînt încă supuşi prejudecăţilor de tot felul (mulţi copii sînt consideraţi din start, "leneşi", "răuvoitori" sau pur şi simplu, "sărăcuţi cu duhul"), dar nici nu există încă o statistică naţională, care ar fi primul pas spre vindecarea neştiinţei, o neştiinţă ce propagă în continuare stigmatizare, pe de o parte, destine nefericite, pe de alta. Totuşi, în urmă cu doi ani, la orizontul acestei ignoranţe a apărut un prim pas al "vindecării". "Mergi mai departe citind" este primul program social dedicat copiilor ce suferă de dislexie, un program demarat de către reţeaua de distribuţie carburanţi OMV din România împreună cu Asociaţia Română pentru Copii Dislexici. Este vorba de luare la cunoştinţă şi de oferirea ajutorului necesar pentru cei ce suferă, deocamdată, în tăcere. O cercetare la nivel naţional, alături de crearea unei baze de date în care vor fi incluşi specialişti în domeniu sînt cîteva dintre obiectivele acestui program şi primele trepte către o normalitate socială.

Te naşti aşa. Literele îţi sînt noţiuni abstracte, pe care le vezi, dar care, dacă nu sînt îmbrăcate într-o mantie de semnificaţii, nu-ţi rămîn fixate în casetele memoriei. Cînd lecţiile depăşesc zece minute, intervine plictiseala, devii neatent. Deşi memoria ta de lungă durată este extraordinară, uiţi lucruri pe care abia le-ai făcut. Să scrii, în mod convenţional, este aproape o imposibilitate. În schimb, cuvîntul formează în mintea ta o imagine, iar creierul dictează un desen. Creativitatea este una dintre compensaţii. În locul unui verb, ai impulsul să desenezi instrumentul acelei acţiuni, substantivul se transformă în imagine iar adjectivul în culoare. Lumea o vezi printr-o lentilă nonconformistă, personală, o lentilă prin care tu vezi foarte clar, dar pe care nu o poţi explica celorlalţi, grăbiţi să judece, nu să înţeleagă. 

Cînd în loc de a scrie cuvîntul „lampă“, desenezi un bec, de multe ori profesorii îţi spun că îi sfidezi, tatăl se încruntă, mama oftează. Şi nu înţelegi de ce toată lumea în jurul tău suferă.

„Fiind o afecţiune neurologică, dislexia nu poate fi vindecată. Un copil dislexic va deveni un adult dislexic, însă cu un tratament adecvat şi cu o educaţie adaptată nevoilor copilului semnele pot fi ameliorate“ – îmi declară Eva Bartok, logoped şi preşedinta Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici, înfiinţată în anul 2002, la Tîrgu-Mureş, de către un grup de părinţi şi cadre didactice (psihologi, logopezi, profesori, învăţători). „M-am alăturat activităţilor Asociaţiei în anul 2004 şi de atunci am observat că dezinteresul resimţit la început faţă de această problemă a scăzut de la an la an, dacă mă refer la judeţul Mureş, unde am organizat anual cursuri de perfecţionare pentru cadre didactice (am format sute de pedagogi în tematica dislexiei prin Casa Corpului Didactic Mureş), am început să edităm cărţi de specialitate, au apărut în mass-media foarte multe informaţii despre munca noastră.“ 

Totuşi, cu o floare nu se face primăvară, şi cum în România nu mai există alte asociaţii active care să se ocupe de această problemă, dislexia este încă un fenomen despre care se vorbeşte puţin, se ştie şi mai puţin, iar informarea opiniei publice, implementarea metodelor de terapie şi formarea pedagogilor erau lucruri greu de atins doar din perspectiva acestui nucleu.

În 2009, Asociaţia a fost contactată de către reprezentanţii OMV cu propunerea parteneriatului într-un proiect pe tema dislexiei. „Am salutat din toată inima această iniţiativă, iar rezultatele campaniei desfăşurate un an mai tîrziu ne-au depăşit cele mai optimiste aşteptări. Din conul de umbră în care se afla subiectul dislexiei, activităţile derulate alături de OMV în 2010 au reuşit să aducă acest fenomen în lumina reflectoarelor.“

Ceea ce aflasem de la reprezentanţii OMV mi-a fost confirmat şi de către doamna Bartok: în România nu există o statistică a numărului de copii dislexici. Care este situaţia la nivel mondial? „Se estimează că 7-10% dintre copii au tulburări de învăţare (dislexie, disgrafie, discalculie), iar procentul cazurilor grave este între 3-5%.“ Iar în contextul în care la noi nu se cunosc cifrele, cercetarea naţională este o premieră. „Dincolo de numărul oficial al copiilor dislexici, sînt încă multe informaţii de aflat despre dificultăţile acestor copii, ale părinţilor şi dascălilor acestora şi, mai ales, despre soluţiile optime pentru ajutarea lor.“

Cum a luat naştere programul? Ideea a apărut în 2009, odată cu strategia de dezvoltare sustenabilă a Grupului OMV, care avea ca direcţie principală educaţia, cu ramificaţii înspre combaterea analfabetismului şi a tulburărilor severe de învăţare. În România s-a identificat această „nişă“ – dislexia ca problematică nemaifiind, pînă la acel moment, tratată la un asemenea nivel.

Programul a demarat în aprilie 2010, odată cu lansarea site-ului www.dislexic.ro şi cu o campanie de strîngere de fonduri pentru Asociaţia Română pentru Copii Dislexici. În 2011 a avut loc şi primul seminar naţional, cînd a fost lansată „Cercetarea naţională“. Tot atunci, timp de patru săptămîni, s-a derulat şi o aplicaţie pe pagina de Facebook a OMV în România prin care se urmărea, pe de o parte, răspîndirea informaţiei, pe de alta – educarea publicului. Aplicaţia era un joc interactiv, o serie de citate luate din discursul cîtorva personalităţi cu dislexie, o recreare a felului cum un copil dislexic citeşte un text la prima vedere: inversări de litere, de cuvinte, de consoane. Miza: corectarea acestor citate, iar premiile oferite: kituri educaţionale pentru copiii cu dislexie. 

Paralel, una dintre realizările importante ale Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici, obţinute în anul 2011, a fost introducerea copiilor cu tulburări de învăţare în categoria copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES). „Ministerul Educaţiei şi Cercetării a fost foarte deschis la sugestiile Asociaţiei noastre pe parcursul reformei învăţămîntului românesc. Astfel, metodologiile care susţin Legea Educaţiei cu privire la educarea şi integrarea copiilor cu CES din 2011 se aplică şi copiilor dislexici.“

Stigmatizarea, în lipsa diagnosticului

Lucrurile au început aşadar să se mişte. Dar, ca în multe alte domenii – dacă este să ne comparăm cu „străinătatea“, adică cu „ţările civilizate“ –, „sîntem în situaţia în care alte ţări europene se aflau acum aproximativ 30 de ani. Şi ei au parcurs acelaşi drum, dar mult mai repede decît noi“.

Sîntem totuşi pe un drum. Pe cel bun. Şi, cu toate că proiectul „Mergi mai departe citind“ este un prim pas pentru conştientizarea acestei probleme, lipsa de informaţii este încă acută. Întrebînd-o pe doamna Bartok care sînt semnele pe care un părinte sau un dascăl ar trebui să le remarce pentru a începe o procedură de diagnosticare, aflu că acestea pot fi identificate deja de la vîrsta de 5 ani. „Subdezvoltarea limbajului, a percepţiei auditive sau vizuale, a mişcării, a schemei corporale, a orientării în timp şi spaţiu, subdezvoltarea atenţiei, a memoriei, a serialităţii, toate acestea sînt cîteva semnale de alarmă. Sînt informaţii pe care oricine le poate accesa şi pe site-ul www.dislexic.ro. Mulţi copii ajung însă la şcoală fără a le fi fost identificate din timp aceste probleme. În clasa I învaţă foarte greu literele, citesc greu silabele, cuvintele, după cîteva litere învăţate deja încep să le încurce. Copilul dislexic citeşte şi scrie foarte lent, cu multe greşeli, poate să aibă probleme în înţelegerea textului citit, probleme de scriere după dictare sau chiar la copiatul de pe tablă. Un astfel de copil învaţă peste puterile sale, pentru a putea corespunde aşteptărilor şcolare, dar rezultatele obţinute sînt sub aceste aşteptări la materiile bazate pe scris şi citit. Pe măsură ce anii trec, cresc şi problemele copiilor dislexici neidentificaţi şi situaţia devine imposibilă, atît pentru ei, cît şi pentru familie şi şcoală.“

Dar ce se întîmplă după ce diagnosticul a fost pus? Care este tratamentul şi care sînt paşii de urmat pentru ameliorarea dislexiei? Aflu că o evaluare complexă va evidenţia ariile care trebuie dezvoltate. „Trebuie elaborat un plan de intervenţie personalizat pentru fiecare copil în parte. Terapia este condusă de către un logoped, dar succesul acestuia necesită o colaborare strînsă cu copilul, familia şi şcoala.“ 

Dacă un copil dislexic nu este diagnosticat, trece prin şcoală şi, devenit adult, trebuie să se obişnuiască cu stigmatizarea. Viaţa unui astfel de copil, mi se spune, este un chin. Problemele sale vor fi puse pe seama lenei, a inteligenţei reduse sau a lipsei de motivaţie. Eşecurile şcolare repetate, neînţelegerea anturajului, toate vor avea urmări serioase asupra autoaprecierii sale, devenind un adult frustrat, nesigur, cu o stimă de sine scăzută. „Iar aceste tulburări de personalitate îi vor marca toată viaţa.“

Stigmatizarea, interiorizarea, sentimentul că tu nu „eşti ca ceilalţi“ – sînt doar cîteva secvenţe din vieţile unor copii, ale unor oameni care ar putea să aibă o viaţă normală. Nişte secvenţe la care pînă acum n-am avut acces, nici prin informaţie, nici prin tratament. Însă „dacă începem să cunoaştem ceva, cred că nu mai putem să rămînem indiferenţi“ – după cum îmi spune Eva Bartok, referindu-se şi la cercetarea la nivel naţional, care va aduce la iveală nişte cifre. Cifrele – multe sau puţine – vor releva o realitate existentă. Iar realitatea va expune această „nişă“ a deficienţelor de învăţare, transformînd existenţa unor oameni, condamnaţi, altminteri, să privească viaţa printr-o lentilă prin care „celălalt“ n-ar fi ştiut să privească.

Foto: OMV Petrom Marketing

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.
profimedia 0956730330 jpg
Blitzkriegul uman al armatei lui Kim jong-un. Comandant ucrainean: „Devin foarte puternici”
Trupele nord-coreene asaltează pozițiile ucrainene de multe ori fără sprijin blindat, la foc continuu, potrivit trupelor ucrainene, a relatat New York Times, citat de presa ucraineană.
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
Salariul neobișnuit de mic pe care Anca Alexandrescu îl are la Realitatea Plus. Cine o mai plătește? Jurnalista vrea să fie președintele României
Prezentatoarea TV Anca Alexandrescu, cunoscută pentru emisiunile sale de la Realitatea Plus, a anunțat recent intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025.
apple
Apple, dată în judecată pentru un produs popular. Compania este acuzată că își expune clienții la cancer
Apple a fost acuzată că își expune clienții la riscul de cancer, într-un nou proces care susține că brățările ceasurilor produse de gigantul tehnologic conțin niveluri ridicate de substanțe toxice.